Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez Husky
    Chciałbym przenieść presety z laptopa na komputer stacjonarny.
    Gdzie mam szukać pliku z presetami
    C:\Users\$USER\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Dev elop Presets\User Presets

To powyższe Windows 7, lokalizację łatwo możesz sprawdzić klikając PPM na presecie i wybierając "show in explorer".

Zamieszczone przez Mr_Black
    Odnośnie presetów, jak zmodyfikować taki preset aby ine modyfikował wartości ekspozycji (lub np jasności).
    PPM, update with current settings i odhaczyć niepotrzebne opcje?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• 123
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 26

jeśli chodzi o wersję PL
      Jeśli kogoś interesuje spolszczenie Adobe_lightrooma może ściągnąć spolszczenie ze strony: http://www.cherub.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1058&Itemid=87 Pozdrawiam

przy okazji pozdrowienia dla braci z Nikona :-D
      p.s. przy wersji nr 2 chodzi bez przeszkód, pisali, że przy nr 3 też śmiga....
      na ile to prawda to nie wiem, jeśli ktoś spróbuje to niech da znać.

Komentarz

• Husky
        Zablokowany
        • 2009
        • 409

Dziękuję bardzo za pomoc.

Komentarz

• yellowpliszka
          Zablokowany
          • 2009
          • 266

Szukalem I sie nie doszukalem jednoznacznej odpowiedzi, jedno pisza ze tak inni ze nie... Czy lightroom 3 potrafi przepisac ustawienia aparatu I w ten sam sposob wyswietlic RAW-a? DPP jest fajny ale powoli mam go dosc, nie daje rady z wieksz iloscia zdjec to tez chcialbym sie przesiac na cos lepszego, moze Lightroom 3 bedzie lepszy.

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez yellowpliszka
            Szukalem I sie nie doszukalem jednoznacznej odpowiedzi, jedno pisza ze tak inni ze nie... Czy lightroom 3 potrafi przepisac ustawienia aparatu I w ten sam sposob wyswietlic RAW-a?
            To ja ci dam jednoznaczną odpowiedź: nie i nie ma na to najmniejszych szans.
            Zadanie domowe (poziom trudności: wczesna podstawówka): wykombinować dlaczego tak jest.

PS: Jeeezu
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• yellowpliszka
              Zablokowany
              • 2009
              • 266

Czyli jedynym programem ktory to robi jest DPP... :-/ Jak sobie radzicie z tym problemem w Lightroom? Program wszystko zeruje do 'presets', chyba jedynym wyjdciem jest wstawienie takich jak w aparacie I kolejno aplikowanie ich na piechote do zdjec. Lightroom wyglada najciekawiej jesli chodzi o przesiadke z DPP, ale brak przpisywania ustawien z puszki to powazna wada.

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Ja sobie radze w ten sposob:
                ustawienia w puszce na 0 (chyba ze fabrycznie bylo inaczej - NIGDY nie zmienialem tego) i po prostu nie mysle o tym.

Komentarz

• rzuf
                  • 2006
                  • 4

Ja mam inny problem przy eksporcie ustawiam szerokość i długość na 23cm i 300dpi srgb, wyostrzanie pod matowy papier a on mi robi pliki o szerokości 6900x4560 piks, gdy wczesniejsze wersje robiły normalnie na 2480x1795 piks i zdjecie zajmowało do wywołania 1,5MB a teraz 10x tyle... jak LR moze robić z 21 Mpix matrycy wieksze zdjecia. A gdy dam unlarge to wychodzą mi jakieś zupełnie z kosmosu rozmiary. Dodam że 3 beta 2 działała normanie... działała szybciej niz oficjalna - troche jestem wściekły na adobe.
                  Miał ktos ten sam problem? Sprawdzałem ustawienia eksportu po 10 razy i jest dobrze.

Komentarz

• quail
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 400

Policzmy...
                    23 cm w calach to 9,04. Dla 300 dpi powinno dać 2716 pixeli. Tobie wychodzi 6900, czyli za dużo. Z kolei 2480 to za mało...
                    Za to 6900 pixeli idealnie pasuje dla 300 dpi i 23 CALI.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Dla świętego spokoju sprawdziłem i podając 23 cm jako długość i 300 dpi otrzymałem plik wyjściowy o rozmiarach 2717 x 1811 (proporcje 3 do 2). Wszystko gitara.
                    Ostatnio edytowany przez quail; 22409. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• rzuf
                      • 2006
                      • 4

sorry nie 23 cm a 21... teraz stosuje papier 23 cm... czyli 6900 to nie jest ok, troche za duzy plik. Skoro zawsze miałem 2x mniejszy to czemu teraz powieksza mi oryginalny plik?
                      Lajtroom troche przegina. Pytanie brzmi czy u Was też?

Komentarz

• MaciekH
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 662

A nie masz przypadkiem wybrane 300 "pixels per cm"? Bo jeśli wybierasz faktycznie 21 cm i zamiast DPI jest DPC to by wszystko tłumaczyło...
                        20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• suluf
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 109

Czy spotkał się ktoś z tym że po konwersji na B&W zamiast czarno-białego jest sepia ?
                          Odpalałem już na dwóch komputerach, z czego vista na jednym a xp na drugim i ciągle to samo. Po eksporcie gdy odtwarzam windowsowym podglądem jest sepia, a jak włączę przy pomocy painta to jest tak jak powinno czyli B&W
                          Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Komentarz

• MaciekH
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 662

oczywiście zmieniłeś profil kolorów do srgb?
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            (przy eksporcie)
                            Ostatnio edytowany przez MaciekH; 5166. Powód: Automerged Doublepost
                            20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• suluf
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 109

Tak. Sepia pojawia się bezpośredni po naciśnięciu w w Black & White albo zmniejszeniu saturacji na 0
                              Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Komentarz

• MaciekH
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 662

Masz skalibrowany monitor?

Komentarz

Pracuję...