Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomdz
    Uzależniony
    • 2007
    • 637

Wiecie może czy jest jakiś sposób na zmianę wirtualnej kopii w główne zdjęcie? Chodzi o sytuację, gdy obrabiałem większy materiał na kopiach i teraz chciałbym możliwie szybko usunąć mastery i zostawić sobie tylko te kopie.
    Body, stałki, zoomik

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

nie ma czegos takiego jak usuniecie masterow.
      metoda reczna: Ctrl+Alt+C na kopii, Copy All, Ctrl-Alt-V na masterze, Delete na kopii.
      automatyczna: zestosowac zdjecia. Stack All. robi Ci sie z kilku zdjec jedna ikonka, a poniewac kopie wirtualne to z punktu widzenia danych drobnica, to nie ma nad czym rozpaczac. w Gridzie w ten sposob pozostaje Ci jedna miniaturka na mastera i wszystkie kopie.
      www albo tez flickr

Komentarz

• tomdz
        Uzależniony
        • 2007
        • 637

Dzięki Akustyk, tak właśnie myślałem, że to będzie ręczna robota. Swoją drogą dziwnie to rozwiązali, IMHO powinno być tak, że przy usuwaniu mastera następuje automatyczna promocja którejś kopii.
        Body, stałki, zoomik

Komentarz

• MaciekH
          Uzależniony
          • 2006
          • 662

Dziwną tą miałeś rozkminę że obrabiałeś je na kopiach a nie na "masterach", masz teraz nie ruszone mastery?
          20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• tomdz
            Uzależniony
            • 2007
            • 637

Chodzi o to, że najpierw jechałem normalnie na masterach. Następnego dnia stwierdziłem, że chyba jednak ogólnie przegiąłem z kontrastem. Nie da się zrobić globalnego snapshota, dlatego zrobiłem kopie dla całości i poprawiałem na kopiach. Nie chciałem po prostu stracić tej pierwszej obróbki, na wszelki wypadek.
            Problem pojawił się jak trzeba było po wszystkim posprzątać. Ostatecznie skończyło się Ctrl+Alt+C/Ctrl+Alt+V jak pisał Akustyk.
            Body, stałki, zoomik

Komentarz

• jacek-ie
              Bywalec
              • 2009
              • 132

Witam,

mam także problem z rozpoznaniem szkła Canon 35/2, podczas gdy np C15-85 rozpoznaje od razu.

Gdy wybiorę ręcznie szkło typu Canon to owszem 35 mm się pojawia, ale za to w wersji 1.4 .

Upgrade na razie nie ma, może trzeba zciągnąć jakiś inny plik z Adobe, by prawidłowo rozpoznawał to szkło ?? Dodam, że mam najnowszą wersję DPP i EOS Utility (3.81) i po podłączeniu aparatu do komputera korekta tego szkła w aparacie się uaktywniła.

Poza tym spolszczenie w v.3 działa, trochę opis jest niejasny w pierwszej chwili, ale po przeszukaniu podkatalogów programu daje się znaleźć odpowiednie miejsce do wgrania paczek językowych.

Swoją drogą ktoś biegły w programowaniu może się pokusi o napisanie instalatorka do tej paczki ?? W sumie trzeba skopiować 6 plików w różne miejsca (fakt, dochodzi kilka wersji Windowsa no i Mac )

Pozdrawiam,

Jacek

Komentarz

• dziobolek
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2634

Zamieszczone przez jacek-ie
                Witam,

mam także problem z rozpoznaniem szkła Canon 35/2, podczas gdy np C15-85 rozpoznaje od razu.

Gdy wybiorę ręcznie szkło typu Canon to owszem 35 mm się pojawia, ale za to w wersji 1.4 .

Upgrade na razie nie ma, może trzeba zciągnąć jakiś inny plik z Adobe, by prawidłowo rozpoznawał to szkło ?
                Ponieważ twojego szkiełka nie ma na rozwijanej liście/bazie danych,
                dlatego nie rozpoznaje. Pozostaje czekać na update,
                albo zrobić profil osobiście za pomocą Adobe Lens Profile Creator

Pozdrówka!
                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• iREM
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 951

Zamieszczone przez jacek-ie
                  Poza tym spolszczenie w v.3 działa, trochę opis jest niejasny w pierwszej chwili, ale po przeszukaniu podkatalogów programu daje się znaleźć odpowiednie miejsce do wgrania paczek językowych.
                  Jacek
                  O jakim spolszczeniu mówisz? Cóż to za wynalazek, bo Adobe chyba milczy na ten temat?
                  Wszystko można zrobić lepiej.
                  www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• dziobolek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2634

Zamieszczone przez iREM
                    O jakim spolszczeniu mówisz? Cóż to za wynalazek, bo Adobe chyba milczy na ten temat?
                    Oj, jaki ty niedomyślny ;-)
                    przecież że na własną rękę - Adobe nie wspiera takich praktyk.
                    Jak ktoś potrafi, to kombinuje.

Pozdrówka!
                    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• iREM
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 951

Zamieszczone przez dziobolek
                      Oj, jaki ty niedomyślny ;-)
                      przecież że na własną rękę - Adobe nie wspiera takich praktyk.
                      Jak ktoś potrafi, to kombinuje.

Pozdrówka!

Faktycznie kiedyś chodziło coś takiego bodajże w wersji 1.x
                      Wszystko można zrobić lepiej.
                      www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• quail
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 400

Pytanko do tych, co używają LR3 w wersji 64-bit. Ile RAMu potrafi Wam toto zeżreć? Ja zauważyłem, że już nawet po godzinie szastania kilkuset rawami LR3 potrafi wessać prawie cały RAM jakim dysponuję (6 GB), a następnie wesoło hula po swapie. Nie przypominam sobie, żeby 2.x panoszył się w podobny sposób.

Komentarz

• heniek
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 614

Zamieszczone przez esel
                          Dokupić pamięci?
                          wystarczy tylko kupić najnowsze wydanie Foto Video i poczytać:-)
                          Heniek

Komentarz

• sebcio80
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2655

Zamieszczone przez quail
                            Pytanko do tych, co używają LR3 w wersji 64-bit. Ile RAMu potrafi Wam toto zeżreć? Ja zauważyłem, że już nawet po godzinie szastania kilkuset rawami LR3 potrafi wessać prawie cały RAM jakim dysponuję (6 GB), a następnie wesoło hula po swapie. Nie przypominam sobie, żeby 2.x panoszył się w podobny sposób.
                            Nietety to jest fakt, po jakim czasie LR3 strasznie muli i zwalnia, trzeba go zamknac i otworzyc na nowo
                            Moje wątki na forum: sport | fashion
                            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• allxages
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2549

Wycieki pamięci? Troche słabo..

Komentarz

• quail
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 400

Zamieszczone przez allxages
                                Wycieki pamięci? Troche słabo..
                                Jedyne sensowne wytłumaczenie, bo chyba nie robią tego "by design". Cóż, takie czasy i taka moda, software robi się na szybko kosztem jakości kodu.
                                Trzeba poczekać na update i zobaczyć czy się poprawi.

Komentarz

Pracuję...