Nie, ale plik jest czarno biały gdy otworzy się go paincie, tak samo jak po wrzuceniu na imageschack tylko i podgląd windowsowy lightroom pokazuje go w sepii
Adobe Lightroom 3
Zwiń
X
-
-
Przestrzenią roboczą LR i przeglądarki obrazów windowsa jest domyślny profil kolorów monitora, jeśli jest niewłaściwy (albo kiepski) to dzieją się m.in. takie kwiatki... Spróbuj ustawić profil monitora na sRGB (wymaga restartu zeby bylo widać różnicę) i powiedz czy jest lepiej... Ale wiedz, że nawet jeśli zadziała to nie jest to żadne rozwiązanie...20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
-
Zaczyna mi brakować pomysłów... A co na to przeglądarki jpgów z pełnym albo częsciowym chociaż CMSem?20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
Na teraz to tylko lightroom i podgląd windowsowy tak widzi ten plik. Podgląd windowsowy przeżyje, ale w lightroomie wygląda to tak http://yfrog.com/1f75868204jQuidquid latine dictum sit, altum videtur.Komentarz
-
Ewidentnie masz coś nie tak z kolorami w systemie, nawet histogram nie jest szary tylko jakiś kremowo-beżowy. Na liście profili dla monitora jest kilka razy sRGB (przynajmniej u mnie), może spróbuj z jakimś innym...
A żaden inny soft np. od karty graficznej nie nakłada na system inne profilu?20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
Komentarz
-
No to jeśli Cię to pocieszy, to u mnie jest dobrze. Saturaion na 0 i zdjęcie jest w odcieniach szarości. Faktycznie masz coś pokopane z kolorami w systemie.Komentarz
-
Macku H o tym nie pomyslałem, ale to by znaczyło że LR przy upgradzie pozmieniał mi ustawienia tylko w tym przypadku. Dzięki.
Moge sie odwdzieczyć radą dla tych co cos zaczeli w beta 2 (30.06.10) robic a nie skonczyli, lub chcieliby dalej na beta 2 pracować... zmiencie sobie czas w systemie i bedzie działał, dziwne ze Adobe nie pomyslało o tak archaicznym zabezpieczeniu.Komentarz
-
A nie miałeś wczesniej innego preseta zastosowanego? Czasem tak jest jak uzyjesz 2 presetów, daj mu reset i zastosuj tylko B&W.Na teraz to tylko lightroom i podgląd windowsowy tak widzi ten plik. Podgląd windowsowy przeżyje, ale w lightroomie wygląda to tak http://yfrog.com/1f75868204jKomentarz
-
Jako, że przesiadłem się z C1, na Lightroom'a 3.0 mam pytanie. Jakie macie ustawienia odszumiania na 5DmkII? Po wywołaniu rawa nawet na ISO200 jest szum... w C1 na standardowych ustawieniach było dużo detali i zero szumu :/5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1Komentarz
-
Dopiero na ISO1600 ruszam suwaczki od odszumiania, na mniejszych wartościach po prostu nie zauważam (czyt. nawet jeśli jest to mi nie przeszkadza)...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
(sytuacja dotyczy 5D2 oczywiście)20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
-
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
Mam piątkę, LR używałem betę, teraz triala, na dniach planuję zakup pełnego. Papki nie zauważyłem, ale jak czasami ręka zaswędzi na klik na auto-adjustments, to faktycznie lr potrafi namieszać (brightness 0, exp +2 na przykład) i wtedy to już różnie. Wydaje mi się jednak, że C1 daje jednak ciut lepsze jpegi. Tylko co z tego, skoro LR daje kosmiczną wygodę.
ps. korekcja lensów to faktycznie zajefajna sprawa, szczególnie na FF. Użytkuję piątkę od ponad miesiąca i powiem szczerze, że nie spodziewałem się aż takiej winiety na większości szkieł. O dystorsjach nie wspominając. Ale trzeba stosować jak ktoś wyżej wspomniał z uwagą, bo czasami efekty są trochę dziwne (np. nie spodziewałem się aż takich korekcji na 24-105L na 105mm - sam nie wiem w sumie czy poprawnie jest przed czy po korekcji).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps2. a czy przypadkiem ptaszki nie ćwierkają o jakiejś promocji LR ? ;>Komentarz

Komentarz