Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wielebny
    Coś już napisał
    • 2010
    • 65

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zamieszczone przez Kuba1
    Niektóre filtry działają tylko dla obrazów w trybie 8-bitowym. Jeśli oryginał pliku jest 8-bitowy, to masz dostep do wszystkich filtrów. Jeśli jednak otwierasz go z ustawieniami z LR, to wtedy w PS otwiera się w takim trybie, jaki masz w ustawieniach LR - nawet 8-bitowy JPEG otwarty w ten sposób, w w PS będzie miał domyślny tryb ustawiony taki, jak w opcjach LR. Zatem, po otwarciu z ustawieniami z LR, aby mieć dostęp do wszystkich filtrów, musisz przełączyć obraz w tryb 8-bitowy (Image -> Mode -> 8 Bits/Channel). Piszę na podstawie mojego LR 4.2 i PS CS5 Extd.

Wszystko działa jak przestawię na 8 bit. Dziękuje

Komentarz

• szambonur
      Uzależniony
      • 2011
      • 712

Zaktualizowałem Lightrooma z 4.0 do 4.2 i nie mogę sobie poradzić z usuwaniem aberacji, zmienił się sposób...?
      Moje zdjęcia na canon-board.info
      Facebook

Komentarz

• amateur
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 29

Mam oryginalny LR4.0 w jaki sposób mogę zrobić z tego wersje 4.2 ?

Komentarz

• underhand
          Bywalec
          • 2006
          • 126

Z Menu ... Help/ Check for updates ? czy nie?

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez szambonur
            Zaktualizowałem Lightrooma z 4.0 do 4.2 i nie mogę sobie poradzić z usuwaniem aberacji, zmienił się sposób...?
            Już chyba w Lr 4.0 zredukowano to do zaznaczenia odpowiedniego checkmarka (działa bardzo dobrze).
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• gadget_zary
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1046

4.3RC na stronie Adobe labs do pobrania. Adobe Photoshop Lightroom 4.3 Release Candidate | photo management software prerelease - Adobe Labs

Komentarz

• szambonur
                Uzależniony
                • 2011
                • 712

Zamieszczone przez Merde
                Już chyba w Lr 4.0 zredukowano to do zaznaczenia odpowiedniego checkmarka (działa bardzo dobrze).
                Juz jest ok nie zauwazylem zakladki
                Moje zdjęcia na canon-board.info
                Facebook

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

moze komus sie przyda - z okazji promocji "Black Friday" Adobe daje dzisiaj 20% znizki na LR4:
                  https://store2.adobe.com/cfusion/sto...ionMethod=FULL (promo code: BF2012)
                  www albo tez flickr

Komentarz

• quail
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 400

Zamieszczone przez akustyk
                    moze komus sie przyda - z okazji promocji "Black Friday" Adobe daje dzisiaj 20% znizki na LR4:
                    https://store2.adobe.com/cfusion/sto...ionMethod=FULL (promo code: BF2012)
                    20% jest do 28 listopada (cena końcowa 107 €). Za to tylko dziś, na kod promocyjny BFDAY2012, cena spada do 89 €.

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez quail
                      20% jest do 28 listopada (cena końcowa 107 €). Za to tylko dziś, na kod promocyjny BFDAY2012, cena spada do 89 €.
                      u mnie (NL) ten kod nie dziala, tylko BF2012. z wysylka paczka wychodzi 85 EUR.
                      www albo tez flickr

Komentarz

• svefn
                        • 2011
                        • 14

Szkoda że kod jest tylko na wersję full, a nie ma żadnych promocji na upgrade z LR3. Zawsze te 60zł by się przydało na inne drobiazgi.

Komentarz

• szczemat
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 101

Napisałem do Adobe, ale nie odpisali mi na maila do tej pory. Może ktoś z Was będzie w stanie udzielić mi odpowiedzi na poniższe pytanie. Mianowicie posiadam wersję studencką LR w wersji 3.6 i chciałbym zaktualizować oprogramowanie do wersji 4. Studentem już nie jestem i zastanawiam się czy mogę dokonać zwykłe aktualizacji (koszt ok. 310 zł) czy muszę zakupić program od nowa w wersji 4 (koszt około 500 zł). Z tego co pamiętam jest możliwa taka aktualizacja, ale chciałbym się upewnić, aby na pewno nie łamać prawa.

FAQ wersji studenckiej Adobe CS - wywiad z Klaudią Jaworską - Artykuły - Grafmag
                          Tutaj wywiad dotyczący PS6, jednakże podejrzewam, że ten fragment można odnieść również do LR:

Czy takie oprogramowanie ma „datę ważności”? Możemy go używać jedynie będąc na studiach, czy po ich zakończeniu także?
                          Licencja STE jest licencją wieczystą.

Czy możliwa jest aktualizacja do wyższego pakietu przy wersji dla uczniów i nauczycieli? Jaką licencję otrzymujemy wtedy?
                          Tak, aktualizacja możliwa jest za pomocą komercyjnej aktualizacji.
                          [edit]
                          Jednak znalazłem na stronie Adobe (swoją drogą jest mało przejrzysta i ciężko tam było mi znaleźć interesujące informacje, ale jakoś się udało w końcu, a stronę już przeszukiwałem w weekend zanim napisałem ten post).
                          Zamieszczone przez strona adobe
                          Czy studenci mogą zamawiać plany uaktualnień do swoich licencji?
                          Nie. Licencje dla studentów są traktowane jako licencje detaliczne, dla których nie można zamówić planu uaktualnień. Po wydaniu nowych wersji produktów studenci mogą zakupić dla swoich licencji komercyjne uaktualnienia.
                          Także myślę, że problem rozwiązany i przepraszam za zbyt wczesne napisanie postu
                          Ostatnio edytowany przez szczemat; 36738.
                          5D III + 60D
                          S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
                          C430EXII + C580EXII
                          + parę innych gratów :-)

Komentarz

• blackninja
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 378

Jest dokładnie tak jak napisałeś. Wersje Student nie podlegają upgrade a jedynie aktualizacji.
                            Marki trzy.

Komentarz

• szczemat
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 101

Zamieszczone przez blackninja
                              Jest dokładnie tak jak napisałeś. Wersje Student nie podlegają upgrade a jedynie aktualizacji.
                              Tzn. podlegają aktualizacji, jeśli kupi się już wydanie komercyjne (nie w wersji STUDENT) :-). Dla mnie upgrade znaczy to samo, co aktualizacja ;-).
                              5D III + 60D
                              S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
                              C430EXII + C580EXII
                              + parę innych gratów :-)

Komentarz

• Merde
                                Grzeczny i układny podpis
                                • 2008
                                • 7756

Zamieszczone przez szczemat
                                Dla mnie upgrade znaczy to samo, co aktualizacja ;-).
                                Ale to nie jest to samo. Aktualizacja jest darmowa, w zakresie tej samej głównej wersji 3.x czy 4.x. Upgrade to przeskoczenie do wyższej wersji głównej.
                                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...