Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zamieszczone przez oskarkowy
    To ja się podłączę: są jakieś zabiegi, dzięki którym da sie to wszystko wykonywać w czasie rzeczywistym jak w 3.6 bez wymieniania komputera? Denerwują mnie te półsekundowe opóźnienia
    przede wszystkim przed pracą rederować podgląd 1:1, to dużo pomaga
    no i dysk SSD też pomoże, możesz spróbować przechowywać na nim rawy, które aktualnie obrabiasz
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• oszczepnik
      Początki nałogu
      • 2008
      • 279

o co chodzi z tym re(n)derowaniem, nie znalazłem w opcjach, pliki RAW pobierane sa z dysku SSD
      "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• airhead
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2495

Zamieszczone przez oszczepnik
        o co chodzi z tym re(n)derowaniem, nie znalazłem w opcjach, pliki RAW pobierane sa z dysku SSD
        w czasie importowania ustaw w części 'file handling' 'render previews': 1:1
        lub możesz zrobić to po importowaniu:
        Library > Previews > Render 1:1 Previews
        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• oszczepnik
          Początki nałogu
          • 2008
          • 279

Fakt różnica kolosalna, teraz to już mniej przekleństw będzie
          pozdr
          "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• underhand
            Bywalec
            • 2006
            • 126

...ale rendering 1:1 jest super dla monitorów dużo calowych( co zajmuje sporo GB w katalogu LR, a jeśli jest on na SSD to miejsca może zabraknąć szybciutko). Do 24" wystarczy standardowy rendering.

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

Zamieszczone przez underhand
              ...ale rendering 1:1 jest super dla monitorów dużo calowych( co zajmuje sporo GB w katalogu LR, a jeśli jest on na SSD to miejsca może zabraknąć szybciutko). Do 24" wystarczy standardowy rendering.
              dopóki nie wejdziesz w zakładkę Develop
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Wielebny
                Coś już napisał
                • 2010
                • 65

Wpisuje ponownie moje pytanie tutaj bo nie mogę sobie poradzić z tym uciążliwym problemem:

Ustawiając np WB czy dowolnie edytując zdjęcie w LR chciałbym je "podszlifować" w PS.
                Wybieram opcje na zdjęciu EDIT IN-> PS..... -> Kopiuj ustawienia z LR (typ zdjęcia z listy rozwijalnej JPEG/TIFF/PSD).
                I przy tej opcji w PS nie mam dostępu do wszystkich filtrów np FILTR->DEFORMACJA (jest szary).

Ale jak przy EDIT IN-> PS...-> wybiorę ORIGINAL to wszystkie filtry i ficzery PS działają (czyli oryginał).

Co robię nie tak? Próbowałem różnych kombinacji ustawieniami przy EDIT IN.

Komentarz

• Kuba1
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 960

Zamieszczone przez Wielebny
                  Wpisuje ponownie moje pytanie tutaj bo nie mogę sobie poradzić z tym uciążliwym problemem:

Ustawiając np WB czy dowolnie edytując zdjęcie w LR chciałbym je "podszlifować" w PS.
                  Wybieram opcje na zdjęciu EDIT IN-> PS..... -> Kopiuj ustawienia z LR (typ zdjęcia z listy rozwijalnej JPEG/TIFF/PSD).
                  I przy tej opcji w PS nie mam dostępu do wszystkich filtrów np FILTR->DEFORMACJA (jest szary).

Ale jak przy EDIT IN-> PS...-> wybiorę ORIGINAL to wszystkie filtry i ficzery PS działają (czyli oryginał).

Co robię nie tak? Próbowałem różnych kombinacji ustawieniami przy EDIT IN.
                  Niektóre filtry działają tylko dla obrazów w trybie 8-bitowym. Jeśli oryginał pliku jest 8-bitowy, to masz dostep do wszystkich filtrów. Jeśli jednak otwierasz go z ustawieniami z LR, to wtedy w PS otwiera się w takim trybie, jaki masz w ustawieniach LR - nawet 8-bitowy JPEG otwarty w ten sposób, w w PS będzie miał domyślny tryb ustawiony taki, jak w opcjach LR. Zatem, po otwarciu z ustawieniami z LR, aby mieć dostęp do wszystkich filtrów, musisz przełączyć obraz w tryb 8-bitowy (Image -> Mode -> 8 Bits/Channel). Piszę na podstawie mojego LR 4.2 i PS CS5 Extd.

Komentarz

• blackninja
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 378

Kurka... Czy muszę kupić PS CS 6, żebym mógł eksportować z LR 4.2 zdjęcia (foto plus wirtualna kopia) jako warstwy do PS (mam CS 5)? Za każdym razem muszę dodatkowo klikać, że wiem, iż wersja LR 4.2 jest w pełni kompatybilna tylko z wersją CameraRaw w wersji 7.2, której w PS CS 5 nie zainstaluję. Ma ktoś tak?
                    Marki trzy.

Komentarz

• rOOmak
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 617

Tak jest

Komentarz

• Kuba1
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 960

Zamieszczone przez blackninja
                        Kurka... Czy muszę kupić PS CS 6, żebym mógł eksportować z LR 4.2 zdjęcia (foto plus wirtualna kopia) jako warstwy do PS (mam CS 5)? Za każdym razem muszę dodatkowo klikać, że wiem, iż wersja LR 4.2 jest w pełni kompatybilna tylko z wersją CameraRaw w wersji 7.2, której w PS CS 5 nie zainstaluję. Ma ktoś tak?
                        Możesz otworzyć jako warstwy - ja otwieram w CS5 (Edit in -> open as layers in photoshop). Trzeba potwierdzić "Open anyway" i otwiera zachowując modyfikacje z LR. Wielokrotnie sprawdzałem pod kątem różnic w interpretacji i wygląda na to że nie ma lub ich nie widzę.

Komentarz

• blackninja
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 378

Dzięki Kuba1, ale wiem że mogę. Wkurza mnie dodatkowe klikanie. Muszę poczekać aż się komunikat pokaże, klikam i następne pliki wysyłam. Wcześniej tego nie musiałem robić. Szkoda też, że nie można definiować własnych skrótów klawiaturowych jak w PS, bo Edit as layers... używam dość często.
                          Marki trzy.

Komentarz

• Kuba1
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 960

Zamieszczone przez blackninja
                            Dzięki Kuba1, ale wiem że mogę. Wkurza mnie dodatkowe klikanie. Muszę poczekać aż się komunikat pokaże, klikam i następne pliki wysyłam. Wcześniej tego nie musiałem robić. Szkoda też, że nie można definiować własnych skrótów klawiaturowych jak w PS, bo Edit as layers... używam dość często.
                            No po to jest, żeby używać. W sumie, znając politykę Adobe, to i tak łaska, że da się otworzyć RAW bez renderowania. Tylko taka "delikatna sugestia" z ich strony - zapłać 7 stówek (albo 14), to będzie bez dodatkowego klikania ??:.

Komentarz

• vaas
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 136

Próbował już ktoś z forumowiczów wersję Lr 4.3 RC1? Ciekaw jestem wydajności (szybkości)
                              Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
                              Flickr Facebook

Komentarz

• Bartm77
                                • 2008
                                • 1

L

Wysłane przy użyciu aplikacji Tapatalk.

Komentarz

Pracuję...