Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sniper88
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1156

Wlasnie nie w technice, a w ilości jest problem
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Komentarz

• bombel
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 34

No tak, to jest neijaki problem. Ale zanim zaczniesz robić gwałtowniejsze ruchy pamiętaj, że xml nie przenosi (niestety) wszystkiego, np. flag czy wirtualnych kopii. Możesz je stracić, jeśli nie masz ubezpieczenia.

Komentarz

• sniper88
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1156

Znalazłem w miarę optymalne rozwiązanie
        Pozostałem przy starym katalogu, zestackowałem zdjęcia a potem zamiast JPG wyszukałem same RAWy i zaznaczyłem "Move down in stack" - działa na wszystkie zdjęcia poza panoramami, więc jest o niebo szybciej niż gdyby mi przyszło to robić po sztuce.

Bombel - jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc!
        WWW | 500px | IG
        Semper in altum

Komentarz

• wagteil
          Bywalec
          • 2010
          • 242

Czy ktos z Was pracuje na LR uzywajac wiekszego (np.256GB) dysku SSD ? Mam zainstalowany system wraz z LR na jednym 64GB SSD, katalog jest na innym dysku SSD 64GB, a RAWy trzymam obrabiam na osobnym 2X1T spietych w raid 0. Mysle zakupie jedego 256GB i wrzuceniu tam systemu, LR i jego katalogu, w miare potrzeb chcialbym tam dodawac i wyrzucac RAWy. Czy majac to wszystko na jednym dysku odczuje roznice w szybkosci pracy LR?
          8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• wagteil
            Bywalec
            • 2010
            • 242

Zamieszczone przez wagteil
            Czy ktos z Was pracuje na LR uzywajac wiekszego (np.256GB) dysku SSD ? Mam zainstalowany system wraz z LR na jednym 64GB SSD, katalog jest na innym dysku SSD 64GB, a RAWy trzymam obrabiam na osobnym 2X1T spietych w raid 0. Mysle zakupie jedego 256GB i wrzuceniu tam systemu, LR i jego katalogu, w miare potrzeb chcialbym tam dodawac i wyrzucac RAWy. Czy majac to wszystko na jednym dysku odczuje roznice w szybkosci pracy LR?
            Znalazlem pare testow, czy ktos potwierdzi?

8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

według tego testu różnica między zdjęciami na HDD, a SDD, podczas gdy system, Lr i katalog jest na SDD wynosi ok. 5% (30s na 10 minut)
              na pewno lepiej trzymać zdjęcia, nad którymi aktualnie pracujesz na SDD, ale chyba da się to wykonać w tej konfiguracji
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• wagteil
                Bywalec
                • 2010
                • 242

Zamieszczone przez airhead
                według tego testu różnica między zdjęciami na HDD, a SDD, podczas gdy system, Lr i katalog jest na SDD wynosi ok. 5% (30s na 10 minut)
                na pewno lepiej trzymać zdjęcia, nad którymi aktualnie pracujesz na SDD, ale chyba da się to wykonać w tej konfiguracji
                Cos mi sie wydaje ze wiecej korzysci z SSD mieliby uzytkownicy DPP, tam program pracuje na RAW-ach.
                8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• bombel
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 34

???
                  A na czym pracuje LR, przecież też na RAWach? CHyba, że myślisz o jakichś wewnętrznych mechanizmach, że DPP robi wprost na plikach RAW, a LR na podglądach, czy coś takiego...

Mógłbyś uściślić?

Komentarz

• wagteil
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 242

Zamieszczone przez bombel
                    ???
                    A na czym pracuje LR, przecież też na RAWach? CHyba, że myślisz o jakichś wewnętrznych mechanizmach, że DPP robi wprost na plikach RAW, a LR na podglądach, czy coś takiego...

Mógłbyś uściślić?
                    LR pracuje na 'podgladach' z katalogu, DPP pracuje wprost na plikach RAW.
                    8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• bombel
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 34

Acha, mówiłeś o wewnętrznym mechaniźmie. Dzięki za wyjaśnienie.

Komentarz

• airhead
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2495

Cos mi sie wydaje ze wiecej korzysci z SSD mieliby uzytkownicy DPP, tam program pracuje na RAW-ach.
                        ja tylko interpretuję ten test
                        Lr pracuje na 'katalogu'
                        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Docsbo
                          Coś już napisał
                          • 2012
                          • 73

Trudno mi powiedzieć czy odczujesz.

Moje doświadczenia są takie:W podróży pracuję na MB Air 1.86 intel duo z 2 GB pamięci i NVIDIA GeForce 320M 256 MB a dysk SSD 256 MB i LR jest szybsze niż na MB Pro (starszym) dysk zwykły 256 który trzymam jako główna maszynę w domu - zdjęcia w tym drugim przypadku są na zewn. dysku 2TB
                          Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
                          Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Komentarz

• allxages
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2549

To z ciekawości - po co w domu używasz wolniejszego komputera?

Komentarz

• Docsbo
                              Coś już napisał
                              • 2012
                              • 73

Zamieszczone przez allxages
                              To z ciekawości - po co w domu używasz wolniejszego komputera?
                              Dość proste: To 15" - stąd cięższy znacznie od MBAir-a. :sad:

Za to MBP ma FW, i więcej portów wiec jest podłączony do dysków nagrywarek monitora itp.. :-)
                              Do tego przy kalibrowaniu monitora (ten MBP ma wyjście DVI) znacznie łatwiej nic przez przejściówki w MBA, choć to akurat w miarę działa.

=== No ale to offtop komputerowy ===
                              Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
                              Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Komentarz

• arekhit
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 206

Mam w Lightroomie nieostre zdjecie podladowe - wersja 3 - gdzie szukac rozwiazania problemu - nie da sie z tym pracowac
                                Canon

Komentarz

Pracuję...