Wlasnie nie w technice, a w ilości jest problem
Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Zwiń
X
-
No tak, to jest neijaki problem. Ale zanim zaczniesz robić gwałtowniejsze ruchy pamiętaj, że xml nie przenosi (niestety) wszystkiego, np. flag czy wirtualnych kopii. Możesz je stracić, jeśli nie masz ubezpieczenia.Komentarz
-
Znalazłem w miarę optymalne rozwiązanie
Pozostałem przy starym katalogu, zestackowałem zdjęcia a potem zamiast JPG wyszukałem same RAWy i zaznaczyłem "Move down in stack" - działa na wszystkie zdjęcia poza panoramami, więc jest o niebo szybciej niż gdyby mi przyszło to robić po sztuce.
Bombel - jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc!Komentarz
-
Czy ktos z Was pracuje na LR uzywajac wiekszego (np.256GB) dysku SSD ? Mam zainstalowany system wraz z LR na jednym 64GB SSD, katalog jest na innym dysku SSD 64GB, a RAWy trzymam obrabiam na osobnym 2X1T spietych w raid 0. Mysle zakupie jedego 256GB i wrzuceniu tam systemu, LR i jego katalogu, w miare potrzeb chcialbym tam dodawac i wyrzucac RAWy. Czy majac to wszystko na jednym dysku odczuje roznice w szybkosci pracy LR?Komentarz
-
Znalazlem pare testow, czy ktos potwierdzi?Czy ktos z Was pracuje na LR uzywajac wiekszego (np.256GB) dysku SSD ? Mam zainstalowany system wraz z LR na jednym 64GB SSD, katalog jest na innym dysku SSD 64GB, a RAWy trzymam obrabiam na osobnym 2X1T spietych w raid 0. Mysle zakupie jedego 256GB i wrzuceniu tam systemu, LR i jego katalogu, w miare potrzeb chcialbym tam dodawac i wyrzucac RAWy. Czy majac to wszystko na jednym dysku odczuje roznice w szybkosci pracy LR?
Komentarz
-
według tego testu różnica między zdjęciami na HDD, a SDD, podczas gdy system, Lr i katalog jest na SDD wynosi ok. 5% (30s na 10 minut)Czy ktos z Was pracuje na LR uzywajac wiekszego (np.256GB) dysku SSD ? Mam zainstalowany system wraz z LR na jednym 64GB SSD, katalog jest na innym dysku SSD 64GB, a RAWy trzymam obrabiam na osobnym 2X1T spietych w raid 0. Mysle zakupie jedego 256GB i wrzuceniu tam systemu, LR i jego katalogu, w miare potrzeb chcialbym tam dodawac i wyrzucac RAWy. Czy majac to wszystko na jednym dysku odczuje roznice w szybkosci pracy LR?
na pewno lepiej trzymać zdjęcia, nad którymi aktualnie pracujesz na SDD, ale chyba da się to wykonać w tej konfiguracjiKomentarz
-
Cos mi sie wydaje ze wiecej korzysci z SSD mieliby uzytkownicy DPP, tam program pracuje na RAW-ach.Komentarz
-
???
A na czym pracuje LR, przecież też na RAWach? CHyba, że myślisz o jakichś wewnętrznych mechanizmach, że DPP robi wprost na plikach RAW, a LR na podglądach, czy coś takiego...
Mógłbyś uściślić?Komentarz
-
Komentarz
-
-
Komentarz
-
Trudno mi powiedzieć czy odczujesz.Czy ktos z Was pracuje na LR uzywajac wiekszego (np.256GB) dysku SSD ? Mam zainstalowany system wraz z LR na jednym 64GB SSD, katalog jest na innym dysku SSD 64GB, a RAWy trzymam obrabiam na osobnym 2X1T spietych w raid 0. Mysle zakupie jedego 256GB i wrzuceniu tam systemu, LR i jego katalogu, w miare potrzeb chcialbym tam dodawac i wyrzucac RAWy. Czy majac to wszystko na jednym dysku odczuje roznice w szybkosci pracy LR?
Moje doświadczenia są takie:W podróży pracuję na MB Air 1.86 intel duo z 2 GB pamięci i NVIDIA GeForce 320M 256 MB a dysk SSD 256 MB i LR jest szybsze niż na MB Pro (starszym) dysk zwykły 256 który trzymam jako główna maszynę w domu - zdjęcia w tym drugim przypadku są na zewn. dysku 2TB
Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 | | PC
Pentax MX | Takumar 50/1.4 |Komentarz
-
-
Dość proste: To 15" - stąd cięższy znacznie od MBAir-a. :sad:
Za to MBP ma FW, i więcej portów wiec jest podłączony do dysków nagrywarek monitora itp.. :-)
Do tego przy kalibrowaniu monitora (ten MBP ma wyjście DVI) znacznie łatwiej nic przez przejściówki w MBA, choć to akurat w miarę działa.
=== No ale to offtop komputerowy ===
Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 | | PC
Pentax MX | Takumar 50/1.4 |Komentarz
-
Mam w Lightroomie nieostre zdjecie podladowe - wersja 3 - gdzie szukac rozwiazania problemu - nie da sie z tym pracowacCanonKomentarz
Komentarz