Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomdz
    Uzależniony
    • 2007
    • 637

Zamieszczone przez Merde
    Lepiej sobie radzi niż DLO w DPP?
    Z usuwaniem fioletów - tak.
    Body, stałki, zoomik

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez tomdz
      Z usuwaniem fioletów - tak.
      Wrzucisz jakieś porównanie?
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• darecky
        Początki nałogu
        • 2008
        • 256

mam pytanie z innej strony beczki czyli LR, czy można tam odpalić nik silver lub color? Zainstalowałem i nie wiem jak to znaleźć. Za to mogę te filtry znaleźć moim PSE, choć nie zamierzałem dla tam instalować.
        pozdrawiam

Komentarz

• gadget_zary
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1046

darecky Ja przy instalacji Colora mialem do wyboru czy chce zainstalowac go do PS CS5 czy LR4 (albo jeszcze 3 nie pamietam)

Komentarz

• MusicMan
            Coś już napisał
            • 2009
            • 63

Używanie do LR4 programów od NIK-a? Wszystko działa poprawnie?
            Piątka, eLki, portfolio w toku.

Komentarz

• darecky
              Początki nałogu
              • 2008
              • 256

gadget_zary ja też tak miałem (opcja instalacji z menu i wyborem do LR/PSE/PS, wybrałem LR) i jakoś wyczaić nie mogę gdzie to się ukryło. Zadziałało natomiast to to w PSE.

Komentarz

• tomik23
                Coś już napisał
                • 2007
                • 95

Zamieszczone przez Jerzy
                Jest już wersja 4.1 RC 2.
                No jest ale co z tego, nadal eksport do jpg jest strasznie wolny, nie mówiąc o tworzeniu galerii flashowej

Komentarz

• 1982wojtek
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 62

Po wywołaniu z rawa ok (10mb) w lr jpg waży ok 3 mb wszystkie funkcje przy eksporcie są na na 100%? Gdzie mogę szukać przyczyny?
                  wszystko znaczy NIC!!!

Komentarz

• gadget_zary
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1046

1982wojtek a co w tym nie tak widzisz ?? Jpg w stosunku do rawa będzie mniejszy przeciez.

Komentarz

• motoko
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 89

A mnie się coś popsuło po RC2. Pracuje na dwa monitory, i na tym do podglądu (Eizo S1921) wszystko szare, wyprane i nijakie, po eksporcie przy oglądaniu fotki w ACDSee, Windows Viewer, www wszystko jak należy, WB ok, kolory i kontrasty są. Ki diabeł? Nic nie zmieniałem a tu taka kiszka...

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Zamieszczone przez motoko
                        A mnie się coś popsuło po RC2. Pracuje na dwa monitory, i na tym do podglądu (Eizo S1921) wszystko szare, wyprane i nijakie, po eksporcie przy oglądaniu fotki w ACDSee, Windows Viewer, www wszystko jak należy, WB ok, kolory i kontrasty są. Ki diabeł? Nic nie zmieniałem a tu taka kiszka...
                        a nie miales ostatnio automatycznej aktualizacji Catalystow (sterow do Radeona)?

na oko rzecz jest w ustawieniach profilu tego monitora. niestety, tej kuwety nie ogarniam i nie powiem jak to zrobic - profilaktycznie sam odmawiam update'u Catalystow, po tym jak raz stracilem ze 2 godziny na przywrocenie LR do normalnosci...
                        www albo tez flickr

Komentarz

• vaas
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 136

Lr4 RC2

Zamieszczone przez motoko
                          aktualizowałem Lr4 do RC2 i obyło się bez jakichkolwiek niespodzianek.
                          Pracuję na 2 monitory (laptop + Nec) - MS Vista 32 bit. Kolory wyświetla prawidłowo. Zmiany w stosunku do Lr4 i Lr4 RC1 tylko pozytywne.
                          Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
                          Flickr Facebook

Komentarz

• motoko
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 89

Zamieszczone przez akustyk
                            a nie miales ostatnio automatycznej aktualizacji Catalystow (sterow do Radeona)?

na oko rzecz jest w ustawieniach profilu tego monitora. niestety, tej kuwety nie ogarniam i nie powiem jak to zrobic - profilaktycznie sam odmawiam update'u Catalystow, po tym jak raz stracilem ze 2 godziny na przywrocenie LR do normalnosci...
                            Z ostatnich aktualizacji to tylko ACR do mojego PS Elements. Ale za cholerę nie mogę odpalic Catalyst Center! Przyjdzie pożegnać się z Radkiem... Przełączę się później na zintegrowana i sprawdzę czy to coś da.

Komentarz

• tomdz
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 637

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Wrzucisz jakieś porównanie?
                              Sorki, że dopiero teraz - rodzina mi się powiększyła i nie mam na nic czasu

Przykładowy crop z szuflady:

1. LR bez korekcji:

2. LR z korekcją CA + defringing (amount 5 na 20 możliwych)http://img94.imageshack.us/img94/8964/defringedlr.jpg

3. DPP z DLO na 100% (oczywiście jest inna kolorystyka, bo obrabiane było tylko w LR):

Oczywiście w LR można zwiększyć siłę korekcji usuwając praktycznie 100% obwódek. Przy dużych wartościach jednak korektor wnika coraz głębiej w okolice krawędzi i może powodować lokalnie drobne zmiany w kolorystyce. Jak zwykle, wszystko jest sprawą odpowiednio ustalonego kompromisu Tym niejmniej wyniki są bardzo zadowalające, zwłaszcza biorąc pod uwagę łatwość obsługi narzędzia.

regulamin pkt 9.
                              Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.
                              Body, stałki, zoomik

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18793

Jest inna kolorystyka i na dpp tego fioletu nie ma prawie w ogóle więc trudno coś wyrokować.
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...