Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak w wyżej wymienionym zdifoltować (przepraszam za słowo) swój ulubiony styl? Zawsze używam tylko jednego, zdefiniowanego, a IS zawsze na siłę ładuje mi paskudnego greja.
Jest jakiś patent na obejście?
w zasadzie to róznica jest 10pln (helion ma przesyłkę za friko) a jak wyłapiesz promocję dnia -30% na helionie to wtedy nie ma nawet porównania.
poczekam na recenzję kolegi streeder
w zasadzie to róznica jest 10pln (helion ma przesyłkę za friko) a jak wyłapiesz promocję dnia -30% na helionie to wtedy nie ma nawet porównania.
Tyle, że ja mam w tej księgarni zniżki na stałe, bez czekania na okazje, które może będą . Jak dorzucę jeszcze jakąś pozycję to mam również przesyłkę za darmo
Tak, tylko ta pozycja jest całkiem świeża więc nie liczyłbym jeszcze przez pół roku na na taki 30% opust. Ale jak będzie już, to cena 90,3 już jest do przyjęcia. Zresztą posiadam poprzednie wydanie tego autora i z jednej strony wydaje mi się, że niewiele wniesie te nowe wydanie, a z drugiej strony to ceny poszły tak drastycznie do góry pomijając nawet ten nieszczęsny podatek VAT.
Pozdrawiam
Witam,
Mój Lightroom ma następujący problem
Nie otwiera CR2 z canona 7d :/
Mam LR 2.3. Z aparatu 450d otwiera CR2 bez problemu. Gdy chcę zaimportować te z 7d otrzymuję komunikat:
"The files appear to be unsupported or damaged".
Że pliki prawdopodobnie uszkodzone?
Ale mogę je oglądać przez FastStone Imager. Wyświetlają się normalnie.
Myślałam, że to może kwestia wielkości plików (?) więc w FastStone zmniejszyłam jeden z nich, zapisałam i odkryłam, że zamienił mi zdjęcie na jpg.
Jpg. w LR już się oczywiście otworzył.
O co chodzi? Dlaczego LR nie otwiera tych zdjęć? Czy rzeczywiście mogą być uszkodzone mimo, że mogę je oglądać w FastStone?
Przypuszczalnie tak stara wersja nie obsługuje plików CR2 z 7D. Rada: zrób aktualizację lub skonwertuj najpierw obrazki CR2 do formatu DNG darmowym konwerterem od Adobe (można pobrać z ich strony).
Czy da się odwrócić zaznaczenie maską? Tzn aby program nie ruszał tego co pod maską.
Niestety, nie da się tak.
Generalnie proponują myślenie odwrotne, tj. jeśli chcesz przykładowo zwiększyć clarity na całym zdjęciu z wyjątkiem małego fragmentu, to najpierw robisz maskę obejmującą całe zdjęcie z clarity np. +15, a na ten mały fragment zdjęcia którego ruszać nie chciałeś nakładasz maskę z clarity -15.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Nie wiem czy Merde miałeś na myśli namalowanie maski na całym obrazie a potem z wciśniętym Alt (i ustawioną przeciwną do maski wartością narzędzia) usunięcie jej z wybranego elementu. Jeżeli tak, to trochę inaczej to opisałem, jeżeli nie to jest to podałem inny sposób
Rozumiem ze do wszystkich zdjec nalezy podchodzic idywiualnie, w pelni sie z tym zgadzam. Sa jednak sytuacje kiedy fajnie jest zrobic 'sync' takich samych ustawien, do powiedzmy calego wesela, a pozniej traktowac je jako wyjsciowa do dalszej pracy. (Wspomne ze sprawa sie miala podobnie w DPP, tam program zachowywal ustawienia puszki, i w pracy nad RAW-em nalezalo wprowadzic jedynie korekty)
Pytanie kieruje do tych ktorzy stosuja ta metode.
Jakie sa Wasze usrednione ustawienia w LR przed synchronizacja? Mam glownie na mysli kontrast czy nasycenie. Czy synchronizujecie masowo jeszcze jakies inne wartosci?
Jakie sa Wasze usrednione ustawienia w LR przed synchronizacja? Mam glownie na mysli kontrast czy nasycenie. Czy synchronizujecie masowo jeszcze jakies inne wartosci?
Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni.. Jeszcze inni potrafią naświetlać w punkt.. W każdym z tych wypadków masz inne ustawienia zarówno kontrastu jak i saturacji.
Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nigdy nie zmieniaj hurtowo wartości WB, zostaw je "as shot".
Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni..
Ludzie maja rozne podejscie do takiej hurtowej obrobki, i wlasnie dlatego pytalem.
Zamieszczone przez oskarkowy
Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nigdy nie zmieniaj hurtowo wartości WB, zostaw je "as shot".
No to jest oczywiscie pozbawione sensu, nigdy tak nie robie.
Sa jednak nazwijmy je 'wartosci uniwersalne', to co mozemy ustatwic juz w puszce: kontrast, nasycenie czy ostrosc, ale LR tego nie odczyta.
Gdybys mial w powyzszy sposob pracowac, jak bys ustawil te wartosci w LR ?
I jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu, a dotyczace innego problemu. Jak 'wydlubac' pojedynczy plik, odpowiadajacy za zmiany dokonane na zdjeciu w module develop? Nastepnie jak go wkleic do zdjecia na innym komputerze?
I jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu, a dotyczace innego problemu. Jak 'wydlubac' pojedynczy plik, odpowiadajacy za zmiany dokonane na zdjeciu w module develop? Nastepnie jak go wkleic do zdjecia na innym komputerze?
Najpierw w Lr musisz w ustawieniach katalogu (menu Edit / Catalog Settings / zakładka Metadata) zaznaczyć opcję "Automatically write changes to XMP", a potem po prostu przenosząc rawy na inny komputer kopiujesz je razem z towarzyszącym mu plikiem z rozszerzeniem *.xmp.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Komentarz