Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iREM
    Uzależniony
    • 2005
    • 951

Impromptu Slideshow

Jak w wyżej wymienionym zdifoltować (przepraszam za słowo) swój ulubiony styl? Zawsze używam tylko jednego, zdefiniowanego, a IS zawsze na siłę ładuje mi paskudnego greja.
    Jest jakiś patent na obejście?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• goran
      Coś już napisał
      • 2008
      • 96

Zamieszczone przez blackninja
      Tu jak zwykle sporo taniej ta książka.
      w zasadzie to róznica jest 10pln (helion ma przesyłkę za friko) a jak wyłapiesz promocję dnia -30% na helionie to wtedy nie ma nawet porównania.
      poczekam na recenzję kolegi streeder
      7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Komentarz

• blackninja
        Początki nałogu
        • 2007
        • 378

Zamieszczone przez goran
        w zasadzie to róznica jest 10pln (helion ma przesyłkę za friko) a jak wyłapiesz promocję dnia -30% na helionie to wtedy nie ma nawet porównania.
        Tyle, że ja mam w tej księgarni zniżki na stałe, bez czekania na okazje, które może będą . Jak dorzucę jeszcze jakąś pozycję to mam również przesyłkę za darmo
        Marki trzy.

Komentarz

• conti
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 36

Zamieszczone przez goran
          Tak, tylko ta pozycja jest całkiem świeża więc nie liczyłbym jeszcze przez pół roku na na taki 30% opust. Ale jak będzie już, to cena 90,3 już jest do przyjęcia. Zresztą posiadam poprzednie wydanie tego autora i z jednej strony wydaje mi się, że niewiele wniesie te nowe wydanie, a z drugiej strony to ceny poszły tak drastycznie do góry pomijając nawet ten nieszczęsny podatek VAT.
          Pozdrawiam

Komentarz

• Kirka
            • 2011
            • 1

Witam,
            Mój Lightroom ma następujący problem
            Nie otwiera CR2 z canona 7d :/
            Mam LR 2.3. Z aparatu 450d otwiera CR2 bez problemu. Gdy chcę zaimportować te z 7d otrzymuję komunikat:
            "The files appear to be unsupported or damaged".
            Że pliki prawdopodobnie uszkodzone?

Ale mogę je oglądać przez FastStone Imager. Wyświetlają się normalnie.
            Myślałam, że to może kwestia wielkości plików (?) więc w FastStone zmniejszyłam jeden z nich, zapisałam i odkryłam, że zamienił mi zdjęcie na jpg.
            Jpg. w LR już się oczywiście otworzył.

O co chodzi? Dlaczego LR nie otwiera tych zdjęć? Czy rzeczywiście mogą być uszkodzone mimo, że mogę je oglądać w FastStone?

Komentarz

• strideer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1905

Przypuszczalnie tak stara wersja nie obsługuje plików CR2 z 7D. Rada: zrób aktualizację lub skonwertuj najpierw obrazki CR2 do formatu DNG darmowym konwerterem od Adobe (można pobrać z ich strony).

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez Kirka
                Gdy chcę zaimportować te z 7d otrzymuję komunikat:
                "The files appear to be unsupported or damaged".
                Że pliki prawdopodobnie uszkodzone?

/ciach/

O co chodzi? Dlaczego LR nie otwiera tych zdjęć? Czy rzeczywiście mogą być uszkodzone mimo, że mogę je oglądać w FastStone?
                Czytasz komunikaty bardzo wybiórczo, istotne było to przed "or damaged".
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• My Nick
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 219

Czy da się odwrócić zaznaczenie maską? Tzn aby program nie ruszał tego co pod maską.
                  EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• Merde
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez My Nick
                    Czy da się odwrócić zaznaczenie maską? Tzn aby program nie ruszał tego co pod maską.
                    Niestety, nie da się tak.
                    Generalnie proponują myślenie odwrotne, tj. jeśli chcesz przykładowo zwiększyć clarity na całym zdjęciu z wyjątkiem małego fragmentu, to najpierw robisz maskę obejmującą całe zdjęcie z clarity np. +15, a na ten mały fragment zdjęcia którego ruszać nie chciałeś nakładasz maskę z clarity -15.

Komentarz

• blackninja
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 378

Nie wiem czy Merde miałeś na myśli namalowanie maski na całym obrazie a potem z wciśniętym Alt (i ustawioną przeciwną do maski wartością narzędzia) usunięcie jej z wybranego elementu. Jeżeli tak, to trochę inaczej to opisałem, jeżeli nie to jest to podałem inny sposób
                      Marki trzy.

Komentarz

• wagteil
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 242

Rozumiem ze do wszystkich zdjec nalezy podchodzic idywiualnie, w pelni sie z tym zgadzam. Sa jednak sytuacje kiedy fajnie jest zrobic 'sync' takich samych ustawien, do powiedzmy calego wesela, a pozniej traktowac je jako wyjsciowa do dalszej pracy. (Wspomne ze sprawa sie miala podobnie w DPP, tam program zachowywal ustawienia puszki, i w pracy nad RAW-em nalezalo wprowadzic jedynie korekty)
                        Pytanie kieruje do tych ktorzy stosuja ta metode.
                        Jakie sa Wasze usrednione ustawienia w LR przed synchronizacja? Mam glownie na mysli kontrast czy nasycenie. Czy synchronizujecie masowo jeszcze jakies inne wartosci?
                        8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• oskarkowy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2513

Zamieszczone przez wagteil
                          Jakie sa Wasze usrednione ustawienia w LR przed synchronizacja? Mam glownie na mysli kontrast czy nasycenie. Czy synchronizujecie masowo jeszcze jakies inne wartosci?
                          Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni.. Jeszcze inni potrafią naświetlać w punkt.. W każdym z tych wypadków masz inne ustawienia zarówno kontrastu jak i saturacji.
                          Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nigdy nie zmieniaj hurtowo wartości WB, zostaw je "as shot".
                          Jarek

Komentarz

• wagteil
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 242

Zamieszczone przez oskarkowy
                            Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni..
                            Ludzie maja rozne podejscie do takiej hurtowej obrobki, i wlasnie dlatego pytalem.
                            Zamieszczone przez oskarkowy
                            Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nigdy nie zmieniaj hurtowo wartości WB, zostaw je "as shot".
                            No to jest oczywiscie pozbawione sensu, nigdy tak nie robie.

Sa jednak nazwijmy je 'wartosci uniwersalne', to co mozemy ustatwic juz w puszce: kontrast, nasycenie czy ostrosc, ale LR tego nie odczyta.
                            Gdybys mial w powyzszy sposob pracowac, jak bys ustawil te wartosci w LR ?
                            8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• wagteil
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 242

I jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu, a dotyczace innego problemu. Jak 'wydlubac' pojedynczy plik, odpowiadajacy za zmiany dokonane na zdjeciu w module develop? Nastepnie jak go wkleic do zdjecia na innym komputerze?
                              8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Merde
                                • 2008
                                • 7756

Zamieszczone przez wagteil
                                I jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu, a dotyczace innego problemu. Jak 'wydlubac' pojedynczy plik, odpowiadajacy za zmiany dokonane na zdjeciu w module develop? Nastepnie jak go wkleic do zdjecia na innym komputerze?
                                Najpierw w Lr musisz w ustawieniach katalogu (menu Edit / Catalog Settings / zakładka Metadata) zaznaczyć opcję "Automatically write changes to XMP", a potem po prostu przenosząc rawy na inny komputer kopiujesz je razem z towarzyszącym mu plikiem z rozszerzeniem *.xmp.

Komentarz

Pracuję...