Na jakiej zasadzie w nowym LR będzie można "prostować piony", czyli robić coś na miarę TS-E? Czytałem, że to będzie, wiecie może jak to będzie realizowane? Coś równie luźnego jak obecnie w PS, czy może jakieś ograniczenia?
Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Zwiń
X
-
-
Mniej więce tak - przynajmniej tak jest w CR 6.1.
Ściągnij triala i sprawdź sam."Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
-
Gdzie fizycznie na dysku przechowywane są "camera profile", prócz adobe standard, camera standard itd.... mam jeszcze raz to samo w wersji beta1 ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Okej mam dla potomnych w XP: C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\CameraRaw\CameraProfilesKomentarz
-
Witam
Mam w LR 2 mały problem. Otóż, mam w bibliotece foldery z datą ( 2008,2009 itd. ) i mam folder "zdjęcia" gdzie są pozostałe zdjęcia których nie ma w folderach z datami. Co zrobić aby ten caaaały folder "zdjęcia" dodać do folderów z datami, jednocześnie, aby "utrzymać" te daty, czyli nie przenieść wszystkich zdjęć do np.2010 tylko w datach jakich zdjęcia zostały dodane, bo wiem że istnieje opcja "łapania i przenoszenia", ale właśnie boję się w/w problemu.
Jeśli mało jasno to spróbuję wymyślić lepsze wytłumaczenie.
Z góry dzięki.Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam
Komentarz
-
W Moje dokumenty tworzy folder np: 2010/data. Tak przeważnie jest domyślnie, chyba że to zmieniłeś. Aby zobaczyć gdzie są zdjęcia kliknij prawym w zdjęcie i wybierz z menu - Show in Explorer. Otworzy wtedy folder ze zdjęciami.ArtMagKomentarz
-
Nie o to dokładnie mi chodziło. Więc spróbuję wytłumaczyć to trochę łatwiej. W bibliotece LR mam foldery z datami np. 2009. Jak na to klikę to wyświetlają mi się dokładniejsze daty ( dzień, miesiąc, rok ). Oprócz folderów z datami mam też folder "zdjęcia" i tam mam "podfoldery" czyli np. moje pierwsze foty, lepsze foty etc. I chcę teraz zrobić, aby wszystkie te "podfoldery" dodać do folderów z datami. Jak je chwycę i przeniosę to w follderze z datami znów mam np. moje pierwsze foty, a mi chodzi, żeby już przy przenoszeniu, program zmienił nazwę na datę. Czyli jak przeniosę to nie chcę, aby było "moje pierwsze foty" tylko data np. 2009-01-01.
Sory, ale jaśniej nie potrafię, no chyba, że już desperacko na screenie.Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
Komentarz
-
Dobra, jakoś problem sam rozwiązałem, lecz dużo czasu pochłonie ta praca. I tu kolejne pytanie. Co oznacza symbol szarego folderu ze znakiem zapytania ? Nie wiem czemu z tego folderu nie mogę przenieść zdjęć do innego folderu.Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
Komentarz
-
To moze ja mam kilka pytan
Importuję zdjęcia do LR. Powiedzmy 4gb rawów i te 4gb z miejsca docelowego jest równiez kopiowane na dysk C gdzie mam bibliotekę. Nie musze mowic ze dość szybko i nie potrzebnie dla mnie miejsca ubywa, gdzie mozna to wylączyć o ile się da oraz po włozeniu karty pendriva czegokolwiek przenosnego odpala sie LR i chce kopiować zawartość i za nic nie moge znalezc gdzie da się to wylączyć. To tyle, proszę o o odpowiedzi o ile sie da! Pzdr
Komentarz
-
Chodzi o to, aby nie LR nie kopiował plików to swojej biblioteki ( zazwyczaj Moje Obrazy ) ?Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
Komentarz
-
Jesli chodzi o to aby niewyskakiwalo okienko import po wlozeniu karty do komputera to na windows w lightroom: edit->preferences, w okienku "general" odznaczyc ptaszek przy "show import dialog when a memory card is detected"Komentarz
-
W opcji importu masz do wyboru Copy, Move, Add jeśli zdjęcia masz już fizycznie na dysku i chcesz je tylko dodać do biblioteki LR nie kopiując na nowe miejsce to wybierasz Add.To moze ja mam kilka pytan
Importuję zdjęcia do LR. Powiedzmy 4gb rawów i te 4gb z miejsca docelowego jest równiez kopiowane na dysk C gdzie mam bibliotekę. Nie musze mowic ze dość szybko i nie potrzebnie dla mnie miejsca ubywa, gdzie mozna to wylączyć o ile się da oraz po włozeniu karty pendriva czegokolwiek przenosnego odpala sie LR i chce kopiować zawartość i za nic nie moge znalezc gdzie da się to wylączyć. To tyle, proszę o o odpowiedzi o ile sie da! PzdrKomentarz
-
Czy jest opcja, żeby zaimportować nastawy(ustawienia suwaków), które już zrobiłem w zdjęciach z LR 3.0 tak, żeby były już widoczne w Adobe Bridge.Komentarz
-
Komentarz
-
Jak uaktywnić opcję "open as smart object in photoshop" (jest szara) ... opcja "edit in photoshop" działa :/Komentarz
-
Komentarz
Komentarz