Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oskarkowy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2513

Na jakiej zasadzie w nowym LR będzie można "prostować piony", czyli robić coś na miarę TS-E? Czytałem, że to będzie, wiecie może jak to będzie realizowane? Coś równie luźnego jak obecnie w PS, czy może jakieś ograniczenia?
    Jarek

Komentarz

• dziobolek
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2634

Zamieszczone przez oskarkowy
      Na jakiej zasadzie w nowym LR będzie można "prostować piony", czyli robić coś na miarę TS-E? Czytałem, że to będzie, wiecie może jak to będzie realizowane? Coś równie luźnego jak obecnie w PS, czy może jakieś ograniczenia?
      Mniej więce tak - przynajmniej tak jest w CR 6.1.
      Ściągnij triala i sprawdź sam.
      "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
      Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
      tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• SebaWolf
        Początki nałogu
        • 2006
        • 324

Gdzie fizycznie na dysku przechowywane są "camera profile", prócz adobe standard, camera standard itd.... mam jeszcze raz to samo w wersji beta1 ?
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez SebaWolf
        Gdzie fizycznie na dysku przechowywane są "camera profile", prócz adobe standard, camera standard itd.... mam jeszcze raz to samo w wersji beta1 ?
        Okej mam dla potomnych w XP: C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
        Ostatnio edytowany przez SebaWolf; 6579. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mateuszw3
          Początki nałogu
          • 2009
          • 278

Witam
          Mam w LR 2 mały problem. Otóż, mam w bibliotece foldery z datą ( 2008,2009 itd. ) i mam folder "zdjęcia" gdzie są pozostałe zdjęcia których nie ma w folderach z datami. Co zrobić aby ten caaaały folder "zdjęcia" dodać do folderów z datami, jednocześnie, aby "utrzymać" te daty, czyli nie przenieść wszystkich zdjęć do np.2010 tylko w datach jakich zdjęcia zostały dodane, bo wiem że istnieje opcja "łapania i przenoszenia", ale właśnie boję się w/w problemu.
          Jeśli mało jasno to spróbuję wymyślić lepsze wytłumaczenie.
          Z góry dzięki.
          Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
          www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

• Art Mag
            Początki nałogu
            • 2005
            • 261

W Moje dokumenty tworzy folder np: 2010/data. Tak przeważnie jest domyślnie, chyba że to zmieniłeś. Aby zobaczyć gdzie są zdjęcia kliknij prawym w zdjęcie i wybierz z menu - Show in Explorer. Otworzy wtedy folder ze zdjęciami.
            ArtMag

Komentarz

• mateuszw3
              Początki nałogu
              • 2009
              • 278

Zamieszczone przez Art Mag
              W Moje dokumenty tworzy folder np: 2010/data. Tak przeważnie jest domyślnie, chyba że to zmieniłeś. Aby zobaczyć gdzie są zdjęcia kliknij prawym w zdjęcie i wybierz z menu - Show in Explorer. Otworzy wtedy folder ze zdjęciami.
              Nie o to dokładnie mi chodziło. Więc spróbuję wytłumaczyć to trochę łatwiej. W bibliotece LR mam foldery z datami np. 2009. Jak na to klikę to wyświetlają mi się dokładniejsze daty ( dzień, miesiąc, rok ). Oprócz folderów z datami mam też folder "zdjęcia" i tam mam "podfoldery" czyli np. moje pierwsze foty, lepsze foty etc. I chcę teraz zrobić, aby wszystkie te "podfoldery" dodać do folderów z datami. Jak je chwycę i przeniosę to w follderze z datami znów mam np. moje pierwsze foty, a mi chodzi, żeby już przy przenoszeniu, program zmienił nazwę na datę. Czyli jak przeniosę to nie chcę, aby było "moje pierwsze foty" tylko data np. 2009-01-01.

Sory, ale jaśniej nie potrafię, no chyba, że już desperacko na screenie.
              Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8

Komentarz

• mateuszw3
                Początki nałogu
                • 2009
                • 278

Dobra, jakoś problem sam rozwiązałem, lecz dużo czasu pochłonie ta praca. I tu kolejne pytanie. Co oznacza symbol szarego folderu ze znakiem zapytania ? Nie wiem czemu z tego folderu nie mogę przenieść zdjęć do innego folderu.

Komentarz

• iktorn92
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 605

To moze ja mam kilka pytan Importuję zdjęcia do LR. Powiedzmy 4gb rawów i te 4gb z miejsca docelowego jest równiez kopiowane na dysk C gdzie mam bibliotekę. Nie musze mowic ze dość szybko i nie potrzebnie dla mnie miejsca ubywa, gdzie mozna to wylączyć o ile się da oraz po włozeniu karty pendriva czegokolwiek przenosnego odpala sie LR i chce kopiować zawartość i za nic nie moge znalezc gdzie da się to wylączyć. To tyle, proszę o o odpowiedzi o ile sie da! Pzdr
                  Flickr
                  Portfolio Ślubne

Komentarz

• mateuszw3
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 278

Chodzi o to, aby nie LR nie kopiował plików to swojej biblioteki ( zazwyczaj Moje Obrazy ) ?

Komentarz

• mackw
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 51

Jesli chodzi o to aby niewyskakiwalo okienko import po wlozeniu karty do komputera to na windows w lightroom: edit->preferences, w okienku "general" odznaczyc ptaszek przy "show import dialog when a memory card is detected"

Komentarz

• SebaWolf
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 324

Zamieszczone przez iktorn92
                        To moze ja mam kilka pytan Importuję zdjęcia do LR. Powiedzmy 4gb rawów i te 4gb z miejsca docelowego jest równiez kopiowane na dysk C gdzie mam bibliotekę. Nie musze mowic ze dość szybko i nie potrzebnie dla mnie miejsca ubywa, gdzie mozna to wylączyć o ile się da oraz po włozeniu karty pendriva czegokolwiek przenosnego odpala sie LR i chce kopiować zawartość i za nic nie moge znalezc gdzie da się to wylączyć. To tyle, proszę o o odpowiedzi o ile sie da! Pzdr
                        W opcji importu masz do wyboru Copy, Move, Add jeśli zdjęcia masz już fizycznie na dysku i chcesz je tylko dodać do biblioteki LR nie kopiując na nowe miejsce to wybierasz Add.

Komentarz

• kiray
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 136

Czy jest opcja, żeby zaimportować nastawy(ustawienia suwaków), które już zrobiłem w zdjęciach z LR 3.0 tak, żeby były już widoczne w Adobe Bridge.
                          www.foto-ps.pl

Komentarz

• kiray
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 136

Zamieszczone przez kiray
                            Czy jest opcja, żeby zaimportować nastawy(ustawienia suwaków), które już zrobiłem w zdjęciach z LR 3.0 tak, żeby były już widoczne w Adobe Bridge.
                            Poradziłem sobie - wystarczy w LR wyeksportować zdjęcie do .dng i otworzyć w ACR i zapisać preset.
                            www.foto-ps.pl

Komentarz

• dawideem
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 18

Jak uaktywnić opcję "open as smart object in photoshop" (jest szara) ... opcja "edit in photoshop" działa :/

Komentarz

• mackw
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 51

Zamieszczone przez dawideem
                                Jak uaktywnić opcję "open as smart object in photoshop" (jest szara) ... opcja "edit in photoshop" działa :/
                                opcja ta dziala tylko jak masz Photoshop 4 and up zainstalowany

Komentarz

Pracuję...