Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maki1000
    Bywalec
    • 2008
    • 148

Jak się pozbyć miejscowo niebieskiego zafarbu sukni pani młodej?
    Na razie w LR radzę sobie w ten sposób, że jak na zdjęciu nie ma nieba to po prostu ściągam niebieski HLS Saturation. Jednak jak sobie poradzić gdy w kadrze mamy jeszcze coś niebieskiego i chcemy żeby dalej takie pozostało?
    Jakoś tam tez sobie radze ale nie tak jak bym chciał. Mianowicie daję pędzelek i saturation na ok -90 i ściągam miejscowo z białej sukni kolor. Sprawa się komplikuje gdy suknia jest np. kremowa

Jak ustawić LR żeby miejscowo pędzelkiem ściągać jedynie niebieski kolor ?

Komentarz

• molsar
      Bywalec
      • 2006
      • 216

Zamieszczone przez maki1000
      Na razie w LR radzę sobie w ten sposób, że jak na zdjęciu nie ma nieba to po prostu ściągam niebieski HLS Saturation. Jednak jak sobie poradzić gdy w kadrze mamy jeszcze coś niebieskiego i chcemy żeby dalej takie pozostało?
      Jakoś tam tez sobie radze ale nie tak jak bym chciał. Mianowicie daję pędzelek i saturation na ok -90 i ściągam miejscowo z białej sukni kolor. Sprawa się komplikuje gdy suknia jest np. kremowa

to juz raczej nie da sie w LR ale mozna pokombinowac:
      zrob jak wczesniej desaturacja selektywna a poten nowy brush z wyzerowanymi sowakami tylko dodaj "color" pokryj nim wybrany obszar...moze cos z tego wyjdzie.
      niemniej jednak lepiej by bylo to w PS zrobic.

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

Zamieszczone przez maki1000

nałożyć miejscowo krem
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez kiray
        Poradziłem sobie - wystarczy w LR wyeksportować zdjęcie do .dng i otworzyć w ACR i zapisać preset.
        a nie prościej zapisać od razu preset w LR..??
        Ostatnio edytowany przez marekb; 4878. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MaciekH
          Uzależniony
          • 2006
          • 662

Wtyczką NIK Viveza 2 do LR możesz zdjąć sam niebieski zafarb. Ze strony NIKa może pobrać 15 dniowy trial i sprawdzić czy faktycznie zadziała.
          20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• dawideem
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 18

Zamieszczone przez mackw
            opcja ta dziala tylko jak masz Photoshop 4 and up zainstalowany
            :/

dzięki

Komentarz

• Mad_Mac
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1458

Usunolem sobie rawy przez przypadek juz jakies 2 tygodnie temu. LR caly czas wyswietla miniatury w galerii z komunikatem ze pliki zaginely.
              Czy wiecie gdzie LR trzyma te miniatury bo chociaz je chcial bym sobie zachowac?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
              Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• mateuszw3
                Początki nałogu
                • 2009
                • 278

Zamieszczone przez Mad_Mac
                Usunolem sobie rawy przez przypadek juz jakies 2 tygodnie temu. LR caly czas wyswietla miniatury w galerii z komunikatem ze pliki zaginely.
                Czy wiecie gdzie LR trzyma te miniatury bo chociaz je chcial bym sobie zachowac?
                Wejdź w Moje Obrazy -> i poszukaj po tych katalogach, a jak tam nie ma to zorientuj się gdzie LR kopiuje zdjęcia jak je importujesz do biblioteki i tam szukaj, no chyba że kazałem mu ich nie kopiować...
                Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
                www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

• Pretender
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 48

Zamieszczone przez Mad_Mac
                  hmm, a nie lepiej spróbować je odzyskać? Chyba, że niepotrzebne są.

Komentarz

• maki1000
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 148

Zamieszczone przez MaciekH
                    Wtyczką NIK Viveza 2 do LR możesz zdjąć sam niebieski zafarb. Ze strony NIKa może pobrać 15 dniowy trial i sprawdzić czy faktycznie zadziała.
                    Ta wtyczka tak działa, że juz szybciej jest edytować zdjęcie w photoshopie

Komentarz

• MaciekH
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 662

Zapomniałeś dodać na początku "U mnie..."
                      Ja nie widzę zauważyłem żeby wolno działała.

A btw, nie sprecyzowałeś, że chodzi o rozwiązania na olimpijskie zawody w usuwaniu zafarbów na czas...
                      20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• kiray
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 136

Zamieszczone przez marekb
                        nałożyć miejscowo krem
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

a nie prościej zapisać od razu preset w LR..??
                        No mam zapisany, i jak go przenieść do ACR w PS.
                        www.foto-ps.pl

Komentarz

• MaciekH
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 662

A po co chcesz preset przenosić do acr? Zdjęcie z wszystkimi zmianami możesz bezpośrednio eksportować do ps...

A jak już Ci bardzo zależy to Ctrl+S (Save Metadata to File) i LR zapisuje plik *.xmp w folderze gdzie masz zdjęcie i po otwartciu tego zdjecia w acr wszytywane są wszystkie ustawienia.

Druga opcja to eksport z LR do PS jako obiekt inteligentny. Później jak klikniesz 2x na warstwe otworzy Ci się acr z ustawieniami z LR.

W obu przypadkach możesz wejsc w zakładke z presetami w acr i zapisać aktualne ustawienia.

Komentarz

• blackninja
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 378

Zamieszczone przez kiray
                            No mam zapisany, i jak go przenieść do ACR w PS.
                            Spróbuj programu LR2ACR. Konwertuje presety LR do postaci czytanych przez ACR. Wskazujesz preset jaki chcesz przerobić i program wrzuca ustawienie automatycznie do ACR.
                            Marki trzy.

Komentarz

• Piasek1989
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 153

ja mam problem tego typu:

obrabiam sobie zdjęcie w LR z wesela wszystko zrobiłem kolory eleganckie takie jak chcę czas na PS i się zaczyna, zdjęcia na dworze i CZ-B są kolorystycznie ok. A już z kościoła totalnie niebiesko różowe tak jakby balans bieli był zły a w lightroomie wygląda to ok i nawet temperatura balansu bieli by odpowiadała.

ktoś może wie co jest przyczyną takiej anomalii??
                              50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Komentarz

• mateuszw3
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 278

Czy można prznieść gdzieś sam preset bez foty, bo kupiłem ostatnio dysk zewnętrzny i chcę aby LR mi czytało zdjęcia z dysku zew. a nie z dysku w lapku i już przeniosłem zdjęcia, tylko teraz pozostały same miniaturki i boję sie je kasować bo co z presetami ?

Mogę je ( same presety ) gdzieś skopiować ?
                                Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
                                www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

Pracuję...