Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sniper88
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1156

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

W ramach ciekawostki, są już dostępne informacje o nowościach w nowej wersji LR i Photoshopa. Poza poprawą wydajności w LR dodano Color and Luminance Range Masking. Jak dla mnie bomba

WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Komentarz

• koalapd
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 31

Zamieszczone przez sniper88
      W ramach ciekawostki, są już dostępne informacje o nowościach w nowej wersji LR i Photoshopa. Poza poprawą wydajności w LR dodano Color and Luminance Range Masking. Jak dla mnie bomba

https://www.adobe.com/products/photoshop/features.html
      W bonusie tylko CC bez licencji wiecznej...dziękuję postoję...(a raczej poszukam alternatywy).
      Pozdr,
      Koala

Komentarz

• rafels3
        Początki nałogu
        • 2008
        • 454

Nooo powiem Wam, że na pierwszy rzut oka nowy LR wrzucił na moim Macu piąty bieg. Jest wyraźnie szybszy

Komentarz

• pawel.guraj
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 1283

Zamieszczone przez rafels3
          Nooo powiem Wam, że na pierwszy rzut oka nowy LR wrzucił na moim Macu piąty bieg. Jest wyraźnie szybszy
          Mówisz o Classic'u? U mnie (też na Mac'u) jest szybszy ale nie tyle ile się spodziewałem, że będzie z zapowiedzi ;-)

Range Mask jest doskonały

p,paw
          https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• sniper88
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1156

Na Windows też wyraźnie przyspieszył, a range masks jeszcze bardziej ograniczą potrzebę korzystania z PSa
            Zastanawia mnie tylko przydomek "Classic" - czy to oznacza, że kolejna generacja będzie dostępna już tylko jako mobile?
            WWW | 500px | IG
            Semper in altum

Komentarz

• pawel.guraj
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1283

Zamieszczone przez sniper88
              Na Windows też wyraźnie przyspieszył, a range masks jeszcze bardziej ograniczą potrzebę korzystania z PSa
              Zastanawia mnie tylko przydomek "Classic" - czy to oznacza, że kolejna generacja będzie dostępna już tylko jako mobile?
              Obawiam się, że to może być ostatnie wydanie "Classic'a". Pewnie będą kładli teraz nacisk na rozwój CC - który na razie, to jakaś śmieszna beta..
              Jeżeli chodzi o szybkość to nadal widzę, że preferowane jest GHz a nie ilość rdzeni. Znaczy się przepisanie kodu na wiele wątków przekracza możliwości deweloperów Adobe

p,paw
              https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• sniper88
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1156

Jeśli obecny LR CC rozwinie się w kierunku bycia Ligtroomem Classic dostępnym dodatkowo na mobile i online, to głosuję za tym pomysłem obiema rękami. Pytanie tylko czy faktycznie to ma iść w tę stronę. A póki co cieszę się, że LR wreszcie działa szybciej, choć pojawiło się kilka bugów z wyświetlaniem zdjęć w Loupe i Grid view. Swoją drogą PS też chyba przyspieszył.
                WWW | 500px | IG
                Semper in altum

Komentarz

• pawel.guraj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 1283

Widzę, że z tym przyspieszeniem to jakaś indywidualna sprawa. U mnie powiedzmy sobie szczerze tylnej części ciała nie urywa. No ale ja używam wersji na Mac'a - możliwe, że tutaj się mniej przyłożyli, albo wcześniej przyłożyli się bardziej. W sumie nie wiem jak działa wersja na windę.

p,paw

Komentarz

• kimi1899
                    • 2011
                    • 6

czesc ! mam pytanie odnosnie lightrooma cc classic, a odnosnie mam od nie dawna ten program ale wygladowo wyglada jak Lr z 2015 roku, wszystkie nowe funkcje sa ale sa poblokowane, wiecie co jest nie tak ?

Komentarz

• zdebik
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 4087

Zamieszczone przez kimi1899
                      czesc ! mam pytanie odnosnie lightrooma cc classic, a odnosnie mam od nie dawna ten program ale wygladowo wyglada jak Lr z 2015 roku, wszystkie nowe funkcje sa ale sa poblokowane, wiecie co jest nie tak ?
                      Pirat?
                      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4605

Po ostatniej aktualizacji LR CC wyeksportował slideshow z RAWów jako video 1080p
                        Niby nic takiego ale dotąd albo zwisał albo przerywał i tyle. W necie radzili, żeby najpierw tworzyć JPG. A tu sukces.
                        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Ewi
                          • 2017
                          • 2

Cześć,

Chciałabym aby tło było jednolicie czarne na całym zdjęciu ale z zachowaniem lustrzanego odbicia. Czy jest to możliwe do uzyskania za pomocą LR? Chodzi mi też o usunięcie paprochów.

Proszę o wyrozumniałość nie jestem fotografem tylko amatorem. Każda porada będzie dla mnie cenna!
                          Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_2723.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 2,36 MB
ID: 2086749

Zrobiłam jeszcze takie zdjęcie... jest trochę lepiej ale wtedy obiekt jest za ciemny. I nie jest ostry na całej powierzchni. Może jakaś porada dotycząca oświetlenia?
                          Dziękuję z góry.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_2708.JPG
Rozmiar: 1,67 MB
ID: 2086750
                          Ostatnio edytowany przez Ewi; 58401.

Komentarz

• r_m
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2418

Zamieszczone przez Ewi
                            Chciałabym aby tło było jednolicie czarne na całym zdjęciu ale z zachowaniem lustrzanego odbicia. Czy jest to możliwe do uzyskania
                            Tak, jeśli oświetlisz zdjęcie w taki sposób, żeby tło nie było oświetlone, a w na plexi nie odbijało się światło ze ścian i sufitu (albo duże pomieszczenie, albo zrobienie "czarnego namiotu" dookoła stanowiska zdjęć powinno pomóc).

Komentarz

• Ewi
                              • 2017
                              • 2

Dziękuję! Próbuję nadal. Jest lepiej, ale teraz nie wiem dlaczego jakość tego zdjęcia wygląda koszmarnie...Parametry to 1/15 f5,6 ISO 100.

Proszę o pomoc zawodowców Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_2764.JPG
Rozmiar: 1,69 MB
ID: 2086752

Komentarz

• r_m
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 2418

To już chyba nie dyskusja o LR, tylko o technice robienia zdjęć, może warto wydzielić do nowego wątku?

Czy dobrze mi się wydaje, że pionowe tło "zniknęło"?
                                Jaką masz głębię ostrości na tym zdjęciu? Nie "na oko", tylko wyliczoną, na podstawie ogniskowej, wielkości matrycy, odległości od przedmiotu i przysłony? Może warto trochę przymknąć obiektyw - będzie potrzeba więcej światła (lub odpowiednio dłuższy czas, albo większa czułość, albo i to i to), ale jeśli to jakiś z tańszych obiektywów po przymknięciu będzie dawał "lepszą jakość".
                                Pod poprzednim zdjęciem nie napisałem co zrobić z paprochami na tle - posprzątać w pokoju, w którym robisz zdjęcia (byle nie bezpośrednio przed sesją) To było pół żartem pół serio, jeśli pyłki latają w powietrzu będą osiadać na wszystkim, a na czarnym gładkim będą najbardziej widoczne. Możesz próbować bezpośrednio przed zrobieniem zdjęcia mocno "przedmuchać" tło (np. większą gruszką gumową, nie "własną paszczą", bo jak polecą malutkie kropelki śliny, to zamiast pyłków będą plamy).

Komentarz

Pracuję...