Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Sam tego nie próbowałem, ale może jest ktoś kto wpadł na taki pomysł, żeby sprawdzić, czy katalog lr wypchany na przykład ok 10 000 raw spowalnia pracę całej aplikacji względem obróbki konkretnego importu.
Moznaby to sprawdzić, tworząc nowy katalog z menu plik zdaje się i importując do niego jedną sesję zdjęciową/reportaż. Tak, żeby cały katalog był czysty. I ciekawe czy to w jakikolwiek sposób zmieni wydajność LR.
Pewnie nie bo przecież nie pracujemy na wszystkich zdjęciach na raz.
Przewinęło się też pytanie o smart previewsy - Ja ostatnio staram się zawsze je tworzyć i mam wrażenie że pracuje się na nich szybciej. Trzeba tylko przestawić w opcjach wydajności, żeby LR z nich korzystał nawet jak ma dostępne oryginały.
Witam,
Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,
maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?
Czy foty obrabiacie na smart preview czy original photo?
mam propozycje, zeby jednak uzywac wyszukiwarki forum. bo mozna bylo wykminic, ze temat Lightrooma juz sie kiedys pojawil na tym forum.
a widzac watek o nazwie "Wszystkie pytania do LR to TUTAJ" w sumie mozna zajarzyc, ze tez by sie nadawal, bo obrabianie fot do kotleta nie rozni sie znacznie od innych zdjec.
Czy ktoś biegły w LR mógłby mi wskazać co zrobić, żeby zobaczyć jakieś zamulenie? Może nie wykorzystuję jakichś możliwości LR?
Zrób na jednym zdjęciu kilkadziesiąt spot removal - powinno pomóc. Jeśli nawet wtedy nie zobaczysz zamulania, to przypadek beznadziejny - nic już nie pomoże.
Owszem przymula (wersja CC) właśnie pracując dłuższą serią - im dalsze zdjęcia, tym większy przymuł się robi. U mnie najgorzej jest z brushami korygującymi. Tak, czy inaczej naprawdę wqurw bierze gdy widzę, jak te wszystkie ustawienia i korekty płynnie śmigają w Camera Raw! :/
Zrób na jednym zdjęciu kilkadziesiąt spot removal - powinno pomóc. Jeśli nawet wtedy nie zobaczysz zamulania, to przypadek beznadziejny - nic już nie pomoże.
Robiłem więcej niż kilkadziesiąt takich operacji, obrabiałem potwornie pryszczate twarze i usuwałem duże obszary przez wklejanie tła małymi kółeczkami, słupy, druty, kraty, węża z wodą z trawy, znikałem cale osoby. W LR. Nie jestem tolerancyjny dla mulenia w komputerze (nie używam prawie laptopów) i gdyby coś mnie irytowało, już bym dawno kupił jakiś superkomputer.
Misiem ? zdaje, że cóś musi nie grać w kąpiuterze. Może to jednak wina nowszych wersji LR,
Z mojego doświadczenia firmy softwarowe updatują stopniowo - najpierw dorzucają ficzery bez żadnych prób optymizacji, a potem "polepszają wydajność" czyli performance. W ten sposób użytkownik cieszy się dłużej, niecierpliwie czeka na każdy update i jest wdzięczny za nieustające wysiłki firmy.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
może to właśnie dlatego że masz 4.4 spróbuj choćby demo 6tki i zobaczymy jak będzie : ) tylko zrób sobie nowy katalog do testów żeby ci nie skonwertowal twojego z 4.4
Problem tylko z tą darmową poradą jest taki, że oni sprzedają komputery... więc trochę jakby wyolbrzymiają te rzeczy...
20GB to jest 400 rawów po 50 MB. Albo 1000 z 6D. Jak masz ze 20 rdzeni i każdy pracuje na 20 rawach jednocześnie ... ale LR tego chyba i tak nie potrafi. Fantazja.
Ja mam to ustawione na 1GB (default). Na SSD.
Natomiast mój katalog ma w tej chwili 0.5 gb (ok. 50000 obrazków), previews zajmują 5 GB. Na HDD.
Natomiast mój katalog ma w tej chwili 0.5 gb (ok. 50000 obrazków), previews zajmują 5 GB. Na HDD.
Tylko 0,5GB ? Mój zajmuje 10razy więcej! Nie wiem, czy to dobrze, czy źle, pytałem dawno temu w tym wątku, jakie macie wielkości LRcat, czy istnieje jakieś rozsądne optimum, ale nikt się nie chciał podzielić. Pewnie jakaś wiedza tajemna
Komentarz