Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlo
    Bywalec
    • 2010
    • 187

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zamieszczone przez FLTM
    Cześć, chce zgrać wszystkie swoje foty z dysku zewnetrznego razem z backupem na wiekszy. Zauważyłem, że lightroom tworzy ogromna ilość małych katalogów z backupem, każdy po okolo 50-70mb, czy jest możliwość ustawienia aby lightroom tworzył jeden wielki plik z całym backupem?
    Jeśli chcesz to bezboleśnie zrobić, to dla nowego dysku przypisz taką samą literę (napędu), jak miał poprzedni ze zdjęciami. Małymi folderami tworzonymi przez LR się nie przejmuj - ich się nie przenosi. Ważne, abyś plik "__nazwa___.LRCAT" przeniósł / umieścił / pozostawił / wskazał programowi, po przeprowadzce zdjęć na nowy dysk! LRCAT to główny plik Lightrooma z danymi o modyfikacjach zdjęć. Warto, dla bezpieczeństwa włączyć opcję, aby LR tworzył dla każdego zdjęcia plik XMP, bo w tych plikach niezależenie przechowa wszystkie modyfikacje i ingerencje w dane zdjęcie!
    Natomiast LR tworzy Backup (tworzy, kiedy mu na to pozwolisz), który jest kopią pliku LRCAT i to jest robione tylko dla bezpieczeństwa i sprawdzenia poprawności zapisanych tam danych, żadne małe pliki i foldery tam nie są backupowane.

edit:
    Pliki XMP warto tworzyć także po to, gdy otworzysz RAWa przez CameraRaw (Bridge) z zamiarem pchnięcia go do Photoshopa, wtedy zdjęcie zachowa wszystkie dokonane na nim uprzednio (w Lightroomie) modyfikacje.
    Ostatnio edytowany przez marlo; 35411.

Komentarz

• gwphoto
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 20

Lightroom

Witam,
      Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
      Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,
      maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?

Czy foty obrabiacie na smart preview czy original photo?

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4087

Odp: Lightroom

Nie robie slubow ale... szybki procek to podstawa i5 najlepiej i7. Ram wiecej lepiej, minimum 8GB. Dyski... ssd na system i storage.

Sam ostatnio wymienilem raid0 skladajacy sie z 2×500GB seagate 7200.12 na 2x1TB 850 evo od samsunga. Niby lepiej ale szalu tez nie ma.
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• RobertON
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2194

Warto spróbować tego:

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez gwphoto
          Można coś z tym zrobić ?
          Inna możliwość to DPP w wersji 4.x. Jest szybkie toto (szybsze u mnie niż DxO) i z kolorami przyjemnie, jest DLO i Picture Style Editor.
          Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
          https://500px.com/robowert26

Komentarz

• pan.kolega
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2817

Często czytam o powolnym LR i zastanawiam się co robię źle, że nie udało mi się zauważyć żadnego zwalniania.

Czy ktoś biegły w LR mógłby mi wskazać co zrobić, żeby zobaczyć jakieś zamulenie? Może nie wykorzystuję jakichś możliwości LR?

Zdjęcia obrabiam po kolei, bez żadnych wsadów i wszystko odbywa się praktycznie natychmiastowo, nic nie irytuje. A computer mam daleki od dzisiejszej superrakiety.

Wprawdzie mam jednak trochę więcej niż 4GB które miał ten pomysłowy pan co doradza powyrzucać moduły. Jako amator, bawię się wszystkim , dużo drukuję, używam GPS i gdybym miał wyrzucać moduły to bym raczej wyrzucił Adobe. A na pewno najpierw bym dokupił RAM, chociaż w Macu to pewnie może być kłopot.

A więc - jak zobaczyć powolność w LR?
            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• tlustyx
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1304

Zamieszczone przez pan.kolega
              ...

A więc - jak zobaczyć powolność w LR?
              Ile RAW-ów masz w aktualnie otwartym folderze? Z jakiej puszki?

--- Kolejny post ---

maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?
              Ile masz RAM-u? Jaki procesor? Dyski SSD czy HDD? Jaka karta graficzna?
              6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
              Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• gwphoto
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 20

Zamieszczone przez tlustyx

Ile masz RAM-u? Jaki procesor? Dyski SSD czy HDD? Jaka karta graficzna?

16GB ramu; 3.0 GHz Intel i5. Rawy raczej na HDD a na SSD system i LR.

Komentarz

• pan.kolega
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2817

U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.

Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.

Puszka z największymi plikami to 6d.

A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
                  7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)
                  Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
                  I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• tlustyx
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1304

Zamieszczone przez pan.kolega
                    U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.

Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.

Puszka z największymi plikami to 6d.

A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
                    7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)
                    Jakoś wcale się nie dziwię, że LR płynnie działa. Natomiast trochę dziwne, że gwphoto narzeka - choć to dość indywidualna sprawa co kto nazywa płynna pracą a co cięciem
                    Mam tylko 8 GB ramu index z Win7 to: 6.9-7.0-3.6-5.4-7.2 Gdy wyostrzenie, odszumienie mam na 0 i wyłączę korekcję obiektyw to LR 5.2 działa nawet dość płynnie z wyjątkiem powiększania do 100% na to muszę poczekać ze 2s, aż się obraz wyostrzy To się dzieje jak mam we wczytanym folderze tak 1,5 - 2 tyś zdjęć. Jeśli jest setka czy dwie to działa dużo lepiej.
                    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                    Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• gwphoto
                      Dopiero zaczyna
                      • 2013
                      • 20

działacie na originals photo czy smart preview?

Komentarz

• pan.kolega
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2817

Ja mam LR 4.4 a tam nie ma opcji smart preview, więc używa oryginalnych plików.

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

U mnie generalnie to samo. Pierwsze kilkadziesiąt fotek - chodzi całkiem znośnie, a już pod koniec, jak jest koło 1000 zdjęć to jest taka zamułka, że szkoda gadać. kopiowanie presetu to czasem trwa parę sekund. Nie pomogły żadne triki ani zmiana kompa na w miarę topowy można powiedzieć.
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• robertskc7
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 1513

Ciekawe jak się będzie pracowało na plikach z d850
                            www.robertzbiec.pl

Komentarz

• mkamelg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 1270

Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
                              Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,
                              LR chyba zawsze zatyka komputer niezależnie jak byłby mocny, zwłaszcza przy wsadowej obróbce plików. Jedyne co można zrobić to ograniczyć czas tego zatykania co może wiązać się z wymianą jakichś tam elementów składowych komputera. U ciebie najprawdopodobniej pomogła by wymiana procesora na mocniejszy i może karty graficznej o której niestety nic nie napisałeś.

In this article, I want to talk about the ultimate PC build for photography and other needs, and discuss my personal preferences for working with Lightroom catalogs and RAW files in terms of file management and performance optimization.

^ Tutaj znajdziesz różne propozycje konfiguracji dla trzech różnych mikroarchitektur procesorów Intela.

Our workstations for Adobe Lightroom Classic are tested and optimized to give you the best performance and reliability. View our hardware recommendations.

^ Tutaj znajdziesz masę różnych zestawień których w sumie nie potrzeba analizować samemu bo już to ktoś za nas zrobił i zebrał wszystkie niezbędne informacje na jednej stronie.

Znalazła się też tam pewna darmowa porada od której można by w sumie zacząć zabawę z przyspieszaniem LR.

While most of Lightroom's default settings are just fine for the majority of users, we recommend increasing the size of your camera RAW cache from the 1GB default. This can be done in Edit -> Preferences -> Performance and can make a big difference if you work with a large number of RAW images. The exact size you want will depend on the number of images you work with, but 20GB tends to be the most common recommendation.
                              Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• Cichy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 7450

Wszystkie te triki już próbowane
                                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

Pracuję...