Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Cześć, chce zgrać wszystkie swoje foty z dysku zewnetrznego razem z backupem na wiekszy. Zauważyłem, że lightroom tworzy ogromna ilość małych katalogów z backupem, każdy po okolo 50-70mb, czy jest możliwość ustawienia aby lightroom tworzył jeden wielki plik z całym backupem?
Jeśli chcesz to bezboleśnie zrobić, to dla nowego dysku przypisz taką samą literę (napędu), jak miał poprzedni ze zdjęciami. Małymi folderami tworzonymi przez LR się nie przejmuj - ich się nie przenosi. Ważne, abyś plik "__nazwa___.LRCAT" przeniósł / umieścił / pozostawił / wskazał programowi, po przeprowadzce zdjęć na nowy dysk! LRCAT to główny plik Lightrooma z danymi o modyfikacjach zdjęć. Warto, dla bezpieczeństwa włączyć opcję, aby LR tworzył dla każdego zdjęcia plik XMP, bo w tych plikach niezależenie przechowa wszystkie modyfikacje i ingerencje w dane zdjęcie!
Natomiast LR tworzy Backup (tworzy, kiedy mu na to pozwolisz), który jest kopią pliku LRCAT i to jest robione tylko dla bezpieczeństwa i sprawdzenia poprawności zapisanych tam danych, żadne małe pliki i foldery tam nie są backupowane.
edit:
Pliki XMP warto tworzyć także po to, gdy otworzysz RAWa przez CameraRaw (Bridge) z zamiarem pchnięcia go do Photoshopa, wtedy zdjęcie zachowa wszystkie dokonane na nim uprzednio (w Lightroomie) modyfikacje.
Witam,
Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,
maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?
Czy foty obrabiacie na smart preview czy original photo?
Często czytam o powolnym LR i zastanawiam się co robię źle, że nie udało mi się zauważyć żadnego zwalniania.
Czy ktoś biegły w LR mógłby mi wskazać co zrobić, żeby zobaczyć jakieś zamulenie? Może nie wykorzystuję jakichś możliwości LR?
Zdjęcia obrabiam po kolei, bez żadnych wsadów i wszystko odbywa się praktycznie natychmiastowo, nic nie irytuje. A computer mam daleki od dzisiejszej superrakiety.
Wprawdzie mam jednak trochę więcej niż 4GB które miał ten pomysłowy pan co doradza powyrzucać moduły. Jako amator, bawię się wszystkim , dużo drukuję, używam GPS i gdybym miał wyrzucać moduły to bym raczej wyrzucił Adobe. A na pewno najpierw bym dokupił RAM, chociaż w Macu to pewnie może być kłopot.
A więc - jak zobaczyć powolność w LR?
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
16GB ramu; 3.0 GHz Intel i5. Rawy raczej na HDD a na SSD system i LR.
U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.
Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.
Puszka z największymi plikami to 6d.
A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)
U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.
Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.
Puszka z największymi plikami to 6d.
A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)
Jakoś wcale się nie dziwię, że LR płynnie działa. Natomiast trochę dziwne, że gwphoto narzeka - choć to dość indywidualna sprawa co kto nazywa płynna pracą a co cięciem
Mam tylko 8 GB ramu index z Win7 to: 6.9-7.0-3.6-5.4-7.2 Gdy wyostrzenie, odszumienie mam na 0 i wyłączę korekcję obiektyw to LR 5.2 działa nawet dość płynnie z wyjątkiem powiększania do 100% na to muszę poczekać ze 2s, aż się obraz wyostrzy To się dzieje jak mam we wczytanym folderze tak 1,5 - 2 tyś zdjęć. Jeśli jest setka czy dwie to działa dużo lepiej.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4 Moje fotkiMoje fotki II
U mnie generalnie to samo. Pierwsze kilkadziesiąt fotek - chodzi całkiem znośnie, a już pod koniec, jak jest koło 1000 zdjęć to jest taka zamułka, że szkoda gadać. kopiowanie presetu to czasem trwa parę sekund. Nie pomogły żadne triki ani zmiana kompa na w miarę topowy można powiedzieć.
Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,
maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?
Zamieszczone przez gwphoto
16GB ramu; 3.0 GHz Intel i5. Rawy raczej na HDD a na SSD system i LR.
LR chyba zawsze zatyka komputer niezależnie jak byłby mocny, zwłaszcza przy wsadowej obróbce plików. Jedyne co można zrobić to ograniczyć czas tego zatykania co może wiązać się z wymianą jakichś tam elementów składowych komputera. U ciebie najprawdopodobniej pomogła by wymiana procesora na mocniejszy i może karty graficznej o której niestety nic nie napisałeś.
In this article, I want to talk about the ultimate PC build for photography and other needs, and discuss my personal preferences for working with Lightroom catalogs and RAW files in terms of file management and performance optimization.
^ Tutaj znajdziesz różne propozycje konfiguracji dla trzech różnych mikroarchitektur procesorów Intela.
Our workstations for Adobe Lightroom Classic are tested and optimized to give you the best performance and reliability. View our hardware recommendations.
^ Tutaj znajdziesz masę różnych zestawień których w sumie nie potrzeba analizować samemu bo już to ktoś za nas zrobił i zebrał wszystkie niezbędne informacje na jednej stronie.
Znalazła się też tam pewna darmowa porada od której można by w sumie zacząć zabawę z przyspieszaniem LR.
While most of Lightroom's default settings are just fine for the majority of users, we recommend increasing the size of your camera RAW cache from the 1GB default. This can be done in Edit -> Preferences -> Performance and can make a big difference if you work with a large number of RAW images. The exact size you want will depend on the number of images you work with, but 20GB tends to be the most common recommendation.
Komentarz