Sns-hdr

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Skarabeus
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 24

Pytanie do Pebal'a.
    W jaki sposób działa Batch? Obrazy w pakiecie mają te same parametry?
    Robiłem 9 zdjęć z brecketing'u po 3 obrazy. Ostatni pakiet "odstaje" od reszty.
    Daję obrazki z PTGui:
    Na pierwszym przed połączeniem jest to lepiej widoczne.
    Na drugim po połączeniu PTGui usuwa łączenia na chmurach ale zdjęcie kolorystycznie odstaje od reszty. Widać to na trawie.
    BTW program głupieje przy Batch jak w katalogu jest plik np. tmp.db
    Photomatix przy Batch pozwala na wybór plików z katalogu np same RAW oraz ręczne usunięcie niechcianych plików. Może wprowadzisz to w następnej wersji?
    www.tomekzuk.com

Komentarz

• Pebal
      Początki nałogu
      • 2009
      • 322

Zamieszczone przez Skarabeus
      Pytanie do Pebal'a.
      W jaki sposób działa Batch? Obrazy w pakiecie mają te same parametry?
      W przetwarzaniu wsadowym używane są aktualnie ustawione parametry w programie. Parametry są jednakowe dla wszystkich przetwarzanych zdjęć. Najlepiej jest wczytać jedno zdjęcie do programu (cały pakiet), ustawić parametry a następnie wystartować proces przetwarzania wsadowego.

Robiłem 9 zdjęć z brecketing'u po 3 obrazy. Ostatni pakiet "odstaje" od reszty.
      Z tego co widzę, ostatnie zdjęcia mają ustawiony inny balans bieli w aparacie, stąd różnice. Program nie ingeruje w balans bieli. Proponuje wywołać te zdjęcia w wołarce z jednakowo ustawionym balansem bieli i dopiero wywołane zdjęcia przetworzyć w programie.

BTW program głupieje przy Batch jak w katalogu jest plik np. tmp.db
      Photomatix przy Batch pozwala na wybór plików z katalogu np same RAW oraz ręczne usunięcie niechcianych plików. Może wprowadzisz to w następnej wersji?
      W sumie taka opcja mogłaby być przydatna. W chwili obecnej program nie sprawdza jakiego typu pliki są w katalogu i próbuje przetworzyć wszystkie.

Komentarz

• Skarabeus
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 24

Przedtem faktycznie robiłem z plików CR2 z balansem bieli na AUTO.
        Wywołałem więc z BB na 5500ºK i zapisałem jako DNG.
        Wczytałem pierwszą paczkę, ustawiłem tak jak mi odpowiadało i uruchomiłem Batch w katalogu. Niestety bez zmian. Trzecia paczka dalej "odstawała" kolorystycznie.
        Wywołałem więc jeszcze raz RAWy i tym razem zapisałem jako TIFF.
        Wrzuciłem do PTGui, chwila niepewności i... BINGO! Kolory się dopasowały! Wynika z tego że nie należy używać RAWów.
        Czy powtarzalność ustawień można uzyskać tylko w Batch. Przy każdej nowej paczce robionej ręcznie trzeba na nowo ustawiać. Fakt że za Batcha trzeba już zapłacić.
        Jeszcze jedno. Czy program nie mógł by zostawiać danych Exif w pliku wynikowym?

Nie myśl tylko że się czepiam. Program jest rewelacyjny i wg mnie przewyższa Photomatixa. Przymierzam się powoli do niego. Jak wygląda sprawa aktualizacji?
        www.tomekzuk.com

Komentarz

• Pebal
          Początki nałogu
          • 2009
          • 322

Przedtem faktycznie robiłem z plików CR2 z balansem bieli na AUTO.
          Wywołałem więc z BB na 5500ºK i zapisałem jako DNG.
          Wczytałem pierwszą paczkę, ustawiłem tak jak mi odpowiadało i uruchomiłem Batch w katalogu. Niestety bez zmian. Trzecia paczka dalej "odstawała" kolorystycznie.
          Prawdopodobnie w pliku DNG nadal jest informacja o oryginalnym balansie bieli z aparatu a korekta którą wykonałeś jest w jakimś dodatkowym parametrze, którego dcraw nie czyta.

Wywołałem więc jeszcze raz RAWy i tym razem zapisałem jako TIFF.
          Wrzuciłem do PTGui, chwila niepewności i... BINGO! Kolory się dopasowały! Wynika z tego że nie należy używać RAWów.
          Jeżeli tylko ma się dedykowaną wołarkę, to powinno się w niej konwertować pliki RAW do formatu TIFF i dopiero te przetwarzać w programie. Oczywiście tylko w przypadku wielokrotnej ekspozysji, pojedyncze obrazy lepiej wczytywać do programu w formacie RAW.

Czy powtarzalność ustawień można uzyskać tylko w Batch. Przy każdej nowej paczce robionej ręcznie trzeba na nowo ustawiać. Fakt że za Batcha trzeba już zapłacić.
          Nie trzeba za każdym razem ustawiać parametrów ręcznie. Ustaw parametry raz i zapisz je w presecie.

Jeszcze jedno. Czy program nie mógł by zostawiać danych Exif w pliku wynikowym?
          Jest problem z zachowaniem danych EXIF, gdyż biblioteka graficzna z .NET Framework ma od dawna znane problemy z poprawnym odczytem metadanych z plików TIFF. Trzeba obejśc ten problem, ale tego jeszcze nie udało mi się zrobić.

Jak wygląda sprawa aktualizacji?
          Aktualizacje do wersji 1.x są bezpłatne.

Komentarz

• Skarabeus
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 24

Zamieszczone przez Pebal
            Nie trzeba za każdym razem ustawiać parametrów ręcznie. Ustaw parametry raz i zapisz je w presecie.
            Dopiero teraz zauważyłem że pod prawym myszki coś jeszcze jest. Muszę jeszcze poklikać na ekranie :-D
            Dzięki za pomoc.
            www.tomekzuk.com

Komentarz

• Pebal
              Początki nałogu
              • 2009
              • 322

Dostępna jest mała aktualizacja programu (1.3.0.6).

Komentarz

• Pebal
                Początki nałogu
                • 2009
                • 322

Dostępna jest wersja 1.3.5 programu SNS-HDR Pro/Home.
                Wersję Lite zaktualizuję do końca tygodnia.

Komentarz

• Skarabeus
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 24

~Pebal czym jest "wsparcie dla panoram" dodane w tej wersji?
                  Najbardziej mnie to interesuje z tego względu że do tej pory obrazy panoramiczne majace rozmiar 360°x180° nie miały takich samych kolorów na brzegach. Tzn. po złożeniu panoramy było widać linię sklejenia. W Photomatixie była do tego opcja 360°. Czy o to chodzi?
                  www.tomekzuk.com

Komentarz

• Pebal
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 322

Tak, chodzi o panoramy 360°, algorytm uwzględnia zawijanie obrazu.
                    Pojawiła się dodatkowa opcja w oknie wczytywania obrazu.

Komentarz

• Skarabeus
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 24

Brawo. O to mi chodziło.
                      To jeszcze chciałem prosić o możliwość wyboru typu plików w Batch.
                      W tej chwili jest problem jeżeli w wybranym katalogu znajduje się jakiś "obcy" plik *.db
                      www.tomekzuk.com

Komentarz

• Pebal
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 322

To jeszcze chciałem prosić o możliwość wyboru typu plików w Batch.
                        Istnieje już taka możliwość, zapomniałem to dopisać do listy zmian.

Komentarz

• Pebal
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 322

Poniżej przykładowe zdjęcie złożone w najnowszej wersji programu.

Komentarz

• Pebal
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 322

Dostępna jest wersja 1.3.6 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

Komentarz

• Pebal
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 322

Udostępniłem jeszcze małą poprawkę (1.3.6.2), naprawiającą działanie suwaków saturacji.

Komentarz

• Pebal
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 322

Dostępna jest wersja 1.3.7 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

Komentarz

Pracuję...