Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pytanie do Pebal'a.
W jaki sposób działa Batch? Obrazy w pakiecie mają te same parametry?
Robiłem 9 zdjęć z brecketing'u po 3 obrazy. Ostatni pakiet "odstaje" od reszty.
Daję obrazki z PTGui:
Na pierwszym przed połączeniem jest to lepiej widoczne.
Na drugim po połączeniu PTGui usuwa łączenia na chmurach ale zdjęcie kolorystycznie odstaje od reszty. Widać to na trawie.
BTW program głupieje przy Batch jak w katalogu jest plik np. tmp.db
Photomatix przy Batch pozwala na wybór plików z katalogu np same RAW oraz ręczne usunięcie niechcianych plików. Może wprowadzisz to w następnej wersji?
Pytanie do Pebal'a.
W jaki sposób działa Batch? Obrazy w pakiecie mają te same parametry?
W przetwarzaniu wsadowym używane są aktualnie ustawione parametry w programie. Parametry są jednakowe dla wszystkich przetwarzanych zdjęć. Najlepiej jest wczytać jedno zdjęcie do programu (cały pakiet), ustawić parametry a następnie wystartować proces przetwarzania wsadowego.
Zamieszczone przez Skarabeus
Robiłem 9 zdjęć z brecketing'u po 3 obrazy. Ostatni pakiet "odstaje" od reszty.
Z tego co widzę, ostatnie zdjęcia mają ustawiony inny balans bieli w aparacie, stąd różnice. Program nie ingeruje w balans bieli. Proponuje wywołać te zdjęcia w wołarce z jednakowo ustawionym balansem bieli i dopiero wywołane zdjęcia przetworzyć w programie.
BTW program głupieje przy Batch jak w katalogu jest plik np. tmp.db
Photomatix przy Batch pozwala na wybór plików z katalogu np same RAW oraz ręczne usunięcie niechcianych plików. Może wprowadzisz to w następnej wersji?
W sumie taka opcja mogłaby być przydatna. W chwili obecnej program nie sprawdza jakiego typu pliki są w katalogu i próbuje przetworzyć wszystkie.
Przedtem faktycznie robiłem z plików CR2 z balansem bieli na AUTO.
Wywołałem więc z BB na 5500ºK i zapisałem jako DNG.
Wczytałem pierwszą paczkę, ustawiłem tak jak mi odpowiadało i uruchomiłem Batch w katalogu. Niestety bez zmian. Trzecia paczka dalej "odstawała" kolorystycznie.
Wywołałem więc jeszcze raz RAWy i tym razem zapisałem jako TIFF.
Wrzuciłem do PTGui, chwila niepewności i... BINGO! Kolory się dopasowały! Wynika z tego że nie należy używać RAWów.
Czy powtarzalność ustawień można uzyskać tylko w Batch. Przy każdej nowej paczce robionej ręcznie trzeba na nowo ustawiać. Fakt że za Batcha trzeba już zapłacić.
Jeszcze jedno. Czy program nie mógł by zostawiać danych Exif w pliku wynikowym?
Nie myśl tylko że się czepiam. Program jest rewelacyjny i wg mnie przewyższa Photomatixa. Przymierzam się powoli do niego. Jak wygląda sprawa aktualizacji?
Przedtem faktycznie robiłem z plików CR2 z balansem bieli na AUTO.
Wywołałem więc z BB na 5500ºK i zapisałem jako DNG.
Wczytałem pierwszą paczkę, ustawiłem tak jak mi odpowiadało i uruchomiłem Batch w katalogu. Niestety bez zmian. Trzecia paczka dalej "odstawała" kolorystycznie.
Prawdopodobnie w pliku DNG nadal jest informacja o oryginalnym balansie bieli z aparatu a korekta którą wykonałeś jest w jakimś dodatkowym parametrze, którego dcraw nie czyta.
Wywołałem więc jeszcze raz RAWy i tym razem zapisałem jako TIFF.
Wrzuciłem do PTGui, chwila niepewności i... BINGO! Kolory się dopasowały! Wynika z tego że nie należy używać RAWów.
Jeżeli tylko ma się dedykowaną wołarkę, to powinno się w niej konwertować pliki RAW do formatu TIFF i dopiero te przetwarzać w programie. Oczywiście tylko w przypadku wielokrotnej ekspozysji, pojedyncze obrazy lepiej wczytywać do programu w formacie RAW.
Czy powtarzalność ustawień można uzyskać tylko w Batch. Przy każdej nowej paczce robionej ręcznie trzeba na nowo ustawiać. Fakt że za Batcha trzeba już zapłacić.
Nie trzeba za każdym razem ustawiać parametrów ręcznie. Ustaw parametry raz i zapisz je w presecie.
Jeszcze jedno. Czy program nie mógł by zostawiać danych Exif w pliku wynikowym?
Jest problem z zachowaniem danych EXIF, gdyż biblioteka graficzna z .NET Framework ma od dawna znane problemy z poprawnym odczytem metadanych z plików TIFF. Trzeba obejśc ten problem, ale tego jeszcze nie udało mi się zrobić.
~Pebal czym jest "wsparcie dla panoram" dodane w tej wersji?
Najbardziej mnie to interesuje z tego względu że do tej pory obrazy panoramiczne majace rozmiar 360°x180° nie miały takich samych kolorów na brzegach. Tzn. po złożeniu panoramy było widać linię sklejenia. W Photomatixie była do tego opcja 360°. Czy o to chodzi?
Brawo. O to mi chodziło.
To jeszcze chciałem prosić o możliwość wyboru typu plików w Batch.
W tej chwili jest problem jeżeli w wybranym katalogu znajduje się jakiś "obcy" plik *.db
Komentarz