dziwne kolory w Lightroom pomocy
Zwiń
X
-
-
i śmiga aż miło.
Ale pomimo tego pamiętać należy o tym, że Lightroom zawsze wyświetla z jakimś presetem. Popularny jest także niejaki zeroed (do zdobycia gdzieś w sieci
) Jednak LR to naprawdę mocne narzędzie, lecz jak każde nie zwalnia z własnego spojrzenia na własne fotografie i własnego odczucia jak powinny wyglądać. Resztę szybko załatwi się kilkoma suwaczkami:-D.
Komentarz
-
Ja u siebie jestem teraz w stanie pokazac takie same kolory w LR i DPP. Pisze jestem w stanie, gdyz wcale nie zawsze z tego korzystam. Polecam sprawdzenie:
DPP
Tolols \ Prefrences \ Color Management
(u siebie po instalacji DPP musialem zmienic domyslnie "Color matching setting" z 'sRGB' na 'Use the OS settings', dlatego, iz uzywam profilu powstalego po kalibracji) (u Ciebie moze byc inaczej, ale zajrzyj tam)
LR
Upewnij sie, ze w module 'Development' w "Camera Calibration" masz ustawiony nie domyslny profil "Adobe Standard" - lecz ten sam co w DPP, np. profil 'Camera Standard' w LR oraz "Picture Style" 'Standard' w DPP.
Dopiero wtedy mozesz oczekiwac zblizonych kolorw. Domyslnie LR uzywa profilu Adobe Standard, ktory odbiega od 'Picture Styles' Canona.
Widze, ze link podany przeze mnie w poscie #162 nie dziala, podaje tak dla porzadku jeszcze raz, dla tych, ktorzy chieliby zobaczyc o czym wtedy pisalem.
Pozdrawiam!Komentarz
-
Ja mam w color matching monitor profile a w work color space - adobe RGB.
Ale to OT bo my tu LR rozmawiamy. IMO w LR po prostu nie da się uzyskać takich samych kolorów jak z DPP.Ostatnio edytowany przez aptur; 3315.Komentarz
-
Patrzac na poprzednie watki i problem kolegi, to rozmawiamy o roznych kolorach miedzy LR a DPP, wiec chyba nie taki OT
Ja mialem jakis czas temu wlasnie problem z uzyskaniem takich samych kolorow miedzy LR i DPP, ale w koncu sie udalo. Jak chcesz mozesz mi podeslac (wystawic) jakies Twoje zdjecie (RAW)- moge je sciagnac i sprobowac u siebie otworzyc jednoczesnie w LR i DPP - i dac znac. Ja uzywam profili do 5D Mark II. Moze do wczesniejszych modeli Canon'a sa starsze wersje, mniej dopracowane, kto wie.Pozdrawiam!Komentarz
-
Tak na szybko pytanie w temacie - który profil wykorzystują, gdy mam dwa monitory? Profile ładuję (wraz z krzywymi do korekcji szarości) do każdego monitora przy pomocy microsoftowego appletu color cośtam. W sumie nie wiem jaki profil jest domyślny.
Dodam, że podstawowy monitor jest z laptopa, ale pracuję na tym dołączonym (jako dodatkowy)
Czy PS sobie potrafi sobie zwąchać na którym monitorze jest uruchomiony?Komentarz
-
Odświeżam wątek, żeby nie zakładać nowego.
Proponowane rozwiązania, które znalazłem w tym wątku chyba już sie zdeaktualizowały, większość natomiast dotyczy innych problemów.
Ale ad rem!
Mój problem wygląda tak: otwieram rawa w lightroomie (świeży, nie pozmieniane ustawienia). Pracuje na zdjęciu, zapisuje i... kolory są zupełnie inne! Zarówno w przeglądarce windowsowej, irfanie jak PSie. Próbowałem zmieniać opcje eksportu do jpg, ale nic to nie dało.
Mam nieskalibrowany monitor, może to dlatego?
Bardzo proszę o pomoc, bo lightoom staje się w tych okolicznościach zupełnie bezużyteczny.
Monitor: LG W2242S
Aparat: 40D
A tak to wygląda w praktyce:
Ostatnio edytowany przez .fidel; 19967.Komentarz
-
Nic się nie zdezaktualizowało. CMS czyli Color Management System się kłania.Odświeżam wątek, żeby nie zakładać nowego.
Proponowane rozwiązania, które znalazłem w tym wątku chyba już sie zdeaktualizowały, większość natomiast dotyczy innych problemów.
Ale ad rem!
Mój problem wygląda tak: otwieram rawa w lightroomie (świeży, nie pozmieniane ustawienia). Pracuje na zdjęciu, zapisuje i... kolory są zupełnie inne! Zarówno w przeglądarce windowsowej, irfanie jak PSie. Próbowałem zmieniać opcje eksportu do jpg, ale nic to nie dało.
Mam nieskalibrowany monitor, może to dlatego?
Bardzo proszę o pomoc, bo lightoom staje się w tych okolicznościach zupełnie bezużyteczny.
Monitor: LG W2242S
Aparat: 40D
http://www.potoczek.com/fotoporadnik/Main.html i przeczytaj Zarządzanie Brawą.
Tu jest to samo: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Nic się nie zdezaktualizowało. CMS czyli Color Management System się kłania.
http://www.potoczek.com/fotoporadnik/Main.html i przeczytaj Zarządzanie Brawą.
Tu jest to samo: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520
Świetnie, bardzo chętnie poczytam, dzięki.
Problem w tym, że to teoria. Istotna, ważna, niezbędna. Jasne.
Niemniej potrzebuję teraz rozwiązania, czy instrukcji typu: 'Wejdź baranie tu, kliknij tu, a to odhacz. Działa?'
Komentarz
-
Ale tak się nie da. To jest cały złożony problem z zarządzaniem barwą. Windows nie jest w tym zbyt dobry no i pytań mnóstwo. Jaki masz system, co masz poustawiane w Color Management w Panelu Sterowania. Jakiego profilu używa Twój komputer. To nie ma nic wspólnego z LR jako takim i zupełnie nic z aparatem, którego używasz. Niestety najpierw trzeba przeczytać tą "teorię", żeby wiedzieć o co pytać.
EDIT: To już było tutaj wiele razy.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Jest to problem bardziej informatyczny (Windows), niz fotograficzny (LR).
Janusz,
Ty i iles osob jestescie swiadomi tego od dlugiego czasu. Czy zrobiliscie cos, zeby to zmienic? Mam na mysli kontakt z producentem oprogramowania, czyli Microsoft.
Chyba, ze nie uzywasz ich OS'a? Albo wiesz, ze MS jest swiadomy swej nizszosci w tym wzgledzie wzgledem Mac'ow... I nic sobie z tego nie robi, albo robi, ale w wolnym tempie, czyli nadaje temu niski priorytet...Ostatnio edytowany przez Jerry_R; 22139.Pozdrawiam!Komentarz
-
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George CarlinKomentarz
-
Mam pewien problem z kolorami.
Dla przykładu posłużyłem się zdjęciem Cichego z testu Tamrona 18-270 ale na moich fotkach jest identycznie.
Mianowicie chodzi o to że jak otwieram RAWa w Camera Raw lub Lightroomie to WB jest inny (jakiś żółty) niz na jpg prosto z puszki mimo że w ACR/Lightroom WB jest ustawione na "as shot"
Oto przykład - jpeg prosto z puszki
Oraz RAW otworzony w ACR
Jak widać wchodzi żółty zafarb.
Denerwuje to szczególnie w portrecie kiedy skóra jest straszne żólta i każda fotke musze poprawic
Coś nie tak z ustawieniami ACR/Lightroom??Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EXKomentarz
-
A w zakładce camera calibration ustawiłeś profil aparatu?Komentarz

Komentarz