dziwne kolory w Lightroom pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raus
    Bywalec
    • 2008
    • 120

Naprawdę nikt nie wie co jest nie tak?
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

• _invictus
      Bywalec
      • 2006
      • 143

spróbuj zainstalować TO (camera profiles beta 2)
      i zobacz czy na profilu adobe standard będzie dalej kiepsko

Komentarz

• Raus
        Bywalec
        • 2008
        • 120

Zamieszczone przez _invictus
        spróbuj zainstalować TO (camera profiles beta 2)
        i zobacz czy na profilu adobe standard będzie dalej kiepsko
        Hmm co prawda jest dużo lepiej, ale wciąż nie identycznie z oryginałem.

Jpg z puszki

wywoałny z rawa z ustawieniami adobe standart beta 2

cos dalej nie do końca jest ok.

No i dlaczego musze kombinowac z tymi profilami
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        kolejny przykład - dużo lepiej widoczny

mimo rady kolegi _invictus wciąż wstretna żółć się pojawia

Ostatnio edytowany przez Raus; 16177. Powód: Automerged Doublepost
        Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

• krzysztofr
          Bywalec
          • 2008
          • 233

A nie pojawił Ci się profil Camera Standard Beta 2? To odpowiednik standardowych ustawień aparatu (najbardziej zbliżony do tego co wypluwa aparat).
          Krzysztof Rogoziński | fotografia
          http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• Raus
            Bywalec
            • 2008
            • 120

Zamieszczone przez krzysztofr
            A nie pojawił Ci się profil Camera Standard Beta 2? To odpowiednik standardowych ustawień aparatu (najbardziej zbliżony do tego co wypluwa aparat).
            Tak tak pojawił się

w porównaniu z tymi tablicami pisałem że użyłem właśnie profilu Camera Standard Beta 2

w porównaniu z fragmentem szafki również użyłem tego profilu lecz zapomniałem dopisać "2"

Ogólnie poprawa jest lecz fotki po rawach wciąż sa bardziej żółte

Dodam że w DPP jest idealnie

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez Raus
              Tak tak pojawił się

w porównaniu z tymi tablicami pisałem że użyłem właśnie profilu Camera Standard Beta 2

w porównaniu z fragmentem szafki również użyłem tego profilu lecz zapomniałem dopisać "2"

Przeczytaj ten wątek od początku. To już było pisane 1564 razy. Aż żal pisać po raz 1565...

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• till
                Coś już napisał
                • 2008
                • 50

Zamieszczone przez Raus
                Tak tak pojawił się

Dokładnie takiego samego jpga uzyskasz tylko na sofcie Canona. Silnik Adobe - czy to LR czy PS - wywołuje inaczej i tego się nie przeskoczy, profile tylko trochę oddają to, jak wygląda jpg prosto z puszki.

Mnie też to boli...
                5D+grip x2, C 28 1.8, C 50 1.4, C 85 1.8, T 17-35 2.8-4, lampa itp, itd.
                Tu był adres strony ale ktoś miał zły dzień...

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Powiem szczerze że naprawdę trudno jest na tych przykładach doszukać się pojawiającej się żółci. gdybyś nie napisał że się pojawia to powiedziałbym że nie ma między nimi różnicy. Dopiero kilkuminutowe wpatrywanie się owocuje myśleniem "no dobra, mooooże ociupineczkę bardziej żółte jest".

Czyli w skrócie - przesadzasz...

Ewentualnie monitor/przeglądarka ci źle wyświetla już obrobione zdjęcie bo widzę że w ACR masz zaznaczony AdobeRGB a JPG prosto z aparatu pewnie jest w sRGB robiony.

Komentarz

• Raus
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 120

Zamieszczone przez Vitez
                    Powiem szczerze że naprawdę trudno jest na tych przykładach doszukać się pojawiającej się żółci. gdybyś nie napisał że się pojawia to powiedziałbym że nie ma między nimi różnicy. Dopiero kilkuminutowe wpatrywanie się owocuje myśleniem "no dobra, mooooże ociupineczkę bardziej żółte jest".

Czyli w skrócie - przesadzasz...

Ewentualnie monitor/przeglądarka ci źle wyświetla już obrobione zdjęcie bo widzę że w ACR masz zaznaczony AdobeRGB a JPG prosto z aparatu pewnie jest w sRGB robiony.
                    Na zdjęciu z murem faktycznie przesadzam:wink:

Ale na zdjeciu z fragmentem szafki widać wyraźnie.

Jest to uwarunkowane od zdjęcia - w krajobrazach właściwie nie widac różnicy a w portretach (skóra ludzka) najbardziej.

Jeśli chodzi o o AdobeRGB w ACR to samo mi sie jakoś przestawiło bo zawsze miałem sRGB i oczywiście już mam z powrotem ustawione sRGB.

Tak czy innaczej przeczytałem calutki wątek i z tego co zrozumiałem to po prostu "się nie da" żeby LR/ACR dawał IDENTYCZNE kolory co DPP i tyle8)

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Raus
                      Tak czy innaczej przeczytałem calutki wątek i z tego co zrozumiałem to po prostu "się nie da" żeby LR/ACR dawał IDENTYCZNE kolory co DPP i tyle8)
                      To jedna sprawa.
                      Druga - być może monitor (nie doczytałem bo chyba nie napisałeś jaki masz) robi Ci psikusa i mu się barwy bardziej rozjeżdżają niż np u mnie. Powiedz jaki to i czy/jak kalibrowany?

Komentarz

• czornyj
                        Zasłużeni
                        • 2006
                        • 2626

Zamieszczone przez Raus
                        Na zdjęciu z murem faktycznie przesadzam:wink:

Ale na zdjeciu z fragmentem szafki widać wyraźnie.

Jest to uwarunkowane od zdjęcia - w krajobrazach właściwie nie widac różnicy a w portretach (skóra ludzka) najbardziej.

Jeśli chodzi o o AdobeRGB w ACR to samo mi sie jakoś przestawiło bo zawsze miałem sRGB i oczywiście już mam z powrotem ustawione sRGB.

Ciekawe, jakim cudem ma być identycznie, skoro wybierasz zły profil...
                        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• wacho
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 79

taki lub podobny sposób jest tutaj maglowany na różne sposoby,
                          ale na "chłopski rozum" rozwiązanie MUSI być proste:

W czym tkwi mój problem:

importuję RAWy z 40d do lightrooma
                          jak najeżdżam na jakąś fotkę z paska na dole wygląda ona ok (jak na stan przed obróbką)
                          natomiast ligtroom robi w 2-3 sekundy RENDERING PREVIEW i wtedy fotka która wyglądała ok nage:

- jest jaśniejsza, mniej kontrastowa, lekko wyszarzała (traci sporo z czerwieni) i jakby ktoś też dodał lekkie shadows/highlists

co zrobić żeby fotki wyglądały jak na samym początku ???
                          (bez autamatycznego PSUCIA zdjęć przez lightrooma)

ustawienia mam:
                          saved preset: default
                          White balance: as shot
                          ---- a lightroom 2.2 (trial)

!!! POMÓŻCIE !!!

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez wacho
                            importuję RAWy z 40d do lightrooma
                            jak najeżdżam na jakąś fotkę z paska na dole wygląda ona ok (jak na stan przed obróbką)
                            natomiast ligtroom robi w 2-3 sekundy RENDERING PREVIEW i wtedy fotka która wyglądała ok nage:

- jest jaśniejsza, mniej kontrastowa, lekko wyszarzała (traci sporo z czerwieni) i jakby ktoś też dodał lekkie shadows/highlists

co zrobić żeby fotki wyglądały jak na samym początku ???
                            (bez autamatycznego PSUCIA zdjęć przez lightrooma)

ustawienia mam:
                            saved preset: default
                            White balance: as shot
                            ---- a lightroom 2.2 (trial)

!!! POMÓŻCIE !!!
                            Ja nie mam Lightrooma a Bridge CS4 i w menu Edit->Camera RAW Preferences mam ODZNACZONE 'apply auto tone adjustments' .
                            Pomaga?

Oprócz tego jeśli masz w Lightroomie gdzieś podobną ikonkę/opcję jak na screenie - to zaznacz sobie 'prefer embedded' wtedy przy podglądzie fotek nie będzie generował własnych thumbnaili a brał zaszyte w rawie:

Komentarz

• glasseye
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 154

witam. ja również mam problem z kolorami w lightroomie. podczas obróbki rawa wyglądają ok, ale po wyeksportowaniu do jpg (jakość 100%, sRGB), coś się krzaczy i czerwienie wychodzą pomarańczowe, a całe zdjęcie jest jakby bardziej żółte. czy ktoś mógłby mi powiedzieć, o co tu może chodzić i jak doprowadzić do tego, żeby po eksporcie kolory wyglądały tak samo jak w onie LR? Czy jest to kwestia kalibracji monitora, czy co?
                              moje zdjęcia
                              fotografia koncertowa

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez glasseye
                                witam. ja również mam problem z kolorami w lightroomie. podczas obróbki rawa wyglądają ok, ale po wyeksportowaniu do jpg (jakość 100%, sRGB), coś się krzaczy i czerwienie wychodzą pomarańczowe, a całe zdjęcie jest jakby bardziej żółte. czy ktoś mógłby mi powiedzieć, o co tu może chodzić i jak doprowadzić do tego, żeby po eksporcie kolory wyglądały tak samo jak w onie LR? Czy jest to kwestia kalibracji monitora, czy co?

Po tym bardzo szczegółowym opisie problemu to mogę tylko powiedzieć, że moja szklana kula coś ostatnio szwankuje...

Jaki masz profil monitora - czy aby ten z dyskietki, jaki to monitor czy oprofilowany, co DOKŁADNIE robisz zapisując plik do JPEGa. Ehhhh... pytań dużo a z pewnością odpowiedź na Twój problem już jest w tym wątku albo w innych o tym samym. Przeczytać trzeba...

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...