dziwne kolory w Lightroom pomocy
Zwiń
X
-
-
Używanie pełniejszych przestrzeni kolorystycznych w 16-bitowej głębi ma wielki sens z uwagi na troskę o jak najmniej stratny postprocessing. Najciekawsze fotografię przechowuję w takich właśnie tifach. Niemniej ostatecznie, by uzyskać wynikowe jpeg w możliwie jak najwierniejszych barwach należy na samym końcu obróbki przekonwertować plik do 8-bitowej przestrzeni sRGB (polecenie w PS: dopasuj/kowertuj do profilu). Być może brak takiej konwersji u Ciebie jest źródłem problemów z barwą.C-F-K - foreverKomentarz
-
Jesli jesteście zainteresowani głębszym zrozumieniem "teorii koloru" oraz opisu różnych zagadnień związanych z profilami to polecam książke Andrew Rodney
"Color Management for Photographers"
Andrew posiada tez swoją strone www.digitaldog.net i jest on niekwestionowanym guru w "kolorowych" zagadnieniach.Komentarz
-
Doszedł ktoś do tego, jak ustawić ten profil kolorów dla 5d ? Mnie cały czas lepsza kolorystyka wychodzi z jpg niż z Lightrooma...O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
-
-
probowales profili z huelight?? aktualnie chyba wykorzystali caly transfer wiec wstawiam to co mam na dysku (sciagnalem z mysla ze zmienie 400D na 5D
, ale robie narazie powolna zmiane z 40D jako posrednikiem)
pliczek
ps. mam nadzieje ze i mojego transferu nie wykorzystacie
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 LKomentarz
-
Pozwolę sobie zadać jedno pytanie.
Importuje plik dng (dokładniej to raw potrakotwany dng4ps2-0.2.2beta-24) wykonany przez A720. W LR wszystko wygląda prawidłowo, ale już po eksporcie dng do jpg (quality 100) czy jakiego kolwiek innego formatu zdjęcia nie wyglądają naturalnie. Najzabawniejsze jest to że jpg wykonany przez aparat w ogóle nie jest podobny do tego zrobionego z dng, od razu mówię że nie stosowałem żadnych presetów itp. itd.
Mam się do tego przyzwyczaić czy może da się coś z tym zrobić ?Komentarz
-
Czy podczas eksportu do jpg wybierasz profil sRGB?Pozwolę sobie zadać jedno pytanie.
Importuje plik dng (dokładniej to raw potrakotwany dng4ps2-0.2.2beta-24) wykonany przez A720. W LR wszystko wygląda prawidłowo, ale już po eksporcie dng do jpg (quality 100) czy jakiego kolwiek innego formatu zdjęcia nie wyglądają naturalnie.Komentarz
-
-
Miałem ostatnio mały problem u siebie. Okazało się że miałem włączoną funkcję "DESATURATE MONITOR COLORS BY: 18%" co spowodowało, że w żaden sposób szopa i lightroom nie pokazywały identycznie kolorów. Coś mnie tknęło żeby sprawdzić czy w illustratorze jest ok i okazało się, że tak. Przyczyną było właśnie to. Załączam obrazek. Może i Wam coś pomoże. :-)Cytuje siebie i prostuje, bo jak to teraz czytam to moglo byc wielorako rozumiane
Chdzilo mi o to, ze edytuje sobie zdjecie w LR czy PS oczywiscie w rawie po czym robie eksport do jpg i wychodza calkiem inne kolory (W RGB, Adobe RGB i ProPhoto RGB). Ogladajac to wszystko oczywiscie tylko i wylacznie na monitorze komputera. Mozna bylo zrozumiec, ze kolory roznia sie po wywolaniu w labie od tych widzianych na kompie.
Tak jak pisalem we wczesniejszym poscie wszystko juz naprawione. Format i instalacja wszystkiego od zera. Chyba wczeniej cos zamieszalem ze sterami do monitora teraz juz ich nie tykam:-)
Wszystko można zrobić lepiej.
www.irem.pl | 500px | foty.irem.plKomentarz
-
w Lr nie zauwazylem tej opcji, chcesz powiedziec ze to opcja z PS?Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 LKomentarz
-
Chcę powiedzieć, że LR miał wszystko ok, to szopa źle pokazywała kolory właśnie przez zaznaczoną tę funkcję. Dlatego nie mogłem (od tygodnia) mieć identycznych obrazów i w szopie i LR. Postanowiłem się podzielić tą informacją, bo może ktoś też tak ma.Wszystko można zrobić lepiej.
www.irem.pl | 500px | foty.irem.plKomentarz
-
Witajcie!
Mam podobny problem jak wiekszosc co tu pisze.
Podczas wczytywania zdjęć do Lightrooma, zdjęcia wyglądają ok.
Ale gdy transfer się zakończy, wszystkie zdjęcia są automatycznie rozjaśniane.... Strasznie mnie to irytuje, muszę potem kombinować
A na wyświetlaczu aparatu wszystko wygląda ok....Wyczytałam ze najlepszy bedzie DPP zamiast tego cholernego LR, tylko ze mam problem z tym gdziego znalesc. Na stronie canona nie daje rady... moze ktos z was wie gdzie go znajde... z góry dziekuje bardzo za pomocKomentarz
-
Na płycie CD w pudełku od aparatu.
Szukasz wg modelu sprzętu, ewentualnie http://software.canon-europe.com/software/0029161.asp.
Pod tym linkiem znajdziesz update. Oprogramowanie zawsze dostarczane jest razem z aparatem.Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. PłażewskiKomentarz

Komentarz