co sie mowi w Polsce?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paweł Ubysz
    Coś już napisał
    • 2005
    • 93

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Łatwo to zaobserwować: te gałęzie, gdzie ciężko ukrywać produkcję przeżywają stagnację: np. przemysł motoryzacyjny czy produkcja statków, tymczasem handel, przemyt, budownictwo, usługi sobie radzą.
    Rozumiem ze stagnację w przemysle stoczniowym , czy motoryzacyjnym łatwo jest wychwycić. Podobnie łatwo stwierdzic wzrost w budownictwie czy też w usługach. Ale skąd masz dane dotyczace wzrostu przemytu?
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Zamieszczone przez Paweł Ubysz
      Rozumiem ze stagnację w przemysle stoczniowym , czy motoryzacyjnym łatwo jest wychwycić. Podobnie łatwo stwierdzic wzrost w budownictwie czy też w usługach. Ale skąd masz dane dotyczace wzrostu przemytu?
      www.allegro.pl -> klik na aparaty cyfrowe Mówię raczej o latach 89-9x, bo teraz przepisy tzw. unijne skutecznie to zahamowały, co skutecznie rozbiło np. ścianę wschodnią. Wtedy to łatwo było twierdzić: pojawiły się towary, których nikt nie sprowadzał
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Paweł Ubysz
        Coś już napisał
        • 2005
        • 93

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        www.allegro.pl -> klik na aparaty cyfrowe Mówię raczej o latach 89-9x, bo teraz przepisy tzw. unijne skutecznie to zahamowały, co skutecznie rozbiło np. ścianę wschodnią. Wtedy to łatwo było twierdzić: pojawiły się towary, których nikt nie sprowadzał
        Jest to przecież " drobny fragment wiekszej całosci". Gdzie sie podziały TIRy pełne alkoholu , papierosów , wagony tekstylii i obuwia???
        IMHO przemyt sie zmniejsza poczawszy od paczatku lat 90 , to co widzimy na Allegro to margines lub nawet margines marginesu.
        300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

To właśnie piszę, że od czasów dostosowania do unii się zmniejszył. Podobnie jak wzrost gospodarczy.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

Prawie bym ci uwierzył w twoją składną teorię o zasadzeniu gospodarki polskiej na szarej strefie i przemycie, tylko jest jeden szkopuł - osobiście działam w owych usługach i coś tej szarej strefy nie widzę.
            Nawet szkoda, może bym i sam "poszarostrefowił" i machnął jakieś zleconko bez rachunku, a tu d...a - wszyscy chcą FV. Mimo wszystko jednak sobie nie krzywduję - zleceń jest wyraźnie więcej niż kiedykolwiek (głównie dzięki wejściu do UE) i jakoś nie myślę bankrutować i schodzić do podziemia.

Co zaś do drugiej "szarostrefowej" gałęzi - budownictwa, to kumpel, który co dopiero założył firmę budowlaną i któremu - jeszcze niedawno - pożyczałem po parę tysięcy, bo nie miał na ZUS czy podatki, ostatnio ma nagle nieco inne problemy - zbyt duża ilość zleceń, problem, w co zainwestować pieniądze leżące na koncie i nurtujące pytanie: czy kupić sobie Chryslera Voyagera, czy jednak coś innego.
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• zanussi
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1696

Pierdu pierdu Panowie. Zacznijcie fotografować a nie chrzanić smuty które i tak nic nie zmienią. Za aparaty i w plener a nie gadać bez sensu. Cześć...
              Ostatnio edytowany przez zanussi; 4505.
              Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• hazan
                Zasłużeni
                • 2004
                • 1719

Zamieszczone przez zanussi
                Pierdu pierdu Panowie. Zacznijcie fotografować a nie *******ić smuty które i tak nic nie zmienią. Za aparaty i w plener a nie pieprzyć bez sensu. Cześć...

Kolego przeczytaj regulamin - na tym forum się nie przeklina. Dostałeś warna od moderatora (jakbyś nie wiedział za co to własnie za przeklinanie)
                Pozdrawiam
                Hazan
                Canon-board.info www.pytamy.pl

Komentarz

• zanussi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1696

przepraszam wszystkich... już poprawiłem... poniosło mnie... ta dyskusja od poczatku nie miała sensu...

Komentarz

• birez
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 609

Zamieszczone przez Vitez
                    Troche OT:
                    Dzieki za linka - czlowek klika na urla nie wiedzac gdzie prowadzi i znajduje swoja fotke
                    Jestem dumny, moje zdjecia okrazaja swiat (nawet bez mojego udzialu )

Komentarz

• zanussi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1696

no ja nie wiem czy to tak fajnie - Twoja fotka okrąża świat a ty za to ani grosza???

Komentarz

• birez
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 609

Zamieszczone przez zanussi
                        no ja nie wiem czy to tak fajnie - Twoja fotka okrąża świat a ty za to ani grosza???
                        nic to ze "ani grosza" - zle ze "ani slowa ze to moje"...

Komentarz

• Canonek
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 150

Ja popieram Tomka Golinskiego.
                          Niektorym sie wydaje, ze demokracja jest celem samym w sobie. A celem samym w sobie powinno byc to zeby wszystkim sie zylo lepiej, ale nie koniecznie demokratycznie.
                          Demokratycznie zostal wybrany Hitler i co z tego wyniknelo ?
                          "Demokratycznie" wszystko w tym kraju sprzedano obcemu kapitalowi i zysk wypracowywany przez nasze spoleczenstwo wyjazdza z Polski.
                          Dzis II Wojna Swiatowa by sie nie powtorzyla - najazd na Polske przez Niemcow i ZSRR. Dzis Niemiec moze wylaczyc jeden przelacznik (STOEN jest w rekach Niemcow), a Rosjanin zakreci gaz i po nas. Banki tez nie sa nasza wlasnoscia. Ale to jest po europejsku, ze my pracujemy, a ktos inny zbiera owoce tej pracy.
                          Musialem dorzucic swoje 3 grosze. W koncu temat jest Co sie mowi w Polsce.
                          Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
                          inne sprzety

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez birez
                            Troche OT:
                            Dzieki za linka - czlowek klika na urla nie wiedzac gdzie prowadzi i znajduje swoja fotke
                            Jestem dumny, moje zdjecia okrazaja swiat (nawet bez mojego udzialu )
                            Indymedia kreuje sie na powazna organizacje "alternatywna" . Na roznych manifach, demonstracjach itp to wlasnie oni organizuja "pomoc prawna" uczestnikom organizacji tak by np Policja nie zgarniala ludzi za maskowanie sie, uodparniaja ludzi na prowokacje itp.
                            Sadze ze mozesz wywalczyc z nimi co najmniej podanie autora zdjecia.

Komentarz

Pracuję...