Bye bye na trochę :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sławek
    Uzależniony
    • 2008
    • 968

Zamieszczone przez Janusz Body
    Nie ma potrzeby mieć. Bałtyk to płytkie bajorko a limitem są cieśniny duńskie. Kiedyś było max 15 m zanurzenia. Teraz nie jestem na bieżąco ale... na pewno nie jest więcej niż 17m. 12.5m to, zdaje się max w polskich portach a i tak rzadko wykorzystywane. Jeden z VLCC z firmy się częściowo ładował w Porcie Północnym. Wzięli mniej niż połowę ładunku. Drugą połówkę ładowali ze statków za Skagen.
    Tak mi przyszło do głowy...
    Budujemy gazoport który uwolni nas od rosyjskiego monopolu. Ale do togo potrzeba właśnie odpowiednio głębokich basenów .Ale co to da, jak tankowce z gazem nie przejdą przez cieśniny
    www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Przejdą. Nawet te największe gazowce nie mają dużego zanurzenia. Dla nich 15 m to... more than enough...

Ostatnio modny jest krzyk, że przez Nord Stream będzie kłopot z wejściem do Świnoujścia. Hmmmmm... Rura ma być zakopana 3 m poniżej dna morskiego to niby jak miała by ograniczać zanurzenie. Świnoujście ma (chyba) maksymalne zanurzenie 12.5 metra a gadanie o pogłębianiu to zawracanie głowy bo koszta pogłębienia toru podejściowego są niewyobrażalnie duże. Samo pogłębienie to jedno ale potem utrzymanie - to kosztuje jescze więcej. Gadają o pogłębieniu od 40 lat a w ciągu ostatnich lat ruch w porcie spada.

Ostatnio szczytem wydarzeń były protesty mieszkańców Świnoujścia i burmistrza tegoż miasta bo ktoś powiedział, że przy gazoporcie powstanie elektrownia gazowa a oni nie chcą bo to rejon turystyczny itp. No tak. Gaz przechowuje się skroplony schłodzony do minus stukilkudziesięciu stopni. Ciecz ma to do siebie, że paruje. Ciśnienie tych par jest spore i trzeba ten gaz spalać w "świeczce" albo w elektrowni. W elektrowni wychodzi rozsądniej bo energia uzyskana w ten sposób jest używana do schładzania.

Wylatuję jutro rano więc jeszcze raz do zobaczenia w styczniu. :-)

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Sławek
        Uzależniony
        • 2008
        • 968

No to jeszcze raz pomyślnych wiatrów !
        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• marekb
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2273

wracaj szybko, Janusz

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Znowu wyjazd. W najbliższą środę do Cape Town. Powrót w w lipcu.

Pozdrówka i do zobaczenia.

Janusz,

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

Tak sobie myślę że pływając taki potworami nie masz szans zobaczyć takich miejsc jak np. cieśnina Torresa czy nawet jakiekolwiek kanały ?. Tylko otwarte morze i największe porty.
              To na jak długo tym razem, i którędy ?
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

wracaj szybko

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez Sławek
                  Tak sobie myślę że pływając taki potworami nie masz szans zobaczyć takich miejsc jak np. cieśnina Torresa czy nawet jakiekolwiek kanały ?. Tylko otwarte morze i największe porty.
                  To na jak długo tym razem, i którędy ?
                  Przez Suez da radę. Zresztą parę razy jechałem. Pozostałe kanały zwiedziłem zanim zacząłem pływać na tych dużych. Nie byłem tylko w Korynckim. :-)

Cape Town -> helikopter -> Dorra (statek) -> Sikka -> prawdopodobnie załadunek na perskiej. Standardowe 3 miesiące.

Janusz,

Komentarz

• Sławek
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 968

Nie wiem gdzie jest Dorra ale jeśli śmigłowcem to chyba blisko. Czy Ty masz możliwość podawać w jakiś sposób współrzędne, tak co tydzień?
                    www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Statek się załadował w Angoli. Koło Cape Town będzie przepływał 8-mego. To jedna z niewielu okazji żeby wziąć cywilizowane zaopatrzenie i podmienić jakąś część załogi. Zwykle podjeżdżamy ok 7-8 mil od Green Point Lighthouse - to blisko stadionu z ostatniego Mundialu. No i potem helikopter sobie lata kilka razy z siatkami pod spodem.

Na statku nie ma netu. Mam tylko kontakt mailowy.

Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Bardzo ciekawe wypowiedzi. Tylko mała prośba - niech one będą ozdobione zdjęciami jak w ostatnim poście autora wątku.
                        C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Sławek
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 968

Można powiedzieć ze zamieniasz polską wiosnę na afrykańską jesień. Uważaj na piratów. Czyli nie za blisko Somalii jak będziesz jechał na Perską .;-)
                          www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Na Indyjskim teraz wszędzie jest "za blisko Somalii". Atakują statki 100 mil od Minicoy - to pod samymi Indiami. :-)

Janusz,

Komentarz

• leinad1
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 59

a ja mam prosbe o jakis fotoreportaz z takiej eskapady. Bez napinania sie na jakosc zdjec, wystarcza poprawne po prostu, ale za to z mala narracja i do hydeparku wrzucowny po powrocie. Na pewno nie tylko ja, ale wiekszosc forumowiczow chetnie obejrzy i poczyta, kazdy chce sie poczuc jak maly chlopiec czytajacy ksiazki Juliusza Verne'a. Powodzenia...

Komentarz

• Jago
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1503

Zamieszczone przez Janusz Body
                                Na Indyjskim teraz wszędzie jest "za blisko Somalii". Atakują statki 100 mil od Minicoy - to pod samymi Indiami. :-)
                                Jestem ciekawy jak ci bandyci "wdrapują" się na wysokie pokłady atakowanych statków - w ten sposób się dostają: http://www.youtube.com/watch?v=xDUH5Egsw38 czy też mają inne sposoby
                                C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

Pracuję...