Bye bye na trochę :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez Kolaj
    C..... statek żaglowy nie powinien przeszkadzać przejściu statku, który może bezpiecznie nawigować tylko w granicach wąskiego przejścia lub toru wodnego."....

Da liegt der Hund begraben. W tym wytłuszczonym. Nie powinien niestety nie oznacza nie może.

Kiedyś wiozłem takiego WAFI. Jak zobaczył jak na radarze przy 6°B widać jachty z reflektorem radarowym na 6 milach to lekko zbladł.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez Sławek
    A wozisz z sobą jeszcze sekstant i almanach ? Czy już tylko GPS który amerykanie czasem wyłączają .Np. podczas działań w Kosowie.
    Tak. Jest i sekstans czy sekstant (obie nazwy są poprawne). Gorzej z używaniem. Pewnie jestem jedyną osobą na statku, która to przez pół życia używała i może też jedyną co wie jak toto używać :-)
    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Sławek
      Uzależniony
      • 2008
      • 968

Zamieszczone przez Janusz Body

Tak. Jest i sekstans czy sekstant (obie nazwy są poprawne). Gorzej z używaniem. Pewnie jestem jedyną osobą na statku, która to przez pół życia używała i może też jedyną co wie jak toto używać :-)
      Oko masz wysoko !
      www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Nie powinien niestety nie oznacza nie może.
        Nie, no jasne, mi też się parę razy zdarzyło, że jakiś kierowca wyjechał z podporządkowanej albo na czerwonym i trzeba się było ratować ale gdyby doszło do kolizji, to byłaby jednak jego wina.

Przepis o pierwszeństwie żaglówek zaczyna się sformułowaniem:

"Jeżeli prawidła 9, 10, i 13 nie stanowią inaczej:... "

A to o wąskim przejściu to prawidło 9 właśnie. Zresztą, co ja Ci będę opowiadał. Znasz te przepisy na pamięć w kilku wersjach językowych pewnie. To ja się muszę posiłkować netem, bo już parę lat nie miałem z nimi do czynienia w praktyce.

Komentarz

• canis_lupus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1252

Mnie na geografii uczyli. Nie jest to jakies skomplikowane.
          "I love You Cię" Różyczko...
          Galeria ,
          Druga galeria,

Komentarz

• Sławek
            Uzależniony
            • 2008
            • 968

Zamieszczone przez canis_lupus
            Tak...
            Zwłaszcza na rozhuśtanym jachcie Gdzie wysokość pomiaru Ci się bez przerwy zmienia . O wszelkich kątach lokalnych i deklinacjach nie wspominając.
            www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez canis_lupus
              Hehehe.... powiedz to studentom Akademii Morskiej. Tylko przygotuj sobie drogę ucieczki

Jest spora różnica pomiędzy "mnie uczyli" a określaniem pozycji w realu tą piękną metodą. Naprawdę spora .... :-)

Janusz,

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Stopy wody.Będzie Cię bardzo brakowało.Kiedy przewidujesz powrót ?

Komentarz

• Sławek
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 968

Hehehe.... powiedz to studentom Akademii Morskiej. Tylko przygotuj sobie drogę ucieczki

Jest spora różnica pomiędzy "mnie uczyli" a określaniem pozycji w realu tą piękną metodą. Naprawdę spora .... :-)
                  Ale to nie jest przeszłość. Twój doktorat nie jest żadnym przeżytkiem, a pieśnią przyszłości. Jak tylko zaczniemy latać w kosmos to te wszystkie GPSy będzie można wyrzucić.
                  Tam znowu będzie możliwa tylko astronawigacja .
                  www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Tak...
                    Zwłaszcza na rozhuśtanym jachcie Gdzie wysokość pomiaru Ci się bez przerwy zmienia . O wszelkich kątach lokalnych i deklinacjach nie wspominając.
                    Eee tam, to proste. Te zdjęcia wykonałem wieeeele lat temu, właściwie dokładnie nie pamiętam kiedy. Na pewno sporo przed nastaniem ery fotografii cyfrowej, kiedy to ustalaliśmy naszą pozycję podczas przechodzenia przez Kanał Kiloński. Do celu dotarliśmy bezbłędnie, co potwierdza poprawność pomiarów.

Komentarz

• Sławek
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 968

W kanale kilońskim to chyba łatwiej zapłacić mandat niż zabłądzić.
                      www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez janmar
                        ....Kiedy przewidujesz powrót ?
                        Pewnie gdzieś kole końca stycznia. :-)
                        Zamieszczone przez Kolaj
                        ....., co potwierdza poprawność pomiarów.
                        .....

Hihihihi.... udawać też trza umić. Obydwaj nawigatorzy mają kąt około zera czyli patrzą na widnokrąg czyli na drzewa w kanale. :-)
                        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Hihihihi.... udawać też trza umić. Obydwaj nawigatorzy mają kąt około zera czyli patrzą na widnokrąg czyli na drzewa w kanale. :-)
                          Znając pozycję drzew wyznaczyliśmy linie pozycyjne i ...

Poważniej, to tradycyjne metody nawigacji lepiej znać, bo mogą się przydać nie wiadomo kiedy. Pamiętam, jak wysiadł nam na morzu GPS w nocy z 21 na 22 sierpnia 1999. To był dzień, w którym w systemie GPS wystąpiło coś podobnego do znanego ze świata informatyki i podchwyconego przez media problemu roku 2000. Tzw Week Number Rollover. Tej nocy bardzo wiele odbiorników odmówiło posłuszeństwa. I trzeba było się przeprosić ze zliczeniówką

Komentarz

• Sławek
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 968

Zamieszczone przez Kolaj

Poważniej, to tradycyjne metody nawigacji lepiej znać, bo mogą się przydać nie wiadomo kiedy. Pamiętam, jak wysiadł nam na morzu GPS w nocy z 21 na 22 sierpnia 1999. To był dzień, w którym w systemie GPS wystąpiło coś podobnego do znanego ze świata informatyki i podchwyconego przez media problemu roku 2000. Tzw Week Number Rollover. Tej nocy bardzo wiele odbiorników odmówiło posłuszeństwa. I trzeba było się przeprosić ze zliczeniówką
                            W 1999 r Amerykanie wyłączyli na krótko GPS.
                            Miało to związek z lądowanie w Kosowie. Nie pamiętam daty ale to mogło być wtedy.
                            Tu pisali coś o tym. http://www.nauticalissues.com/nav1.html
                            przy okazji...
                            Zwykły samochodowy GPS również pokazuje współrzędne .
                            Tylko, czy korzysta z tych samych satelit co np. morski garmin ?
                            Czy na morzu po prostu straci zasięg !. W tym roku już tego nie sprawdzę ale może ktoś wie ?
                            Ostatnio edytowany przez Sławek; 16575. Powód: Automerged Doublepost
                            www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

W 1999 r Amerykanie wyłączyli na krótko GPS.
                              Miało to związek z lądowanie w Kosowie. Nie pamiętam daty ale to mogło być wtedy.
                              Tu pisali coś o tym. http://www.nauticalissues.com/nav1.html
                              przy okazji...
                              Zwykły samochodowy GPS również pokazuje współrzędne .
                              Tylko, czy korzysta z tych samych satelit co np. morski garmin ?
                              Czy na morzu po prostu straci zasięg !. W tym roku już tego nie sprawdzę ale może ktoś wie ?
                              Nie straci zasięgu To ten sam GPS. A to w sierpniu 1999 to nie żadne celowe wyłączenie tylko cecha systemu. Wtedy jeszcze nie wszystkie urządzenia to uwzględniały, bo to było pierwsze "przekręcenie się" licznika czasu. Tu masz to opisane: http://www.navcen.uscg.gov/?pageName=gpsweek

Komentarz

• punky
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 483

Właśnie
                                W 2002 roku miałem praktyki na Darze Młodzieży z "wspaniałym" wykładowcą astro z gdyńskiej wsm zwanego Nosorożcem.
                                Obecnie to wspominam z uśmiechem na twarzy, ale jeszcze w owym czasie bardzo go przeklinałem, bo metody oceniania naszych wyliczeń były dość surowe.

Janusz stopy wody.
                                R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

Pracuję...