Stop bykom w internecie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nastier
    Uzależniony
    • 2005
    • 686

Zamieszczone przez mario1275
    Otóż powiem ci, że czytam i czytałem dużo - niekoniecznie literatury pięknej - a mimo to zdarza mi się robić błędy w najprostszych wyrazach a nawet we własnym nazwisku.

a jeszcze żeby dolać oliwy do ognia - Nastier - czy do sprawdzenia pisowni używasz legalnego oprogramowania??
    do sprawdzania pisowni uzywam legalnego slownika w postaci ksiazkowej

a popelnianie bledow ortograficznych we wlasnym nazwisku jest naprawde zenujace...

fotoblog

Komentarz

• -=Festyk=-
      Uzależniony
      • 2005
      • 666

Zamieszczone przez KMV10
      ...W ramach ćwiczenia i poznawania własnych możliwości językowych proponuję test. Ostatnio (5 lat?) zadomowiło się w polszczyźnie kwitowanie wypowiedzi rozmówców słowem-kluczem "dokładnie". Proponuję - tak dla testu - zastanowić się jakie wyrazy lub wyrażenia bliskoznaczne mogą stanowić doskonały zamiennik nieszczęsnego "dokładnie". Jak dojdziecie do 8-10 sztuk proponuję ocenę 5 (6 dla młodszych widzów ), 5-8 ocenę 4, 3-4 ocenę 3, 1-2 ocenę niedostateczną
      Znalazłem 5 Dalej mi się nie chce myśleć8)

||Galeria

Komentarz

• Eddie
        Coś już napisał
        • 2005
        • 82

Zamieszczone przez bonk
        a jak ja czytam po 3-4 w miesiacu i nie mija to masz moze jakis inny pomysl
        wujku dobra rada
        Rety, chłopie, jak ja Ci zazdroszczę, że Ty masz na to czas! Ja jestem w stanie przełknąć w miesiącu zaledwie dwie - czytam tylko w autobusach i tramwajach, bo zazwyczaj tylko tam mam na to czas
        Regulamin pkt 8.
        Moje zdjęcia na www.obiektywni.pl
        Mój DigArt

Komentarz

• Eddie
          Coś już napisał
          • 2005
          • 82

Zamieszczone przez muflon
          To nie tak Też tak kiedyś mówiłem, ale zostałem (skutecznie) przekonany. Jest coś takiego jak dys(cośtam), choć zdarza się stosunkowo rzadko. Jednak nie jest to żadnym usprawiedliwieniem dla niechlujnego pisania. I ci, którzy naprawdę mają ten problem, z reguły doskonale to rozumieją.
          Nie tylko rozumieją problem, ale też starają się robić wszystko w celu jak najskuteczniejszego wyeliminowania błędów w swojej pisowni. Skutek tego jest taki, że uczą się pisać praktycznie bezbłędnie, ale i tak "proszą o wyrozumiałość, bo są dys(czymśtam)" A poważniej, jestem pełen szczerego podziwu i uznania dla takich ludzi, są żywym dowodem na to, że jak się chce, to można.
          Regulamin pkt 8.
          Moje zdjęcia na www.obiektywni.pl
          Mój DigArt

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

o kurcze, jak w tym watku wszyscy ladnie pisza z "ogonkami"... ą ę ó y chyba poszedlem troche na latwizne, gdyz w fotografii liczy sie obraz.. nie text.. a jakbym chcial ladnie pisac, to bym znalazl se inne hobby
            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Robson01
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1574

Zamieszczone przez Czacha
              o kurcze, jak w tym watku wszyscy ladnie pisza z "ogonkami"... ą ę ó y chyba poszedlem troche na latwizne, gdyz w fotografii liczy sie obraz.. nie text.. a jakbym chcial ladnie pisac, to bym znalazl se inne hobby
              Czyżby jedno wykluczało drugie? Chyba nie.
              Canon
              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Czacha
                fotograf
                • 2004
                • 4868

nigdy purysta nie bylem, a z polskiego mialem 3ki - zawsze wolalem matematyke i fizyke

Komentarz

• -=Festyk=-
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 666

Czacha co Ci się stało z podpisem? ,,tfUrczosc...''

||Galeria

Komentarz

• Czacha
                    fotograf
                    • 2004
                    • 4868

to co widac

Komentarz

• KMV10
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2320

Zamieszczone przez Czacha
                      o kurcze, jak w tym watku wszyscy ladnie pisza z "ogonkami"... ą ę ó y
                      Widzisz - chcieć to móc!

Komentarz

• mario1275
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 420

nastier może i żenujące - zdażyło mi sie to raz, ale chciałem ci uzmysłowić młody człowieku, że nie wszystko jest tak proste jak się wydaje - a od złej ortografii dużo częściej przeszkadza mi brak interpunkcji, który czasem zmienia sens wypowiedzi. I jeszcze edno dziwne jest też, żę największymi strażnikami ortografii nie są profesorowie polonistyki tylko zwykli ludzie, którym akórat Bozia dała talent poprawnego pisania.
                        www.modelownia.pl

Komentarz

• nastier
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 686

I jeszcze edno dziwne jest też, żę największymi strażnikami ortografii nie są profesorowie polonistyki tylko zwykli ludzie, którym akórat Bozia dała talent poprawnego pisania.
                          straznicy ortografii raczej nie odwiedzaja forum canon-board.

jesli jakis jest, to przyznawac sie !

fotoblog

Komentarz

• KMV10
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2320

I jeszcze edno dziwne jest też, żę największymi strażnikami ortografii nie są profesorowie polonistyki tylko zwykli ludzie, którym akórat Bozia dała talent poprawnego pisania.
                            No i widzisz mylisz się. Strażnikami ortografii są osoby profesjonalnie parające się poprawianiem błędów (także ortograficznych) w tekstach innych ludzi, także profesorów polonistyki. Takie osoby to korektorzy. Żadne profesjonalne wydawnictwo nie może się ukazać bez pracy takich osób. Natomiast bez profesorów polonistyki świetnie da sobie radę.

Co więcej profesor polonistyki może zostać zagięty przez korektora w sprawach językowych - widziałem już taki przypadek.
                            Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• KMV10
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2320

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              Jest gorzej niż piszesz. Słowo "dokładnie" w języku polskim znaczy coś zupełnie innego. W tym znaczeniu, które się rozpowszechniło, występuje w języku angielskim!
                              Ależ oczywiście masz rację. Natomiast - mogę się założyć - aktualnie to słowo w języku polskim znalazło już swoje miejsce i nawet językoznawcy (może ci mniej ortodoksyjni) będą musieli odnotować posługiwanie się nim przez znaczną część Polaków w kontekście występującym w angielskim. Język naturalny ciągle zmienia się i upraszcza. Nie jest także logiczny.
                              Gdyby był to np. zwrot "literatura naukowa" byłby nielogiczny, gdyż jako literaturę określa się twórczość, która występuje w formie książkowej i to jest jej główny cel. W nauce celem nie jest publikacja (załóżmy tak na moment) lecz odnalezienie prawa, zasady czy też reguły. Publikacja w naukowej prasie fachowej jest zatem wtórna i służy jedynie poinformowaniu innych o prawie, zasadzie czy regule.
                              Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 8623

Zamieszczone przez KMV10
                                Gdyby był to np. zwrot "literatura naukowa" byłby nielogiczny, gdyż jako literaturę określa się twórczość, która występuje w formie książkowej i to jest jej główny cel. W nauce celem nie jest publikacja (załóżmy tak na moment) lecz odnalezienie prawa, zasady czy też reguły. Publikacja w naukowej prasie fachowej jest zatem wtórna i służy jedynie poinformowaniu innych o prawie, zasadzie czy regule.
                                Jest wiele przykładów na brak logiki, ale z tym rozumowaniem nie mogę się zgodzić. Skoro literatura to twórczość w formie książkowej, więc każda książka naukowa się zalicza.
                                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...