Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MAF
    Początki nałogu
    • 2010
    • 420

Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II]

Zamieszczone przez akustyk
    Mnie sie tez tak wydaje. 6D to w tej chwili nic innego niz 60D FF. Jeszcze nie w cenie "dla przecietnego Kowalskiego" ale juz w zasiegu entuzjasty...
    Wiele się chyba nie zmieniło w kwestii cen:

6D - Announced 2012-09-17 - Indicative price 2099 USD
    5DmkII - Announced 2008-09-17 Indicative price 2199 USD
    5Dc - Announced 2005-08-22 Indicative price 2000 USD
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Komentarz

• merida
      Początki nałogu
      • 2010
      • 416

Zrobiliby jakąś porzadną 58mm 1.4, to była by dla mnie najlepsza pośrednia ogniskowa 35 i 135.
      Ale to tylko takie życzenie noworoczne, bo w Nikonie coś takiego wypatrzyłem na forum. Obecne puszki już są na tyle dobre, że więcej nie potrzeba by robić zdjęcia
      Instagram

Komentarz

• MAF
        Początki nałogu
        • 2010
        • 420

Zamieszczone przez merida
        Zrobiliby jakąś porzadną 58mm 1.4, to była by dla mnie najlepsza pośrednia ogniskowa 35 i 135.
        Ale to tylko takie życzenie noworoczne, bo w Nikonie coś takiego wypatrzyłem na forum. Obecne puszki już są na tyle dobre, że więcej nie potrzeba by robić zdjęcia
        A cenę tego Nikonowego 58 1.4 widziałeś?
        Ale fakt że nowe ~50mm 1.4 by się przydało...
        Ostatnio edytowany przez MAF; 32947.
        46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
        e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Komentarz

• PoulN
          Uzależniony
          • 2006
          • 771

Zamieszczone przez Fotopstryczek

Mnie od 600D najbardziej odpycha brak czujnika zbliżeniowego wygaszającego LCD. Zniknął po 550D, żeby 650D wydawał się bardziej lepszy
          Macie obracany ekranik to po co czujniczek tak to sobie pewnie obmyślili chcecie czujniczek i obracany - proszę bardzo: 400 stówki drożej
          Ostatnio edytowany przez PoulN; 7344.
          ...

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez PoulN
            Macie obracany ekranik to po co czujniczek tak to sobie pewnie obmyślili chcecie czujniczek i obracany - proszę bardzo: 400 stówki drożej
            Mysle, ze jak zwykle poszlo o priorytety Product Managerow, ktorzy nie przewidzieli bledu funkcjonalnego zawczasu (bo niby skad? to sa konsultanci, oni sa od ladnych garniturkow i robienia wrazenia PowerPointami, a technicznych umiejetnosci nt sprzetu foto nie maja, bo w zyciu nie uzywali), a po fakcie nie mieli juz czasu ani budzetu...

Czyli... klasyka rock'n'rolla - na dole moga byc swietni technicy, ale nad nimi kroluje swiat Excelli i twardego jena...

Z punktu widzenia klienta wyglada to oczywiscie idiotycznie, bo w uzytkowaniu wychodzi natychmiast na jaw i mocno irytuje...
            www albo tez flickr

Komentarz

• sando
              Bywalec
              • 2008
              • 240

Jeśli chodzi o xxxD to mogła by się pojawić w tej serii mikroregulacja AF. Ale raczej jednocześnie nowej matrycy z 70D i mikroregulacji nie dadzą.

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              Jeśli chodzi o taniego FF to jest tylko problem co można jeszcze wyciąć z takiego 6D żeby nie zabić jego sprzedaży? Obawiam się że to póki co nie nastąpi.
              Wątpię aby dali prostszy model niż 6D i aby równocześnie go sprzedawali z 6D. Raczej, tak jak piszesz, zastąpią 6D poprzez 2 modele pozycjonowane jeden trochę wyżej drugi trochę niżej.
              Ale gdyby chcieli to już dawno by mogli okroić nie tylko 6d ale nawet 5dII w ten sposób:
              - wywalić pryzmat i wstawić mniejszy, ciemniejszy, lustrzany wizjer
              - dać mniejszą plastikową obudowę
              - pozbyć się WiFi i GPSu (dotyczy 6D)
              - dać gorszy AF (np. taki jak w 5DII albo 1100D)
              - usunąć mikroregulację AF
              - usunąć górny LCD i jedno kółko
              - ograniczyć zdjęcia seryjne do 2-3 fps
              Jednym słowem byłby to taki trochę większy 1100D.
              Ostatnio edytowany przez sando; 16650.

Komentarz

• jaś
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2601

Zamieszczone przez sando
                Jeśli chodzi o xxxD to mogła by się pojawić w tej serii mikroregulacja AF. Ale raczej jednocześnie nowej matrycy z 70D i mikroregulacji nie dadzą.

Wątpię aby dali prostszy model niż 6D i aby równocześnie go sprzedawali z 6D. Raczej, tak jak piszesz, zastąpią 6D poprzez 2 modele pozycjonowane jeden trochę wyżej drugi trochę niżej.
                Ale gdyby chcieli to już dawno by mogli okroić nie tylko 6d ale nawet 5dII w ten sposób:
                - wywalić pryzmat i wstawić mniejszy, ciemniejszy, lustrzany wizjer
                - dać mniejszą plastikową obudowę
                - pozbyć się WiFi i GPSu (dotyczy 6D)
                - dać gorszy AF (np. taki jak w 5DII albo 1100D)
                - usunąć mikroregulację AF
                - usunąć górny LCD i jedno kółko
                - ograniczyć zdjęcia seryjne do 2-3 fps
                Jednym słowem byłby to taki trochę większy 1100D.
                wywalić pryzmat i obudowę magnezową - jak najbardziej
                pozbyć się gpsa i wifi - mały zysk i raczej będą dodawać
                gorszy af - a to się właściciele 5DII z porównania ucieszą
                pozbyć się mikroregulacji - jasne po co amatorowi mikroregulacja do kitowego szkła
                górny wyświetlacz i kółko - możliwe
                ograniczyć fps - raczej niemożliwe parcie od strony bezlusterkowców powoduje że raczej dostaniemy więcej fpsów

raczej nie ma wiele miejsca w tym segmencie na kolejny podział - z jednej strony ograniczają go niższe serie z drugiej 5DIII .
                Jestem szumofobem
                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Jest też problem taki że nie ma póki co sensownych tanich kinowych szkieł pod FFa więc rebel z pełną klatką jest pieśnią przyszłości.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• jellyeater
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1631

Jest też problem taki że nie ma póki co sensownych tanich kinowych szkieł pod FFa
                    Generalnie jest mało tanich i sensownych szkieł. Problem jest nawet z drogimi i sensownymi. :P

Mikroregulacja to kawałek kodu. Jego wywalenie, jak już jest napisany, nie wpłynie na koszt poza ewentualnym jego zwiększeniem (czas pracy programisty i testerów poświęcony na tę modyfikację). Problemem jest głównie cena matrycy i ewentualna marża dokładana przez producenta, jeżeli oczywiście takowa jest większa niż przy lustrach z matrycą APS-C. Zwiększenie ilości modeli z FF u różnych producentów spowoduje jej ewentualne zmniejszenie. Wizjer można wykastrować. To zawsze obniżało cenę.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• MAF
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 420

Zamieszczone przez jellyeater
                      Generalnie jest mało tanich i sensownych szkieł. Problem jest nawet z drogimi i sensownymi. :P

Mikroregulacja to kawałek kodu. Jego wywalenie, jak już jest napisany, nie wpłynie na koszt poza ewentualnym jego zwiększeniem (czas pracy programisty i testerów poświęcony na tę modyfikację). Problemem jest głównie cena matrycy i ewentualna marża dokładana przez producenta, jeżeli oczywiście takowa jest większa niż przy lustrach z matrycą APS-C. Zwiększenie ilości modeli z FF u różnych producentów spowoduje jej ewentualne zmniejszenie. Wizjer można wykastrować. To zawsze obniżało cenę.
                      Z 60D jakoś opłacało się usunąć mikroregulację.
                      Canon sam sobie produkuje matrycę.

Komentarz

• jaś
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 2601

Zamieszczone przez MAF
                        Z 60D jakoś opłacało się usunąć mikroregulację.
                        z tą mikroregulacją to marketingowy ping pong jest dodają-usuwają-dodają i podnoszą cenę, inne realia tym procesem nie rządzą
                        Jestem szumofobem
                        Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• jellyeater
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 1631

Krzem musi i tak kupić. Ilość odrzutów też będzie większa.

A co do mikroregulacji to już Jaś napisał. Nie powinno to jakoś szczególnie wpływać na cenę. Ktoś tu kogoś robi w bambuko i to bez wazeliny. Po prostu w materii luster APS-C niewiele da się już zrobić. Więc zjadają powoli własny ogon i dochodzą do odbytu. Taki 70D i aparat który staje się coraz bardziej kamerą. Zamiast poprawić jego możliwości fotograficzne to oni siedzą i dodają funkcje poprawiające filmowanie. Mogliby może zrobić taką matrycę jak miało Fuji w S5 PR. Byłby wzrost DR.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• jaś
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 2601

Zamieszczone przez jellyeater
                            Krzem musi i tak kupić. Ilość odrzutów też będzie większa.

A co do mikroregulacji to już Jaś napisał. Nie powinno to jakoś szczególnie wpływać na cenę. Ktoś tu kogoś robi w bambuko i to bez wazeliny. Po prostu w materii luster APS-C niewiele da się już zrobić. Więc zjadają powoli własny ogon i dochodzą do odbytu. Taki 70D i aparat który staje się coraz bardziej kamerą. Zamiast poprawić jego możliwości fotograficzne to oni siedzą i dodają funkcje poprawiające filmowanie. Mogliby może zrobić taką matrycę jak miało Fuji w S5 PR. Byłby wzrost DR.
                            Na matrycy 70D też pewnie można wyciągnąć spory DR jeśli oczywiście te podwójne sensory pozwolą się sensownie wysterować, może to jest ta zapowiadana w wątku rewolucja. Ale zgodnie ze świecką tradycją firmy nawet jeśli może być lepiej to będzie ... w następnym modelu ten już jest kupiony i zapłacony.
                            Jestem szumofobem

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Ptaszki ćwierkają że nowe funkcjonalności związane z dual Pixel mają się pojawić w tym roku. Także zobaczymy. Podejrzewam że nie bedą dotyczyły wypuszczonych modeli ale być może ML tu coś pomoże .
                              Mikroregulacja to wyłącznie sprawa pozycjonowania i tu nie spodziewam się litości.
                              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• Fotopstryczek
                                Uzależniony
                                • 2013
                                • 653

Zamieszczone przez jaś
                                Na matrycy 70D też pewnie można wyciągnąć spory DR jeśli oczywiście te podwójne sensory pozwolą się sensownie wysterować
                                Lepszy efekt powinien być z kilkoma wzmacniaczami analogowymi (był gdzieś taki patent Canona).

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                może ML tu coś pomoże
                                Zależy co to będzie
                                Ostatnio edytowany przez Fotopstryczek; 49287.

Komentarz

Pracuję...