Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II]
Zamieszczone przez akustyk
ja bym sie nawet zaryzykowal teze, ze to bedzie 700D + matryca 70D + wifi + zupelnie nic wiecej.
juz to moze realnie wystartowac w cenie 700 EUR, czyli w polowie drogi miedzy 70D a 650D.
ten ostatni nawet bez przeceny wtedy...
co by nie bylo tak czy siak nie kupie 600D mi wystarcza jako cropowy korpus...
chwilowo w wydaniu Canona mnie bardziej szkla interesuja. chcialbym 135/2.8 IS albo jakies 50/2.8 IS...
a niemniej chetnie jakies lekkie, stabilizowane szklo w desen 24-80/3.5-4.5 IS, jesli z cena nie zaszaleja
a przy tym dystorsje i rogi beda na poziomie
Fakt, stabilizowany 24-85 3.5-4.5 w znośnej cenie by się przydał, tyle że skoro 24-105 staniał do ~2600zł to ile tańszy by musiał być 24-85IS?
A ja bym chciał takiego 110D z matrycą z 70D i wbudowanym kontrolerem do lamp błyskowych jak w 600D, a jak nie będzie to niech się wypchają, kupię wtedy 600D :-P
Zamieszczone przez MAF
Fakt, stabilizowany 24-85 3.5-4.5 w znośnej cenie by się przydał, tyle że skoro 24-105 staniał do ~2600zł to ile tańszy by musiał być 24-85IS?
zle kombinujesz dlaczego niby mialby byc tanszy niz 24-105? od ktorego zreszta bylby wyraznie mniejszy i lzejszy. a pewnie i sporo ostrzejszy. ze rogow/dystorsji drugi raz sie nie da tak spie* nie bede sie zakladal ale z checia dam sie pozytywnie zaskoczyc
taki 24-85 musialby, owszem, byc tanszy... od 24-70/4 IS. i nie upieram sie nawet, ze to by bylo polowe ceny. jakby byl uczciwy, to i 600~700 EUR ma racje bytu. tylko taka premiera ma szanse w momencie calkowitego wycofania 24-105 a poki co jeszcze go Canon upycha...
.....tylko taka premiera ma szanse w momencie calkowitego wycofania 24-105 a poki co jeszcze go Canon upycha...
Póki co nie było nic mówione o wycofaniu. Byłoby to zresztą zupełnie bez sensu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
zle kombinujesz dlaczego niby mialby byc tanszy niz 24-105? od ktorego zreszta bylby wyraznie mniejszy i lzejszy. a pewnie i sporo ostrzejszy. ze rogow/dystorsji drugi raz sie nie da tak spie* nie bede sie zakladal ale z checia dam sie pozytywnie zaskoczyc
taki 24-85 musialby, owszem, byc tanszy... od 24-70/4 IS. i nie upieram sie nawet, ze to by bylo polowe ceny. jakby byl uczciwy, to i 600~700 EUR ma racje bytu. tylko taka premiera ma szanse w momencie calkowitego wycofania 24-105 a poki co jeszcze go Canon upycha...
Marudzisz, ja tam ze swojego 24-105 jestem zadowolony. Jego cena mocno spadła i możliwe że Canon go po prostu wyprzedaje.
Wtedy faktycznie zrobiło by się miejsce na 24-85IS, a swoją drogą takie szkło u Nikona kosztuje zdaje się 1800zł.
Zamieszczone przez MAF
Marudzisz, ja tam ze swojego 24-105 jestem zadowolony. Jego cena mocno spadła i możliwe że Canon go po prostu wyprzedaje.
ja swojego w sumie tez uzywam od 32mm w gore i nie pod swiatlo - w tych warunkach brzegowych jest OK.
ale wymiarowo jest IMHO za duzy pod 6D. tam po prostu jest miejsce na wprowadzenie standardowego zooma dedykowanego pod maly korpus FF.
i zeby to mialo sens to cos musi byc mniejsze i lzejsze. jesli to sie odbedzie kosztem mniejszego zakresu i gorszego swiatla (np 28-80/3,5-4.5) i bardziej plastikowej
konstrukcji - nie mam oporow do siegniecia po takie rozwiazanie.
poki co w FF Canon nie ma dla mnie dobrej alternatywy dla 600D + 15-85. ten obiektyw jest swietny w calym zakresie ogniskowych i na calej powierzchni kadru,
a calosc jest lekka i sie swietnie nosi na plecach caly dzien. 6D jest na tyle maly, ze zaczalem kminic o pozbyciu sie cropa. ale w polaczeniu z 24-105 niestety plusy
matrycy zdecydowanie nie przyslaniaja minusow (wagi, braku ultraszerokiego kata w obiektywie)
Zamieszczone przez MAF
A 24-70is?
dla mnie osobiscie to jest jakas opcja, biorac pod uwage potencjalna podwojna role korpusu (do targania w gorki ale i na plener wolny "statywowy").
o tyle lepsza od jakiegos potencjalnego 28-80 IS czy co tam, ze trwale zbudowana i majaca ladne kolorki.
z tym ze nawet w tej chwili, z cashbackiem, to wciaz jakies 950 EUR. duzo jak na kitowe szklo do taniego korpusu FF. dla kogos kupujacego aparat
od zera (a sa tacy w przypadku 6D) to nie jest atrakcyjna opcja jesli do wyboru jest kit z prawie 40% tanszym 24-105.
taki budzetowy 28-80 IS w koncu bedzie musial sie pojawic. moze dopiero z 6D mkII (spodziewam sie sporo plastiku i diabli wiedza czy gorny LSD
w tym w ogole zostawia), ale koniec koncow kiedys sie pojawi...
kiedys Canon mial zestaw pokroju 50e/30 + 28-105 albo 24-85. jak dla mnie to jest gabarytowe optimum dla zestawu Head&Shoulders: takiego
i na powazny plener statywowy i na targanie na plecach przez caly dzien.
dla mnie osobiscie to jest jakas opcja, biorac pod uwage potencjalna podwojna role korpusu (do targania w gorki ale i na plener wolny "statywowy").
o tyle lepsza od jakiegos potencjalnego 28-80 IS czy co tam, ze trwale zbudowana i majaca ladne kolorki.
z tym ze nawet w tej chwili, z cashbackiem, to wciaz jakies 950 EUR. duzo jak na kitowe szklo do taniego korpusu FF. dla kogos kupujacego aparat
od zera (a sa tacy w przypadku 6D) to nie jest atrakcyjna opcja jesli do wyboru jest kit z prawie 40% tanszym 24-105.
taki budzetowy 28-80 IS w koncu bedzie musial sie pojawic. moze dopiero z 6D mkII (spodziewam sie sporo plastiku i diabli wiedza czy gorny LSD
w tym w ogole zostawia), ale koniec koncow kiedys sie pojawi...
kiedys Canon mial zestaw pokroju 50e/30 + 28-105 albo 24-85. jak dla mnie to jest gabarytowe optimum dla zestawu Head&Shoulders: takiego
i na powazny plener statywowy i na targanie na plecach przez caly dzien.
Sony już ma takiego kita do A7, co prawda 3.5-5.6, ale całość jeszcze mniejsza, może to jest właściwy kierunek na wycieczki?
Od 6D mkII oczekuje dodatkowo wbudowanej lampy, póki mi tego nie dadzą to niech zapomną o tym żebym coś od nich kupił :-D
A 24-70 sam jestem ciekawy, ale przy takiej różnicy w cenie to się pomęczę jeszcze trochę z 24-105...
700D + matryca 70D + wifi + zupelnie nic wiecej
Wszystko ok, ale brakuje mi cichej migawki na LV (brak ruchu lustra). Tego raczej nie dodadzą, trzeba by zmienić migawkę na tą z xxD z osobnym silniczkiem.
Zamieszczone przez MAF
A ja bym chciał takiego 110D z matrycą z 70D i wbudowanym kontrolerem do lamp błyskowych jak w 600D, a jak nie będzie to niech się wypchają, kupię wtedy 600D :-P
Nigdy nie mogę zrozumieć po co komuś ten kontroler, przecież to jest niestabilne nawet w pomieszczeniu (nigdy nie ma pewności że zadziała, jak z fotocelą).
Zainwestować w dobre radio i po kłopocie, powtarzalność 100%
Mnie od 600D najbardziej odpycha brak czujnika zbliżeniowego wygaszającego LCD. Zniknął po 550D, żeby 650D wydawał się bardziej lepszy
Zamieszczone przez Fotopstryczek
Nigdy nie mogę zrozumieć po co komuś ten kontroler, przecież to jest niestabilne nawet w pomieszczeniu (nigdy nie ma pewności że zadziała, jak z fotocelą).
Zainwestować w dobre radio i po kłopocie, powtarzalność 100%
Mnie od 600D najbardziej odpycha brak czujnika zbliżeniowego wygaszającego LCD. Zniknął po 550D, żeby 650D wydawał się bardziej lepszy
Serio tak kiepsko to działa w Canonie? Z D90 + SB600 zawsze działało bez zastrzeżeń. Z Sony A700 + HVL-42 też nie przypominam sobie żeby były problemy. Ale pewnie w końcu kupię to radio, bo akurat kontroler podczerwieni jest chyba bez sensu.
Zamieszczone przez MAF
Mnie brakuje w ofercie Canona tanich szkieł FF, jeśli mają być tanie korpusy FF to muszą być też tanie szkła, nie tylko eLkami człowiek żyje i taki budżetowy zestaw jak kiedyś był 20-35 3.5-4.5, 24-85 3.5-4.5, 70-210 3.5-4.5 tylko z IS by się przydał.
Jak będą wreszcie te tanie korpusy FF to się pojawią tanie szkła, choć już teraz można uznać jako tanie te nowe szkła FF z silnikami STM.
Ja myślę, że będzie jakaś premiera we wrześniu 2014 następcy EF 50.1.4 USM z jakimś korpusem serii XXD który będzie już pełnoklatkowcem.
Jeśli chodzi o taniego FF to jest tylko problem co można jeszcze wyciąć z takiego 6D żeby nie zabić jego sprzedaży? Obawiam się że to póki co nie nastąpi. Ja raczej zakładam że pojawi się następca 5D - bardzo wypasiony. Później następca 6D też dużo bardziej zaawansowany niż obecnie i dopiero wtedy będzie miejsce na "rebela" FF.
7D raczej zniknie, a linia cropów będzie szła w kierunku miniaturyzacji i rozjechania walcem konkurencji bezlusterkowców.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Komentarz