Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II]

Zamieszczone przez Sergiusz
    Chodzi mi o to, że powstanie kolejny aparat, którym trudno robić zdjęcia i filmować. Nie ma celownika a monitor jest nieodchylany. Do tego nijaka matryca spowoduje, że aparat ani nie będzie kieszonkowy ani profesjonalny. Brak szklarni choćby jednego super jasnego szkła spowoduje, że konsument będzie wybierał inne systemy.
    Po przejściach z Samsungiem NX100, który nota bene ma wszystkie wymienione przez Ciebie przypadłości, śmiem twierdzić iż jesteś w błędzie. Zależy to też poniekąd od jakości samego wyświetlacza, bo w Samsungu to jest rewelka.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Zamieszczone przez strideer
      nie jest to co najmniej Leica albo inny wypasiony aparat dla grupy semi-pro i pro.
      Spoko - ponoć bagnet pomieści FF. Co więcej - jeśli to aparat klasy NEX 3, to świetnie, cena będzie porównywalna - tuszę.
      Zamieszczone przez jacek_73
      Bo wszystko to marność na marnościami. (Koh.1,2)
      Otóż to:
      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• jacek_73
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2587

Zamieszczone przez Bahrd
        ... jeśli to aparat klasy NEX 3, to świetnie, cena będzie porównywalna - tuszę. ...
        Nieśmiało chciałbym zwrócić uwagę że, było nie było aparat kompaktowy, G1X kosztuje coś ok. 3 tys. Więc na cenę NEXa3 bym nie liczył.
        Jestę fotografę
        miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3609

Niestety - jak to u Canona można się spodziewać hitu, wbrew wszystkim marudzącym, że nie jest to co najmniej Leica albo inny wypasiony aparat dla grupy semi-pro i pro.
          Dokładnie Poza tym, przypominam, że na razie niewiele wiadomo o nowym systemie poza suchą specyfikacją (która jak na najprostszy aparat nie jest zła)

Komentarz

• strideer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1905

Zamieszczone przez jotes25
            Dokładnie Poza tym, przypominam, że na razie niewiele wiadomo o nowym systemie poza suchą specyfikacją (która jak na najprostszy aparat nie jest zła)
            Paradoksalnie wiadomo całkiem sporo. Z taką specyfikacją Canon za jednym zamachem może konkurować z M43 i z NEX-ami. Po pierwszym aparacie EF-M trudno spodziewać się pro ficzerów. Wg mnie bardzo dobrze, że Canon nie poszedł drogą Fujifilm (którego X-Pro1 okazał się było nie było klapą, choć w ciekawym opakowaniu i z dobrymi obiektywami), tylko zaczął od zagospodarowania dołu. Stąd jest kilka kierunków rozwoju: bardziej wypasione korpusiki dla wymagających fotografów, jakaś wersja zorganizowana pod kątem filmowania, być może wersja z matrycą pełnoklatkową (tej sobie życzę najbardziej - byłaby z tego świetna "dupka" do obiektywów do architektury). Póki co jestem daleki od stwierdzenia, że aparaty bezlusterkowe zastąpią lustrzanki - bo tu nie chodzi tylko o samą technologię, ale przede wszystkim o wieloletnie przyzwyczajenia osób, które parają się fotografią zawodowo i które niejako wyznaczają zarysy specyfikacji sprzętu - niemniej cieszę się, że w końcu rysuje się ciekawa perspektywa. Mówię to jako osoba, której we wszystkich konkurencyjnych systemach bezlusterkowych coś nie pasuje (przede wszystkim brak optyki o zmiennej geometrii).

Komentarz

• Łopal
              Bywalec
              • 2012
              • 197

Mnie sie to podoba. Myslalem o m4/3 jako supporcie, teraz nie mam watpliwosci, co wybiore.
              Http://lopal.blogspot.com

Komentarz

• jotes25
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3609

Paradoksalnie wiadomo całkiem sporo. Z taką specyfikacją Canon za jednym zamachem może konkurować z M43 i z NEX-ami. Po pierwszym aparacie EF-M trudno spodziewać się pro ficzerów. Wg mnie bardzo dobrze, że Canon nie poszedł drogą Fujifilm (którego X-Pro1 okazał się było nie było klapą, choć w ciekawym opakowaniu i z dobrymi obiektywami), tylko zaczął od zagospodarowania dołu. Stąd jest kilka kierunków rozwoju: bardziej wypasione korpusiki dla wymagających fotografów, jakaś wersja zorganizowana pod kątem filmowania, być może wersja z matrycą pełnoklatkową (tej sobie życzę najbardziej - byłaby z tego świetna "dupka" do obiektywów do architektury). Póki co jestem daleki od stwierdzenia, że aparaty bezlusterkowe zastąpią lustrzanki - bo tu nie chodzi tylko o samą technologię, ale przede wszystkim o wieloletnie przyzwyczajenia osób, które parają się fotografią zawodowo i które niejako wyznaczają zarysy specyfikacji sprzętu - niemniej cieszę się, że w końcu rysuje się ciekawa perspektywa. Mówię to jako osoba, której we wszystkich konkurencyjnych systemach bezlusterkowych coś nie pasuje (przede wszystkim brak optyki o zmiennej geometrii).
                Każdy ma trochę inne potrzeby. Ja oczekiwałem "dupki" do teleobiektywu tzn. większego cropa, cichej i szybkiej elektronicznej migawki czy choćby stabilizacji w korpusie (byłby lekki spacerowy zestaw razem z 400/5.6). Niestety żadnej (no, może migawka jeszcze się trafi) z tych możliwości nie będzie w EF-M. Dla mnie na razie idealnym systemem bezlusterkowym jest więc Nikon 1, ale kwestia wymiany szklarni mnie przeraża. Wygląda jednak na to, że powoli się za to zabiorę...

Komentarz

• Sergiusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2708

Zamieszczone przez jacek_73
                  Po przejściach z Samsungiem NX100, który nota bene ma wszystkie wymienione przez Ciebie przypadłości, śmiem twierdzić iż jesteś w błędzie. Zależy to też poniekąd od jakości samego wyświetlacza, bo w Samsungu to jest rewelka.
                  Masz na myśli to to ?

Miałem to w rękach i zrobiłem trochę zdjęć. Nie ma to celownika i odchylanego monitora.

Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez Sergiusz
                    Chodzi mi o to, że powstanie kolejny aparat, którym trudno robić zdjęcia i filmować. Nie ma celownika a monitor jest nieodchylany. Do tego nijaka matryca spowoduje, że aparat ani nie będzie kieszonkowy ani profesjonalny. Brak szklarni choćby jednego super jasnego szkła spowoduje, że konsument będzie wybierał inne systemy.
                    Pytanie czy to są reprezentatywne cechy dla konsumentów. Moim zdaniem i sądząc po tym co się sprzedaje nie.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• pan.kolega
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2817

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Widzę następny mędrek uczący Canona marketngu .
                      Mam dokładnie takie samo wrażenie. A wogóle to irytujacy człowiek piszący w kiepskim stylu.

Jest w błędzie, że na dolnym końcu nie trzeba wymiennej optyki. Tzw. konsumerzy chcą lepszej jakości ale też z tego co ja wiem, kochają długie zumy. To też widać na tym forum.
                      Kiedyś się wyda, że nie ma czegoś takiego jak duży sensor i ultra zoom. A poza tym, to, że większość nabywców entry level DSLR poprzestaje na kicie, to jest mit.
                      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Leon007
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2875

Mnie się podoba koncepcja, czekałem na coś takiego. Ciekawe, czy dorosłe lampy błyskowe pasują do niego, bo ta dedykowana, to jakaś taka...
                        I zgadzam się z Panem.Kolegą, co do chęci wymieniania obiektywów - chcą mieć taką możliwość. Żona mi mówiła.
                        Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                        Ja
                        Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                        Konfucjusz

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Panowie, o istniejących już produktach proszę kontynuować w wątku:
                          http://www.canon-board.info/canon-ds...n-eos-m-85086/
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Bahrd
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 3053

Odp: Canon EOS M

W nawiązaniu do cen EOS M za rok - mam hiobowe wieści (czyli aparat będzie pewnie w cenie złomu (złotego)):
                            Canon reports higher profits, lower net income in Q2, points finger at pricey yen -- Engadget
                            Canon's financial results for Q2 2012 reveal an operating profit 18 percent greater than the results from the same quarter last year.
                            The company saw demand grow for its DSLRs, both professional and entry-level, while sales of point-and-shoots continued to contract.
                            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

No to jedziem z 6D

Two different sensor specs
                              One suggests an 18MP sensor and the other 22MP
                              Looks like straightforward remodelling of either the 1DX or 5D3 sensors
                              Other features:
                              Design closer to 7D than 5D3 (smaller and with flash)
                              7D style AF system (19 pt) and VF LCD
                              7D metering
                              Single Digic 5+
                              3.9 fps
                              3 inch LCD
                              51200 max ISO
                              sub - $2000 price point at introduction
                              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                              the silence is deafening

Komentarz

• Gregolius
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 271

6D jest całkiem prawdopodobny. Jakiś czas temu były linki z australiskiej storny Canona do 6D. Duplikowały oczywiście 5dII ale samo nazewnistwo może coś sugerować. Swoja drogą podobno mają być 3 nowe body. Czyżby nowy crop i megapixel oprocz entry FF a do tego nowe szkła pod system M?
                                CANON aik

Komentarz

Pracuję...