Zatrzęsło Japonią

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Rozwinięty gospodarczo - tak. Ale z całą pewnością nie bez problemów ekonomicznych. A ten kataklizm spowodował straty finansowe wręcz niewyobrażalne.

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

Ja tam o Japonczyków jakos sie nie martwię, bo pozbieraja sie z tego blyskawicznie, chyba ze dojdzie do powtorki z Czarnobyla.
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• xsardas
        Uzależniony
        • 2008
        • 731

Zamieszczone przez Canion
        zresztą, zawsze jak swiat światem największą kase robiono gdy coś sie działo.
        Zgadza się wszelkie zawirowania to najlepszy czas do robienia lukratywnych interesów.

Zamieszczone przez liquidsound
        Swiatowy kryzys to w 50% spekulacje. Najlepszym dowodem tego sa polacy ktorzy nikomu i niczemu nie ufaja i spekulacjom sie nie dali, co widac po naszym "kryzysowym" PKB
        To raczej nie oznaka świetnej i silnej gospodarki, gdyż taką nie jesteśmy, a jedynie jej zacofania.

Zamieszczone przez MC_
        Rozwinięty gospodarczo - tak. Ale z całą pewnością nie bez problemów ekonomicznych. A ten kataklizm spowodował straty finansowe wręcz niewyobrażalne.
        Teraz co bardziej obrotni ludzie zapełnią luki, które powstały w wyniku kataklizmu. Poza tym trzeba przecież sprzątnąć i odbudować, a to za darmo się nie dzieje, czyli jest to impuls do generowania obrotów.

Jak na razie światowe rynki finansowe nie zareagowały aż tak bardzo na tą katastrofę, jednak co będzie dalej tego nikt nie wie. A uszkodzona elektrownia atomowa może sporo namieszać

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Zastanawia mnie jedno - jeśli doszło by do skażenia promieniotwórczego które wydostało by się poza Japonie, czy pozostałe kraje dotknięte tym kataklizmem mogą domagać się od Japonii odszkodowania? Takim sposobem mogli by położyć finanse Japonii, co było by na rękę innym krajom które się właśnie wybijają gospodarczo.
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• koraf
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1748

Już są pierwsze efekty trzęsienia ziemi ??:, zamówiłem obiektyw (nie istotne jaki, ale made in Japan), najpierw potwierdzenie dostawy na koniec marca (z ok. tygodnia), a teraz dystrybutor w Polsce potwierdza dostawę na maj .

Komentarz

• Salesman
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 21

Zamieszczone przez Czacha
              To ze Canon cen nie podniesie to raczej pewne, ale zapewne zrobią to sprzedawcy jeśli pojawią się braki w magazynach...
              Ale co ty opowiadasz! Właśnie to sprzedawcy najbardziej się boją braków towaru, bo _nie_ zarobią jak nie będą mieli czego sprzedawać. Co z tego, że będę miał 5 obiektywów i zarobię na nich 15% jak wolę sprzedać 30 szt z mniejszą marżą i uszczęśliwić 30 klientów?

Komentarz

• koraf
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1748

Co z tego,że się boją jak nie dostaną towaru przez kilka miesięcy, który możnaby sprzedać, więc na ten co mają w magazynach, podniosą pewnie ceny .

Komentarz

• wiktor2323
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1290

Przed trzęsieniem z dostępnością niektórych obiektywów było ciężko.
                  Tak czysto teoretycznie zastanawia mnie fakt co zrobią z magazynami w których znajdują się szkła czy tez body. Nie dość, że zalane to teoretycznie być może mogą być napromieniowane. Ciekawi mnie czy pójdą do "kosza" czy zrobią coś z tego
                  Facebook

Komentarz

• Sergiusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2708

Zamieszczone przez wiktor2323
                    . Ciekawi mnie czy pójdą do "kosza" czy zrobią coś z tego
                    Chyba latarki...
                    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• wiktor2323
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1290

Chodzi o to czy będą wypuszczać te szkła po jakiejś naprawie.
                      Facebook

Komentarz

• Sergiusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2708

Jak coś jest napromieniowane to naprawa może potrwać pięćset lat lub lepiej. Tak mi się coś widzi, że Prypeć będzie miała egzotyczną konkurencję. Niestety.
                        Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• wiktor2323
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1290

Jeżeli będzie napromieniowane to jasna sprawa..ale w wypadku zalania już może być różnie.
                          Facebook

Komentarz

• Adso
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 310

ale chrzanicie, "po naprawie"....rozkładał ktoś kiedys obiektyw? naprawiał po zalaniu a potem składał spowrotem?... awaryjnośc takich obiektywów byłaby ogromna i nie sądzę zeby Canonowi zależało na utracie marki.
                            Zresztą jak tak czytam co piszecie to wypadałoby wziąć ze 200k pozyczki i nakupować sprzętu bo za niedługo wszystko podrożeje. Jak do tej pory nie zauwazyłem zeby coś drożało a przecież już wiadomo, że póki co Canon będzie produkowała na pół gwizdka...przynajmniej w Japonii.
                            galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• zanzibar
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 79

Zamieszczone przez Sergiusz
                              Jak coś jest napromieniowane to naprawa może potrwać pięćset lat lub lepiej. Tak mi się coś widzi, że Prypeć będzie miała egzotyczną konkurencję. Niestety.
                              A co będzie jak w świat pójdzie plotka, że sprzęt Canona i Nikona jest napromieniowany i przeciętny nabywca będzie się bał zakupu?

Komentarz

• namoamo
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 928

Zamieszczone przez zanzibar
                                A co będzie jak w świat pójdzie plotka, że sprzęt Canona i Nikona jest napromieniowany i przeciętny nabywca będzie się bał zakupu?
                                Oj żeby tak się stało! Canony by staniały! :-)
                                Flickr

Komentarz

Pracuję...