Zatrzęsło Japonią

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pan.kolega
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2817

Zamieszczone przez MC_
    No to chyba nie patrzyłeś zbyt uważnie lub nie pamiętasz co się działo ok. 2 lata temu. I mam na myśli Polskę.
    Między sierpniem 2008 i lutym 2009 cena polskiego złotego w jenach japońskich spadła z ponad 50 Y do 25 Y.

Nie sądzę żeby wypadki w Japonii spowodowały wzrost japońskiej waluty.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• MC_
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3444

Ty o jednym ja o drugim.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - 2 lata temu ceny sprzętu foto w Polsce poszły wyraźnie do góry. Nie ważne z jakich przyczyn.

Komentarz

• pan.kolega
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2817

Zamieszczone przez MC_
        Ty o jednym ja o drugim.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - 2 lata temu ceny sprzętu foto w Polsce poszły wyraźnie do góry. Nie ważne z jakich przyczyn.
        Przeczytaj tytul wątku. Ty może tak ogólnie o drugim czy trzecim.
        Wątek ma tytuł "Zatrzęslo Japonią" a nie "zatrzęslo polską walutą 2 lata temu".
        I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

Napisałeś w poście nr 88, że nie widziałeś podwyżek cen sprzętu. Ja napisałem, że masz krótką pamięć, bo miały one miejsce 2 lata temu. Nie pamiętasz co napisałeś kilkanaście minut wcześniej??

Komentarz

• tomfoot
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2362

Zamieszczone przez pan.kolega
            Między sierpniem 2008 i lutym 2009 cena polskiego złotego w jenach japońskich spadła z ponad 50 Y do 25 Y.

Nie sądzę żeby wypadki w Japonii spowodowały wzrost japońskiej waluty.
            A jak wszyscy wiemy Jen jest glowna rozliczeniowa waluta we wszystkich transakcjach handlowych miedzy Azja a Europa. Podobnie jak bawelna i paciorki.

Komentarz

• pan.kolega
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2817

Zamieszczone przez tomfoot
              A jak wszyscy wiemy Jen jest glowna rozliczeniowa waluta we wszystkich transakcjach handlowych miedzy Azja a Europa. Podobnie jak bawelna i paciorki.
              Nie, jen jest tą walutą którą się płaci Japończykom za sprzątanie i montowanie elek.

Komentarz

• Salesman
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 21

Zamieszczone przez Goomis
                Podwyżki na pewno będą. Jak nie odgórne to podyktowane rynkową dostępnością
                Potwierdzam, będzie problem z dostępnością obiektywów i wygląda na to, że akurat na sezon letni bo prognozuję, że dopiero w lato fabryki zaczną normalnie pracować po usunięciu przeszkód uniemożliwiających produkcję.

Ale nie piszcie o podwyżkach 30%! Ludzie tego nie kupią, mają innych producentów, inne alternatywy. Podwyżki ustali rynek, a z doświadczenia wiem np. na podstawie wielkich problemów z dostępnością 5DMKII (od zawsze jest problem, raz większy raz mniejszy) to podwyżka może dojść do 10%. Więcej nie bo ludzie zaczną kupować Sony czy Nikon a szkła Sigma/Tamron.

Komentarz

• iREM
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 951

Zamieszczone przez Salesman
                  Ale nie piszcie o podwyżkach 30%! Ludzie tego nie kupią, mają innych producentów, inne alternatywy. Podwyżki ustali rynek, a z doświadczenia wiem np. na podstawie wielkich problemów z dostępnością 5DMKII (od zawsze jest problem, raz większy raz mniejszy) to podwyżka może dojść do 10%. Więcej nie bo ludzie zaczną kupować Sony czy Nikon a szkła Sigma/Tamron.
                  A sony i nikon to nie z japonii?
                  Wszystko można zrobić lepiej.
                  www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• jacek_73
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 2587

Zamieszczone przez Salesman
                    ... Więcej nie bo ludzie zaczną kupować Sony czy Nikon a szkła Sigma/Tamron.
                    Obawiam się, że sony,nikon,sigma i pozostali są "po jednych pieniądzach". Wyczują okazję - podwindują ceny nie patrząc na to czy ludzie będą kupowali czy też nie. Tak było przy okazji kryzysu w roku 2009, teraz też jest okazja, bo trzęsienie ziemi w Japonii (odważmy się to powiedzieć) jest doskonałym pretekstem do podbicia cen za elektronikę, która staniała straszliwie przez ostatnie 15 lat.

...ale liczę na to, że strasznie się mylę.Pozdrawiam.
                    Jestę fotografę
                    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Husky
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 409

Zamieszczone przez iREM
                      A sony i nikon to nie z japonii?
                      Nie. One są ze sklepu.

Komentarz

• pepey
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 50

Japończycy nie cieple kluchy i sadze ze raczej będzie odwrotnie - chcąc nadrobić straty, będą produkowali i sprzedawali więcej. Najwięcej produkcji japońskich korporacji jest poza Japonia, a te uszkodzenia infrastruktury w Japonii tez nie są tak wielkie. Można się tylko obawiać przejściowo gorszej jakości, a jeśli chodzi o ceny - to spekulacji dystrybutorów poprzedzane opłacaną, panikarską propagandą w mediach. Ale jeśli nawet takowe spowodują wahnięcie - to krótkotrwałe.

Komentarz

• wiktor2323
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1290

Przeglądałem ofertę ecyfrowych i... http://www.e-cyfrowe.pl/canon-ef-24m...sm-p-9028.html dlaczego ten obiektyw jest wycofany ze sprzedaży? Powodem jest to trzęsienie? Bo nie sądzę, żeby sklep wycofał coś ze sprzedaży "bo tak"
                          Facebook

Komentarz

• Nelro
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 87

Podwyżki cen na obiektywy Canona zaczynają się robić faktem.
                            Mocno zainteresowałem się obiektywem EF 135mm f/2L USM i w zasadzie zdecydowałem się na zakup w zeszłym tygodniu w SklepFotograficzny.pl i tak:
                            - w zeszłym tygodniu obiektyw ten kosztował tam 3.699,00 zł
                            - od 01 kwietnia - 3.999,00 zł (myślałem że jakiś żart z okazji 01.04 - sklep robił co roku jakieś kawały)
                            - ale po weekendzie cena to już 4.199,00 zł
                            Czyli od zeszłej (chyba) środy cena poszła do góry o 500 zł (ok. 13%).
                            W innych sklepach podobnie.
                            Pytałem w innym sklepie o co chodzi - oczywiście zwalili podwyżki na trzęsienie ziemi - wyjaśnili też, że w wypadku gdy fabryka sprzętu foto jest w Malezji lub na Tajwanie to nie przeszkadza w wykorzystaniu okazji i podniesieniu ceny.
                            Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Komentarz

• koraf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1748

Zamieszczone przez koraf
                              odbije się na gospodarce naszego kraju, co przełoży się na dalszy wzrost cen, który obserwujemy. Dlatego co planowałem kupić już zamówiłem i czekam ....
                              A nie mówiłem ...

Komentarz

• xxkomarxx
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1456

Spekulacje. Po prostu sprzedawcy czytają forum jak to biadolimy że będą podwyżki. No to nie chcą nas zawieść i proszę. Chcecie to macie. Przecież byliście gotowi

Komentarz

Pracuję...