Zatrzęsło Japonią
Zwiń
X
-
-
Ty o jednym ja o drugim.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - 2 lata temu ceny sprzętu foto w Polsce poszły wyraźnie do góry. Nie ważne z jakich przyczyn.Komentarz
-
Przeczytaj tytul wątku. Ty może tak ogólnie o drugim czy trzecim.
Wątek ma tytuł "Zatrzęslo Japonią" a nie "zatrzęslo polską walutą 2 lata temu".I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
Napisałeś w poście nr 88, że nie widziałeś podwyżek cen sprzętu. Ja napisałem, że masz krótką pamięć, bo miały one miejsce 2 lata temu. Nie pamiętasz co napisałeś kilkanaście minut wcześniej??Komentarz
-
A jak wszyscy wiemy Jen jest glowna rozliczeniowa waluta we wszystkich transakcjach handlowych miedzy Azja a Europa. Podobnie jak bawelna i paciorki.Komentarz
-
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
Potwierdzam, będzie problem z dostępnością obiektywów i wygląda na to, że akurat na sezon letni bo prognozuję, że dopiero w lato fabryki zaczną normalnie pracować po usunięciu przeszkód uniemożliwiających produkcję.
Ale nie piszcie o podwyżkach 30%! Ludzie tego nie kupią, mają innych producentów, inne alternatywy. Podwyżki ustali rynek, a z doświadczenia wiem np. na podstawie wielkich problemów z dostępnością 5DMKII (od zawsze jest problem, raz większy raz mniejszy) to podwyżka może dojść do 10%. Więcej nie bo ludzie zaczną kupować Sony czy Nikon a szkła Sigma/Tamron.Komentarz
-
A sony i nikon to nie z japonii?Ale nie piszcie o podwyżkach 30%! Ludzie tego nie kupią, mają innych producentów, inne alternatywy. Podwyżki ustali rynek, a z doświadczenia wiem np. na podstawie wielkich problemów z dostępnością 5DMKII (od zawsze jest problem, raz większy raz mniejszy) to podwyżka może dojść do 10%. Więcej nie bo ludzie zaczną kupować Sony czy Nikon a szkła Sigma/Tamron.Wszystko można zrobić lepiej.
www.irem.pl | 500px | foty.irem.plKomentarz
-
Obawiam się, że sony,nikon,sigma i pozostali są "po jednych pieniądzach". Wyczują okazję - podwindują ceny nie patrząc na to czy ludzie będą kupowali czy też nie. Tak było przy okazji kryzysu w roku 2009, teraz też jest okazja, bo trzęsienie ziemi w Japonii (odważmy się to powiedzieć) jest doskonałym pretekstem do podbicia cen za elektronikę, która staniała straszliwie przez ostatnie 15 lat.
...ale liczę na to, że strasznie się mylę.Pozdrawiam.Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpisKomentarz
-
-
Japończycy nie cieple kluchy i sadze ze raczej będzie odwrotnie - chcąc nadrobić straty, będą produkowali i sprzedawali więcej. Najwięcej produkcji japońskich korporacji jest poza Japonia, a te uszkodzenia infrastruktury w Japonii tez nie są tak wielkie. Można się tylko obawiać przejściowo gorszej jakości, a jeśli chodzi o ceny - to spekulacji dystrybutorów poprzedzane opłacaną, panikarską propagandą w mediach. Ale jeśli nawet takowe spowodują wahnięcie - to krótkotrwałe.Komentarz
-
Przeglądałem ofertę ecyfrowych i... http://www.e-cyfrowe.pl/canon-ef-24m...sm-p-9028.html dlaczego ten obiektyw jest wycofany ze sprzedaży? Powodem jest to trzęsienie? Bo nie sądzę, żeby sklep wycofał coś ze sprzedaży "bo tak"Komentarz
-
Podwyżki cen na obiektywy Canona zaczynają się robić faktem.
Mocno zainteresowałem się obiektywem EF 135mm f/2L USM i w zasadzie zdecydowałem się na zakup w zeszłym tygodniu w SklepFotograficzny.pl i tak:
- w zeszłym tygodniu obiektyw ten kosztował tam 3.699,00 zł
- od 01 kwietnia - 3.999,00 zł (myślałem że jakiś żart z okazji 01.04 - sklep robił co roku jakieś kawały)
- ale po weekendzie cena to już 4.199,00 zł
Czyli od zeszłej (chyba) środy cena poszła do góry o 500 zł (ok. 13%).
W innych sklepach podobnie.
Pytałem w innym sklepie o co chodzi - oczywiście zwalili podwyżki na trzęsienie ziemi - wyjaśnili też, że w wypadku gdy fabryka sprzętu foto jest w Malezji lub na Tajwanie to nie przeszkadza w wykorzystaniu okazji i podniesieniu ceny.Amatorsko: cyfrowo i analogowoKomentarz
-
Komentarz
-
Spekulacje. Po prostu sprzedawcy czytają forum jak to biadolimy że będą podwyżki. No to nie chcą nas zawieść i proszę. Chcecie to macie. Przecież byliście gotowi
Komentarz
Komentarz