Zatrzęsło Japonią

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

Zatrzęsło Japonią

O tym ze Japonię dosięgnęło trzęsienie ziemi a zaraz potem tsunami wiedzą zapewne wszyscy. Zginęli ludzie, straty są ogromne.

Zastanawia mnie natomiast jak to wpłynie na ceny i dostępność sprzętu, zwłaszcza Canona, który w rejonie dotkniętym kataklizmem posiada swoje fabryki oraz magazyny. Canon twierdzi, że ich fabryki nie zostały poważnie uszkodzone, ale musieli wstrzymać ich pracę między innymi z powodu braku prądu. Również Nikon posiada jedną fabrykę w tym rejonie.

Moze to i mało humanistarne martwić się o sprzęt gdy giną ludzie, ale w pozostałej części świata życie toczy się narazie normalnie, co nie znaczy że nie odczujemy tego w kontekście gospodarczo-ekonomicznym.
    Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.
    https://www.piotrczechowski.pl
  • barniGR
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 34

Heh o tym samym pomyślałem wczoraj tym bardziej, że szykuję kilka zakupów...Co do skutków to będą bo jednak gospodarka reaguje na takie wydarzenia. Japonia ma przecież liczącą się na świecie gospodarkę, tokijską giełdę... Czy to do nas dotrze w postaci wzrostu cen sprzętu foto ? Nie wiem ale myślę, że tak w sposób nieznaczny ale jednak.

Komentarz

• Adso
      Początki nałogu
      • 2007
      • 310

chyba bym się specjalnie tym nie martwił...wiekszość fabryk Canona i tak jest chba poza Japonią, a poza tym jakoś trudno mi sobie wyobrazić sytuacje kiedy Canon argumentuje: sorry, ludzie, ale zalało nam fabrykę więc podnosimy ceny. Nie sądzę zeby Canon chciał sobie w ten sposób odbić straty. Ale, oczywiscie mogę sie mylic
      galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• tezmarek
        Uzależniony
        • 2009
        • 840

Zamieszczone przez Adso
        chyba bym się specjalnie tym nie martwił...wiekszość fabryk Canona i tak jest chba poza Japonią, a poza tym jakoś trudno mi sobie wyobrazić sytuacje kiedy Canon argumentuje: sorry, ludzie, ale zalało nam fabrykę więc podnosimy ceny. Nie sądzę zeby Canon chciał sobie w ten sposób odbić straty. Ale, oczywiscie mogę sie mylic
        Głupio mi trochę pisać o tym w tym momencie, ale cóż... ceny cenami, a z dostępnością niektórych body, a zwłaszcza obiektywów, może być różnie.

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez tezmarek
          Głupio mi trochę pisać o tym w tym momencie, ale cóż... ceny cenami, a z dostępnością niektórych body, a zwłaszcza obiektywów, może być różnie.
          Zwłaszcza, że wiekszość body robione jest na Tajwanie. :-)

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3609

Zamieszczone przez Janusz Body
            Nie wiem skąd taka informacja. 2 (?) lata temu 100% korpusów powstawało w Japonii. Zdaje się, że od niedawna na Tajwanie powstaje część produkcji korpusów entry-level (na pewno można nadal kupić 550d made in Japan).
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez Adso
            chyba bym się specjalnie tym nie martwił...wiekszość fabryk Canona i tak jest chba poza Japonią
            Nie, większość jest w Japonii i to zdecydowana. W Japonii powstają matryce, wszystkie szkła L i większość korpusów. Na Tajwanie jedynie część amatorskich obiektywów EF-S (głównie kity) i korpusów entry-level.
            Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tezmarek
              Uzależniony
              • 2009
              • 840

Zamieszczone przez Janusz Body
              Proszę czytać uważnie - ...NIEKTÓRYCH

Komentarz

• Sergiusz
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2708

Po wczorajszym trzęsieniu ziemi tylko Nikon złożył oświadczenie o małych stratach. Podobno sześć fabryk Sony zostało zniszczonych. Inne koncerny fotograficzne nie podają takich informacji. Nie mniej może to wpłynąć na pojawianie się kolejnych nowości.
                Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• barniGR
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 34

No właśnie... Poza tym system finansowy jest połączony i wcale same fabryki nie musiały ucierpieć a np miejsca gdzie firmy trzecie wytwarzają półprodukty i inne takie albo same magazyny z zapasami gotowców lub surowców itp. ... To będzie miało wpływ na każdy aspekt gospodarczy w Japonii... Więc jednak można się spodziewać jakiegoś wzrostu cen a co do dostępności to nie mam zdania... Zobaczymy.

Komentarz

• Sergiusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2708

Popatrzcie na to inaczej. Migawki do korpusów większości marek robi Copal. Inne składowe robią też kooperanci. Chyba za wcześnie jest aby cokolwiek przypuszczać lub insynuować.
                    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• tomfoot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2362

Ja jestem przekonany, że suma składowych, czyli: ograniczenia w produkcji, które w Japonii na pewno wystąpią plus wzrost kursu walut w stosunku do PLN w kontekście kondycji gospodarki zarówno na świecie, jak i bezpośrednio w Polsce w perspektywie kilku miesięcy doprowadzi do wzrostu cen. Pytanie na ile będzie to reakcja rynkowa, a na ile spekulacja.
                      Ciekawe też - jezeli w ogóle miały być jakiekolwiek premiery nowych szkieł czy korpusów w 2011 - to czy nie będzie przypadkiem tak, że dla zapewnienia bieżącej produkcji, premiery zostaną zawieszone? Tym bardziej, że sytuacja dotyczy wszystkich wiodących producentów, którzy mogą przecież na czas uporządkowania zawrzeć swoisty "pakt o nieagresji".

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

w zasadzie, to ostatnim co mnie chwilowo martwi sa ceny sprzetu. tam jest totalna kleska zywiolowa i ludzie walczacy o zycie i majatek.

co do rynku foto - w Sendai jest fabryka Nikona, ta w ktorej produkuje sie profesjonalne korpusy. wiec nie robmy sobie zludzen, ze to bedzie bez wplywu na rynek...
                        www albo tez flickr

Komentarz

• miszaqq
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 678

Piatkowe newsy:

NIKON
                          Amateur Photographer is for enthusiasts and professionals looking for news and reviews of the latest cameras, lenses, smartphones, and more

CANON
                          Amateur Photographer is for enthusiasts and professionals looking for news and reviews of the latest cameras, lenses, smartphones, and more

PANASONIC

do tego panasonic ma fabryki w prefekturze Fukushima, tam gdzie topi sie rdzen elektrowni atomowej
                          EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• tomfoot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2362

Zamieszczone przez akustyk
                            w zasadzie, to ostatnim co mnie chwilowo martwi sa ceny sprzetu. tam jest totalna kleska zywiolowa i ludzie walczacy o zycie i majatek.
                            Tego nikt nie kwestionuje. Z tym, że wątek jest o sprzęcie foto, a nie o klęskach żywiołowych. Każdego dnia na świecie giną setki ludzi i kilka razy do roku zdarzają się w różnych rejonach klęski i katastrofy. I zaduma nad tym faktem chyba nie musi powodować milczenia na temat wpływu tychże sytuacji na gospodarkę?

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Moim zdaniem nie ma szans żeby w dłuższej perspektywie to nie miało wpływu na ceny. Teraz nie ma w gospodarce wysp szczęśliwości. To że fabryki nie ucierpiały to nic. Są problemy z energetyką, transportem, paliwami. Nie wiadomo jak z kooperantami, dostawami, logistyką.
                              Pomijam już że niejednemu księgowemu musiała przejść przez głowę genialna myśl, że przecież to doskonały pretekst do podwyżki.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...