Prawa autorskie

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

A niby dlaczemu nie w załączniku? To że nie znamy tematu działa powoduje że gubimy się w gąszczu przypuszczeń ale pewnie chodzi o coś trywialnego (najczęściej/najgęściej tak jest).
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

Miałem na myśli, że podpisywanie takich umów powoduje paranoję spychając na dalszy plan jej cel. Byłem kiedyś sponsorem pewnej imprezy gdzie zarówno organizator jak i sponsorzy powynajmowali specjalne firmy aby kontrolować dotrzymanie warunków umowy. Dobra zabawa, która była głównym celem zeszła na drugi a nawet trzeci plan.
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• jacek_73
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2587

Zamieszczone przez Sergiusz
        Miałem na myśli, że podpisywanie takich umów powoduje paranoję spychając na dalszy plan jej cel...
        Wyjeżdżasz (przepraszam za sformułowanie) z jakimś extremum. Dziwisz się usługobiorcom szykującym takie umowy, skoro coraz częściej roboty podejmują się osoby nie mające o niej zielonego pojęcia, a w najlepszym wypadku pojęcie to jest blade? I dotyczy to całego sektora usług.
        Jestę fotografę

Komentarz

• Sergiusz
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2708

Dziwię się bo jeśli ktoś jest mówiąc delikatnie partaczem to nawet najlepsza umowa nie spowoduje, że dzieło stanie się mistrzostwem świata.
          Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• jacek_73
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2587

Dziwię się bo jeśli ktoś jest mówiąc delikatnie partaczem to nawet najlepsza umowa nie spowoduje, że dzieło stanie się mistrzostwem świata.
            ...ale może po przeczytaniu rura mu zmięknie i nie weźmie roboty o której nie ma pojęcia (w sensie czy to będzie fotograf, mechanik, elektryk czy krawiec). Ale jesteśmy przy fotografii. Mało było przypadków że ktoś podejmował się obfotografować buty do jakiejś gazetki, a później pytał się na forach prawiefotograficznych jak to zrobić?
            BTW: A prawa autorskie?...są niezbywalne.
            Jestę fotografę

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez jacek_73
              A prawa autorskie?...są niezbywalne.
              A gdzie tam... majątkowe można zbyć jak najbardziej.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jacek_73
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2587

Prawo autorskie a majątkowe to chyba nie jest to samo?
                Jestę fotografę

Komentarz

• 4kwiatek
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 232

Hi...
                  Prawo autorskie a majątkowe to chyba nie jest to samo?
                  O ile pamiętam to prawa do utworu dzielą się na osobiste i majątkowe.

Pozdrawiam...

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Sporo różnych umów podpisujemy i tak naprawdę w tych gdzie obie strony chcą coś zrobić to nie ma żadnych kruczków, haczyków, zastrzeżeń etc. Ja jak widzę że ktoś mi coś takiego podkłada to w większości wypadków współpracę sobie odpuszczam.
                    Problem polega na tym że często wszystko jest dogadane i normalne, po czym umowę bierze w ręce radca prawny i robi się z tego parodia.
                    Ja rozumem że wiele instytucji potrzebuje podkładki ale tak jak napisał Sergiusz: "bo jeśli ktoś jest mówiąc delikatnie partaczem to nawet najlepsza umowa nie spowoduje, że dzieło stanie się mistrzostwem świata."
                    Finalnie jest tak że dobrych to odstrasza, a partaczy niczego nie nauczy.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• jacek_73
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2587

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      ...Ja jak widzę że ktoś mi coś takiego podkłada to w większości wypadków współpracę sobie odpuszczam..
                      To zależy od cyfry którą zastępują TE kropki

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      ... po czym umowę bierze w ręce radca prawny i robi się z tego parodia...
                      Taaa. To jest druga strona medalu. Usługodawcy-chachmęty liczące na drapane.
                      Jestę fotografę

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

To zależy od cyfry którą zastępują TE kropki
                        Tak i im o większą kwotę chodzi tym bardziej nieufny się staję :cool:.

ale .... może już nie ciągnijmy tego OT .
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• aqua
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 727

Brakuje załącznika nr 1 do umowy. To nie w załączniku a w umowie powinno być określone dzieło. W myśl tej umowy oddaje czarne placki o wymaganej rozdzielczości i wystawiam rachunek.
                          Jest zalacznik, z wybranymi zdjeciami, na zdjeciach sa zwierzaki

Komentarz

• AB94
                            • 2012
                            • 4

Odp: Prawa autorskie

Witam!

Potrzebuję rady, otóż robiłam zdjęcia dla pewnych chłopaków - żeby mogli wykorzystac je do wywiadu z wytwórnią. Wiedziałam o tym. Nie sadziłąm jednak ze owa wytwórnia nałoży swoje logo na moje zdjecia - chłopaki na facebooku podpisali je więc do nich nie mam pretensji.

Wywiad jest pod tym linkiem :
                            RespectHH X High Time LMP : Delling/Kruk

Co mam robić ? Co Wy byście zrobili na moim miejscu - mam dylemat i nie wiem co o tym sądzic a doświadczenia nie mam w tych sprawach
                            PASJA...w ciągu 5 minut przeżywam więcej niż niektórzy przez całe życie...

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Moim zdaniem szarpać się nie ma o co. Napisz do nich, że chcesz żeby zdjęcia zamieszczono bez ich logotypu i z twoim podpisem i do widzenia.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jacek_73
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2587

Zamieszczone przez AB94
                                Witam!

...Co mam robić ? Co Wy byście zrobili na moim miejscu - mam dylemat i nie wiem co o tym sądzic a doświadczenia nie mam w tych sprawach
                                Wysłać maila z zapytaniem, czy podpisać umowę licencyjną na zamieszczanie moich zdjęć to nie łaska
                                Jestę fotografę

Komentarz

Pracuję...