Jeśli nie jest zapisane inaczej, to oczywistym jest, że pozostają wyłącznie Twoją własnością.
Prawa autorskie
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
A powinnaś. Jest to autorskie prawo osobiste. Nie trzeba jak krowie na miedzy wszędzie pisać czegoś, co nie może zostać naruszone.A ja na temat, ale z innej beczki.
Miałam ochotę wrzucić kilka zdjęć, ale po przeczytaniu regulaminu forum i zasad umieszczania zdjęć brakuje mi prostego, ale wyraźnego zapisu, że zdjęcia zamieszczone na forum pozostają wyłączną własnością zamieszczających i ich kopiowanie w całości czy we fragmentach jest zabronione.
Sorry, ale nie uważam tego za "tak oczywiste, że nie musi zostać zapisane".
Na swojej torebce też masz naklejkę "ta torebka stanowi moją wyłączną własność i zabieranie mi jej jest zabronione" ?
To jest tak samo oczywiste.Komentarz
-
Przede wszystkim - spokojnie.
Miałam okazję uczestniczyć w zajęciach o prawie autorskim. Mówiono na nim, że pobieranie zdjęć na użytek prywatny nie podlega penalizacji.
A ja nie życzę sobie takiego pobierania.
Jesteśmy na prywatnym forum, w przypadku którego rejestracja oznacza akceptacje regulaminu.
Gdyby w regulaminie była standardowa nota prawna mówiąca o zakazie jakiegokolwiek kopiowania, byłaby inna rozmowa. Ale takiej noty nie ma, choć IMHO na forum tak bardzo tematycznym powinna być.Komentarz
-
To nie publikuj zdjęć w sieci. Poważnie.
zdRAWki
PS słowo kluczowe "cache przeglądarki", słowo kluczowe nr 2 "policjant w każdym domu"
Fotograf platoniczny
Komentarz
-
Z takim właśnie wnioskiem tu przyszłam
Chciałam się tylko upewnić, że gdzieś w czeluściach forum nie drzemią jednak jakieś regulacje, do których nie dotarłam - nowa tu jestem.Komentarz
-
Każda przeglądarka tak pobiera.
Powyżej Ci udowodniłem na przykładzie, że nie powinno być. Jeśli uważasz inaczej to cóż... <wzruszenie ramion> .Gdyby w regulaminie była standardowa nota prawna mówiąca o zakazie jakiegokolwiek kopiowania, byłaby inna rozmowa. Ale takiej noty nie ma, choć IMHO na forum tak bardzo tematycznym powinna być.Komentarz
-
Jasne.
Tyle że wystarczy, aby na forum zdjęcia były widoczne jedynie po zalogowaniu, żeby tak się nie stało.
O przykładzie trudno mówić, bo torebka (czy co tam Ci automatycznie przychodzi do głowy) jest dobrem materialnym.
Myślę, że już mam obraz, dziękuję za odpowiedzi. :rolleyes:Komentarz
-
Podczepię się pod wątek: poszukuję osoby, która ma już jakieś doświadczenie w ściganiu "złodziei"[1] zdjęć, tj. złożyła doniesienie/pozew oraz wygrała sprawę i będzie w stanie służyć radą Ewentualnie prawnika z doświadczeniem, który poprowadzi sprawę (ale tutaj to już raczej tylko Kraków wchodzi w grę).
[1] Cudzysłów zamierzony - to inna klasyfikacja czynu zabronionegoI don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Personalnych namiarów nie podam, ale mamy w Krakowie Centrum Praw Własności Intelektualnej i gdybym miała pytać o namiary na specjalizujących się w tej dziedzinie prawników, to spróbowałabym tam.
Komentarz
-
Komentarz
-
Ani mnie to ani ziębi, ani parzy.
Obchodzi mnie natomiast to, co wyszukają sobie boty.
Na to logowanie przed obejrzeniem zdjęcia wystarczy - przynajmniej tak wynika z mojego dotychczasowego doświadczenia.Komentarz
-
A tak swoją drogą, to zdjęcia na CB są tylko podlinkowywane z innych serwerów, więc i tak muszą być upublicznione gdzie indziej...Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!Komentarz
-
Zapytaj Viteza, czy pozwoli ci utworzyć galerię w Pralni
PS: Thx za namiar
W sumie można linkować z serwera, gdzie googlebot i pochodne nie mają wstępu, pytanie tylko czy warto sobie zadawać tyle trudu?I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Prawa autorskie do fotografii
Nie wiedziałem w jakim dziale napisać ten post, więc zdecydowałem zrobić to tutaj, sprawa wygląda tak, że zrobiłem zlecenie wykonania kilku zdjęć pewnemu typkowi, dostał je przed zapłatą dla mnie, zbyt długo mineło by cos jeszcze wskórać ale chciałbym żeby poniósł 'jakies tam' konsekwencje. Ma te zdjęcia wrzucone na portal społ. Facebook, oczywiscie on jest na tych zdjęciach ale chciałbym aby ten portal wykasował mu te zdjęcia, co mam zrobić? czyli co do nich napisać?:sad:
Proszę o pomocKomentarz
-
Komentarz