Prawa autorskie

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gerbil
    Bywalec
    • 2009
    • 115

Jeśli nie jest zapisane inaczej, to oczywistym jest, że pozostają wyłącznie Twoją własnością.

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez nilhi
      A ja na temat, ale z innej beczki.
      Miałam ochotę wrzucić kilka zdjęć, ale po przeczytaniu regulaminu forum i zasad umieszczania zdjęć brakuje mi prostego, ale wyraźnego zapisu, że zdjęcia zamieszczone na forum pozostają wyłączną własnością zamieszczających i ich kopiowanie w całości czy we fragmentach jest zabronione.
      Sorry, ale nie uważam tego za "tak oczywiste, że nie musi zostać zapisane".
      A powinnaś. Jest to autorskie prawo osobiste. Nie trzeba jak krowie na miedzy wszędzie pisać czegoś, co nie może zostać naruszone.
      Na swojej torebce też masz naklejkę "ta torebka stanowi moją wyłączną własność i zabieranie mi jej jest zabronione" ?
      To jest tak samo oczywiste.

Komentarz

• nilhi
        Coś już napisał
        • 2010
        • 99

Przede wszystkim - spokojnie.

Miałam okazję uczestniczyć w zajęciach o prawie autorskim. Mówiono na nim, że pobieranie zdjęć na użytek prywatny nie podlega penalizacji.
        A ja nie życzę sobie takiego pobierania.

Jesteśmy na prywatnym forum, w przypadku którego rejestracja oznacza akceptacje regulaminu.
        Gdyby w regulaminie była standardowa nota prawna mówiąca o zakazie jakiegokolwiek kopiowania, byłaby inna rozmowa. Ale takiej noty nie ma, choć IMHO na forum tak bardzo tematycznym powinna być.

Komentarz

• HuleLam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1641

Zamieszczone przez nilhi
          Przede wszystkim - spokojnie.

Miałam okazję uczestniczyć w zajęciach o prawie autorskim. Mówiono na nim, że pobieranie zdjęć na użytek prywatny nie podlega penalizacji.
          To nie publikuj zdjęć w sieci. Poważnie.
          zdRAWki
          PS słowo kluczowe "cache przeglądarki", słowo kluczowe nr 2 "policjant w każdym domu"
          Fotograf platoniczny

Komentarz

• nilhi
            Coś już napisał
            • 2010
            • 99

Z takim właśnie wnioskiem tu przyszłam
            Chciałam się tylko upewnić, że gdzieś w czeluściach forum nie drzemią jednak jakieś regulacje, do których nie dotarłam - nowa tu jestem.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez nilhi
              Mówiono na nim, że pobieranie zdjęć na użytek prywatny nie podlega penalizacji.
              Każda przeglądarka tak pobiera.

Gdyby w regulaminie była standardowa nota prawna mówiąca o zakazie jakiegokolwiek kopiowania, byłaby inna rozmowa. Ale takiej noty nie ma, choć IMHO na forum tak bardzo tematycznym powinna być.
              Powyżej Ci udowodniłem na przykładzie, że nie powinno być. Jeśli uważasz inaczej to cóż... <wzruszenie ramion> .

Komentarz

• nilhi
                Coś już napisał
                • 2010
                • 99

Zamieszczone przez Vitez
                Każda przeglądarka tak pobiera.
                Jasne.
                Tyle że wystarczy, aby na forum zdjęcia były widoczne jedynie po zalogowaniu, żeby tak się nie stało.
                O przykładzie trudno mówić, bo torebka (czy co tam Ci automatycznie przychodzi do głowy) jest dobrem materialnym.

Myślę, że już mam obraz, dziękuję za odpowiedzi. :rolleyes:

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Podczepię się pod wątek: poszukuję osoby, która ma już jakieś doświadczenie w ściganiu "złodziei"[1] zdjęć, tj. złożyła doniesienie/pozew oraz wygrała sprawę i będzie w stanie służyć radą Ewentualnie prawnika z doświadczeniem, który poprowadzi sprawę (ale tutaj to już raczej tylko Kraków wchodzi w grę).

[1] Cudzysłów zamierzony - to inna klasyfikacja czynu zabronionego
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• nilhi
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 99

Personalnych namiarów nie podam, ale mamy w Krakowie Centrum Praw Własności Intelektualnej i gdybym miała pytać o namiary na specjalizujących się w tej dziedzinie prawników, to spróbowałabym tam.

Komentarz

• Majchalak
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 106

Zamieszczone przez nilhi
                      Jasne.
                      Tyle że wystarczy, aby na forum zdjęcia były widoczne jedynie po zalogowaniu, żeby tak się nie stało.
                      ... i wtedy przeglądarki zalogowanych użytkowników nie pobiorą Twoich zdjęć do cache?

Komentarz

• nilhi
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 99

Ani mnie to ani ziębi, ani parzy.
                        Obchodzi mnie natomiast to, co wyszukają sobie boty.
                        Na to logowanie przed obejrzeniem zdjęcia wystarczy - przynajmniej tak wynika z mojego dotychczasowego doświadczenia.

Komentarz

• mc_iek
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 790

A tak swoją drogą, to zdjęcia na CB są tylko podlinkowywane z innych serwerów, więc i tak muszą być upublicznione gdzie indziej...
                          Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez nilhi
                            Ani mnie to ani ziębi, ani parzy.
                            Obchodzi mnie natomiast to, co wyszukają sobie boty.
                            Zapytaj Viteza, czy pozwoli ci utworzyć galerię w Pralni

PS: Thx za namiar

Zamieszczone przez mc_iek
                            A tak swoją drogą, to zdjęcia na CB są tylko podlinkowywane z innych serwerów, więc i tak muszą być upublicznione gdzie indziej...
                            W sumie można linkować z serwera, gdzie googlebot i pochodne nie mają wstępu, pytanie tylko czy warto sobie zadawać tyle trudu?
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• GGuTeKK
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 18

Prawa autorskie do fotografii

Nie wiedziałem w jakim dziale napisać ten post, więc zdecydowałem zrobić to tutaj, sprawa wygląda tak, że zrobiłem zlecenie wykonania kilku zdjęć pewnemu typkowi, dostał je przed zapłatą dla mnie, zbyt długo mineło by cos jeszcze wskórać ale chciałbym żeby poniósł 'jakies tam' konsekwencje. Ma te zdjęcia wrzucone na portal społ. Facebook, oczywiscie on jest na tych zdjęciach ale chciałbym aby ten portal wykasował mu te zdjęcia, co mam zrobić? czyli co do nich napisać?:sad:

Proszę o pomoc

Komentarz

• gerbil
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 115

Cokolwiek nie napiszesz, oni i tak tego nie skasują. Nie będą się przecież bawić w dochodzenie kto ma rację. Prędzej od niego egzekwuj kasę albo skasowanie.
                                Ostatnio edytowany przez gerbil; 29024.

Komentarz

Pracuję...