Prawa autorskie

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Odp: Prawa autorskie

Z postu #612
    imprezy integracyjne, spotkania świąteczne, wręczenie nagród firmy, itp.
    wynika, że zdjęcia nie powstawały w godzinach pracy* tylko prywatnie*

*tzw. skróty myślowe
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• strideer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1905

Zamieszczone przez jacek_73
      Z postu #612 wynika, że zdjęcia nie powstawały w godzinach pracy* tylko prywatnie*

*tzw. skróty myślowe
      Według mnie nie jest to do końca jasne, z pierwotnego postu nie wynika wprost w jakim czasie powstawały zdjęcia eventowe.

Komentarz

• koraf
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1748

Odp: Czy wolno byłemu pracodawcy wykorzystać zdjęcia?

Zamieszczone przez mmw
        Witam.

W poprzedniej pracy robiłem fotki na różnych mniej lub bardziej oficjalnych uroczystościach i imprezach (imprezy integracyjne, spotkania świąteczne, wręczenie nagród firmy, itp.). Wszystkie zdjęcia robiłem prywatnym sprzętem i z własnej inicjatywy w celach pamiątkowych. Zdjęcia (również innych pracowników) publikowane były w galeriach na wewnętrznej stronie intranetowej firmy. Oczywiście wszystkie fotografia zawsze były podpisane imieniem i nazwiskiem autora.
        Dowiedziałem się, że ów były zakład pracy z okazji jakiejś rocznicy tworzy "kronikę" w formie albumu (książki).
        Czy mają prawo opublikować moje zdjęcia?

Michał
        Na jakiej zasadzie Twoje zdjęcia znalazły się u byłego pracodawcy ? Jeżeli sam je przekazałeś, więc faktycznie może zachodzić domniemanie, że je im darowałeś. Co do prawnego aspektu czy mogą je wykorzystać ? w takiej sytuacji trudno coś jednoznacznie powiedzieć, nie znając więcej okoliczności w jaki sposób posiadają Twoje zdjęcia ?
        Często mam podobną sytuację i sprawę stawiam jasno przed zrobieniem zdjęć: jak prywatny sprzęt (przekłada się bezpośrednio na dużo lepszą jakość zdjęć np. do albumu) oczekuję zlecenia lub uzgodnionej z góry gratyfikacji.

Komentarz

• strideer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1905

Odp: Czy wolno byłemu pracodawcy wykorzystać zdjęcia?

Zamieszczone przez koraf
          Na jakiej zasadzie Twoje zdjęcia znalazły się u byłego pracodawcy ? Jeżeli sam je przekazałeś, więc faktycznie może zachodzić domniemanie, że je im darowałeś. Co do prawnego aspektu czy mogą je wykorzystać ? w takiej sytuacji trudno coś jednoznacznie powiedzieć, nie znając więcej okoliczności w jaki sposób posiadają Twoje zdjęcia ?
          Często mam podobną sytuację i sprawę stawiam jasno przed zrobieniem zdjęć: jak prywatny sprzęt (przekłada się bezpośrednio na dużo lepszą jakość zdjęć np. do albumu) oczekuję zlecenia lub uzgodnionej z góry gratyfikacji.
          Domniemanie jest raczej takie, że nie przekazał w takim celu. W przypadku praw autorskich sprawa jest dość jasna: dozwolone jest użycie w zakresie takim, jaki określono w umowie. Jeżeli pracodawca nie może pokazać umowy, na mocy której dopuszczona została publikacja w rzeczonym zakresie, to takiej zgody nie udzielono. (Oczywiście, przy założeniu, że zdjęcia nie powstały w opłaconym czasie pracy, o czym pisałem powyżej).

Komentarz

• mmw
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 30

Część zdjęć niestety była robiona w godzinach pracy. Wiem, że mimo iż wszyscy pracownicy mieli przerwę (np. na życzenia świąteczne), zawsze to "godziny pracy".
            Zdjęcia wszystkich pracowników oraz moje sam publikowałem, gdyż byłem odpowiedzialny za stronę. Zawsze wszystkie fotki były robione tylko dla celów prywatnych-pamiątkowych.

Zdjęcia pozostawiłem w rozdzielczości niezbędnej do publikacji na www. Na upartego jakieś małe wydruki da się z tego zrobić.

Michał

Komentarz

• koraf
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1748

Zamieszczone przez mmw
              Część zdjęć niestety była robiona w godzinach pracy. Wiem, że mimo iż wszyscy pracownicy mieli przerwę (np. na życzenia świąteczne), zawsze to "godziny pracy".
              Zdjęcia wszystkich pracowników oraz moje sam publikowałem, gdyż byłem odpowiedzialny za stronę. Zawsze wszystkie fotki były robione tylko dla celów prywatnych-pamiątkowych.

Zdjęcia pozostawiłem w rozdzielczości niezbędnej do publikacji na www. Na upartego jakieś małe wydruki da się z tego zrobić.

Michał
              Dwa fakty: w godzinach pracy... i byłem odpowiedzialny za stronę ... wg mnie stawiają Ciebie raczej w nieciekawej sytuacji. Można z tego wnioskować, że należało do Twoich obowiązków redagowanie strony o zakładzie, a że wstawiałeś fotki robione prywatnym sprzętem to już pewnie drobny szczegół (dla pracodawcy). Myślę, że powinieneś zasięgnąć porady prawnej jak Ci na tym zależy.

Komentarz

• szambonur
                Uzależniony
                • 2011
                • 712

Według mnie to nieważne czyją własnością był sprzęt. Prawa autorskie są niezbywalne, więc tego nikt Ci nie odbierze. Jeżeli wykonywałeś te zdjęcia w okresie zatrudnienia to w przypadku sprawy sądowej, jeżeli Twój były pracodawca będzie uparty nic nie wskórasz. Wystarczy jakaś mała udokumentowana premia do wypłaty w tym okresie i adwokat byłego pracodawcy nie będzie miał żadnych problemów z przekonaniem sędziego iż to właśnie było wynagrodzenie za Twoją dobrowolną pracę na rzecz firmy. Ja bym się na Twoim miejscu nie pchał z tym do sądu, sprawa mało oczywista. Zawsze mogą napisać pod zdjęciem... [z materiałów archiwalnych firmy, autor nieznany] Więc chyba najlepszym wyjściem będzie poproszenie ich o podpisanie zdjęć Twoim nazwiskiem i o egzemplarz autorski. Pieniędzy z tego nie wyciągniesz żadnych...
                Moje zdjęcia na canon-board.info
                Facebook

Komentarz

• Maver
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 397

Z tego co sie orietuje to sa jakby dwa rodzaje praw autorskich. Nie pamietam dokladnych nazw bo mi to wylecialo z glowy, ale w skrcie chodzi o prawa autora jako takie i prawa do wykorzystywania zdjec.
                  Jesli choodzi o pierwsze to sa one niezbywalne. Wiec zdjecie zawsze w tym wzgledzie bedzie Twojego autorstwa, niezaleznie czy je sprzedasz, czy wykonywales w godzinach pracy etc... Wiec na przyklad podpis pod zdjeciem to Twoje nazwisko, a nie firma w ktorej pracujesz.
                  Jesli chodzi o drugie to te mozna przenosic na inne osoby czy poodmioty. Niestety w przypadku kiedy masz umowe o prace (czy jakakolwiek inna umowe z ta firma) i w godzinach pracy robiles te zdjecia, to chyba z automatu "naleza" one do tej firmy i ona moze nimi dalej rozporzadzac, pamietajac o tym ze nie moga naruszac Twoich praw jako autora... czyli na przyklad musza podpisac zdjecia Twoim nazwiskiem.
                  I w zasadzie tyle, chyba ze miales jakas umowe w ktorej bylo wyraznie napisane ze zdjecia robine w czasie pracy sa Twoja wlasnoscia a nie firmy.
                  --
                  Pozdrawiam
                  Krzysztof Zagórski

Komentarz

• człekoupiór
                    Coś już napisał
                    • 2013
                    • 56

Fotopolis.pl: Prawo a fotografia - o fotografowaniu w trakcie pracy

Ciekawy artykuł w tym temacie. Napisany dość skrupulatnie przez co powinien rozwiać niektóre wątpliwości.

Komentarz

• muchelus
                      • 2012
                      • 2

Dzień dobry!
                      Mam także pytanie dotyczące tematu. Otóż jestem fotografem jednego z klubow piłkarskich ekstraklasy. Fotografuję mecze i klub mi za to płaci. Ostatnio moje zdjęcia (podpisane) znalazły się na dwóch portalach regionalnych gazet. Fakt faktem że w obu przypadkach zdjęcia są podpisane moim nazwiskiem i podane jest źródło skąd teoretycznie zostały pobrane. Natomiast wiem że z mojej prywatnej strony nie mogły być pobrane gdyż nie ma takiej możliwości (chyba że print screen) podane jest żródło strony ale na bank były pobrane ze strony klubu. Co nie idzie w parze z rzeczywistością. W dodatku nikt z owych portali nie kontaktował się ze mną i nie pytał o zgodę. Proszę o pomoc.

Komentarz

• szambonur
                        Uzależniony
                        • 2011
                        • 712

Zamieszczone przez muchelus
                        Dzień dobry!
                        Mam także pytanie dotyczące tematu. Otóż jestem fotografem jednego z klubow piłkarskich ekstraklasy. Fotografuję mecze i klub mi za to płaci. Ostatnio moje zdjęcia (podpisane) znalazły się na dwóch portalach regionalnych gazet. Fakt faktem że w obu przypadkach zdjęcia są podpisane moim nazwiskiem i podane jest źródło skąd teoretycznie zostały pobrane. Natomiast wiem że z mojej prywatnej strony nie mogły być pobrane gdyż nie ma takiej możliwości (chyba że print screen) podane jest żródło strony ale na bank były pobrane ze strony klubu. Co nie idzie w parze z rzeczywistością. W dodatku nikt z owych portali nie kontaktował się ze mną i nie pytał o zgodę. Proszę o pomoc.
                        Z tego co opisałeś to klub jest właścicielem tych zdjęć, ponieważ prawdopodobnie posiada wszystkie prawa majątkowe. Tak mi się wydaje, skoro Ci płacą to pewnie odpowiednie umowy mają spisane. Twoje prawa jako autora zostały zachowane. Zdjęcia podpisano imieniem, nazwiskiem i jeszcze zrobiono ci reklamę strony internetowej. Jeżeli właścicielom klubu będzie zależało na wojowaniu z gazetą, to w sądzie całkiem możliwe że jakieś drobne pieniążki z tego by wyciągnęli. Nie sądzę jednak żeby klub piłkarski zdecydował się na taki krok, im przecież zależy na rozgłosie...
                        Moje zdjęcia na canon-board.info
                        Facebook

Komentarz

• muchelus
                          • 2012
                          • 2

[QUOTE=szambonur;1160890]Z tego co opisałeś to klub jest właścicielem tych zdjęć, ponieważ prawdopodobnie posiada wszystkie prawa majątkowe. Tak mi się wydaje, skoro Ci płacą to pewnie odpowiednie umowy mają spisane. Twoje prawa jako autora zostały zachowane. Zdjęcia podpisano imieniem, nazwiskiem i jeszcze zrobiono ci reklamę strony internetowej. Jeżeli właścicielom klubu będzie zależało na wojowaniu z gazetą, to w sądzie całkiem możliwe że jakieś drobne pieniążki z tego by wyciągnęli. Nie sądzę jednak żeby klub piłkarski zdecydował się na taki krok, im przecież zależy na rozgłosie...[/QU
                          dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

podpisałeś umowę o przeniesienie praw autorskich czy o dzieło?
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• strideer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1905

Zamieszczone przez airhead
                              podpisałeś umowę o przeniesienie praw autorskich czy o dzieło?
                              Coś dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. To jak byś się zapytał czy jedziesz BMW, czy ciężarówką :-)

Komentarz

• airhead
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2495

Zamieszczone przez strideer
                                Coś dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele.
                                dlaczego tak uważasz?
                                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

Pracuję...