World Press Photo 2010

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • radmro
    Bywalec
    • 2007
    • 196

Widzę, że nie jestem osamotniony w doznaniach......
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Zamieszczone przez Soul_Man
      Ale te zdjęcia przynajmniej coś przedstawiają, mają jakąś treść - w przeciwieństwie do zwycięskiego.
      Zdjęcie Obamy wydaje się mieć li-tylko wartość dokumentalną:
      • pierwszy czarnoskóry prezydent- OK,
      • poważna ceremonia zaprzysiężenia - OK,

i
      Zamieszczone przez Soul_Man
      to jedno, a poziom artystyczny to drugie. I nie muszą się wzajemnie wykluczać.
      No właśnie
      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• rorochch
        Coś już napisał
        • 2010
        • 84

W zeszlym roku wygrala slaba fotografia z przecietnego materialu, a jedyna jej zaleta bylo to, ze zostala zamowiona przez szefowa dzialu foto jednej z nowojorskich gazet, ktora - tak sie jakos zlozylo - byla jednoczesnie przewodniczaca jury WPP 2009.
        Wybor tego zdjecia tlumaczono tym, ze fotograf udokumentowal poczatek wielkiego kryzysu gospodarczego, ktory rozpoczal sie od rynku nieruchomosci w USA, a potem rosprzestrzenil sie na inne kraje swiata. Ok, pomyslalem sobie, tylko gdzie w tym wszystkim fotografia? Bo zdjecia byly slabiutkie, wygladaly jakby ktos pstryknal sobie cyfra pare klatek niespecjalnie je kadrujac, nie zwracajac uwagi na swiatlo, kontrasty, itd. a potem za pomoca PS-owej opscji "skala szarosci" zmniej je w czarnobiale zdjecia... W tym roku wygralo zdjecie z materialu znacznie bardziej smacznego pod wzgledem fotograficznym. Klatki sa oryginalne jesli je porownac z masa zwyklych fotografii prasowych jakie widziamy codziennie. Tylko uwazam, ze ich wartosc dokumentalna jest watpliwa. Wygladaja tak, ze wlasciwie mozna by je zrobic wszedzie na swiecie, a przeciez zostaly zrobione w Iranie. Uwazam, ze to sa bardzo fajne fotograficzne impresje, zdjecia bardziej artystyczne niz informacyjne. Pani z Reutersa, ktora w tym roku przewodniczyla jury konkursowemu na pewno nie puscilaby ich w codziennym serwisie tej agencji, bo by jej glowe urwali... No wiec zastanawiam sie, co sie wlasciwie dzieje z ta fotografia p r a s o w a? Bo fotografia w ogole ma sie dobrze, tak dobrze jak nigdy przedtem. :-)
        Ostatnio edytowany przez rorochch; 31964. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Nie będę oryginalny, czuje się rozczarowany. Nagrodzone fotografie są albo nijakie albo w zupełności nieprasowe. Ponadto zwycięskie zdjęcie jest jednym z najsłabszych wśród wszystkich nagrodzonych fotografii reportażowych, po prostu nie gada.
          Niemniej zimorodek jest świetny :-)
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Svolken
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 20

Widzę, że wszyscy kręcą nosem, a trzeba pamiętać, że to fotografia prasowa, a nie artystyczna, więc nie można jej oderwać od kontekstu. Mój znajomy trafnie to określił że nie jest to rywalizacja artystów fotografików, a obserwatorów życia. Tego w ogóle nie powinno się oceniać... I ma rację.

Komentarz

• mate00sh
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1312

Zamieszczone przez Svolken
              Widzę, że wszyscy kręcą nosem, a trzeba pamiętać, że to fotografia prasowa, a nie artystyczna, więc nie można jej oderwać od kontekstu. Mój znajomy trafnie to określił że nie jest to rywalizacja artystów fotografików, a obserwatorów życia. Tego w ogóle nie powinno się oceniać... I ma rację.
              Ok, ale powiedz mi szczerze - wierzysz, że nie było w konkursie lepszych zdjęć niż to które zdobyło główną nagrodę?

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Pomijając to, czy to zdjęcie jest najlepsze czy nie, to jednak troche biadolicie ludzie. Jak zobaczyłem to zdjęcie, to bez czytania podpisu byłem pewien że to Iran i ogólnie o co chodzi. I moim zdaniem ta fotografia mówi bardzo dużo. Nie wiem, może dlatego że widziałem wiele zdjęć z tego rejonu, a może dlatego że czytałem jakieś książki o konfliktach tam i opisach fotoreportów i tak właśnie wyobrażałem sobie scenerie?

Możliwe, że zdjęcie możnaby zrobić 100 razy lepiej, ale od technicznych zdjęć to mamy miclesów. Ja tam jednak wole treść.

Komentarz

• bebesky
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1231

mnie najbardziej poruszyło Pierwsze miejsce w kategorii "Problemy współczesne - reportaż: Wojna to osobista sprawa, USA

Komentarz

• mate00sh
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1312

Zamieszczone przez allxages
                    Pomijając to, czy to zdjęcie jest najlepsze czy nie, to jednak troche biadolicie ludzie. Jak zobaczyłem to zdjęcie, to bez czytania podpisu byłem pewien że to Iran i ogólnie o co chodzi. I moim zdaniem ta fotografia mówi bardzo dużo. Nie wiem, może dlatego że widziałem wiele zdjęć z tego rejonu, a może dlatego że czytałem jakieś książki o konfliktach tam i opisach fotoreportów i tak właśnie wyobrażałem sobie scenerie?

Możliwe, że zdjęcie możnaby zrobić 100 razy lepiej, ale od technicznych zdjęć to mamy miclesów. Ja tam jednak wole treść.
                    No widzisz, ja niestety nie odczytałem z niego nic - dopiero podpis powiedział mi co przedstawia.

Komentarz

• Svolken
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 20

Zamieszczone przez mate00sh
                      Ok, ale powiedz mi szczerze - wierzysz, że nie było w konkursie lepszych zdjęć niż to które zdobyło główną nagrodę?
                      W ogóle o tym nie myślę. Po co?? Naprawdę szczerze uwarzasz, że wszyscy tutaj jesteśmy mądrzejsi od tych, którym przyszło wybierać spośród tysięcy zdjęć?

Komentarz

• mate00sh
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1312

Moim zdaniem jesteśmy odbiorcami tych zdjęć - taka fotografia powinna trafiać do większości ludzi czytających prasę, na tym to polega.

Komentarz

• More86
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 138

Tak szczerze i nie obrażając kolegów/koleżanek z forum, to wstawianie na konkurs (z tego co się orientuje trzeba jeszcze zapłacić wpisowe) zdjęć trupów na ulicy czy innych ludzkich tragedii, było dla mnie zawsze kontrowersyjne. Takie fotografie powinny pozostać formą dokumentu.

Komentarz

• rostek andrzej
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 218

Zdjęcie pt: Wojna to osobista sprawa, mną osobiście wstrząsnęło, jego kontekst jest przerażający.
                            Natomiast zwycięskie zdjęcie nie przemawia do mnie w ogóle.
                            Nie przesadzałbym jednak z krytyką, zdjęcia fotoreporterskie powinny mówić o ważnych sprawach, powinny poruszać istotne współczesne tematy i dawać do myślenia.

Komentarz

• rorochch
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 84

Zamieszczone przez More86
                              Tak szczerze i nie obrażając kolegów/koleżanek z forum, to wstawianie na konkurs (z tego co się orientuje trzeba jeszcze zapłacić wpisowe) zdjęć trupów na ulicy czy innych ludzkich tragedii, było dla mnie zawsze kontrowersyjne. Takie fotografie powinny pozostać formą dokumentu.
                              Na WPP nie ma wpisowego - to tak dla scislosci...

Komentarz

• krzychoo
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 349

Mi z kolei najbardziej przypadło do gustu zdjęcie z pierwszego miejsca w kategorii "Sztuka i rozrywka": festiwal Rainbowland. Tyle się dzieje na tym zdjęciu...
                                Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

Pracuję...