Nikon walczy z PolishNikonService.com

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vit
    Coś już napisał
    • 2008
    • 60

Zamieszczone przez KMV10
    Jeśli jest tak jak piszesz Arturs to masakra...
    W takim układzie należałoby pochwalić Hazana, na zasadzie kontrastu, za utrzymywanie pełnej demokracji na forum
    i... Vitez-a ... za lagodnosc

Komentarz

• Ernest_DLRS
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1216

Zamieszczone przez muflon
      Źródło/link?
      Wystarczy przeczytać wiadomość napisaną przez admina forum N (a dokładniej sam początek).
      FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
      APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Zamieszczone przez Jerry_R
        Ale moze mi ktos wyjasnic, dlaczego bez loginu nie mozna na forum Nikona nic zobaczyc??
        Dlatego, że sama prośba jest informacją, że w serwisie jest źle. Lepiej, żeby przypadkowy internauta jej nie cztał, bo to złe "pablicyty" dla Nikona.
        Ewidentnie, sprawa śmierdzi prywatą i sposób w jaki próbuje się ją załatwić ma niewiele wspólnego z "czystymi intencjami".
        Swoją drogą, skoro powstała taka strona jak PolishNikonService.com , to znaczy, że problemy z serwisem przerosły cierpliwośc nikonowców. Ze swej strony serdecznie im współczuję, że musieli uciec się do środków ostatecznych i życze sobie, żeby nie powtórzył się polski scenariusz: "Co się czepiacie serwisu Canona, Nikon ma jeszcze gorszy - a poziom usług spada i spada".
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
          Wystarczy przeczytać wiadomość napisaną przez admina forum N (a dokładniej sam początek).
          Yup, trzeba się trochę wczytać - za pierwszym razem przeoczyłem to "Nikon Polska uznało za niewłaściwe".

Tak trochę OT, ale nie do końca: United Breaks Guitars ;-)
          Ostatnio edytowany przez muflon; 168.
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Sergiusz
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2708

Z tym NPS też jakaś dziwna sprawa. Aby być zawodowcem w oczach Nikon i korzystać z NPS trzeba mieć dwie puszki i trzy szkła z listy, której ja nie mogę znaleźć. Jeden z moich dobrych znajomych ma kilka puszek i prawie 30 szkieł i z tego co mi wspominał swego czasu wymagań tych nie spełniał.
            Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• sv

Mały cytat:

"Ok. Pogadalismy sobie, ponarzekalismy, poszydzilismy, itd. Teraz proponuje idzcie robic zdjecia bo to nie forum serwisowe a fotograficzne. Czekam na Wasze zdjecia. Poki co zamykam.

Admin"

:-)

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez sven
                Mały cytat:

"Ok. Pogadalismy sobie, ponarzekalismy, poszydzilismy, itd. Teraz proponuje idzcie robic zdjecia bo to nie forum serwisowe a fotograficzne. Czekam na Wasze zdjecia. Poki co zamykam.

Admin"

Mocne
                Proponuję według tej logiki w ogóle zamknąć forum, przecież siedzenie przed kompem to strata czasu, proponuję iść robić zdjęcia :-)
                Digart

Komentarz

• blum
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 509

Zamieszczone przez Sergiusz
                  Aby być zawodowcem w oczach Nikon i korzystać z NPS trzeba mieć dwie puszki i trzy szkła z listy, której ja nie mogę znaleźć.
                  Aby być zawodowcem w oczach firmy Canon i korzystać z CPS trzeba mieszkać poza granicami Polski
                  Zamieszczone przez pro.canon-europe.com
                  You have enough products to qualify for membership, but unfortunately there is no Pro Rep assigned to your country. Should this change in future, you will be eligible for CPS Membership

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez sven
                    wygląda na to, że Pan Milecki ma stracha, że strona dotycząca badziewnego serwisu nikona może ewoluować w kierunku nowego nikon forum, które mogłoby się (o zgrozo!) okazać niezależne zarówno od Piotra Mileckiego jak i oddziału Nikon Polska.
                    Wątpię żeby chodziło tu o obawę przed konkurencyjnym forum> FN ma obecnie ponad 33 tyś użytkowników, ugruntowaną pozycję - nie sądzę żeby mu coś groziło. Raczej jest to kwestia jakiejś zależności od Nikon Polska (nie wiemy jakiej - zresztą to nie nasza sprawa) i dlatego muszą posłusznie wykonać polecenie z góry. Dla nas oczywiście jest to przestroga przed zbytnim uzależnieniem się od takiego giganta i to oczywiste. Ale jak w życiu nie należy popadać w skrajności - "równowaga to zdrowie" - jak głosi jeden ze sloganów. Tak na prawdę to oni są bardziej uzależnieni od Nas niż My od nich - czego paniczne monity Nikon Polska do P. Mileckiego są najlepszym dowodem.

Zamieszczone przez arturs
                    dodatkowo to co tutaj jest uważane za zamordyzm i to że "forum jest prywatne" itp. i narzekanie na Viteza że coś tam usunął (bo tu Hazan praktycznie się nie pojawia) to jest nic .. tam jest normalna cenzura, na porządku dziennym jest kasowanie (a w najlepszym przypadku zamykanie) wątków które są "niezgodne z aktualną linią partii rządzącej" a każde wychylanie się powoduje awantury które obrazowo się rozwijają od paru godzin do paru dni góra po czym "znikają" i wszyscy są już fajni i się zgadzają z administracją.. generalnie na początku jest fajnie dopóki nie czyta się często żółtego forum i nie pozna choćby z grubsza zakresu cenzury i granic.. generalnie nie ma tam miejsca na dyskusje na tematy które nie pasują administracji.. tu jest fajniej bo administracja ma nas w nosie
                    Niestety moja ocena tego co się dzieje na tamtym forum jest podobna - a jestem jego użytkownikiem dłużej niż tu. To co było, a to co jest to dwa światy. Mam wrażenie że "betonowy" styl tego forum na dłuższy czas okazał się dużo sensowniejszy niż rzekomo "towarzyski" tamtego. W pewnym okresie trollowanie doszło tam do takiego poziomu, że większość tematów (przynajmniej tych które mnie interesowały) kończyła się kłótnią - zaowocowało to w jedną stronę zaostrzeniem zasad i cenzurą w drugą tym, że jeden z megatrolli został moderatorem, a część sensownych moderatorów zmieniło zajęcie.

Zamieszczone przez sven
                    Mały cytat:

Admin"

No cóż jak ktoś nie ma argumentów to zawsze odwołuje się do zdjęć :wink:. Taki argument ostateczny.
                    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• sv

Zamordyzm na forum nikona był zawsze, ale tym razem obraca się przeciwko tym, którzy za mordy trzymali :-) osobiście mnie to bardzo cieszy:-)
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

Zamieszczone przez KMV10
                        W takim układzie należałoby pochwalić Hazana, na zasadzie kontrastu, za utrzymywanie pełnej demokracji na forum
                        Zamieszczone przez vit
                        i... Vitez-a ... za lagodnosc
                        no..

Zamieszczone przez KMV10
                        ja nie jestem jakimś tam aktywnym userem - 170 postów tylko , ale często tam zaglądam i czytam dużo (zwłaszcza jak w robocie siedzę ), i stąd mam pojęcie o zakresie i tematyce jaka jest poruszana, że nie jest to zdanie odosobnione świadczy post:

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        Niestety moja ocena tego co się dzieje na tamtym forum jest podobna - a jestem jego użytkownikiem dłużej niż tu. To co było, a to co jest to dwa światy. Mam wrażenie że "betonowy" styl tego forum na dłuższy czas okazał się dużo sensowniejszy niż rzekomo "towarzyski" tamtego.
                        Tam "towarzyskość" skończyła się chyba właśnie po okresie choroby Piotra i potem w krystalizacji i stowrzeniu NKP, pacyfikacji giełdy i sprzedających (patrz sprawy Cichego i Nowarta), zarabianie na reklamach itp. > czyli jak z fajnego forum zrobiła się potencjalna maszynka do zarabiania kasy.. i wtedy ci którzy mają inne zdanie już nie mogą go mieć..

W pewnym okresie trollowanie doszło tam do takiego poziomu, że większość tematów (przynajmniej tych które mnie interesowały) kończyła się kłótnią - zaowocowało to w jedną stronę zaostrzeniem zasad i cenzurą w drugą tym, że jeden z megatrolli został moderatorem, a część sensownych moderatorów zmieniło zajęcie.
                        ano.. a Ty czasem nie byłeś tam modem? bo Czornyj chyba tak..

w każdym razie akcja skończyła się tym właśnie że sporo część aktywnych modów zrezygnowała z tego na rzecz klaskaczy i przytakiwaczy - nie wszyscy modzi oczywiście tam są z tej opcji ale z pozycji obserwatora tak to wygląda..

Mam wrażenie że "betonowy" styl tego forum na dłuższy czas okazał się dużo sensowniejszy niż rzekomo "towarzyski" tamtego.
                        no bo tu administracja się nie wtrąca.. są owszem jakieś reklamy itp. ale nie ma tej całej machiny (czapeczki, szalikim, kubko, reklamy) pod nazwą - KLUB ściśle związany z forum.. dlatego właśnie inicjatywa Canon Foto Klubu i jednoznaczna deklaracja Hazana że będzie to byt "równoległy" z forum i mimo że tu "żyjący" to w pełni autonomiczny jest bardzo dobra..
                        Zresztą właśnie te "betonowe" nie modyfikowane w trakcie zasady i taka nieingerująca w zasadzie w nic administracja powodują że nie jest tak że zmieniamy zasady (i moderatorów) w czasie "gry" bo nam się widzimisię zmieniło albo właśnie pokłóciliśmy się z dotychczasowymi kolegami..
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

ano.. a Ty czasem nie byłeś tam modem? bo Czornyj chyba tak..
                          Nie nie byłem ale Czornyj był chyba nawet supermodem, Kaleid adminem. Zresztą byli i inni - jak się skończyło to widać. Ja się zresztą wypowiadałem tutaj jakiś czas temu, że coś się psuje no to mnie zakrzyczeli, że jak to przecież jest cudnie - nawet Ci którzy później tego "cudu" doświadczyli osobiście.

dlatego właśnie inicjatywa Canon Foto Klubu i jednoznaczna deklaracja Hazana że będzie to byt "równoległy" z forum i mimo że tu "żyjący" to w pełni autonomiczny jest bardzo dobra..
                          Chyba zresztą zbyt duże zaangażowanie administracji nie stanowi w naszym przypadku zagrożenia :wink:.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• nowart
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 809

.. tam jest normalna cenzura, na porządku dziennym jest kasowanie (a w najlepszym przypadku zamykanie) wątków które są "niezgodne z aktualną linią partii rządzącej" a każde wychylanie się powoduje awantury które obrazowo się rozwijają od paru godzin do paru dni góra po czym "znikają" i wszyscy są już fajni i się zgadzają z administracją.. generalnie na początku jest fajnie dopóki nie czyta się często żółtego forum i nie pozna choćby z grubsza zakresu cenzury i granic.. generalnie nie ma tam miejsca na dyskusje na tematy które nie pasują administracji..
                            Niedawno temu, podczas dyskusji na FN o jego niby wyższości nad CB, wpadł mi w oko post akustyka, zwłaszcza pierwsza połowa, cyt:

"na czym dokladnie polega wyzszosc tego forum tu? gdzie dyskusje techniczne o sprzecie nie zawsze maja pelna racje bytu (bo zdarza im sie wykroczyc ponad jedyna sluszna linie, ze zoltym do gory, a wtedy dochodzi do okazyjnegi zamykania watkow i cenzurowania wypowiedzi) a to obnoszenie sie z duza iloscia pokazywanych tu zdjec nie ma przelozenia na ich jakosc - bo kroluja mistrzowie jednego tematu i jednego procesu obrobki, ktorzy regularnie wystawiaja jednakowe zdjecia tych samych tematow, przy oklasku i nieodmiennym zachwycie masowo tu wystepujacych Mamoniow?"

Już dawno zwracałem na to uwagę ale zawsze kończyło się to zbiegowiskiem nikonowych ortodoksów, karczemną awanturą, szyderczymi obelgami i w finale zamknięcie wątków i ich kasacja...
                            Tam nie ma miejsca na dyskusję o sprzęcie konkurencyjnym - Boże uchroń, gdy sprzęt ten jest w czymkoliwiek lepszy od analogicznego sprzętu Nikona ! Wtedy tylko wypatrywać nadbiegającego, nikonowego talibanatu i zamknięcia wątku po wcześniejszej awanturze...
                            Wiele ciekawych wątków poszło do kosza bo fanatycy Nikonowi nie dali mu pożyć - ale już o analogicznym sprzęcie Nikona można prawić miesiącami na kilkudziesięciu stronach bo to jedyna, słuszna linia...

Zamieszczone przez Krzychu
                            Żeby takie rzeczy jak wyżej nie wydostawały się na wrogie forum ;-) Na serio to nie wiem, widzimisie admina ?
                            Kasa, kolego, kasa. Każda rejestracja nowego usera to unikalny zazwyczaj adres IP. Kolejny numerek, dziesiątka, setka, tysiączek aktywnych userów, ktorymi to cyferkami można przekonywać potencjalnych reklamodawców.

Tak na prawdę to oni są bardziej uzależnieni od Nas niż My od nich - czego paniczne monity Nikon Polska do P. Mileckiego są najlepszym dowodem.
                            Dlatego również twierdzę, że warto zabiegać o suwerenność tego forum. No chyba, że ktoś woli dostać kubeczek z logo Canona i świadomość, że wielki brat patrzy na zamieszczane tu treści głaszcząc czasem po główce za dobre zachowanie

Ja się zresztą wypowiadałem tutaj jakiś czas temu, że coś się psuje no to mnie zakrzyczeli, że jak to przecież jest cudnie - nawet Ci którzy później tego "cudu" doświadczyli osobiście...
                            "że niby źle się dzieje..." ? ale skąd, przecież cały czas jest cudnie

Komentarz

• wain
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 630

Zamieszczone przez nowart
                              (...)
                              Tam nie ma miejsca na dyskusję o sprzęcie konkurencyjnym - Boże uchroń, gdy sprzęt ten jest w czymkoliwiek lepszy od analogicznego sprzętu Nikona ! Wtedy tylko wypatrywać nadbiegającego, nikonowego talibanatu i zamknięcia wątku po wcześniejszej awanturze...
                              Wiele ciekawych wątków poszło do kosza bo fanatycy Nikonowi nie dali mu pożyć - ale już o analogicznym sprzęcie Nikona można prawić miesiącami na kilkudziesięciu stronach bo to jedyna, słuszna linia...
                              (...)
                              To prawda ale wszystko sie popsulo po premierze d300/d3. Nie wiem moze niektorzy mieli az tak duze kompleksy na punkcie sprzetu? Oczywiscie sa rozsadni ludzie(ktorzy sprzetu tylko uzywaja a nie z nim spia) na zoltym forum ale niestety stoja w mniejszosci.
                              40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                              www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• XLesio
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 515

Zamieszczone przez KMV10
                                Wiesz, tylko trzeba się teraz zastanowić czy to trochę nie bierze się z tego, że Canonowi było "nie po drodze" z Hazanem u zarania tego forum?
                                Gdyby przy pierwszych kontaktach zareagowali na propozycję Hazana, albo nieco później znalazła się w marketingu Canona chociaż jedna osoba znająca swój fach - tutaj też już byśmy nieśli kaganiec. Niekoniecznie oświaty...
                                "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
                                EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                                C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

Pracuję...