Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Zamieszczone przez oskarkowy
    Odnoszę błędne wrażenie, czy Wam koledzy sprzęt zwyczajnie przeszkadza w przelewaniu artystycznych wizji na papier? O baletnicy z litości nie wspomnę
    A co ma konkretnie ta wymiana zdań do samego fotografowania? Nic

30d było chyba pierwszą bezczelną premierą canona, kalka z poprzednika + nieistotne bajery. Czyli od jakiegoś czasu standard.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• ARN
      Uzależniony
      • 2008
      • 757

Zamieszczone przez himi
      .... Zakres iso 5d2 przecież zadowoliłby użytkowników 1d4 (jestem w targecie). Ja nie wymagam cudów, o wyciągarce to był żart. Dobre iso (jak w piątce dwójce) wzmocniona jeszcze migawka, szybkość na poziomie 10k/s zupełnie spokojnie wystarcza, no i ideałem byłaby możliwość przełączania crop/ff. A - i jeszcze dobry, podkreślam dobry AF!
      Ale czemu zakładasz, że nie dadzą dobrego ISO. Ja jestem optymistą - 1dMKIII ma dobre iso 1600/3200 (porównywalne z 5d mkI), więc per analogia myślę, że 1dMKIV będzie miał iso porównywalne z 5dMKII.

Zastanawiam się tylko jakie wodotryski będzie miał nowy Ds

Komentarz

• himi
        Zablokowany
        • 2006
        • 2638

Zakładam tak sądząc po spekulacjach CR. Oby nie była to prawda. A ds4? Będzie miał pewnie nową hiper mega opcję błyskawicznego AF ...do filmów

Komentarz

• Grisha
          Początki nałogu
          • 2007
          • 353

Zamieszczone przez himi
          Sorry, ale nie wiem o czym mówisz. Przecież ci napisałem, że dając iso na poziomie osiągniętym już w 5d2, mocniejszą migawkę (np 300 tysięcy klat), większy bufor - to są wszystko rzeczy osiągalne - już byłoby to spełnienie oczekiwań pokładanych przez spory segment odbiorców. A filmiki w jedynce, która ma orać? Ehhhh. A ty mi o puszkach coli i sprite...

Może dadzą. Skąd wiesz? CR to taka sama wyrocznia jak i wrózka.pl. Ja tylko ciągle mówię, że te dupersztosy nie wpływają w żadnym stopniu na ISO, DR itd. Ja po prostu nie potrafię zrozumieć psioczenia na te ficzery tak jak by to oni dawali je ZAMIAST tego wszystkiego. Będą chcieli wypuścić puszkę taką jaką byś chciał to i tak dodatkowo ją wyposażą w kręcenie filmów i inne bzdury czy tego chcesz czy nie chcesz. Z drugiej strony jak wypuszczą kaszalota to też będzie miał te wszystkie bzdury. Stąd metafora o coli i sprite którą widzę nie do końca zrozumiałeś...

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

W nowej piątce też mieli dać dużo lepszy AF - masz HD. Ale nie ma sensu. Tak dywagować.

Komentarz

• BuRton
              Uzależniony
              • 2008
              • 681

Zamieszczone przez wojkij
              ...30d było chyba pierwszą bezczelną premierą canona, kalka z poprzednika + nieistotne bajery. Czyli od jakiegoś czasu standard.
              Nie do końca. Choćby punktowy pomiar światła w 30d, którego nie było w 20d. Niestety, na tym sensowne różnice się kończą.
              Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez BuRton
                Nie do końca. Choćby punktowy pomiar światła w 30d, którego nie było w 20d. Niestety, na tym sensowne różnice się kończą.
                no jeszcze wiekszy ekran byl. bo ten w 20D to byl koszmarny znaczek pocztowy
                www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez banan82
                  himi - masz racje, naprawde to brzmi jak ponury zart, ciekawe dlaczego tak sie dzieje. kto wymysla te specyfikacje. zamiast np wynalezieniem bardzo wysokiego iso i minimalnych szumow (moze sie da ) lub np zwiekszyc znacznie rozpietosc tonalna dodaje sie mpix ktore ZAWSZE byly chwytem reklamowym. Dziwne bo myslalem ze canon to MULTIMILIONOWA firma dla ktorej zyski sa chyba wieksze jak straty, wiec dlaczego ludzi sciagac do siebie pixelami zamiast robic cos nowego w kierunku rozwoju.
                  Ale po pierwsze ten aparat nie jest najprawdopodobniej kierowany do Ciebie - więc co za problem? A Canon to korporacja stworzona do tego żeby zarabiać pieniądze. Akurat to zarabianie idzie im znakomicie, dużo lepiej niż konkurecji i to od lat. Skąd przeświadczenie że zarabialiby lepiej gdyby "sikali pod wiatr" wymyślając coś czego i tak większość ludzi w ogóle nie bierze pod uwagę albo nawet nie zrozumie o co chodzi.

Zamieszczone przez himi
                  Zakładam tak sądząc po spekulacjach CR. Oby nie była to prawda.
                  No to czemu tak biadolisz 8). Może będzie lepiej niż się wydaje. Wiele razy było tak, że spekulacje się nie sprawdzały.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

30d było chyba pierwszą bezczelną premierą canona, kalka z poprzednika + nieistotne bajery. Czyli od jakiegoś czasu standard.
                    Później wypuścili choćby 5D, które zrewolucjonizowało rynek wyznaczając nowe standardy. Ale mogłeś to przegapić.

Zamieszczone przez akustyk
                    no jeszcze wiekszy ekran byl. bo ten w 20D to byl koszmarny znaczek pocztowy
                    Patrząc z punktu widzenia nowego 5DII, to oczywiście masz rację. Jednak ja pamiętam, jak przesiadałem się z 10D na 20D i ten nowy ekranik pokazywał wszystko co chciałem plus jeszcze trochę. Zwyczajnie: lepsze wrogiem dobrego.
                    Jarek

Komentarz

• wojkij
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1915

Później wypuścili choćby 5D, które zrewolucjonizowało rynek wyznaczając nowe standardy. Ale mogłeś to przegapić.
                      EOS 30D - March 2006
                      EOS 5D - October 2005

Nie wezmę Z Ciebie przykładu i uszczypliwą ripostę sobie daruje.
                      Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                      www.kwapisz.org

Komentarz

• oskarkowy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2513

EOS 30D - March 2006
                        EOS 5D - October 2005

Nie wezmę Z Ciebie przykładu i uszczypliwą ripostę sobie daruje.
                        ups...
                        Nie miałem 30tki, ale jakoś wydawało mi się, że była wcześniej.
                        Jarek

Komentarz

• jacek220
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 100

Ja uważam że jeżeli chodzi o aparaty fotograficzne to jest dobrze albo nawet rewelacyjne; jest na rynku wybór i każdy może coś dla siebie wybrać a takie rodzynki dla amatorów jak: 5D , 5DMkII i D700 czy: D3 , 1DMkIII i 1DsMkIII dla profesjonalistów naprawdę dobrze świadczą o tym że firmy jednak biorą pod uwagę potrzebę konsumenta
                          5D EOS50 G9 580EXII

Komentarz

• himi
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 2638

Tak - zamontowano ,,doskonały Af'' w modeli 1dIII, który również zrewolucjonizował reporterską. No co, była jakaś rewolucja - dawniej posiadacze drogich puszek serii 1 nie musieli śleczeć po forach, pisać maili, wysyłać swoich sprzętów do pracy po serwisach, by naprawiono skopany system AF.

Proszę was - firma Canon to nie grupa religijna i jako użytkownik płacący nie małe za ich sprzęt, bo jest mi potrzebny do pracy, mam prawo swobodnie oceniać ich posunięcia i plany. W zestawienia oczekiwań/ faktów w/s 5d2 jest wielce prawdopodobne, że w modelu 1d4 nie pojawią się specjalne (żadne?) udogodnienia dla grupy docelowej - bo video, wybaczcie, pomijam.

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Patrząc z punktu widzenia nowego 5DII, to oczywiście masz rację. Jednak ja pamiętam, jak przesiadałem się z 10D na 20D i ten nowy ekranik pokazywał wszystko co chciałem plus jeszcze trochę. Zwyczajnie: lepsze wrogiem dobrego.
                              cos mieszasz chyba
                              20D osobiscie nie mialem, ale sam zmienialem 10D na 30D. i ten ekranik w 30D jednak robil spora roznice. sam rozmiar znacznie zwiekszyl komfort pracy.

a jesli chodzi o jakosc tego w 30D - jest wyraznie lepszy niz w starszym 5D (pod wzgledem kontrastu i czytelnosci), no ale do tych nowych 3" to zdecydowanie nijak sie ma. mnie wystarcza (tak w 30D jak i w 5D), bo wyswietla to co trzeba. chociaz w pelnym sloncu, szczegolnie ten w 5D, potrafi byc ciezki do oceny ekspozycji
                              www albo tez flickr

Komentarz

• banan82
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1165

mialem 20D, ekranik byl bardzo maly, ciezko bylo podgladnac zdjecie a do tego powiekszanie fotki trwalo wieku. W 5d w jasnym sloncu wystarczy troche zakryc dlonia oraz podkrecic jasnosc na maxa i widac, nie tak jakby sie chcialo, ale mozna np ocenic ostrosc itp itd.
                                5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                                Crazy Apple Fanboy
                                Ex Linux User

Komentarz

Pracuję...