Przykład działania księgowych miałem ostatnio wymieniając zasilacz w mikserze (audio). Ten nowy miał plastikowe śrubki, niektóre elementy elektr. były zmienione (na tańsze), zmniejszony radiator, nawet płytka minimalnie mniejsza - wszystko to działania nie kogo innego tylko "księgowych" którzy wyliczyli, że 20 centów oszczędności da pomnożone przez setki tysięcy egzemparzy wymierne oszczędności. A co dopiero jak się ma możliwość robić takie oszczędności na etapie projektowania - inżynierowie są bez szans.
Co nowego u Canona? [Plotki]
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
-
Dlatego pytanie wciąż pozostaje otwarte: kiedy EOS 3D?
16 MPx gapeless, nieinwazyjny/do wyboru NR
5 kl/s,
50-25600, 6400 na poziomie 1600 z 5D
EC pro AF czytaj f/8, spot z pkt AF
b. duży, b. jasny, b. ziarnisty wizjer (50/F1 II optimized
) - może być bez lampy
migawka 200 tys
opóźnienie (razem): 45-60 ms
uszczelniony korpus
nowe style obrazka: 1. cross, 2. LX3 D-B&W/B&W i w trybie z lampą 3. Nikon flash
$4k
Może wyglądać jak ogór, ma poprawnie działać z każdym szkłem EF
Kiedy?the silence is deafeningKomentarz
-
Nigdy .. jesli kiedykolwiek to przed przejsciem na jakas nowa przelomowa (3D?). Po co karmic do syta ...Dlatego pytanie wciąż otwarte: kiedy EOS 3D?
16 MPx gapeless, nieinwazyjny/do wyboru NR
5 kl/s,
50-25600, 6400 na poziomie 1600 z 5D
EC pro AF czytaj f/8, spot z pkt AF
b. duży, b. jasny, b. ziarnisty wizjer (50/F1 II optimized
) - może być bez lampy
migawka 200 tys
opóźnienie (razem): 45-60 ms
uszczelniony korpus
nowe style obrazka: 1. cross, 2. LX3 D-B&W/B&W i w trybie z lampą 3. Nikon flash
$4k
Może wyglądać jak ogór, ma poprawnie działać z każdym szkłem EF
Kiedy?
PS. Zapomniales o bocznych krzyzowych i autoiso w manualu
Ostatnio edytowany przez wain; 11680.40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
www.mslezak.pl/blog/Komentarz
-
Sony ma na jesieni pokazać FF-a poniżej 1000$ więc wtedy jest kilka możliwości:
1) 5D mkII stanieje do tego poziomu
2) wypuszczą entry level FF w plastiku z AF z 350D
3) nic nie zrobią
4) 5D mkII trochę stanieje i wypuszczą 3D
5) jest jeszcze cała masa innych opcji ....
.
Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Opcja 3 najbardziej rzeczywista.Komentarz
-
ja bym tak obstawial. i zostawmy ten smiech na sali. niech to kosztuje 1200 EUR, wazy 500g bez baterii i ma matryce nawet ze starego 5D. moze byc
obciete o tylne kolko i jeszcze gorszy AF (bedzie trudno... ale sie da
).
po zapieciu 50/1.4 i uzbrojeniu w akku i karte pamieci jest korpus w okolicach 900g o jakosci obrazowania zjadajacej wszystko w cenie ponizej 2000 EUR.
dobra... koncze te bujanie w oblokach, bo i tak g* z tego bedzie
Komentarz
-
Zrobią to samo co z trojcą (200/300/350)Sonego:
1. 5D classic rebranded as 1000D FF - $999; +LV, 3 OLED, + SDHC (dla 60D/Rebel targetu)
2. 5D Mark II - bez ruchu
3. 3D, tak zblekocony by nie zjeść MarkIV (kl/s), sMarkIV (low-res), ale i z dużo lepszą IQ od MarkIV (crop to sport i basta! FF target goes 3D) i dużo lepszy od 5D Mark II (wystarczy wizjer i pro-AF)
W następnym cyklu 5D - $750, 5DII - $1000; 2000D FF i 5D MarkIII i z tym samym AF i 32 MPx (50D w FF) w cenie pomiędzy 3 a 2000D FF.
Nikt nikogo nie zje bo w między czasie każdy będzie przygotowany na wywalenie lustra w cropie, który - już bez lustra - będzie - znowu - główną maszynką do robienia pieniędzy -> 2016r. - 10 lat po 17-55 IS - najdroższym szkle ef-s.
... a kto czytał ten...
Proszę pisz tak by użytkownicy ulubionego systemu Tomka Golińskiego cię rozumieli
Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.the silence is deafeningKomentarz
-
Komentarz
-
znaczy sie, ja mialem na mysli puszke Canona. z matryca starego 5D.
a ze Sony w swoj poor-FF wstawi jakies 50 Mpix i odszumiarke, po ktorej wychodzic bedzie tylko wzorzec wymiotny, bo zadne szczegoly... kolo plazmy i blureja i tak bedzie ladnie wygladac... no
Komentarz
-
Moja szklana kula
.
A co do matrycy ze starego 5D to tu jest taki problem, że była ona wytwarzana bardzo drogą technologią dlatego obawiam się, że ten wariant odpada
. Choć chciałbym się mylić, bo 350D
z matrycą ze starego 5D kupiłbym od ręki
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
-
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Kto chce, ten chce..
O ile plastik serii entry-level jeszcze jest znośny o tyle grip móglby być trochę wygodniejszy. Choć i tak nic nie przebije najnowszego gripa, który wypuścil Sony w swoim A230 i A330
Komentarz
-
chyba o jego braku ;-) (gripa w Sony) :-)
a co do FF no to nie przesadzajmy... 5DmkII jest tanim aparatem...i sporo tańszym niż MkI w analogicznym momencie od premiery.Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...Komentarz
-
No muszę powiedzieć że jakby był taki 350d z matrycą ze starej piątki w cenie poniżej 1000$ to byłby tu znowu wielki płacz że canon znowu ma życzenia userów w dupie a zaraz potem kolejki by się po niego ustawiały - sam bym kupił chętnie taką puszkę..5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
Komentarz