Co nowego u Canona? [Plotki]
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Komentarz
-
Ile razy już to słyszałem
.
Też mam takie wrażenie, że to może być hit.
Póki co jedyne potwierdzone źródło, że to będzie APS-C to CR. Z tego plakatu raczej wynika, że nie będzie to FF (byłoby to wytłuszczonymi literami jak znam życie
) więc ciągle można spekulować.
Można sobie spokojnie wyobrazić APS-H z możliwością podpinania EFS-ów ale nie sądzę żeby sprzedawali wtedy w kicie obiektyw, który nie pokrywa w pełni APS-H.
Generalnie z połowicą ustaliliśmy, że dziś wstrzymujemy zakup 500D (było to już przesądzone - mail do T prawie napisany
).
Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
18 mega na APS-C to rekord. Nikt nie stworzył jeszcze tak gęstej matrycy. Ja obstawiam APS-HKomentarz
-
Mówiąc o dostępnym cenowo FF miałem na myśli Canona
Jak już się weszło w jeden system, to każde wyjście wiąże się z neimałymi wydatkami.
Wracając do tematu, rozważając logicznie nazewnictwo Canona to 7ka, będzie faktycznie czymś między xxD a 5D, myślę że C by nie strzelił samobója robiąc konkurencję dla 5DmII - 5D to mimo wszystko to dość świerza konstrukcja. Gdyby tak było, to puszka pewnie nazywała się 3D
Nie mniej dziwne to posunięcie - prosumencki sprzęt z małą matrycą... hm.5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne gratyKomentarz
-
Wiem co to crop. Wiem też, że APS-C i -H są cropami. Pisząc crop miałem na myśli APS-C. Wyraziłem się niedokładnie.APS-H to też crop
mimo że "mniej obcięty"
, APS-H to będzie wymierający rozmiar tylko nie wszyscy chcą to przyjąć do wiadomości nie istnieją żadne racjonalne powody do utrzymywania cropa 1.3.
Komentarz
-
Jesli to bedzie crop 1.6x to bedzie ciekawie. Bedzie duza szansa na pozegnanie sie z aps-h. Istnienie pro cropa 1.6x i 1.3x jest bezsensowne a jesli tak to nowy 1d mkiv bedzie FF (oby) z ok 20mpix lub jeszcze lepiej 18mpix (vide d3 <-> d300 ta sama liczba pix). Calosc ulozy sie wtedy w ladna ukladanke. Zadne body nie bedzie innemu przeszkadzac. Nawet jest sens istnienia takiego 1dsIV z ok 30-35mpix. Fotograficzie natomiast user dostanie swietne narzedzia. Zwykle i tak trzeba miec 2 body do roboty chociazby jako backup ale tym sposobem zostanie troche niejako wymuszone posiadanie 2 puszek wzajemnie doskonale sie uzupelniajacych. A co do 60d to jest na nie miejsce dokladnie w tym miejscu co jest .. takie body nie powinno przeszkadzac 7D. Brak uszczelnien 1 karta mniejszy wizjer mniej klatek, wieksze szumy 9+ AF z gorszym servo i odchylany LCD ktory polozy zastosowanie tego body do ciezkiej roboty(Jednoczenie o dziwo moze wymusic posiadanie 3 puchy
dla kogos kto moze tego koniecznie potrzebowac)
40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
www.mslezak.pl/blog/Komentarz
-
dokladnie tak samo to widze (no moze poza 'koniecznym' backupem ; ) tylko jestem za leniwy by napisac takki dlugi postJesli to bedzie crop 1.6x to bedzie ciekawie. Bedzie duza szansa na pozegnanie sie z aps-h. Istnienie pro cropa 1.6x i 1.3x jest bezsensowne a jesli tak to nowy 1d mkiv bedzie FF (oby) z ok 20mpix lub jeszcze lepiej 18mpix (vide d3 <-> d300 ta sama liczba pix). Calosc ulozy sie wtedy w ladna ukladanke. Zadne body nie bedzie innemu przeszkadzac. Nawet jest sens istnienia takiego 1dsIV z ok 30-35mpix. Fotograficzie natomiast user dostanie swietne narzedzia. Zwykle i tak trzeba miec 2 body do roboty chociazby jako backup ale tym sposobem zostanie troche niejako wymuszone posiadanie 2 puszek wzajemnie doskonale sie uzupelniajacych. A co do 60d to jest na nie miejsce dokladnie w tym miejscu co jest .. takie body nie powinno przeszkadzac 7D. Brak uszczelnien 1 karta mniejszy wizjer mniej klatek, wieksze szumy 9+ AF z gorszym servo i odchylany LCD ktory polozy zastosowanie tego body do ciezkiej roboty(Jednoczenie o dziwo moze wymusic posiadanie 3 puchy
dla kogos kto moze tego koniecznie potrzebowac)
IMHO bardzo fajna puszka.
Komentarz
-
Na tym plakacie do aparatu jest przypięty EF-S więc to raczej crop x1.6.
Możliwe też że matryca APS-H a aparat ma funkcję programowego cropa x1.6. Liczba pikseli może na to wskazywać, bo po przełączeniu w tryb x1.6 robi się matryca jak w 50D. Jeśli to ma być aparat "dla ludu" to Canon nie pozbawi się przecież sprzedaży wszystkich zoomów EF-S.
Dzięki temu Canon ma jak dotychczas puszkę między D300 a D700 a także między 50D a 1D.Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.Komentarz
Komentarz