Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Zamieszczone przez Vitez
    A opracowujesz coś ciekawego?
    Opracowane pewnie już dawno jest ale po co się szarpać i inwestować w nowe maszyny skoro na starej technologi też można dobrze zarobić.
    Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez MC_
      Kolekcjoner - znasz wyniki sprzedaży A850 czy tylko tak piszesz?
      Co piszę?

Zamieszczone przez akustyk
      nie wiem czy dobrze zrozumialem, tak ze powtorz mi to prosze: sugerujesz, ze Canon zrobilby porzadny szeroki kat, tzn. taki z ostrymi rogami?
      No jeden zrobili (17 TS) - być może był to wypadek przy pracy i ci inżynierowie pracują już przy projektowaniu nowych klawiatur do kalkulatorów .
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Post nr 2930, że "A850 się kompletnie nie sprzedaje".

Komentarz

• dzik
          Uzależniony
          • 2008
          • 884

Zamieszczone przez Merde
          Ale czego ty się spodziewasz? Przełomu w tej technologii jakoś dawno nie było.
          Nie wiem jak intepretowac to:

Ale gdyby matryca canona byla faktycznie lepsza to nie kupowaliby matryc za jakies 6000$

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez MC_
            Kolekcjoner - znasz wyniki sprzedaży A850 czy tylko tak piszesz?
            Wszyscy znamy, przynajmnie te z Amazon (przypomnę: Earth biggest selection)

No Sony cameras made it into the amazon top 20 chart. The best Sony camera is the Sony A500 on position 61. Click the camera name to visit the product page on amazon: Position Brand Camera Price 1 Canon Canon T1i Camera with 18-55mm IS Lens $719.00 2 Canon Canon XSi with18-55mm IS Lens (Black)

Teraz czekam na zjebkę, że Amazon to nie wszystko, że są jeszcze inne rynki, itp....

Dla mniej uważnych: Canon 5D Mark II - aparat drogi, więc i niszowy - miejsce #20
            Sony A850 (aparat o $500 a do niedawna o 700! tańszy) nie ma nawet na miejscu #71...

Niestety, kto jak kto, ale my się z tego nie cieszymy :sad:
            the silence is deafening

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Amazon to nie wszystko, są jeszcze inne rynki, itp...
              ;-)

Komentarz

• HuleLam
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1641

Zamieszczone przez dzik
                Nie wiem jak intepretowac to:

Ale gdyby matryca canona byla faktycznie lepsza to nie kupowaliby matryc za jakies 6000$
                1. Zdjęcie z Canona wygląda na przeforsowane (a raczej jest, 5D ma natywnie do 3200 ISO ;-) )
                2. Zdjęcie z matrycy astro jest niedoświetlone o co najmniej 1EV w stosunku do Canona
                3. Matryca Astro jest bardzo dobrze chłodzona - głównie za to się dopłaca
                4. Nie widzę (nie znalazłem) rozmiaru matrycy atro - przypuszczam, że jest mniejsza niż 36*24mm

Czekam na porównanie przy wyrównaniu warunków 1 i 2. Nie zdziwiłbym się, gdyby asto wciąż było sporo z przodu - bądź co bądź to przyrząd pomiarowy, a nie "zabawka dla fotografka"
                zdRAWki
                Fotograf platoniczny

Komentarz

• dzik
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 884

Zamieszczone przez HuleLam
                  4. Nie widzę (nie znalazłem) rozmiaru matrycy atro - przypuszczam, że jest mniejsza niż 36*24mm
                  Matryca kodak KAF-3200ME, 3.2mpix 15x10mm CCD
                  Mysle ze glowna roznica to jakosc przetwornikow A/D i tutaj pewnie jest co urwac w matrycach dslr

Komentarz

• HuleLam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1641

Zamieszczone przez dzik
                    Matryca kodak KAF-3200ME, 3.2mpix 15x10mm CCD
                    Mysle ze glowna roznica to jakosc przetwornikow A/D i tutaj pewnie jest co urwac w matrycach dslr
                    True,
                    to + chłodzenie + Bayer (ta matryca jest monochromatyczna) + pixel pitch, co za tym idzie mikrosoczewki. Z drugiej strony - CCD nie umożliwia oversamplingu, który być może wyeliminowałby jeszcze trochę szumów.
                    zdRAWki
                    Fotograf platoniczny

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez MC_
                      Post nr 2930, że "A850 się kompletnie nie sprzedaje".
                      Dla ułatwienia zacytuję co napisałem, bo to powyżej to Twoja dość swobodna interpretacja .
                      Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Ale to może być też dowód na to, że ta pucha się kompletnie nie sprzedaje więc nie mają wyjścia i muszą jechać z ceną w dół.
                      Chyba to wszystko wyjaśnia. Zresztą moje domysły zdają się znajdować potwierdzenie choćby w tym co pokazał gietrzy.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• magix
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 298

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        Chyba nie piszesz tego poważnie. Co to ma za znaczenie, że zmiana systemu jest nie do przełknięcia. Jak to napisał ktoś wyżej - w konstytucji jest zapisane, że producenci mają to uwzględnić??? Jedyna rada jaka się tu nasuwa to zmienić system jeśli dla kogos brak FF-a jest takim ograniczeniem.
                        Może dla Ciebie strata kilkuset zł przy zmianie to jest nic, ale dla mnie i myślę ze dla wielu innych użytkowników strata na sprzedaży obiektywów i innych akcesoriów systemowych to jednak jest spora kwota.
                        Nie rozumiem twojego wtrącenia o konstytucji.
                        Myślę ze nie warto tego dalej kontynuować w tym wątku.
                        C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
                        http://magix.digart.pl/

Komentarz

• Arek_Gd
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 249

Zamieszczone przez wojkij
                          Mk1 zdjęcia przestaje robić zaraz po premierze nowej wersji? O cenie mk2 +50% lepiej nie wspominać.
                          he he widzę że czujny jesteś

nie o to chodzi, ja nie lubię kupować i sprzedawać , wole kolekcjonować ;-) a wydaje mi się że 35mm będzie niedługo moją najważniejszą ogniskową i stąd to pytanie. Cena, jasne - jest ważna, ale jak widać po 24L II cena jakoś nie przestraszyła i sporo osób zrobiło upgrade.

p.s. zamówiłem wczoraj 35L, nie chce mi się czekać
                          Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez magix
                            Może dla Ciebie strata kilkuset zł przy zmianie to jest nic, ale dla mnie i myślę ze dla wielu innych użytkowników strata na sprzedaży obiektywów i innych akcesoriów systemowych to jednak jest spora kwota.
                            Nie rozumiem twojego wtrącenia o konstytucji.
                            Myślę ze nie warto tego dalej kontynuować w tym wątku.
                            Dla mnie jest po prostu nie zrozumiałe to biadolenie. Teraz wszystko ileś kosztuje. To tak samo jakby narzekać czemu 500-tka kosztuje 2,5 tyś. przecież powinna kosztować 100 zł albo powinni ją rozdawać za darmo, bo komuś się należy. Czasy kiedy komuś coś się należało mamy już miejmy nadzieję bezpowrotnie za sobą. Teraz jest wybór polegający min. na tym, że można zmienić system jeśli kogoś coś tak uwiera że nie może bez tego żyć.
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• sando
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 240

Coś się cicho zrobiło. No to ode mnie może głupie pytanie :-P (głównie do wyczekujących taniego FF, ale nie tylko).

Jak tak sobie gadamy o tym tanim FF Canona to zastanawiam się co gdyby jednak zamiast niego pojawiło się budżetowe APS-H? Koszt produkcji matrycy APS-H jest mniejszy niż FF. Wielkość takiej matrycy dość bliska FF, ale jednocześnie na tyle daleka, że nie było by problemów z wypozycjonowaniem aparatu wyraźnie poniżej 5D MKII. Przeliczyłem sobie ogniskowe obiektywów które bym używał i dla mnie nie był by to duży problem. Co o tym myślicie? Zadowoleni byście byli gdyby pojawiło się tanie APS-H?

Komentarz

• Bahrd
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 3053

Ale tańszy od 7D to on raczej by nie był.... a to psuje całą zabawę. Chyba, że miałby AF z 5D, ale wtedy to już w ogóle masakra
                                A w plotkach coś tam brzdąkają o:
                                Specs
                                - Articulating screen
                                - Metal body, but smaller than 50D
                                - Upgraded 15.1mp APS-C Sensor
                                - 720p Video at 30fps
                                - Electronic Level
                                - New battery & battery grip
                                A może/być może/czyżby to "moje mini 3D", czyli 500D z wbudowanym gripem?!
                                EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

Pracuję...