Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raus
    Bywalec
    • 2008
    • 120

Zamieszczone przez gietrzy
    To szkło nieobliczalne, przestrzegam!
    Love or hate us

No i dlatego czaje się na to szkło od około roku:-D

Choć nie wątpię, że na ślepo tez da się dobrą sztukę trafić, ale z moim szczęściem do szkieł wole poczekać na Canona:-D

Dobrze mówisz, 30mm zamiast 35mm byłoby sweet. A obudowa mogłaby być taka jak 50mm 1.8 PIERWSZA WERSJA albo taka jak 35mm f2 i będzie cacy:wink:
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez myslidar
      Może być w obudowie 50 1.8, tylko z trochę lepszym silniczkiem i w cenie 500-600 zł :-D
      Czemu chcesz żeby był taki drogi :wink:.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• MariuszJ
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1697

Zamieszczone przez gietrzy
        Podobno ma pojawić się ef-s 30/1.8

Słowa uznania dla inżynierów C jeśli optycznie będzie przynajmniej na równi z 35/1.8DX i oczywiście dla marketingowców - jeśli puszczą to za dwie $tówki.
        O nasz wymarzony, o nasz wytęskniony...

Nie wiem dlaczego, ale nie wierzę, że Canon przestanie wmawiać tłuszczy że 28/1.8 czy 35/2 to jest wszystko w temacie standard na crop.
        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          Czemu chcesz żeby był taki drogi :wink:.
          no właśnie - też się zastanawiałem, dlaczego obiektyw z mniejszym polem obrazowym (i tym samym kącie widzenia) miałby być droższy od pierwowzoru?
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MariuszJ
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1697

Zamieszczone przez gwozdzt
            no właśnie - też się zastanawiałem, dlaczego obiektyw z mniejszym polem obrazowym (i tym samym kącie widzenia) miałby być droższy od pierwowzoru?
            A niech będzie droższy. Tylko niech będzie lepszy niż to co mają w ofercie dla APS-C. Wyśrubowali matryce do niebotycznych gęstości i proponują do tego lensy z czasów analoga... no i niestety, każdy nowocześniejszy jasny zoom okazuje się lepszym dla cropowców wyborem...
            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• MM-architekci
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2227

Wróżenie z fusów. Chcesz , to czekaj rok , przez ten czas można robić na 5d2 zdjęć , cudów nowa piątka nie będzie miała.
              no comment...

Komentarz

• fotomih
                Bywalec
                • 2009
                • 167

Zamieszczone przez MM-architekci
                Wróżenie z fusów. Chcesz , to czekaj rok , przez ten czas można robić na 5d2 zdjęć , cudów nowa piątka nie będzie miała.
                Dla poszukujących sprzętu na rynku wtórnym wyjście nowego modelu ma jednak pewną cudowną przypadłość - cena staje się przystępniejsza
                Moja galeria CB

Komentarz

• Parteq
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1159

Zamieszczone przez fotomih
                  Dla poszukujących sprzętu na rynku wtórnym wyjście nowego modelu ma jednak pewną cudowną przypadłość - cena staje się przystępniejsza
                  Tia.. A swistak..
                  Cena 5d mkI wyraznie skoczyla do gory po wyjsciu mkII.
                  Wszystko zalezy od ceny mkIII.
                  Jezeli takowy wogole sie pojawi..

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• szuler
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 829

jak będzie to będzie, za ile to już nikt nie wie, ale sporo kasy na premierę
                    a tak wogóle nie zakładaj już takich tematów idź na miasto rób zdjęcia
                    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• tombas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2194

Zamieszczone przez BartekLublin
                      czy ktoś słyszał jakieś plotki. mam zamiar przesiąść się z 40d na 5d. zastanawiam się czy nie poczekać kilka miesięcy do mIII. słyszałem coś o początku 2011. podobno ma być nowa matryca i af. czy warto czekać. ciekawe jak to będzie wyglądało cenowo...
                      do takich dywagacji, pobożnych zyczeń i wrózenia ze szklanej kuli jest osobny wątek,i tez sporo w innych dot sprzetu, naprawde myslisz, że ty pierwszy masz takie dylematy ...a gotowej recepty NIE MA
                      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• MM-architekci
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2227

Cene łatwo przewidzieć w sumie , teoretycznie będzie oscylować ~ 9k , czyli tyle ile kosztowała 5d2 po wyjściu. Zresztą z drugiej strony cena D700s które ponoć ma wyjść niebawem też ma znaczenie.

Czekanie roku na nowe body jest bez sensu , kup 5d2 rób zdjęcia a później zmienisz jak uznasz że ci nowa zabawka potrzebna.
                        no comment...

Komentarz

• chuba
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 173

Zakładając, że na początku kolejnego roku (czyli za ponad pół roku!) wyjdzie 5d mkIII będziesz miał kolejne dylematy. Na początku będą problemy z dostępnością. Po około 2 miesiącach dostępność będzie OK ale cena 5d mkIII dalej będzie zbyt wysoka, więc pewnie lepiej poczekać kolejne pół roku. Po pół roku czkania, cena będzie już w miarę przyzwoita (ale nie tak niska jak wszyscy by chcieli) i tu pojawiają się kolejne wątpliwości:
                          a] może lepiej kupić 5d mkII, ale jeszcze cena jest zbyt wysoka, przecież jak jest już mkIII to stara wersja powinna kosztować połowę nowe, może jeszcze lepiej troche poczekać....
                          b] eh mkIII nie jest taki cudowny jak wszyscy myśleli, jest gorszy od jedynek i niewiele lepszy od mk II, ale już niedługo powinien pojawić się mkIV, więc może lepiej jeszcze trochę poczekać. Na wszelki wypadek zapytam na forum czy już ktoś coś słyszał...
                          Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez tombas
                            do takich dywagacji, pobożnych zyczeń i wrózenia ze szklanej kuli jest osobny wątek,i tez sporo w innych dot sprzetu, naprawde myslisz, że ty pierwszy masz takie dylematy ...a gotowej recepty NIE MA
                            Połączyłem.

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Normalnie też bym powiedział, żeby kupować teraz.
                              Ale... ze względu na to, że ostatnio Canon nauczył się eliminować wkurzający banding (czego dowodem 7D i 550D) chyba jednak warto poczekać. Masz czym robić zdjęcia, więc co ci szkodzi?
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Grzesiek_PL
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 834

- Canon Speedlite 680EX (Liczba przewodnia 65 )
                                - 50 mm f/1.2L II
                                - 85 mm f/1.2L III
                                - 135 mm f/2L IS

Szczegóły - http://www.optyczne.pl/2980-nowo%C5%..._tygodnia.html

Komentarz

Pracuję...