Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

otóz to,

najbardziej racjonalnym wyjsciem z sytulacji bylo by zrobienie 14-24L F/4 - żylety w całym kadrze, wtedy cena mogła by być w granicach 5k zł - idealne szklo dla widoczków,

pisze o F/4 bo analizujac czy mi takie szklo o tak waskim zakresie sie przyda ze swiatlem 2.8 to swierdzam ze raczej nie, pozostane przy 16-35 mimo ze bedzie sporo gorszy

z drugiej strony taki 14-24 na cropie 1.3 bedzie dawal juz nieco bardziej uzyteczny zakres 18-31mm - ale to i tak za malo, bo te 35 mm czesciej sie uzywa w reporterce niz 14-18mm
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      No cóż argumenty są jak najbardziej racjonalne tylko, że trudno mi uwierzyć że będziemy mieli za niemal 9 tyś stałkę 14mm i lepszy jakościowo zoom o tym samym świetle za 6 kzł - przepraszam za mój brak wiary ale coś mi tu zupełnie nie pasuje .
      W sumie to każdy z nas może mieć rację, jedno jest pewne: D700 i 14-24G będzie raczej tanieć niż drożeć a jest to o tyle niebezpieczne (patrz trampek 14-24 i już 70-200VRII), że nie stracą tylko na 14-24L (2300-1800) tylko na reszcie szkieł bo (nadchodzące latami jasne Nikkory) mogą być lepsze na brzegu przy f/2.8, np.
      D700 to nie jest Rebel czy 5D. Warto się dla tej puszki nauczyć odwrotnie zakręcać szkło czy pierścień zooma. Będą chłopcy mieli powtórkę z rachunku prawdopodobieństwa.
      Chyba, że dadzą fi jak filtry i lepszą optykę... OK już milczę

Zamieszczone przez sebcio80
      najbardziej racjonalnym wyjsciem z sytulacji bylo by zrobienie 14-24L F/4 - żylety w całym kadrze, wtedy cena mogła by być w granicach 5k zł - idealne szklo dla widoczków
      Pupa, nie nie nie
      Po pierwsze Keith pisze o design priority.
      Po drugie gdyby chcieli f/4 naprawili by 17-40 - łatwiej, taniej.
      Po trzecie każdy pro (target) czy wszystkie liczące się portale zrobią benchmark N14-24 vs. 14-24L, f/4 vs. f/2.8 - jakoś tego nie widzę bo
      Po czwarte D3/s jest w FX a 1D4 w cropie; Marek musi walczyć mocniej o fotony a nie oszukujmy się h-iso raw sample z D3s wgniatają w ziemię (AA dużo słabsze niż z D3 a i poziom detali na 6400 zauważalnie poprawiony). Tu Nikkor miałby dodatkową działkę przewagi.
      Po piąte jest Samyang 14/2.8, który największą sprzedaż ma (jak każdy) w USA
      Wyobrażasz sobie porównanie tych szkieł na tych puszkach na 102400...
      Prędzej uwierzę, że przydzwonią za to szkło z grubej rury (2300-2500) niż będą robić konkurencję dla jedynego (wciąż) budżetowego UWA na świecie tj. 17-40.
      Póki co jeszcze go kupują .....
      Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
      the silence is deafening

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        No cóż argumenty są jak najbardziej racjonalne tylko, że trudno mi uwierzyć że będziemy mieli za niemal 9 tyś stałkę 14mm i lepszy jakościowo zoom o tym samym świetle za 6 kzł - przepraszam za mój brak wiary ale coś mi tu zupełnie nie pasuje .
        wiesz... ale to jest watek o plotkach, a w takich watkach errory logiczne nigdy nie stanowily problemu. przeciez kazdy kolejny model Canona od 20D poczawszy byl 10x lepszy i 3x tanszy przed swoja premiera niz po

ja w 14-24 Canona poki co nie wierze. bardziej w jakies budzetowe (a wiec i ciemniejsze) 12-18(~24) pod FF, dzieki ktoremu Canon bedzie mial po swojemu* oflankowane 14-24.

* - bedzie mial alternatywe, jednoczesnie nie wypuszczajac w wesji mkI szkla szerokiego, ktore byloby sensownie ostre, ale ktore za to bedzie sie sprzedawac w wiekszym woluminie niz znacznie drozszy 14-24. plus nie bedzie robic konkurencji do jakze dogodnie wycenionego 14/2.8

a za 5~6 lat wyjdzie takie 12-18(~24) mkII z ostrzejszymi rogami (nie zaryzykuje, ze ostrymi) i jedziemy od nowa z klepaniem kasy...
        www albo tez flickr

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

Hmm, nikonowski 14-24 to bardzo fajne szklo. Ale nie jest pozbawiony wad: relatywnie ciezki, duzy, brak mozliwosci zastosowania normalnych filtrow (co w landszaftach jest nie do przyjecia). Kolega mial D700+14-24 i sprzedal. Wlasnie z tych powodow.

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez MC_
            Hmm, nikonowski 14-24 to bardzo fajne szklo. Ale nie jest pozbawiony wad: relatywnie ciezki, duzy,
            Proszę... to jest FX 14mm, ni jak nie da rady go zrobić w wydmuszce po 18-55VR.

Zamieszczone przez MC_
            brak mozliwosci zastosowania normalnych filtrow (co w landszaftach jest nie do przyjecia).
            Jedyna wada tego szkła (z punktu widzenia projektu, nie egzemplarza; słyszałem o odpadających gumach na pierścieniu zooma, Nikon dba o dobry PR )

Zamieszczone przez MC_
            Kolega mial D700+14-24 i sprzedal. Wlasnie z tych powodow.
            Niech sobie kupi 16-35II albo 17-40
            the silence is deafening

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Zamieszczone przez gietrzy
              Proszę... to jest FX 14mm, ni jak nie da rady go zrobić w wydmuszce po 18-55VR.

Jedyna wada tego szkła (z punktu widzenia projektu, nie egzemplarza; słyszałem o odpadających gumach na pierścieniu zooma, Nikon dba o dobry PR )

Niech sobie kupi 16-35II albo 17-40
              Ad.1 --> wiem.
              Ad.2 --> nie wiedzialem.
              Ad.3 --> wlasnie tak zrobil. Kupil 16-35II i jest zadowolony.

Z racji ograniczonych funduszy ograniczylem sie do 17-40, ale nawet gdyby mnie bylo stac, to bym N14-24 nie kupil. Wlasnie z powodu braku mozliwosci uzycia polara lub polowki szarej.

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

no wlasnie i tu pojawia sie pytanie dla kogo takie szklo 14-24 jest?

- troche za maly zakres jak na reporterke
                - brak mozliwosci wkrecenia filtra, szczegolnie polara, bo z polowkami mozna sobie jakos poradzic
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• dzik
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 884

Czy w N14-24 tak wazne jest 14mm czy raczej jakosc obrazu? Jesli to drugie to wolalbym miec 16-35III z jakoscia obrazu 14-24, lzejsze, mniejsze, w warunkach reporterskich mozna zaslonic przednia soczewke UV'ka, landszafciarze nakreca polary itd. Duzo wad sie z 14mm laczy.

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez dzik
                    Czy w N14-24 tak wazne jest 14mm czy raczej jakosc obrazu? Jesli to drugie to wolalbym miec 16-35III z jakoscia obrazu 14-24, lzejsze, mniejsze, w warunkach reporterskich mozna zaslonic przednia soczewke UV'ka, landszafciarze nakreca polary itd. Duzo wad sie z 14mm laczy.
                    ja bym nawet poszedl dalej, ja bym chcial 18-50 2.8 pod FF z super jakoscia obrazu

Komentarz

• MC_
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3444

Dodam tylko, ze w kwestii 14mm to nie moge sie doczekac Ciamcianga.

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

jak juz robimy wishlist, to ja poprosze 17-40/4 mkII w tej samej cenie co teraz mkI. zeby winieta w calym zakresie ogniskowych byla na poziomie 1/2 obecnej winiety przy 25mm (mniej wiecej optymalna pod tym wzgledem ogniskowa w 17-40 mkI). i zeby rogi byly ostre. bez szalenstw, ale zeby nie bylo takich bakow jak zakres 19-21 w 17-40 mkI, gdzie boki kadru potrafia niezle odplynac bez domkniecia do f/11, a i przy f/11 nie szczypia w oczy ostroscia. niestety, jestem landszafciarzem nie kotleciarzem i rogi zdjecia tez mi sie z reguly mieszcza w DOF. ostrosc tych rogow traktuje jako naturalna potrzebe, nie bonus

poza tym 17-40 mi pasuje. lekki i maly jak na fi77, przyjemnie zbudowany, zakres fantastyczny i nawet z dystorsjami mozna przezyc, bo i od tego rodzaju zooma nie oczekuje wzorowych murkow od linijki
                        www albo tez flickr

Komentarz

• yggdrassill
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 240

jak wishlist to i ja sie wpisze
                          jedyny zoom jaki mi sie by przydal to rozciagniecie nieco 16-35 do 15-50/2,8
                          reszte mam w stalkach

Komentarz

• ARN
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 757

Zamieszczone przez akustyk
                            jak juz robimy wishlist, to ja poprosze 17-40/4 mkII w tej samej cenie co teraz mkI. zeby winieta w calym zakresie ogniskowych byla na poziomie 1/2 obecnej winiety przy 25mm (mniej wiecej optymalna pod tym wzgledem ogniskowa w 17-40 mkI). i zeby rogi byly ostre. bez szalenstw, ale zeby nie bylo takich bakow jak zakres 19-21 w 17-40 mkI, gdzie boki kadru potrafia niezle odplynac bez domkniecia do f/11, a i przy f/11 nie szczypia w oczy ostroscia. niestety, jestem landszafciarzem nie kotleciarzem i rogi zdjecia tez mi sie z reguly mieszcza w DOF. ostrosc tych rogow traktuje jako naturalna potrzebe, nie bonus

poza tym 17-40 mi pasuje. lekki i maly jak na fi77, przyjemnie zbudowany, zakres fantastyczny i nawet z dystorsjami mozna przezyc, bo i od tego rodzaju zooma nie oczekuje wzorowych murkow od linijki
                            Dorzucę swoje 0,03 PLN ze strony również-czekającego-na-17-40MkII
                            Może to co napiszę nie będzie popularne (z punktu widzenia Canona - idealny klient :-D ), ale jeżeli poprawią 17-40, to jestem w stanie dać za niego dużo więcej w stosunku do dzisiejszej ceny.

Komentarz

• konradl
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 980

nie poprawia... IMO
                              bo wtedy nowe 14-24 i 16-35 ktory jest juz "done" wedlug canona zacznie tracic sens...

Komentarz

• mamiyka
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 289

Zamieszczone przez MC_
                                ...
                                Z racji ograniczonych funduszy ograniczylem sie do 17-40, ale nawet gdyby mnie bylo stac, to bym N14-24 nie kupil. Wlasnie z powodu braku mozliwosci uzycia polara lub polowki szarej.
                                Nie mam 14-24,ale zapytam : nie da tam się wkręcić żadnej Koki,Lee,Hitecha albo innego cuda

Komentarz

Pracuję...