Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ARN
    Uzależniony
    • 2008
    • 757

Zamieszczone przez mamiyka
    Nie mam 14-24,ale zapytam : nie da tam się wkręcić żadnej Koki,Lee,Hitecha albo innego cuda
    Też nie mam 14-24, ale z tego co wiem - nie da się.
    I w dodatku ponoć nie da się też użyć filtrów tylnych...

Zamieszczone przez konradl
    nie poprawia... IMO
    bo wtedy nowe 14-24 i 16-35 ktory jest juz "done" wedlug canona zacznie tracic sens...
    Po pierwsze - to jest przecudnej urody dział pobożnych życzeń :-)
    Ponadto - jeżeli nadal na wszystkim będą trzymać łapę księgowi (co nie dziwi), to pomysł z 17-40 mkII nie jest taki nierealny. Produkcja 14-24 jest/będzie wyścigiem z konkurencją na wysokiej półce cenowej, czyli przy stosunkowo niewielkim wolumenie sprzedaży. Natomiast wprowadzenie 17-40mkII w rozsądnej cenie spowodowałoby masową jego sprzedaż - to nie jest masakryczny pułap 8-10k, ale osiągalne dla przeciętnego landszafciarza ~4k, który bez wahania wyciągnie taką kwotę z portfela. Oczywiście pod warunkiem sensownych poprawek i utrzymania poręczności tego szkła - vide post akustyka
    Ostatnio edytowany przez ARN; 14901. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• nowart
      Uzależniony
      • 2007
      • 809

bo wtedy nowe 14-24 i 16-35 ktory jest juz "done" wedlug canona ...
      a gdzie - jeśli można wiedzieć - Canon podał info, że są już "done" ?

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Nie mam 14-24,ale zapytam : nie da tam się wkręcić żadnej Koki,Lee,Hitecha albo innego cuda
        Nie...

Komentarz

• konradl
          Uzależniony
          • 2004
          • 980

Kolega costam zmontowal i od 18mm chyba nie winietuje. Z tym ze filtr i holder wyszedl go pod 2k Juz nie wspomne o rozmiarze tego potwora.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez nowart
          a gdzie - jeśli można wiedzieć - Canon podał info, że są już "done" ?
          canon bezposrednio nie podal, ale z plotek i z logiki tak wynika. Ile mkII jest na rynku, ze 3 lata?
          Zamieszczone przez ARN
          Po pierwsze - to jest przecudnej urody dział pobożnych życzeń :-)
          wiem, ze ten watek to takie baju baju , a po za tym ja pierwszy bym polecial po 17-40 mk2 gdyby sie tylko pojawilo.
          Tyle, ze wydaje mi sie ze canon zapedzil siebie i nas w slepa uliczke, wypuszczajac niedorobione 16-35 II i teraz bedzie strugal glupka pare lat...
          Ostatnio edytowany przez konradl; 564. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• nowart
            Uzależniony
            • 2007
            • 809

canon bezposrednio nie podal, ale z plotek i z logiki tak wynika. Ile mkII jest na rynku, ze 3 lata?
            ...
            premierę 16-35II miał bodajże jakieś 2.5 roku temu. z jakiej logiki wynika, że Canon po niespełna trzech latach wypuści kolejnego następcę tego szkła?

p.s. o widzisz, nie doczytałem Twojej wypowiedzi do końca. Tu już piszesz w oparciu o poprawną (czytaj "Canonową" logikę

Tyle, ze wydaje mi sie ze canon zapedzil siebie i nas w slepa uliczke, wypuszczajac niedorobione 16-35 II i teraz bedzie strugal glupka pare lat...
            Ostatnio edytowany przez nowart; 12039.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez gietrzy
              W sumie to każdy z nas może mieć rację, jedno jest pewne: D700 i 14-24G będzie raczej tanieć niż drożeć a jest to o tyle niebezpieczne (patrz trampek 14-24 i już 70-200VRII), że nie stracą tylko na 14-24L (2300-1800) tylko na reszcie szkieł bo (nadchodzące latami jasne Nikkory) mogą być lepsze na brzegu przy f/2.8, np.
              D700 to nie jest Rebel czy 5D. Warto się dla tej puszki nauczyć odwrotnie zakręcać szkło czy pierścień zooma. Będą chłopcy mieli powtórkę z rachunku prawdopodobieństwa.
              Chyba, że dadzą fi jak filtry i lepszą optykę... OK już milczę
              Tylko to jest wciąż zakładanie, że Canon z Nikonem prowadzą jakąś wojnę. To forowicze prowadzą wojny i z tego wcale nie musi wynikać strategia wypuszczania nowości przez te firmy.

BTW: Ja bym się nie napalał na możliwość wypuszczenia poprawionej wersji 17-40 w najbliższym czasie .

Póki Canon będzie miał sprzedaż jaką ma (dla przykładu liczba produkowanych 1D mkIII jest większa niż D3 i D3x razem) to zapomnijmy, że będą jakieś zasadnicze zmiany w podejściu do tematu z ich strony. W segmencie entry level mają ciągle bonus w postaci gęstrzych matryc i filmów HD, do tego dochodzi zaskakująco dobry odzew na 5D mkII i 7D co utwierdza ich niestety w dotychczasowej strategii działań.
              Realnie jak się pojawią jakieś nowości to będą to albo "przełomowe" matryce 50 MPx albo poprawione dotychczasowe konstrukcje (mam na myśli szkła). Co się może pojawić nowego to coś pod filmy, bo tutaj wyraźnie widać że "rynek" tego chce.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                To forowicze prowadzą wojny i z tego wcale nie musi wynikać strategia wypuszczania nowości przez te firmy.
                Inaczej: kto płaci za szkła i już ma wybór w pełnej klatce?

Artur, done - zrobiony, obecny na rynku pada w kontekście mojego postu/cytatu Keitha z northlight.co.uk
                Dostał plotkę z rok temu, wspominał o niej z rok temu a niedawno ją powtórzył robiąc podsumowanie szkieł z tejże plotki i tam wymienił 16-35II jak done - zrobiony, (już) obecny na rynku, dostępny w sprzedaży... nie chodziło mu o done jako szkło, którego żywot dobiegł końca
                the silence is deafening

Komentarz

• allxages
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2549

Zamieszczone przez gietrzy
                  słyszałem o odpadających gumach na pierścieniu zooma, Nikon dba o dobry PR )
                  A ja widziałem

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

Zamieszczone przez allxages
                    A ja widziałem
                    Ja też, wygląda to koszmarnie. Świetnie zrobione szkło i taka rozciągnięta zwisająca guma, jak nie przymierzając.... tylko, że czarna.
                    Jarek

Komentarz

• MC_
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3444

Zamieszczone przez oskarkowy
                      Ja też, wygląda to koszmarnie. Świetnie zrobione szkło i taka rozciągnięta zwisająca guma, jak nie przymierzając.... tylko, że czarna.
                      Sa i czarne "gumy" Moze te w obiektywach Nikona to jakis recycling?

Komentarz

• Bahrd
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 3053

Lenie patentowane to jednak w Canonie nie pracują: http://www.canonrumors.com/2009/12/l...ts-everywhere/
                        LIS 24-70 - ?
                        600DO - ??
                        ...
                        24-35/1.6-2.1 - ???
                        Za CR
                        I’m told that a certain TV station will be using the 14-24 f/2.8L, 24-70 f/2.8L IS & 70-200 f/2.8L IS II for upcoming ultra HD productions.
                        Co to jest Ultra HD?
                        Zamieszczone przez MC_
                        Moze te w obiektywach Nikona to jakis recycling?
                        Nie pierwszy to przypadek, gdy "ekologiczne" rozwiązania powodują kłopoty.
                        Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost
                        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• allxages
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2549

Zamieszczone przez Bahrd
                          Nie pierwszy to przypadek, gdy "ekologiczne" rozwiązania powodują kłopoty.
                          Po słowach MC_ "może" stawiasz tak śmiałe stwierdzenia? No proszę...

Komentarz

• Bahrd
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 3053

Znalazłem: http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra_HD - 7680 × 4320 pikseli...
                            Zamieszczone przez allxages
                            Po słowach MC_ "może" stawiasz tak śmiałe stwierdzenia? No proszę...
                            W wątku otagowanym jak ten miałbym się miarkować?

CR
                            The updated super telephotos will get a styling, coating and IS update.
                            Będą czarne?!
                            Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
                            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Zamieszczone przez Bahrd
                              Będą czarne?!
                              Na pewno lżejsze (patrz 100IS, 200IS, 800IS).
                              Powłoki - poproszę mieszankę 14II-24II-200/2
                              IS - widziałem 200/2 na cropie przy 1/15... zostawmy czas dostosujmy IS do ogniskowych
                              optyka: widziałem MTF 300IS, brak słów, mogą dostosować do tych 50-60 MPx puszek, tylko, że na razie ich brak a zdjęcia duetu 7D (45MPx) i 300IS nadal zachwycają.
                              the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18793

Ja słyszałem plotę, że podobno długie stałki były już gotowe do wypuszczenia w tym roku (stąd pojawiła się informacja, że mark IV miał być razem ze szkłami) ale wstrzymali ze względów marketingowych, że to niby nic nie wnosi ten nowy IS i mają się pojawić w 2010 w jakichś zupełnie nowych wersjach, właściwie jako nowe konstrukcje.
                                Być może stwierdzili, że wypuszczanie kolejnych odgrzewanych kotletów mija się z celem - byłoby to nietypowe myślenie jak na canona - więc wątpliwe . Raczej mogą tu grać rolę inne względy - może optymalizacja pod kątem filmów, może jakieś wersje z DO? Licho wie ale coś jest na rzeczy, bo nawet przedstawiciele Canona byli zdziwieni, że premiera marka IV była bez szkieł, a z drugiej strony jak mało który korpus ten kojarzy się właśnie z długimi tele.
                                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...