Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez konrad
    Na słowo harcerza mam Ci uwierzyć czy weźmiesz przykład z MMM i podasz źródło tej informacji?
    Ztcp to (wpisz w google, firefox) northlight co uk
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez wain
    Chcialbym trzymac Cie za slowo ale to nic nie da . Btw mysle ze cena 5d nie spadnie jak cos to predzej wypuszcza trabanta (w spec duzo nizej 5D) niz znaczaco obniza ceny 5d.
    Dżizas, jest w necie wywiad z Vincentem Laforet'em (od 5DII filmów), chwali tryb video, chwali FCP i Maca w ogóle i jasno i wyraźnie mówi, że Canon nie ma w najbliższej przyszłości w planach tańszego od 5DII FF.
    Były rabaty w USA (chyba 2006) jak kupiłeś 24-105 dostawałeś z powrotem (teraz jest już instant także bez problemu) przykładowo $100, jak kupowałeś 5D dostawałeś $200, ale jak kupowałeś i to i to dostawałeś podwójnie czyli 200 za szkło i 400 za 5D. I tak imho to mogą załatwić. Cena 5DII zbliży się do $2k (więcej od A850 bo ten ma LV i video) a lensik zagwarantuje zniewolenie kolejnego frajera
    Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120. Powód: Automerged Doublepost
    the silence is deafening

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Zamieszczone przez sirlukas
      5D nigdy nie miał i nie będzie miał "video mode"
      Jak dla mnie, to ma ten video mode wystarczająco z'developowany po nowym firmware'rze. Przydałoby się jeszcze 720p60 do sportu (ostatnio gdzieś czytałem jednak, że digic IV nie ogarnia downscalingu video i 720p60 w 7d to zwyczajnie pominięte linie ) Oto przykłady 5d, które w pełni potwierdzają używalność video mode'a : http://canon-board.info/showpost.php...62&postcount=1

(cholera, chyba że chodziło wam o 5d2! Ja pod pojęciem 5d mam już zmapowane na sztywno 5d2, bo o 5d już dawno zapomniałem )

Komentarz

• sirlukas
        Początki nałogu
        • 2009
        • 301

Zamieszczone przez micles

(cholera, chyba że chodziło wam o 5d2! Ja pod pojęciem 5d mam już zmapowane na sztywno 5d2, bo o 5d już dawno zapomniałem )
        Yep.
        "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
        ... mój zestaw...

Komentarz

• wain
          Uzależniony
          • 2007
          • 630

Zamieszczone przez gietrzy
          Ztcp to (wpisz w google, firefox) northlight co uk
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dżizas, jest w necie wywiad z Vincentem Laforet'em (od 5DII filmów), chwali tryb video, chwali FCP i Maca w ogóle i jasno i wyraźnie mówi, że Canon nie ma w najbliższej przyszłości w planach tańszego od 5DII FF.
          A mowil to przed czy po premierze soniacza?

Zamieszczone przez gietrzy
          Były rabaty w USA (chyba 2006) jak kupiłeś 24-105 dostawałeś z powrotem (teraz jest już instant także bez problemu) przykładowo $100, jak kupowałeś 5D dostawałeś $200, ale jak kupowałeś i to i to dostawałeś podwójnie czyli 200 za szkło i 400 za 5D. I tak imho to mogą załatwić. Cena 5DII zbliży się do $2k (więcej od A850 bo ten ma LV i video) a lensik zagwarantuje zniewolenie kolejnego frajera
          W sumie racja moga kusic rabatami ale cena golego body bez rabates sadze ze dosc powoli bedzie spadac.. Filmy jednak okazaly sie mocnym/znaczacym ficzerem.
          40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
          www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• michaljedynak
            Bywalec
            • 2009
            • 108

Do zarabiania prawdziwej kasy to Canon ma inne dzialy elektroniki:

"Pomimo tego, że firma jest rozpoznawana głównie jako producent aparatów fotograficznych i drukarek komputerowych rynku konsumenckiego, większość przychodów firmy pochodzi z działu produktów biurowych, zwłaszcza analogowych i cyfrowych kopiarek, a także linii wielofunkcyjnych urządzeń cyfrowych imageRUNNER. Dodatkowo, Canon jest dostawcą mechanizmów drukujących między innymi do popularnych drukarek laserowych LaserJet firmy Hewlett-Packard, a także do drukarek wielkoformatowych - ploterów firmy Océ"

Co nie znaczy, ze ich aparaty sprzedawane sa ponizej kosztow produkcji

W Canonie dobrze wiedza, na czym zarabiaja:
            Aparaty to zaledwie 25% ich obrotow. Zeby nie byc goloslownym:

Patrz str. 40/102.
            Ostatnio edytowany przez michaljedynak; 26105.
            Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...

Komentarz

• konrad
              Bywalec
              • 2006
              • 156

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              BTW: te dane które pokazywał MMM to dane dla rynku Japońskiego czyli dla całości rynku może być to prawda albo może być lipa.
              To nie jest lipa, bo to są podstawy ekonomii. Niższa cena produktu to wyższa sprzedaż. Nie ma takiej opcji, żeby poza Japonią lub gdziekolwiek indziej sprzedawało się więcej droższego modelu, a mniej tańszego. Linia xxD kosztuje tylko 50% więcej od modeli xxxd, a sprzedaje się tego aż 3 razy mniej, co widać po wykresie sprzedaży. Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd.

Nie skarżą się, że linia xxxD kanibalizuje xxD, bo cieszą się, że firma zarabia.
              fotografia.bielski.org

Komentarz

• michaljedynak
                Bywalec
                • 2009
                • 108

"Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd."

Ja bym raczej powiedzial, ze ma 2 razy wieksze obroty (a nie przychody) na xxxD, co w tym przypadku moze stanowic znaczaca roznice....

Na kazdej puszce xxD zarabiaja zapewne wiecej (netto) niz na xxxD.

Komentarz

• ARN
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 757

Zamieszczone przez michaljedynak
                  "Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd."

Ja bym raczej powiedzial, ze ma 2 razy wieksze obroty (a nie przychody) na xxxD, co w tym przypadku moze stanowic znaczaca roznice....

Na kazdej puszce xxD zarabiaja zapewne wiecej (netto) niz na xxxD.
                  W naszej, polskiej nomenklaturze skarbowo-finansowej (i nie tylko) przychód to jest to samo co obrót.
                  Natomiast dochód jest zyskiem (brutto lub netto)

A o dochodzie (czyli, upraszczając, pewnym procencie zysku/narzutu na danym towarze) firma Canon na pewno nikogo publicznie nie poinformuje ;-)

Komentarz

• michaljedynak
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 108

Dokladnie to mialem na mysli

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

To nie jest lipa, bo to są podstawy ekonomii. Niższa cena produktu to wyższa sprzedaż. Nie ma takiej opcji, żeby poza Japonią lub gdziekolwiek indziej sprzedawało się więcej droższego modelu, a mniej tańszego. Linia xxD kosztuje tylko 50% więcej od modeli xxxd, a sprzedaje się tego aż 3 razy mniej, co widać po wykresie sprzedaży. Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd.

Nie skarżą się, że linia xxxD kanibalizuje xxD, bo cieszą się, że firma zarabia.
                      Ale jest opcja, że te proporcje mogą być inne 8). Po prostu jak się powołujesz na jakieś dane to muszą one obejmować całość rynku, a nie jego wycinek i to z kraju który jest znany z pewnej specyfiki swojego rynku.
                      Dalej są to wszystko spekulacje i dalej nie wyjaśniłeś skąd się wzięła teza jakoby: "ta sprzedaż jest tak śmiesznie mała, że praktycznie nie ma żadnego znaczenia dla przychodów firmy". Przypominam że chodziło o jedynki .

A i jeszcze pytanie skąd wiadomo, "Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd." ?

Spekulować oczywiście można ale z tego nie wynikną żadne konstruktywne wnioski szczególnie co do przyszłości. To nadal wszystko domysły i nic więcej. Żadne twierdzenia wygłaszane nawet najbardziej autorytatywnym tonem nie zmienią tego faktu.
                      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• mgtan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1084

3D będzie o ile będzie uwazam w 2012 czemu? a bo:
                        2010 to 1D (czyli 3D to strzał do własnej barmki by był)
                        2011 1Ds MkIV i dokłądnie to samo
                        2012 7D Mark II + 3D ?
                        Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                        24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                        Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• Loome
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1008

ciekawe info apropo d700, d3, d3x napisaliscie tu panowie z 2 strony - skoro taki ten d700 niedobry dla nikona.. to czemu nie podwyzszy ceny? dziwi mnie to canon na 5d II podwyzszyl, a nikon na d700 nie moze?

Komentarz

• konrad
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 156

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Ale jest opcja, że te proporcje mogą być inne 8). Po prostu jak się powołujesz na jakieś dane to muszą one obejmować całość rynku, a nie jego wycinek i to z kraju który jest znany z pewnej specyfiki swojego rynku.
                            Masz rację. Nie są to dokładne dane dla całego rynku, ale i tak są dużo lepsze niż Twoje zasłyszane plotki, które w ogóle mogą nie być prawdziwe.

dalej nie wyjaśniłeś skąd się wzięła teza jakoby: "ta sprzedaż jest tak śmiesznie mała, że praktycznie nie ma żadnego znaczenia dla przychodów firmy". Przypominam że chodziło o jedynki .
                            Oglądałeś wykres? Załóżmy optymistycznie, że 1D to 0.999% i o mały włos nie załapał się na ten wykres. Teraz sobie policz ile razy więcej się sprzedaje xxxD i policz różnicę w przychodach z jednego i drugiego modelu. Będziesz wiedział dlaczego sprzedaż jedynek nie ma znaczenia dla ogólnych przychodów działu foto.

A i jeszcze pytanie skąd wiadomo, "Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd." ?
                            Na podstawie danych z wykresu wychodzi, że xxxD sprzedaje się 3 razy więcej niż xxD. Zgadza się? xxD kosztuje 50% więcej niż xxxD. Zgadza się? Oblicz sobie resztę.

Spekulować oczywiście można ale z tego nie wynikną żadne konstruktywne wnioski szczególnie co do przyszłości. To nadal wszystko domysły i nic więcej. Żadne twierdzenia wygłaszane nawet najbardziej autorytatywnym tonem nie zmienią tego faktu.
                            Oczywiście, że na podstawie tych wyliczeń nie wywróżymy czy Canon wypuści 3D i jaka to będzie ewentualnie puszka. Te wyliczenia jedynie obalają Twoją tezę, że Canon nie może wydać 3D, żeby nie kanibalizować sprzedaży 1D. Nie jest to prawda i łatwo to sobie wyliczyć.
                            fotografia.bielski.org

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Na podstawie danych z wykresu wychodzi, że xxxD sprzedaje się 3 razy więcej niż xxD. Zgadza się? xxD kosztuje 50% więcej niż xxxD. Zgadza się? Oblicz sobie resztę.
                              A skąd wiesz ile Canon zarabia na poszczególnych puszkach? Jeśli na xxxD zarabia $5 na sztuce a na 1D zarabia #1500 to proporcje nieco się odwracają. Prawdopodobnie przesadziłem ale założenie, że zysk jest proporcjonalny do ceny aparatu nie jest moim zdaniem słuszne.
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Bahrd
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 3053

Akustyk, pomóż!
                                http://www.eoszine.nl/339/Laatste-nummer.html#ep54986=6 albo http://www.eoszine.nl/54961/12-13_EOS-7D.pdf - przełóż na nasze "Conclusie" z tego zina
                                Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
                                EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

Pracuję...