Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzik
    Uzależniony
    • 2008
    • 884

Zamieszczone przez mathom
    strzelam - 1-5$ ? zobacz jak tanie są procesory o sporo gęstszym upakowanu elementów, albo monitory/telewizory lcd/plazmy.

ps. tak na prawdę, ani Ty ani jak tego nie oszacujemy - jest to pewnie jedna z najpilniej strzeżonych tajemnic.
    Jestem przekonany ze spokonie >100$

"Thin disksofsilicon called “wafers” are used asthe raw material ofsemiconductor
    manufacturing. Depending upon itscomposition, (for example, high-resistivity
    silicon wafershave much greater electrical field depth -- and broader spectral
    response -- than low-resistivitywafers) an 8" diameter wafer could costasmuch as
    $450 to $500, $1,000 or even $5,000. After several hundred processsteps, perhaps
    between 400 and 600 (including, for
    example, thin film deposition,
    lithography, photoresistcoating and
    alignment, exposure, developing,
    etching and cleaning), one hasa wafer
    covered with sensors. Ifthe sensorsare
    APS-Csize, thereareabout200 ofthem
    on the wafer, depending on layoutand
    the design ofthe peripheryofeach
    sensor. For APS-H, there are about46
    or so. Full-frame sensors? Just20. Consider, too, thatan 8" silicon
    wafer usuallyyields1000 to 2000 LSI
    (Large-Scale Integrated) circuits. If, say, 20 areashave defects, such asdustor
    scratches, up to 1980 usable chipsremain. With 20 large sensorson a wafer, each
    sensor isan easy“target.” Damage anywhere ruinsthe whole sensor. 20 randomly
    distributed dustand scratch markscould ruin the whole batch. Thismeansthatthe
    handling offull-frame sensorsduring manufacture needsto be obsessivelyprecise,
    and therefore theyare more expensive.an 8-inch silicon wafercapable of yielding
    thousandsof standard LSIs."

http://www.usa.canon.com/uploadedima...on_CMOS_WP.pdf
    Ostatnio edytowany przez dzik; 15371.

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Logika podpowiada również, że gdyby istotnie byłaby to zachcianka Canona, żeby blokować tanie FF, to takie giganty elektroniki jak np. Samsung tłukłyby matryce FF dla siebie i każdego, kto się zgłosi - tak jak robi to z powodzeniem w przypadku pamięci, procesorów i LCD.
      Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Faktem jest że podobno coś kombinują z naświetlaniem większych wafli. Póki co jednak jest tak ja napisał Bahrd - "rozmiar jest ważny" 8).
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

to może niech się składa z kilku ? (nie wiem, nie znam się, ale logika to podpowiada)
          Chyba nie myślisz, że pierwszy na to wpadłeś?
          Były już takie sklejane matryce, niestety - sklejanie było widać.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• mathom
            Początki nałogu
            • 2007
            • 428

Zamieszczone przez Merde
            Chyba nie myślisz, że pierwszy na to wpadłeś?
            nie no co ty

może faktycznie macie racje, a może to takie tłumaczenie sobie wydanych na ff złociszy
            FF + L
            Moje stocki
            Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• Bahrd
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 3053

Zamieszczone przez Merde
              Jest szansa, że będzie lepiej: http://www.usa.canon.com/templatedat...s_Fall2009.pdf - str. 7-8. W końcu ktoś musi te megamatryce Brain 28k dla REDa wyprodukować

Komentarz

• Quadrifoglio
                Początki nałogu
                • 2006
                • 364

"amatorskie FF" ....

Niektórzy by chcieli by producenci zjedli własny ogon. To nie caritas. Jak ktoś myśli o tanim FF to sobie długie lata poczeka.

Dziwię się, że szczególnie amatorom tak straaasznie przeszkadza przedpotopowy 5d ktorego mozna bylo kupic za 5 tys, a uzywany taniej. Oczywiście jak wszedł 5D II to stary robi już zdjęcia które nie nadają się do oglądania ...

W wyścigach samochodowych niektórzy startują z tysiącem koni pod maską a innni po prostu wygrywają wyścigi. Tzw brandzlotechnika wśród fotoamatorów jest jeszcze większa niż wśród motomaniaków.
                http://praca-magisterska.info
                http://alfetta.pl

Komentarz

• mathom
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 428

Zamieszczone przez Quadrifoglio
                  "amatorskie FF" ....
                  Dziwię się, że szczególnie amatorom tak straaasznie przeszkadza przedpotopowy 5d ktorego mozna bylo kupic za 5 tys, a uzywany taniej. Oczywiście jak wszedł 5D II to stary robi już zdjęcia które nie nadają się do oglądania ...
                  Pamiętaj, że 5k dla przeciętnego amatora, który nie zarabia na zdjęciach to nie jest mało. Poza tym ciężko trafić na niezajechaną puszkę.
                  FF + L
                  Moje stocki

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Jakby za 5000 dostępne nowe sklepowe 5dmkI z gwarancją + normalny wyświetlacz z epoki 50d/5dmk2, to bym się zastanawiał.

Komentarz

• comatus
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 725

Zamieszczone przez micles
                      Jakby za 5000 dostępne nowe sklepowe 5dmkI z gwarancją + normalny wyświetlacz z epoki 50d/5dmk2...
                      Jakby nie kombinować to i tak nie dostaniesz ;-)

Komentarz

• dzik
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 884

Zamieszczone przez Bahrd
                        Logika podpowiada również, że gdyby istotnie byłaby to zachcianka Canona, żeby blokować tanie FF, to takie giganty elektroniki jak np. Samsung tłukłyby matryce FF dla siebie i każdego, kto się zgłosi - tak jak robi to z powodzeniem w przypadku pamięci, procesorów i LCD.
                        Dokladnie, jesli da sie sprzedawac takie matryce po 10$ to by producent znalazl.

Komentarz

• jaś
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2601

Zamieszczone przez Quadrifoglio
                          "amatorskie FF" ....

Niektórzy by chcieli by producenci zjedli własny ogon. To nie caritas. Jak ktoś myśli o tanim FF to sobie długie lata poczeka.

W wyścigach samochodowych niektórzy startują z tysiącem koni pod maską a innni po prostu wygrywają wyścigi. Tzw brandzlotechnika wśród fotoamatorów jest jeszcze większa niż wśród motomaniaków.
                          "Amatorskie FF" przyjdzie szybciej niz myślisz, sony naciska i naciśnie bardziej , 5D jest ok chętnie bym kupił ale raczej nowego niż używkę
                          Jestem szumofobem
                          S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• mathom
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 428

Zamieszczone przez jaś
                            "Amatorskie FF" przyjdzie szybciej niz myślisz, sony naciska i naciśnie bardziej , 5D jest ok chętnie bym kupił ale raczej nowego niż używkę
                            zgadza się, konkurencja motorem postępu. oprócz sony naciska też nikon i paradoksalnie kryzys - może jeden z drugim księgowym obudzi się i zechce zarobić na efekcie skali obniżając cenę... o ile producenci C/N/S nie są w cichej zmowie cenowej ...
                            FF + L
                            Moje stocki

Komentarz

• Bahrd
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 3053

zgadza się, konkurencja motorem postępu. oprócz sony naciska też nikon
                              Ale dlaczego ani N...n ani (szczególnie) S...y nie wypuścili - ani od razu, ani dotąd - owego "taniego" FF?

Komentarz

• mathom
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 428

Zamieszczone przez Bahrd
                                Ale dlaczego ani N...n ani (szczególnie) S...y nie wypuścili - ani od razu, ani dotąd - owego "taniego" FF?
                                jak mam 4 fryzjerów w okolicy to też wszyscy mają te same ceny, mimo że w innej dzielnicy mają inne. cicha (lub nie cicha) zmowa cenowa. 3 producentów to jeszcze nie jest tak dużo - zobacz co się dzieje na rynku telefonów, kompaktów, kompów itd.
                                FF + L
                                Moje stocki

Komentarz

Pracuję...