Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Zamieszczone przez konrad
    5D to puszka typu Kononowicz - nie ma niczego.
    Ma FF, niskie szumy i video mode :P

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez wain
      Jesli 1dIV bedzie FF(a wszystko na to wskazuje)
      To też wishful thinking.

Zamieszczone przez Loome
      To by wychodzilo ze w nikonie nic powyzej d700 tez nie powinno sie pojawic?
      Ale marketing i pozycjonowanie sprzętu w Canonie i u Nikona to dwa różne światy. Nie ma szans, że Canon wypuści wszystkomający korpus typu D700 który będzie kanibalizował sprzedaż jedynek - po prostu nie ma takiej możliwości.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• Loome
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1008

Zamieszczone przez wain
        Hmm .. a co jest odpowiednikiem 5D w nikonie?...
        nie kojarze w nikonie FF ze autofocusem jak w d60
        3d (FF + AF z 7d) moze byc polepszonym d700 (wizjer, pixele, szumy, kolory). ale czy bedzie to sie okaze.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        ale skoro u nikona d700 nie zabija sprzedazy nikonowskich full profi puszek, to i w canonie nie powinno.
        zauwaz ze pozycjonowanie sprzetu w canonie wlasnie sie zmienia. kto wie, czy linia 5d nie zostanie jeszcze bardziej okrojona, 3d nieco poprawionym 700d bedzie.
        Ostatnio edytowany przez Loome; 18670. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• konrad
          Bywalec
          • 2006
          • 156

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          Nie ma szans, że Canon wypuści wszystkomający korpus typu D700 który będzie kanibalizował sprzedaż jedynek - po prostu nie ma takiej możliwości.
          Nie można "kanibalizować sprzedaży jedynek", bo ta sprzedaż jest tak śmiesznie mała, że praktycznie nie ma żadnego znaczenia dla przychodów firmy.
          fotografia.bielski.org

Komentarz

• wain
            Uzależniony
            • 2007
            • 630

Zamieszczone przez Loome
            nie kojarze w nikonie FF ze autofocusem jak w d60
            Mam przypomniec tytuly watkow-dymatow na forum nikona "co wybrac..."?
            Jasne ze nie jest konkuretnem "wprost" ale jest im najbliżej do siebie ze wszystkich aparatów w odpowiadajacych im stajniach.
            40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
            www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez Loome
              ale skoro u nikona d700 nie zabija sprzedazy nikonowskich full profi puszek, to i w canonie nie powinno.
              A skąd wiadomo że nie zabija. Ploty mówią że jest wręcz odwrotnie.

bo ta sprzedaż jest tak śmiesznie mała, że praktycznie nie ma żadnego znaczenia dla przychodów firmy.
              A możesz podać jakie źródło tej informacji?
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• wain
                Uzależniony
                • 2007
                • 630

Zamieszczone przez Loome
                kto wie, czy linia 5d nie zostanie jeszcze bardziej okrojona, 3d nieco poprawionym 700d bedzie.
                Spokojnie do nastepcy 5D jeszcze 2 lata... wiec ciezko powiedziec co i jak bedzie za ten czas u canona i nikona.
                www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez Loome
                  ale skoro u nikona d700 nie zabija sprzedazy nikonowskich full profi puszek
                  No, ale właśnie zabija! Pisałem o tym kilka stron wcześniej... D700 zjada D3. Canon (jak każdy) śledzi non stop wyniki sprzedaży konkurencji i dlatego jest powód dla którego 7D jest zamknięty w aps-c, resztę odpisał Kolekcjoner........
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez wain
                  Spokojnie do nastepcy 5D jeszcze 2 lata... wiec ciezko powiedziec co i jak bedzie za ten czas u canona i nikona.
                  Zapominasz o Sony
                  Alfiok wymusi zdołowanie 5DII - nie ma bata! Nikt normalny (szczególnie w USA) nie przejdzie obojętnie obok różnicy rzędu siedmiuset USD. Prawdziwy wrzód na pupie Alfioka to ceny Zeiss'ów i brak ZA 24/1.4. Gdyby nie to Canon byłby (wreszcie) w opałach a my wybierali byśmy pkt AF okiem
                  Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120. Powód: Automerged Doublepost
                  the silence is deafening

Komentarz

• konrad
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 156

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    A skąd wiadomo że nie zabija. Ploty mówią że jest wręcz odwrotnie.

A możesz podać jakie źródło tej informacji?
                    MMM prezentował w wątku o 7D wykres przedstawiający procentowy udział DSLR w rynku. 50D miał udział na poziomie 2%. 5D jako droższy sprzęt nie zmieścił się nawet w 1% progu, który był uwzględniony na wykresie (chociaż pewnie dlatego, że wykresy są za rok 2008 a 5D2 był zbyt krótko w tym okresie na rynku). Jedynki oczywiście też się nie załapały na wykres.

Canon ma jedynki dla prestiżu, a nie do zarabiania. Do zarabiania to mają xxxD i xxD, co widać po tym wykresie. Ogólny trend jest taki, że czym tańsza puszka tym więcej można na niej zarobić.
                    fotografia.bielski.org

Komentarz

• sirlukas
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 301

Zamieszczone przez micles
                      Ma FF, niskie szumy i video mode :P
                      5D nigdy nie miał i nie będzie miał "video mode"
                      "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                      ... mój zestaw...

Komentarz

• konrad
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 156

Zamieszczone przez gietrzy
                        No, ale właśnie zabija! Pisałem o tym kilka stron wcześniej... D700 zjada D3.
                        A nie pomyślałeś o tym, że to "zjadanie" może im się finansowo opłacać?

Lepiej sprzedać 10 tys puszek po 2500 USD i na dokładkę trochę puszek po 4000 USD niż sprzedać tylko 5 tys puszek po 4000 USD i żadnej po 2500 USD.
                        fotografia.bielski.org

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

A nie pomyślałeś o tym, że to "zjadanie" może im się finansowo opłacać?
                          Lepiej sprzedać 10 tys puszek po 2500 USD i na dokładkę trochę puszek po 4000 USD niż sprzedać tylko 5 tys puszek po 4000 USD i żadnej po 2500 USD.
                          Czytałem info, z której jasno wynikało: Nikon (finansowo) żałuje takiej a nie innej specyfikacji D700.
                          the silence is deafening

Komentarz

• konrad
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 156

Czytałem info, z której jasno wynikało: Nikon (finansowo) żałuje takiej a nie innej specyfikacji D700.
                            Na słowo harcerza mam Ci uwierzyć czy weźmiesz przykład z MMM i podasz źródło tej informacji?
                            fotografia.bielski.org

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

MMM prezentował w wątku o 7D wykres przedstawiający procentowy udział DSLR w rynku. 50D miał udział na poziomie 2%. 5D jako droższy sprzęt nie zmieścił się nawet w 1% progu, który był uwzględniony na wykresie (chociaż pewnie dlatego, że wykresy są za rok 2008 a 5D2 był zbyt krótko w tym okresie na rynku). Jedynki oczywiście też się nie załapały na wykres.

Canon ma jedynki dla prestiżu, a nie do zarabiania. Do zarabiania to mają xxxD i xxD, co widać po tym wykresie. Ogólny trend jest taki, że czym tańsza puszka tym więcej można na niej zarobić.
                              To wyłącznie spekulacje. Pewna informacja jest taka (podawał to kiedyś Westfall), że 1DmkIII robią 9 tyś szt miesięcznie (nawiasem mówiąc więcej niż D3 + D3x razem), a Ds-a 1500. Czy to się przekłada na wyniki firmy można tylko spekulować. Do takich puch idzie najwięcej najdroższych słoików, takie puchy mogą ciągnąć też sprzedaż niższych modeli, a nawet sprzętów z foto w ogóle nie związanych. Podejrzewam że nawet w Canonie trudno ocenić jaki mają one wpływ na "przychody firmy", a co dopiero jakieś kategoryczne stwierdzenia wyssane z palca .

BTW: te dane które pokazywał MMM to dane dla rynku Japońskiego czyli dla całości rynku może być to prawda albo może być lipa.
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• wain
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 630

Alfiok wymusi zdołowanie 5DII - nie ma bata! Nikt normalny (szczególnie w USA) nie przejdzie obojętnie obok różnicy rzędu siedmiuset USD. Prawdziwy wrzód na pupie Alfioka to ceny Zeiss'ów i brak ZA 24/1.4. Gdyby nie to Canon byłby (wreszcie) w opałach a my wybierali byśmy pkt AF okiem
                                Chcialbym trzymac Cie za slowo ale to nic nie da . Btw mysle ze cena 5d nie spadnie jak cos to predzej wypuszcza trabanta (w spec duzo nizej 5D) niz znaczaco obniza ceny 5d.
                                www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

Pracuję...