Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
ale to nie jest karalne. te watki terapeutyczne sa bardzo potrzebne... :-D
Jasne . Poza tym takie dywagacje miło zabijają czas podczas oczekiwania :wink:.
A co do "meritum" to nie wydaje mi się żeby Canon szedł drogą Sony i wypuścił trochę odchudzonego 5D mkII jako tańszą wersję FF. Jeśli rzeczywiście tańszy FF się pojawi to będzie IMHO bardzo mocno wycięty - prawdopodobnie plastikowe body, zmniejszona funkcjonalność etc.
Prawdę rzekłszy to nie wiem też jakby go mieli nazwać, bo póki co zachowują logikę. xxxxD, xxxD, xxD, xD i jedynki. 7D mi do tego nie pasuje.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
To ja bym chcial aby kopneli w du... tego "logika" u siebie i wydali na nowo serie dostosywujac sie do konkurencji. Czemu nikon mogl wydac 3 puchy z podobnym AF-em, pomiarem swiatla itd. okrajajac tylko grip, jakas tam klatke na sekunde i jedna bez FF.
I jakos idzie im sprzedaz
Sony coś kombinuje, tylko dlatego toto zalinkowałem, tylko w Sony nadzieja.
Ciekawe co zakombinują z tym DR - jak sam dobrze wiesz rocznie Canon ma tyle prototypów ile tygodni więc trudno wskazać ten jeden prototyp, który uzyskał status RTM
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Merde
Skąd wiesz? Masz jakieś dane na temat spadku (bądź wzrostu) sprzedaży D3 po ukazaniu się D700?
Główne, pewne (bo sprawdziło się w przeszłości) źródło serwisu NL informowało, że ta właśnie sprzedaż D700 w targecie D3 jest głównym powodem dla którego Canon będzie opóźniał na maxa wszystko: i 3D (zeżre 1Ds) i 7D (5D Poulend edyszyn; zeżre 5D) i cropa z pro-AF (zeżre xxD).
Jeśli masz wątpliwości czy sprzedaż D3 spadła po wyjściu D700 powiedz proszę:
1. Gdzie jest 3D
2. Gdzie jest 7D
3. Gdzie jest EOS D300
4. Jaką drugą, bekap puszkę kupił Niedźwiedź (mając D3)
5. Kupiłbyś D3 zamiast D700?
Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
Powód: Automerged Doublepost
..napisało dwóch głównych "dostawców" i dyskutantów w wątku
Chmmm... ostatnio kryzys ... to i dostawy mniejsze .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
To ja bym chcial aby kopneli w du... tego "logika" u siebie i wydali na nowo serie dostosywujac sie do konkurencji.
Ale skąd pomysł że Canon ma się "dostosowywać do konkurencji"?
Przecież nigdy tego nie robił, ba - od jakiegoś czasu raczej się uzupełnia z Nikonem, niz bezpośrednio konkuruje.
Nikon i owszem zrobił to i tamto i z tego co ćwierkają wróble - trochę sobie sprzedażowo strzelił w stopę (robiąc wewnętrzną konkurencję między puszkami).
No bo chyba nie myślisz naiwnie, że aparaty to się produkuje ku zadowoleniu użytkowników :-)
Główne, pewne (bo sprawdziło się w przeszłości) źródło serwisu NL informowało
Czyli jednak zgaduj-zgadula.
Jeśli masz wątpliwości czy sprzedaż D3 spadła po wyjściu D700
Nie mam wątpliwości, spadek sprzedaży D3 wydaje się logiczny. Pytanie jest - o ile spadła sprzedaż D3 i czy w ogólnym rozrachunku Nikon nie zarabia na sprzedaży D700 i D3 więcej.
1. Gdzie jest 3D
2. Gdzie jest 7D
Na deskach kreślarskich, względnie u Corwina ;-)
4. Jaką drugą, bekap puszkę kupił Niedźwiedź (mając D3)
Jedna jaskół^H^HNiedźwiedź nie jest wyznacznikiem czegokolwiek. Równie dobrze jako backup mógł kupić cropa.
5. Kupiłbyś D3 zamiast D700?
Jako amator - zapewne nie.
Na miejscu Canona zrobiłbym jednak semi profi korpus FF z dobrym AF (odpowiednik rzeczonego D700), a do profi-odpowiednika-D3 wsadziłbym (oprócz gripa, większej żywotności migawki, lepszych uszczelnień itp.) marchewkę w postaci Eye Control. Nie dopłaciłbyś tych paru kafli do takiej puszki? ;-)
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Nie dopłaciłbyś tych paru kafli do takiej puszki? ;-)
Nie dziś, 500D (pozdrawiam niedzielnego forumowicza wycofującego się z transakcji sprzedaży 50D "za pięć dwunasta" - hazan, może jednak moderujmy giełdę...) to b. mocna oferta dla mnie (Tamron 60/2m) a jeśli tylko wypuszczą 450D pod nazwą handlową 2000D, za $500 też nie będę płakał.
C'mon! Ja pytam o wybór pomiędzy Mercedesem a BMW, a ty mi tu z Daewoo wyjeżdżasz... ;-)
Jeszcze raz: mając do wyboru "3D" bez wbudowanego gripa, częściowo uszczelnionego, full frame, żywotnością migawki na poziomie 150 tys. klapnięć z profi AF (48 pól AF?) bez EC oraz "7D" z gripem, pełnym uszczelnieniem, migawką na 300 tys. klapnięć i AF jak poprzednio ale z EC - zakładając różnicę w cenie na poziomie 3-5 tys. złotych - co byś wybrał?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
C'mon! Ja pytam o wybór pomiędzy Mercedesem a BMW, a ty mi tu z Daewoo wyjeżdżasz... ;-)
Jeszcze raz: co byś wybrał?
Jeśli się mamy onanizować wybrałbym krótsze opóźnienie migawki, 100% wizjer z dużym powiększeniem, matówka do 85L (te aktualnie robione to syf) dwa procki dla AF i korpus A900, który mimo że brzydki jak Ddżesika Parkiet pięknie leży w dłoni.
Jeśli chodzi ci o mnie: nie mam żadnego szkła EF w planach, za to mam uniwersalny ef-s i w związku z tym wybrałbym najtańsze 15+ MPx w f/2.8 cropie, jeśli zrobią pro-AF (imho to bardziej f/8 niż 45 pkt AF) to dorzucę z tysiaka na taką blekotę.
Jeszcze raz: mając do wyboru "3D" bez wbudowanego gripa, częściowo uszczelnionego, full frame, żywotnością na poziomie 150 tys. klapnięć z profi AF (48 pól AF?) bez EC oraz "7D" z gripem, pełnym uszczelnieniem, migawką na 300 tys. klapnięć i AF jak poprzednio ale z EC - zakładając różnicę w cenie na poziomie 3-5 tys. złotych - co byś wybrał?
Głupie pytanie. Oba bym wziął. Nawet z obowiązkową dopłatą za nowalijkę.
Ale z tego co napisałeś, to chyba odwrotnie powinny się nazywać.
Nie mam wątpliwości, spadek sprzedaży D3 wydaje się logiczny. Pytanie jest - o ile spadła sprzedaż D3 i czy w ogólnym rozrachunku Nikon nie zarabia na sprzedaży D700 i D3 więcej.
Nie nie wydaje się logiczny. Jest nawet sporo plotek na temat "dlaczego D700 nie okazał się takim hitem rynkowym jak się wydawało początkowo". Zresztą podobne produkty (u jednego producenta) wcale nie muszą wzajemnie wzmacniać swojej sprzedaży. Wręcz znane jest zjawisko odwrotne - kupujący wybierają konkurencję (tak przynajmniej jest w motoryzacji).
Pomijam już zupełnie fakt, że niezbyt optymistyczne wyniki finansowe Nikona mogą być nie tylko funkcją kryzysu. Zważ że to właśnie Canon poniósł stosunkowo najmniejsze starty. To też o czymś świadczy.
Zamieszczone przez Merde
Na miejscu Canona zrobiłbym jednak semi profi korpus FF z dobrym AF (odpowiednik rzeczonego D700), a do profi-odpowiednika-D3 wsadziłbym (oprócz gripa, większej żywotności migawki, lepszych uszczelnień itp.) marchewkę w postaci Eye Control. Nie dopłaciłbyś tych paru kafli do takiej puszki? ;-)
Ja na pewno bym nie dopłacił. I podejrzewam że w związku z niewielką liczbą potencjalnych zainteresowanych tak nie zrobią.
Komentarz