Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Zamieszczone przez akustyk
    ale to nie jest karalne. te watki terapeutyczne sa bardzo potrzebne... :-D
    Jasne . Poza tym takie dywagacje miło zabijają czas podczas oczekiwania :wink:.

A co do "meritum" to nie wydaje mi się żeby Canon szedł drogą Sony i wypuścił trochę odchudzonego 5D mkII jako tańszą wersję FF. Jeśli rzeczywiście tańszy FF się pojawi to będzie IMHO bardzo mocno wycięty - prawdopodobnie plastikowe body, zmniejszona funkcjonalność etc.
    Prawdę rzekłszy to nie wiem też jakby go mieli nazwać, bo póki co zachowują logikę. xxxxD, xxxD, xxD, xD i jedynki. 7D mi do tego nie pasuje.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• BelYaal
      Początki nałogu
      • 2007
      • 387

To ja bym chcial aby kopneli w du... tego "logika" u siebie i wydali na nowo serie dostosywujac sie do konkurencji. Czemu nikon mogl wydac 3 puchy z podobnym AF-em, pomiarem swiatla itd. okrajajac tylko grip, jakas tam klatke na sekunde i jedna bez FF.
      I jakos idzie im sprzedaz

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Ciekawe ile jeszcze się pojawi takich "danych" ?
        a wez sobie odgrzeb watek o "5D mkII" i policz. przypuszczam, ze mniej, ale nie jakos drastycznie
        ..napisało dwóch głównych "dostawców" i dyskutantów w wątku
        g3, wspomóż kolegów... :-D
        Jarek

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez BelYaal
          I jakos idzie im sprzedaz
          Skąd wiesz? Masz jakieś dane na temat spadku (bądź wzrostu) sprzedaży D3 po ukazaniu się D700?
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez oskarkowy
            g3, wspomóż kolegów... :-D
            Sony coś kombinuje, tylko dlatego toto zalinkowałem, tylko w Sony nadzieja.
            Ciekawe co zakombinują z tym DR - jak sam dobrze wiesz rocznie Canon ma tyle prototypów ile tygodni więc trudno wskazać ten jeden prototyp, który uzyskał status RTM
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez Merde
            Skąd wiesz? Masz jakieś dane na temat spadku (bądź wzrostu) sprzedaży D3 po ukazaniu się D700?
            Główne, pewne (bo sprawdziło się w przeszłości) źródło serwisu NL informowało, że ta właśnie sprzedaż D700 w targecie D3 jest głównym powodem dla którego Canon będzie opóźniał na maxa wszystko: i 3D (zeżre 1Ds) i 7D (5D Poulend edyszyn; zeżre 5D) i cropa z pro-AF (zeżre xxD).

Jeśli masz wątpliwości czy sprzedaż D3 spadła po wyjściu D700 powiedz proszę:

1. Gdzie jest 3D
            2. Gdzie jest 7D
            3. Gdzie jest EOS D300
            4. Jaką drugą, bekap puszkę kupił Niedźwiedź (mając D3)
            5. Kupiłbyś D3 zamiast D700?
            Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120. Powód: Automerged Doublepost
            the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Chmmm... ostatnio kryzys ... to i dostawy mniejsze .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

tak, ale ja tu jestem tylko towarzysko, czyli zeby pop... i posiac fermentu onanizowac sie nie onanizuje
                www albo tez flickr

Komentarz

• sal
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1122

Zamieszczone przez BelYaal
                  To ja bym chcial aby kopneli w du... tego "logika" u siebie i wydali na nowo serie dostosywujac sie do konkurencji.
                  Ale skąd pomysł że Canon ma się "dostosowywać do konkurencji"?
                  Przecież nigdy tego nie robił, ba - od jakiegoś czasu raczej się uzupełnia z Nikonem, niz bezpośrednio konkuruje.
                  Nikon i owszem zrobił to i tamto i z tego co ćwierkają wróble - trochę sobie sprzedażowo strzelił w stopę (robiąc wewnętrzną konkurencję między puszkami).
                  No bo chyba nie myślisz naiwnie, że aparaty to się produkuje ku zadowoleniu użytkowników :-)
                  Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

tak, ale ja tu jestem tylko towarzysko, czyli zeby pop... i posiac fermentu onanizowac sie nie onanizuje
                    Znajdź mi takiego, który się tu przyzna do samogwałtów. Oni tu wszyscy jak Ty, wpadli tylko pop....
                    Jarek

Komentarz

• Merde
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez gietrzy
                      Główne, pewne (bo sprawdziło się w przeszłości) źródło serwisu NL informowało
                      Czyli jednak zgaduj-zgadula.

Jeśli masz wątpliwości czy sprzedaż D3 spadła po wyjściu D700
                      Nie mam wątpliwości, spadek sprzedaży D3 wydaje się logiczny. Pytanie jest - o ile spadła sprzedaż D3 i czy w ogólnym rozrachunku Nikon nie zarabia na sprzedaży D700 i D3 więcej.

1. Gdzie jest 3D
                      2. Gdzie jest 7D
                      Na deskach kreślarskich, względnie u Corwina ;-)

4. Jaką drugą, bekap puszkę kupił Niedźwiedź (mając D3)
                      Jedna jaskół^H^HNiedźwiedź nie jest wyznacznikiem czegokolwiek. Równie dobrze jako backup mógł kupić cropa.

5. Kupiłbyś D3 zamiast D700?
                      Jako amator - zapewne nie.

Na miejscu Canona zrobiłbym jednak semi profi korpus FF z dobrym AF (odpowiednik rzeczonego D700), a do profi-odpowiednika-D3 wsadziłbym (oprócz gripa, większej żywotności migawki, lepszych uszczelnień itp.) marchewkę w postaci Eye Control. Nie dopłaciłbyś tych paru kafli do takiej puszki? ;-)

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Zamieszczone przez Merde
                        Nie dopłaciłbyś tych paru kafli do takiej puszki? ;-)
                        Nie dziś, 500D (pozdrawiam niedzielnego forumowicza wycofującego się z transakcji sprzedaży 50D "za pięć dwunasta" - hazan, może jednak moderujmy giełdę...) to b. mocna oferta dla mnie (Tamron 60/2m) a jeśli tylko wypuszczą 450D pod nazwą handlową 2000D, za $500 też nie będę płakał.
                        the silence is deafening

Komentarz

• Merde
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez gietrzy
                          Nie dziś, 500D to b. mocna oferta dla mnie
                          C'mon! Ja pytam o wybór pomiędzy Mercedesem a BMW, a ty mi tu z Daewoo wyjeżdżasz... ;-)

Jeszcze raz: mając do wyboru "3D" bez wbudowanego gripa, częściowo uszczelnionego, full frame, żywotnością migawki na poziomie 150 tys. klapnięć z profi AF (48 pól AF?) bez EC oraz "7D" z gripem, pełnym uszczelnieniem, migawką na 300 tys. klapnięć i AF jak poprzednio ale z EC - zakładając różnicę w cenie na poziomie 3-5 tys. złotych - co byś wybrał?

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez Merde
                            C'mon! Ja pytam o wybór pomiędzy Mercedesem a BMW, a ty mi tu z Daewoo wyjeżdżasz... ;-)
                            Jeszcze raz: co byś wybrał?
                            Jeśli się mamy onanizować wybrałbym krótsze opóźnienie migawki, 100% wizjer z dużym powiększeniem, matówka do 85L (te aktualnie robione to syf) dwa procki dla AF i korpus A900, który mimo że brzydki jak Ddżesika Parkiet pięknie leży w dłoni.

Jeśli chodzi ci o mnie: nie mam żadnego szkła EF w planach, za to mam uniwersalny ef-s i w związku z tym wybrałbym najtańsze 15+ MPx w f/2.8 cropie, jeśli zrobią pro-AF (imho to bardziej f/8 niż 45 pkt AF) to dorzucę z tysiaka na taką blekotę.

/Off
                            the silence is deafening

Komentarz

• oskarkowy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2513

Zamieszczone przez Merde
                              Jeszcze raz: mając do wyboru "3D" bez wbudowanego gripa, częściowo uszczelnionego, full frame, żywotnością na poziomie 150 tys. klapnięć z profi AF (48 pól AF?) bez EC oraz "7D" z gripem, pełnym uszczelnieniem, migawką na 300 tys. klapnięć i AF jak poprzednio ale z EC - zakładając różnicę w cenie na poziomie 3-5 tys. złotych - co byś wybrał?
                              Głupie pytanie. Oba bym wziął. Nawet z obowiązkową dopłatą za nowalijkę.
                              Ale z tego co napisałeś, to chyba odwrotnie powinny się nazywać.
                              Jarek

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18793

Zamieszczone przez Merde
                                Nie mam wątpliwości, spadek sprzedaży D3 wydaje się logiczny. Pytanie jest - o ile spadła sprzedaż D3 i czy w ogólnym rozrachunku Nikon nie zarabia na sprzedaży D700 i D3 więcej.
                                Nie nie wydaje się logiczny. Jest nawet sporo plotek na temat "dlaczego D700 nie okazał się takim hitem rynkowym jak się wydawało początkowo". Zresztą podobne produkty (u jednego producenta) wcale nie muszą wzajemnie wzmacniać swojej sprzedaży. Wręcz znane jest zjawisko odwrotne - kupujący wybierają konkurencję (tak przynajmniej jest w motoryzacji).
                                Pomijam już zupełnie fakt, że niezbyt optymistyczne wyniki finansowe Nikona mogą być nie tylko funkcją kryzysu. Zważ że to właśnie Canon poniósł stosunkowo najmniejsze starty. To też o czymś świadczy.

Zamieszczone przez Merde
                                Na miejscu Canona zrobiłbym jednak semi profi korpus FF z dobrym AF (odpowiednik rzeczonego D700), a do profi-odpowiednika-D3 wsadziłbym (oprócz gripa, większej żywotności migawki, lepszych uszczelnień itp.) marchewkę w postaci Eye Control. Nie dopłaciłbyś tych paru kafli do takiej puszki? ;-)
                                Ja na pewno bym nie dopłacił. I podejrzewam że w związku z niewielką liczbą potencjalnych zainteresowanych tak nie zrobią.
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...