Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amroz
    Uzależniony
    • 2006
    • 772

Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    Fotografie dobra od swietnej, roznia drobne szczegoly. Zeby je swiadomie uchwycic w momencie wykonywania zdjecia trzeba byc skoncentrowanym. Niezaleznie jak dobra bedziemy mieli kondycje to im mniej w plecaku, tym mniej bedziemy zmeczeni. Latwiej bedzie nam dostrzegac te niuanse ktore wplywaja na jakosc fotografi.
    święte słowa!

Komentarz

• m_o_b_y
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1095

Zamieszczone przez aqua
      Zadnego twardziela, pisze sie jak jest
      A ze czlowiek robi sie wygodny i wiec czasem uzywam wozka, ale nie w chaszcze

To moze jakies zawody kto wiecej i dalej ze szklarnia w plecaku

To mi sie podoba, w góry tylko z wózkiem, najlepiej żeby był samobieżny.
      Pozdrówka
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zamieszczone przez toras
      Hej
      Ja akurat jestem na urlopie w Tatrach. Też miałem dylematy co brać, więc wziąłem wszystko co mam stopce i wrzuciłem razem z torbą do dużego plecaka. Okazało się jednak, że oprócz tokiny 12-24 nic innego nie podpinałem. Może dlatego, że zrobiłem sobie w pierwszy dzień mały górski hardcore, ale sądzę że coś jaknajszersze starczy, a używanie innych szkiełek będzie raczej przypadkowe i człowiek nie ma czasu ani ochoty na zmianę szkiełek. Oczywiście wszystko zależy od stopnia trudności szlaku..
      W karkonosze z MacGyverem też zabrałem wszystko, a skończyłem z zapiętą stałką 20tką od MacGyvera.
      Aha, statyw też tylko ponosiłem sobie O ile nie śpi się w schronisku to w tatrach o tej porze chyba nie ma okazji go uzyć. Teraz zamiast 70-200 wziąłbym raki lub czekan;-)

Dobrze prawisz, ale nie rozumiem, dlaczego rezygnujesz z 70-200 ?
      Ja bym wziął 24-105 i 70-200.
      Bo mam.
      Szerokiego kąta bym nie wziął.
      Bo jeszcze nie mam.
      Pozdrówka

P.S.
      A jak się fociło w górach 20-tką?
      Pytam, bo zastanawiam się nad zakupem jakiejś szerokiej stałki.
      m.
      Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536. Powód: Automerged Doublepost
      m_o_b_y
      --------------------------------------------------------

Komentarz

• Diabeł
        Początki nałogu
        • 2004
        • 360

Zamieszczone przez piszczal
        p
        planowana trasa, domyśl się jak chcesz które etapy w pełnym obciążeniu
        Kuźnice - Boczań - Murowaniec
        Murowaniec - Kozi - świnica - Murowaniec
        Murowaniec - Zawrat - Piątka
        Piątka - Kozi - Krzyżne - Piątka
        Piątka - świstówka - Moko
        Moko - Rysy - Waga
        Waga - Rysy - Moko - Chłopek - Moko - Zakopane

nie to że nie przeszkadza, ale szukam kompromisu
        Fajne plany. A w jakim okresie się wybierasz, jeśli nie jest to tajemnicą?

Czy w tym wariancie: Moko - Rysy - Waga to nocleg w Chacie pod Rysami?
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez Kubak82
        i tak od stolow bezcieniowych na Kasprowym doszlismy do IMHO calkiem fajnego pomyslu :-)

co Wy na to by faktycznie skrzyknac sie i spotkac gdzies w gorach np. na weekend ?? troche polazic, troche popstrykac, wieczorem piwko pod schroniskiem i onanizm sprzetowy do bialego rana :wink:
        Niezły Lans się zapowiada do tego dyskusje czy buty z membraną czy bez itp.
        pomysł niezły.
        Ostatnio edytowany przez Diabeł; 565. Powód: Automerged Doublepost
        Moje zdjęcia
        Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• bebesky
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1231

Zamieszczone przez Diabeł
          do tego dyskusje czy buty z membraną czy bez itp.
          pomysł niezły.
          oczywiście tylko skóra

a spotkanie pod górą zawsze mile widziane
          ja będę w tatrach pod koniec kwietnia a potem jak się da to jeszcze lipiec, wrzesień a zimowo chyba na przełomie stycznia i lutego

Komentarz

• piszczal
            Początki nałogu
            • 2006
            • 459

Fajne plany. A w jakim okresie się wybierasz, jeśli nie jest to tajemnicą?

Czy w tym wariancie: Moko - Rysy - Waga to nocleg w Chacie pod Rysami?
            wrzesień, bez konkretnego planu co do dnia, raczej w oczekiwaniu na złotą jesień, czyli urlop na żądanie i w PKP

W tym wariancie, w starym Moku, grzecznościowo wypakujemy niepotrzebny szpej, by ze sprzętem foto, biwakowym i żywnością wyjąć na Rysy.
            Jak dupnie, to nocleg w Chacie, jak nie to pod szczytem - wschód słońca na Rysach mi się widzi ;-)
            aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

jesli Tatry to faktycznie wrzesien bylby super.. ja bede w sierpniu ale bardziej z musu - tak urlop sie ulozyl.. bedzie tlok na szklakach

dlatego tez chetnie sobie odbije w nast. miesiacu

za to srednio raz na miesiac jestem w beskidach, glownie w slaskim i zywieckim.. jesli ktos z Was tez tu bywa to mozna chocby i jedno/dwudniowy wypad zorganizowac "na powitanie wiosny" 8)

Komentarz

• yaro78
                Coś już napisał
                • 2006
                • 79

Cześć wszystkim,
                taki fajny temat a ja go przegapiłem wcześniej:-(

myślę ze dochodzenie do właściwej wagi plecaka ( czy to fotograficznego czy też turystycznego ) każdemu zajmuje czas jakiś. Zwykle długi. Na samym początku mojej przygody z górami nawet ubrań pakowałem zwykle zbyt dużo. do tej pory pamiętam wycieczkę w lipcu 30 stopni C a ja tacham w plecaku kilka bluz bo ktoś (z podobnym doświadczeniem) powiedział mi że tam wysoko na górze to na pewno jest zimno .
                Teraz po kilkunastu latach włóczenia się po szlakach i czasem poza nimijestem prawdziwym plecakowym minimalistą przy czym przede wszystkim stawiam na bezpieczeństwo samego wędrowania (raki zimą to absolutna konieczność, ogień, czołówka) a nie fotografowania. Pod tym wzgędem góry uczą pokory. Wolę być przygotowany na jakąś niespodziewaną sytuację pogodowo-terenową.
                Do fotografowania zawsze zabieram ze sobą kita (brak innego szerokiego kąta) i sigmę 70-300. Taki zestaw mi wystarcza w zupełności.
                Aparat z kitem zawsze noszę w kaburze na piersi ( tak żeby był łatwo dostępny) a tele w plecaku. 90% zdjęć to szerokie ujęcia.
                Noszenie kilku - kilkunastu kg sprzętu foto ma sens tylko wtedy gdy gdy robi się coś na specjalistycznego i to jeszcze za jakąś fajną kasę. Jeśli nic takiego nie robię to zupełnie nie widzę sensu psucia sobie frajdy bycia w górach kilogramami sprzętu które utrudniają i spowalniają mój marsz.

A tak przy okazji może ktoś w ostatni tydzień marca wybiera się w Taterki ???
                bez sensu

Komentarz

• Calliactis
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 353

O to widzę, że ja idę w podobną stronę. Najpierw chciałem zamienić 17-40 na 10-22 ale ostatnio dochodzę do wniosku, że lepiej będze zamienić 30d na 5d. Gdyby tak Canon jeszcze chciał zrobić obiektyw 17-75 pod pełną klatkę o cenie i jakości optycznej 17-40 to by było już super.
                  Hehe - to chyba w tym systemie jeden z trudniejszych momentów. Też miałem kupować 10-22, ale różnica w cenie pomiędzy zakupem 5D (przy sprzedaży 30D którego miałem), a zakupem 10-22 była niewielka i zdecydowałem się na FF. Rozwiązanie myślę, że z każdego powodu dobre. Jak będę potrzebował 'szybkostrzelca-sportowca' to dokupię 40D i wtedy super komplet na różne okazje. 5D = portret / krajobraz / architektura / reporterka vs. 40D reporterka / portret / sport / wildlife (odpowiednio ustawiłem kolejność do przydatności ww.). Kolejny zakup to 28mm f1.8 USM a potem jego zamiana na 35mm f1.4L i mam wszystko co chcę

5D jest cięższy od 30D, ale z kolei porównują do 30D z gripem, to już jest lepiej. IMO - 5D lepiej samo leży w dłoni niż body 30D, więc póki co, gripa nie planuję. Do wędrówek myślę, że 5D + 17-40 jest super - chociaż to zależy, co chcesz 'ustrzelić'.

17-75 to raczej nie jest możliwe na jedno szkło, przy zachowaniu poprawnej jakości, ale jeśli weźmiesz 17-40L + T28-75 f2.8 - to może być fajne połączanie, przy niewygórowanej wadze.
                  5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
                  rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Komentarz

• terminator
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 325

Zamieszczone przez Kubak82
                    mysle, ze nikt z tu obecnych nie wybierze sie w jakiekolwiek gory (bo kazde , nie tylko te wysokie potrafia byc niebezpieczne) w trampkach, bez jedzenia i picia, z 20kg sprzetu na plecach.. zakladam, ze czytaja to ludzie z chocby minimalna dawka zdrowego rozsądku.
                    I o to chodzi. Kontynuowanie wątku w takiej postaci jak na starcie nie miało większego sensu (dlatego off topy). Widać, że jesteście doświadczonymi górołazami i możecie podzielić się swoim doświadczeniem z innymi.
                    Ze swojej strony - ZAPRASZAM W KARKONOSZE.
                    Będziecie mieli okazje zepchnąć mnie ze skały...
                    __________________________________________________ ____
                    " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                    chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• bebesky
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1231

Zamieszczone przez terminator
                      Będziecie mieli okazje zepchnąć mnie ze skały...
                      będziemy się spychać nawzajem i zostanie ten którego całkowita waga (turysta i sprzęt) będzie większa
                      bo cięższego trudniej zepchnąć

Komentarz

• swnw
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 275

Zamieszczone przez bebesky
                        bo cięższego trudniej zepchnąć
                        Ale po zboczu toczy się szybciej .

swnw

Komentarz

• bebesky
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1231

Zamieszczone przez swnw
                          no to ciekawie się zapowiada - koniecznie musimy zrobić większy plener w górach

tylko TOPR trzeba zawiadomić odpowiednio wcześniej

Komentarz

• szwayko
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2085

Zamieszczone przez Krzychu
                            W zeszłym roku targałem prawie wypełnionego Nature Trekkera + 055ProB z 486RC i dałem radę,...
                            Ja juz tego bledu nie popelnie, na Rysy targalem 055Pro z 308 .
                            Teraz kolega kupil 190Pro mamy na wymiane.
                            Ponadto zadowolony jestem z Velbona ULTRA-LUXi-F - moze byc zawsze ze mna i wchodzi CALY do plecaka. Do moich szkiel wystarczy - zamiast 190.
                            frickr FB
                            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Zamieszczone przez swnw
                              Tak samo, pomijając wszelkie tarcia i opory.

Komentarz

• terminator
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 325

Zamieszczone przez micles
                                Tak samo, pomijając wszelkie tarcia i opory.
                                No, chyba nie liczycie na to, że nie będę stawiał oporu?
                                __________________________________________________ ____
                                " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                                chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

Pracuję...