Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zawsze. Jeśli zajdzie taka konieczność to oczywiście w obronie rodziny mogę zabić, ale to nie oznacza, że to mieści się w kategoriach dobra. Czasami niestety musimy czynić zło.
Z tym - i w tym kontekście - nie sposób się nie zgodzić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez lempl
Mam dziwne wrażenie, że im kto bardziej zapatrzony w swoją wiarę (jakąkolwiek), tym 'skuteczniej' by miał ochotę rozwiązywać problem grzeszników. Nieładnie się mścić, oj nieładnie.
Dziwne, bo nieprawdziwe, a że pewnie porządny z Ciebie chłop, to i przez skórę czujesz, że coś nie tak
Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
Powód: Automerged Doublepost
To zdanie z kolei nie ma sensu, bo państwo ma takie prawa, jakie samo sobie przyzna
A jak sobie przyzna prawo wymordowania milionów, dajmy na to Żydów (no bo czemu by nie? Ich i tak mało kto lubi), to też jest OK?
Państwo powinno służyć obowatelom. Wszystkim.
Z mojej strony EOT, forum Canona to nie miejsce na dyskusje o filozofii państwa, tutaj się powinno dyskutować o cropach, kropka.
I już z tym "oczywiście" jest pierwszy kłopot... No i nie jest "śmiercią naturalną" śmierć samobójcza - czy to samodzielnie wykonana, czy z pomocą fachowców. Sugerujesz też, że np. podczas operacji pacjent ma wskazywać, co ciąć, gdzie i jak?
Wcale nie tego nie sugeruje-pacjent w koncu sam (o ile jest w stanie podjac taka decyzje) ustala, czy podejmie sie operacji, czy tez nie. Co do eutanazji-taka smierc jest naturalna, bo organizm nie umiera dlatego, ze cos zlego z nim zrobiono, ale dlatego, ze sam z siebie nie jest w stanie przezyc.
Ano właśnie - jak się wgłębisz, to nie. Jak pobieżnie, to i owszem.
Wglebiasz, nie wglebiasz. Tak na prawde to w pismie swietym, koranie, torze itp. ksiegach jest mnostwo sprzecznych informacji. TG przytoczyl wczesniej cytaty z biblii mowiace kiedy morderstwo bedzie usprawiedliwione, ale z 2 strony mamy 5 przykazanie boze...
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
W takim razie na pewno wiesz, że w przykazaniu chodzi o morderstwo człowieka, bo już np. zwierzęta można zabijać.
W oryginale bylo 'Nie morduj', o zadnym sprecyzowaniu co do ludzi nie slyszalem. Nawet jezeli takowe jest, to i tak to co Ty przytoczyles jest sprzeczne z tymze przykazaniem.
Każde prawo musi był obłożone karą i jak wiedzą prawnicy, co najmniej taką, jak wina.
To dlaczego nie stosujemy kodeksu Hammurabiego? Przeciez to bylo najsprawiedliwsze prawo w historii swiata.
Nie mam pojęcia, czego tu można nie rozumieć.
Sprzecznosci z 5 przykazaniem.
Mordercy właśnie nie. Zamordowanemu jak najbardziej.
No bez jaj, chyba mam jakies ograniczenie w zrozumieniu tego cytatu Chce kogos zabic (i to robie), wiec jako chcacemu 'nie spotka mnie kara'.
Z tym się zgadzam. Ale nie udział lekarzy w samobójstwie jest niebezpiecznym procederem.
W takim razie co?
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Nie słyszałem, by gdziekolwiek na świecie był taki zakaz. Jak wyobrażasz sobie egzekwowanie takiego prawa? Jaka kara za samobójstwo?
Hmmm, czy niedoszlych samobojcow przypadkiem nie izoluje sie (w duzej czesci po 1 probie, prawie zawsze po kolejnych) od spoleczenstwa w pokojach bez klamek?
Zamieszczone przez Bahrd
Dziwne, bo nieprawdziwe, a że pewnie porządny z Ciebie chłop, to i przez skórę czujesz, że coś nie tak
Popatrz w takim razie na:
-duza czesc zwolennikow radia maryja (dokladnie na tych najwierniejszych sluchaczy)
-radykalow religijnych.
Dalej uwazasz ze nieprawdziwe?
Popatrz w takim razie na:
-duza czesc zwolennikow radia maryja (dokladnie na tych najwierniejszych sluchaczy)
-radykalow religijnych.
Dalej uwazasz ze nieprawdziwe?
Tak - choćby dlatego, że nie było RM, kiedy te zasady ustalono i że "radykałowie religijni" zwykle nie są tymi, których wiara jest najgłębsza - oni ją raczej traktują instrumentalnie, kiedy jest im z nią po drodze.
I myślę, że Lempl ma rację - to nie czas i miejsce na takie dyskusje.
PS
Chcącemu nie dzieje się krzywda - ponoć wszystkie łacińskie sentencje są śjakoś lapidarno-lakoniczne - znaczy, że skoro wiesz, że jak zamordujesz i cię złapią, to masz czapę, to podejmując tę grę - zgadzasz się z jej regułami i, innymi słowy, świadomie decydujesz się na śmierć od kuli policjanta w trakcie obławy albo stryczka na szafocie.
A jak sobie przyzna prawo wymordowania milionów, dajmy na to Żydów (no bo czemu by nie? Ich i tak mało kto lubi), to też jest OK?
Prawo oczywiście ma. Ale prawo nie określa tego, co jest dobre. Przecież to trywialne.
Państwo powinno służyć obowatelom. Wszystkim.
Nie. Państwo ma spełniać pewne dobrze określone przez obywateli zadania, a nie służyć.
Zamieszczone przez sniper88
W oryginale bylo 'Nie morduj', o zadnym sprecyzowaniu co do ludzi nie slyszalem. Nawet jezeli takowe jest, to i tak to co Ty przytoczyles jest sprzeczne z tymze przykazaniem.
Bóg każe łamać swoje przykazania? Dobre to jest
Sprzecznosci z 5 przykazaniem.
Czy z powodu "Nie kradnij" nie można zabrać złodziejowi tego, co ukradł? Przecież skoro ukradł, to jest jego.
No bez jaj, chyba mam jakies ograniczenie w zrozumieniu tego cytatu Chce kogos zabic (i to robie), wiec jako chcacemu 'nie spotka mnie kara'.
Rzeczywiście masz ograniczone zrozumienie Chodzi o to, że nie traktuje się jako poszkodowanego tego, co sam sobie zaszkodził. Jak chcę brać narkotyki - moja strata - będę chory. Chcę pojechać do Norwegii - sam poniosę tego konsekwencję. Zamorduję - też moja strata, bo mnie zabiją.
W takim razie co?
Nie wiem już, o co pytasz.
Hmmm, czy niedoszlych samobojcow przypadkiem nie izoluje sie (w duzej czesci po 1 probie, prawie zawsze po kolejnych) od spoleczenstwa w pokojach bez klamek?
Jeśli są niepoczytalni, to rozumiem, ale jeśli są poczytalni, to jest to zamach na wolność i się temu sprzeciwiam.
Żal mi tylko tego faceta co stracił robotę.[/quote]
Dokładnie - najpierw go napuscili, że wszystko ma być zgodnie z procedurą bo jak nie to sam kaczor go pokąsa a jak wykonał robotę zgodnie z przepisami to go wypieprzyli. Na jego miejscu oddałbym sprawę do Sądu pracy.
Dokładnie - najpierw go napuscili, że wszystko ma być zgodnie z procedurą bo jak nie to sam kaczor go pokąsa a jak wykonał robotę zgodnie z przepisami to go wypieprzyli. Na jego miejscu oddałbym sprawę do Sądu pracy.
Już dwie osoby zwolnione, przez "świętą krowę", podobno ma być jeszcze zwolniona sprzątaczka, która podczas zamiatania podłogi odwróciła się tyłem do "świętej krowy" co zostało odebrane jako obraza.
Dlaczego tak się stało? Irlandia prowadziła złą politykę gospodarczą, wzorując się na krajach znacznie bogatszych. Ale to, co bogatym uchodziło na sucho (do czasu), w Irlandii przynosiło opłakane wyniki(...)Pracodawcy skarżyli się - tak jak w Polsce - na klin podatkowy (podatki i składki socjalne obciążające płace), który podwyższa koszty pracy. Irlandczycy żyli ponad stan - państwo się zadłużało, a jednocześnie rosły podatki.
Rządzący poważnie ograniczyli wydatki nawet na cele tak ważne jak: ochrona zdrowia, edukacja, budowa dróg i mieszkań. Zlikwidowano kilkanaście instytucji wydających publiczne pieniądze (odpowiedniki polskich funduszy celowych), ograniczono zatrudnienie w sektorze publicznym. Cięcia wydatków były kontynuowane w kolejnych latach. W efekcie poziom wydatków publicznych spadł z 55 proc. PKB w roku 1985 do 41 proc. w 1990, a dług poniżej 100 proc. PKB i stale się obniżał. Dziś wynosi mniej niż 30 proc. PKB.
Najgłębsze zmiany dokonały się w obszarze podatku dochodowego od osób prawnych. Na mocy przyjętego w 1999 r. Finance Act co roku podatki korporacyjne były obniżane i w roku 2003 ich poziom wyniósł ostatecznie 12,5 proc.
Dziura budżetowa, spowodowana nieustannym wzrostem wydatków socjalnych uniemożliwia zwiększenie wydatków na cele rozwojowe - w infrastrukturę, naukę, oświatę.
Komentarz