Wątek polityczny

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Zamieszczone przez sniper88
    A zapomniales o takim przykazaniu jak "Nie zabijaj"?
    No i jak narazie nikt nie odpowiedzial na pytanie Lempla
    Przeczytaj Pismo Św.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Zamieszczone przez lempl
      Znaczy aborcja i eutanazja be, a mordowanie obywateli przez panstwo mniam, tak?
      [...]
      No jak nie jak tak?
      Akurat to pytanie bylo bardzo trafne, wiec moze zwolennicy kś sie wypowiedza
      Które ?! No i jak miałby odpowiadający napisać? Cacy/be/nu-nu/jącie?
      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• grzbiet
        Bywalec
        • 2006
        • 180

A w ankiecie nie ma możliwości na żadną, więc nie mogę zagłosować. A więc mój głos się nie liczy... Pójdę na wybory, gdy ordynacja się zmieni i będę głosował na nazwisko, a nie na partię. Poza tym, czy któraś z tych partii przedstawiła jakiś konkretny program z zastrzeżeniem konsekwencji za jego niezrealizowanie? I nie życzę sobie, by mnie ktokolwiek z kręgów tzw. władzy zaliczał do przypadkowego społeczeństwa... Dość - starym juz jest i żaden pajac mnie już w konia nie zrobi, a ja soobie nie będę pluł w brodę, żem źle zagłosował... A poza tym - fajnie sie słucha tydzień przed wyborami, że kandydaci na parlamentarzystów chcą mi służyć... patrzcie jakie przyjemniaczki, ale tylko do 22 w dzień wyborów. Nie ze mną te numery Bruner...
        Ostatnio edytowany przez grzbiet; 8581.

Komentarz

• sniper88
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1156

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          Przeczytaj Pismo Św.
          Nie widze sensu robienia tego ponownie No i jak oceniasz to przykazanie? Ze jest sprzeczne z tym, co Ty przytoczyles, to ja wiem, ale to inna sprawa.

Zamieszczone przez Bahrd
          Które ?! No i jak miałby odpowiadający napisać? Cacy/be/nu-nu/jącie?
          No ustosunkowac do tego.....zarzutu (?). Jezeli ktos popiera eutanazje, aborcje i kś, to ok, ale zawsze to tak nie jest. Nieraz spotkalem sie z sytuacja, ze ktos nawolywal do ochrony zycia, eutanazja i aborcja sa be, ale kś jest usprawiedliwona. Niestety jeszcze nie mialem szansy uslyszenia uzasadnienia, i wyjasnienia takiej sprzecznosci.
          Ostatnio edytowany przez sniper88; 10488.
          WWW | 500px | IG
          Semper in altum

Komentarz

• Bahrd
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 3053

No ustosunkowac do tego.....zarzutu (?). Jezeli ktos popiera eutanazje, aborcje i kś, to ok, ale zawsze to tak nie jest. Nieraz spotkalem sie z sytuacja, ze ktos nawolywal do ochrony zycia, eutanazja i aborcja sa be, ale kś jest usprawiedliwona. Niestety jeszcze nie mialem szansy uslyszenia uzasadnienia, i wyjasnienia takiej sprzecznosci.
            Co do sprzeczności - nie bardzo ją widać, bowiem "volenti non fit iniuria".

No i nieeleganckie jest (świadome lub nie) zagranie Lempla, który zestawia stosunkowo neutralne hasła "aborcji i eutanazji" z negatywnie wartościującym "mordem przez państwo".
            Temat jest zbyt (nomen omen - śmiertelnie) poważny, żeby chcieć na takim poziomie dyskutować - po prostu. To kwestia szacunku dla oponenta i przedmiotu sporu. Tak sądzę.

PS
            Normalnie wspomógłbym się cytatem z JKM: "Tak: jestem zwolennikiem ochrony życia od poczęcia do naturalnej śmierci; z tym, że naturalną dla mordercy jest śmierć na szubienicy” - ale nie chcę wzmagać przedwyborczej gorączki - nie jestem politykiem, mój pogląd na KS nie wynika z sympatii dla którejś z partii - chętnie i na spokojnie porozmawiałbym po wyborach

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Zamieszczone przez Bahrd
              Co do sprzeczności - nie bardzo ją widać, bowiem "volenti non fit iniuria".

No i nieeleganckie jest (świadome lub nie) zagranie Lempla, który zestawia stosunkowo neutralne hasła "aborcji i eutanazji" z negatywnie wartościującym "mordem przez państwo".
              1) nie rozumiem uzycia tutaj tego cytatu (sprawdzilem co znaczy)
              2)naturalna smiercia jest tez smierc przez odlaczenie od aparatury podtrzymujacej zycie (eutanazja). W sumie tak patrzac, to nie ma co ludzi leczyc z chorob, na ktore mozna umrzec, bo i tak zgina smiercia naturalna

Normalnie wspomógłbym się cytatem z JKM: "Tak: jestem zwolennikiem ochrony życia od poczęcia do naturalnej śmierci; z tym, że naturalną dla mordercy jest śmierć na szubienicy” - ale nie chcę wzmagać przedwyborczej gorączki - nie jestem politykiem, mój pogląd na KS nie wynika z sympatii dla którejś z partii - chętnie i na spokojnie porozmawiałbym po wyborach
              Jak dla mnie wybory nie maja w tym momencie dla dyskusji zadnego znaczenia
              Ostatnio edytowany przez sniper88; 10488.
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

• kami74
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1492

No to ja powtorze. IMO KAŻDE zabijanie jest złe. I nie ważne, czy nazywa się eutanazja, KŚ czy aborcja.
                5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

1) nie rozumiem uzycia tutaj tego cytatu (sprawdzilem co znaczy)
                  No bo jest tak: ustalamy regułę, że za morderstwo (nie zabójstwo!) po złapaniu i udowodnieniu dajemy KS. Wszyscy o tym wiedzą - w szczególności planujący i wykonujący zbrodnie...

2)naturalna smiercia jest tez smierc przez odlaczenie od aparatury podtrzymujacej zycie (eutanazja). W sumie tak patrzac, to nie ma co ludzi leczyc z chorob, na ktore mozna umrzec, bo i tak zgina smiercia naturalna
                  Miałem zawsze wrażenie, że spór nie dotyczy problemu "odłączania aparatury" na podstawie decyzji konsylium, ale na życzenie/żądanie chorego/cierpiącego.

Jak dla mnie wybory nie maja w tym momencie dla dyskusji zadnego znaczenia
                  No to świetnie. Naprawdę. Ale wątek, w którym jesteśmy jest jak raz o wyborach... i każdy czytający takie wrażenie może móc odnieść.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez kami74
                  No to ja powtorze. IMO KAŻDE zabijanie jest złe.
                  W obronie własnej/rodziny/Ojczyzny również?
                  Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

Zamieszczone przez Bahrd
                    No bo jest tak: ustalamy regułę, że za morderstwo (nie zabójstwo!) po złapaniu i udowodnieniu dajemy KS. Wszyscy o tym wiedzą - w szczególności planujący i wykonujący zbrodnie...
                    I wlasnie dlatego nie rozumiem
                    volenti non fit iniuria łac., prawn. chcącemu nie dzieje się krzywda, czyli morderca chce kogos zabic, wiec nie stanie mu sie krzywda

Miałem zawsze wrażenie, że spór nie dotyczy problemu "odłączania aparatury" na podstawie decyzji konsylium, ale na życzenie/żądanie chorego/cierpiącego.
                    A co to za roznica? Tak czy inaczej bedzie to smierc z przyczyn naturalnych.
                    Poza tym moim zdaniem pacjent powinien miec wieksza mozliwosc decydowania o swoim losie, niz jego lekarze. (Oczywiscie o ile jest w pelni swiadom swojej sytuacji).

No to świetnie. Naprawdę. Ale wątek, w którym jesteśmy jest jak raz o wyborach... i każdy czytający takie wrażenie może móc odnieść.
                    W watku politycznym przez kilkadziesiat postow byla wymiana zdan na tematy religijne, tak to juz chyba jest z takimi watkami
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• Fan nr 1
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 284

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                      Przeczytaj Pismo Św.
                      Pismo Świętę , Koran - chyba w imieniu tych ksiąg wyrżnięto najwięcej ludzi. Nic tak nie usprawiedliwia mordu jak imię Boga na ustach.
                      Jak sie wgłębisz w Pismo Święte to doczytasz co chcesz

Ja tam wolę pozostać przy " Nie zabijaj"
                      Moja galeryjka na CB

Komentarz

• Bahrd
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 3053

volenti non fit iniuria łac., prawn. chcącemu nie dzieje się krzywda, czyli morderca chce kogos zabic, wiec nie stanie mu sie krzywda...
                        ... jeśli dostanie KS.

Poza tym moim zdaniem pacjent powinien miec wieksza mozliwosc decydowania o swoim losie, niz jego lekarze. (Oczywiscie o ile jest w pelni swiadom swojej sytuacji).
                        I już z tym "oczywiście" jest pierwszy kłopot... No i nie jest "śmiercią naturalną" śmierć samobójcza - czy to samodzielnie wykonana, czy z pomocą fachowców. Sugerujesz też, że np. podczas operacji pacjent ma wskazywać, co ciąć, gdzie i jak?
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez Fan nr 1
                        Pismo Świętę , Koran - chyba w imieniu tych ksiąg wyrżnięto najwięcej ludzi. Nic tak nie usprawiedliwia mordu jak imię Boga na ustach.
                        Jak sie wgłębisz w Pismo Święte to doczytasz co chcesz

Ja tam wolę pozostać przy " Nie zabijaj"
                        Ano właśnie - jak się wgłębisz, to nie. Jak pobieżnie, to i owszem.
                        Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Nie widze sensu robienia tego ponownie No i jak oceniasz to przykazanie? Ze jest sprzeczne z tym, co Ty przytoczyles, to ja wiem, ale to inna sprawa.
                          W takim razie na pewno wiesz, że w przykazaniu chodzi o morderstwo człowieka, bo już np. zwierzęta można zabijać. Każde prawo musi był obłożone karą i jak wiedzą prawnicy, co najmniej taką, jak wina. Dlatego Bóg wyraźnie napisał, co należy robić z mordercami. Nie mam pojęcia, czego tu można nie rozumieć.

volenti non fit iniuria łac., prawn. chcącemu nie dzieje się krzywda, czyli morderca chce kogos zabic, wiec nie stanie mu sie krzywda
                          Mordercy właśnie nie. Zamordowanemu jak najbardziej.

Z tym się zgadzam. Ale nie udział lekarzy w samobójstwie jest niebezpiecznym procederem.
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• lempl
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 684

To może rozwinę.
                            kś to zabicie (IMO morderstwo) bezbronnej osoby przez państwo. Państwo nie ma prawa mordować swoich obywateli, ma za to obowiązek ich izolować jeśli są zagrożeniem dla innych.
                            Jeśli państwo wg kolegów ma mieć prawo decydować czy ktoś może żyć czy nie, to czemu odbiera pojedynczemu obywatelowi prawo decydowania o tym czy w przypadku nieuleczalnej choroby itp może się odłączyć od aparatury sztucznie to życie podtrzymujące.
                            Mam dziwne wrażenie, że im kto bardziej zapatrzony w swoją wiarę (jakąkolwiek), tym 'skuteczniej' by miał ochotę rozwiązywać problem grzeszników. Nieładnie się mścić, oj nieładnie.
                            W każdym razie, problem został już rozwiązany przez ludzi mądrzejszych od nas i... nie ma problemu

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Zamieszczone przez lempl
                              To może rozwinę.
                              kś to zabicie (IMO morderstwo) bezbronnej osoby przez państwo.
                              Owszem zabicie. I co?
                              Państwo nie ma prawa mordować swoich obywateli, ma za to obowiązek ich izolować jeśli są zagrożeniem dla innych.
                              To zdanie z kolei nie ma sensu, bo państwo ma takie prawa, jakie samo sobie przyzna.
                              Jeśli państwo wg kolegów ma mieć prawo decydować czy ktoś może żyć czy nie, to czemu odbiera pojedynczemu obywatelowi prawo decydowania o tym czy w przypadku nieuleczalnej choroby itp może się odłączyć od aparatury sztucznie to życie podtrzymujące.
                              Nie słyszałem, by gdziekolwiek na świecie był taki zakaz. Jak wyobrażasz sobie egzekwowanie takiego prawa? Jaka kara za samobójstwo?

Komentarz

• kami74
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1492

Zamieszczone przez Bahrd
                                W obronie własnej/rodziny/Ojczyzny również?
                                Zawsze. Jeśli zajdzie taka konieczność to oczywiście w obronie rodziny mogę zabić, ale to nie oznacza, że to mieści się w kategoriach dobra. Czasami niestety musimy czynić zło.
                                5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                                MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

Pracuję...