Komputer dla fotografa 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mwitek
    Uzależniony
    • 2011
    • 550

Odp: Komputer dla fotografa 2024

Brakuje mi na macu faststone do przegladania i selekcji, znów przyzwyczajenie. Jakie macie na to sposoby?
    facebook.com/jurajskiejaskinie
    facebook.com/mwitkowskifoto
    instagram.com/mwitkowski_foto
    flickr

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2939

Apollo One
      testowałem kilka, ta jak do tej pory najlepsza, choć brakuje skrótu klawiszowego do resizingu
      odpalasz folder ze zdjęciami i sobie strzałeczkami przeglądasz, a backspacem kasujesz zbędne (trzeba ustawić w opcjach). na pasku stanu masz na jakich ustawieniach robiłeś zdjęcie, iso czas przesłona itp
      Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
      Flickr | YT

Komentarz

• Mamrot
        Bywalec
        • 2012
        • 224

Zamieszczone przez mwitek
        ... Jakie macie na to sposoby?
        Kiedyś używałem Faststone, obecnie do zdjęć z aparatu używam Bride i niczego mi nie brakuje.
        Do zdjęć z telefonu używam wbudowanej aplikacji Zdjęcia.
        Ten program ma mnustwo możliwości katalogowania, wyszukiwania i spore możliwości edycji.
        Moim zdaniem w paru kwestiach jest lepszy od Faststone.

Komentarz

• robertskc7
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1513

Ej a ktoś ma i9 jakiegoś nowszego z zintegrowaną grafą. Wg benchów to wychodzi taki nowy i9 jak m4pro, a idzie złożyć w cenie do 5k. No chyba, że te grafiki zintegrowane o kant tyłka.
          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5499

Zamieszczone przez robertskc7
            Ej a ktoś ma i9 jakiegoś nowszego z zintegrowaną grafą. Wg benchów to wychodzi taki nowy i9 jak m4pro, a idzie złożyć w cenie do 5k. No chyba, że te grafiki zintegrowane o kant tyłka.
            A do czego Ci ta zintegrowana grafika? Do gier to się za bardzo nie nadaje, odszumianie SI podejrzewam, że będzie masakrycznie dłużej niż dedykowana karta graficzna - niestety brakuje takich testów.
            Choć do odszumiania SI w Lr spokojnie wystarczy coś pokroju RTX 4060 co można kupić za ok. 1300 PLN.

https://www.canon-board.info/threads...=1#post1456957
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net
            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• robertskc7
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1513

Zamieszczone przez Bangi
              A do czego Ci ta zintegrowana grafika? Do gier to się za bardzo nie nadaje, odszumianie SI podejrzewam, że będzie masakrycznie dłużej niż dedykowana karta graficzna - niestety brakuje takich testów.
              Choć do odszumiania SI w Lr spokojnie wystarczy coś pokroju RTX 4060 co można kupić za ok. 1300 PLN.

https://www.canon-board.info/threads...=1#post1456957
              Ale ma Macach nie masz karty graficznej też. Nie odszumiam zdjęć. W gry też mało gram. Chodzi mi tylko o wydajność C1 i PS. Taki i9 to nie i5 jednak. Czy to ma sens właśnie pod Win bez grafiki.
              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5499

Zamieszczone przez robertskc7
                Ale ma Macach nie masz karty graficznej też. Nie odszumiam zdjęć. W gry też mało gram. Chodzi mi tylko o wydajność C1 i PS. Taki i9 to nie i5 jednak. Czy to ma sens właśnie pod Win bez grafiki.
                Piszę w kontekście PS, bo C1 nie używam - IMHO bez używania narządzi SI, które lokalnie angażują kartę graficzną oczywiście ma to sens. Odpalam czasami PS na dość starym laptopie i też działa dość sprawnie, ale zaryzykowałbym stwierdzenie (w oparciu o moje doświadczenia), że dużo więcej daje duża ilość RAM i dysk SSD M2 niż jakiś super wypaśny procesor. i9 to bym brał już chyba pod kątem obróbki wideo, streamingu i jakiegoś ekstremalnego grania. Wg mnie spokojnie i5/i7 wystarczą - i5 14600KF mam od pewnego czasu i jest super.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2939

Nie ma to sensu, zresztą pierwszy raz się spotykam o pomyśle z i9 i zintegrowaną grafiką. Wszystko co będziesz robił w tych programach dostanie mega kopa z dedykowaną grafiką.
                  Pod win ciagle ni ma tak dobrego ARM jak na Makach i to taka jest różnica.
                  Aktualnie Mac Studio M4 Max jest jedynie ok 20% procent wydajniejszy niż mój i7-12700kf z 3060ti i to mnie trochę blokuje przed przesiadką, oczekiwałem większego wzrostu.
                  Flickr | YT

Komentarz

• robertskc7
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1513

Zamieszczone przez cauchy
                    Nie ma to sensu, zresztą pierwszy raz się spotykam o pomyśle z i9 i zintegrowaną grafiką. Wszystko co będziesz robił w tych programach dostanie mega kopa z dedykowaną grafiką.
                    Pod win ciagle ni ma tak dobrego ARM jak na Makach i to taka jest różnica.
                    Aktualnie Mac Studio M4 Max jest jedynie ok 20% procent wydajniejszy niż mój i7-12700kf z 3060ti i to mnie trochę blokuje przed przesiadką, oczekiwałem większego wzrostu.
                    Czyli Win potrzebuje przeciętnego procka i dobrej grafy a Macu wystarczy sam procek z zintegrowaną grafą tak? Myślałem że do obróbki/exportu zdjęć liczy się najbardziej procek właśnie.
                    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2939

Tak pi razy drzwi tak jest - gdy Apple uruchomił ARM ze swoim pierwszym M1 w 2020r. to była rewolucja - w szybkości, w energooszczędności. Teraz mamy M4 i jak widać nadążają za nim dopiero grafiki nvidii 40xx. Pod Win nie ma jeszcze tak dobrze zintegrowanej architektury ARM. Były jakieś próby, coś tam Qualcom miał robić, na razie cisza, a przy obecnych niskich cenach nowych Maców z M4 właściwie nie mają konkurencji. Intel/Amd/M$ po prostu przespały ten czas.

Wszelkie operacje graficzne na Win dostają mocnego kopa w podłączeniu z dedykowaną grafiką. Procek sam też oczywiście to obsłuży, ale - zajmie to wiecej czasu, jest to dla niego mocno obciążające i energochłonne. Wiatrak będzie Ci pracował non stop. W grafice chodzi o to, by odciążyć procek od tych zadań i zrzucić całość na kartę grafiki, a procek niech sobie robi wszystko inne.
                      Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                      Flickr | YT

Komentarz

• solti
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

Zamieszczone przez Bangi
                        Piszę w kontekście PS, bo C1 nie używam - IMHO bez używania narządzi SI, które lokalnie angażują kartę graficzną oczywiście ma to sens. Odpalam czasami PS na dość starym laptopie i też działa dość sprawnie, ale zaryzykowałbym stwierdzenie (w oparciu o moje doświadczenia), że dużo więcej daje duża ilość RAM i dysk SSD M2 niż jakiś super wypaśny procesor. i9 to bym brał już chyba pod kątem obróbki wideo, streamingu i jakiegoś ekstremalnego grania. Wg mnie spokojnie i5/i7 wystarczą - i5 14600KF mam od pewnego czasu i jest super.
                        Podpisuję się pod tym!
                        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                        galeria na forum Canon-board
                        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                        galeria.solti.pl

Komentarz

• Max13
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 238

Wszelkie operacje graficzne na Win dostają mocnego kopa w podłączeniu z dedykowaną grafiką
                          Ciągle rozważam jednak mini pc na Win, który moznaby porównać z M1...... Asus wypuścił mały, wręcz przenośny ROG NUC 970 z Nvidia RTX 4070 -niezła opcja chyba.... chociaż droga

Ostatnio edytowany przez Max13; 27316.
                          Zeszyt Podróżny

Galeria

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

Wyglada fajnie, pytanie jak z chlodzeniem i glosnoscia podczas obciazen.
                            Flickr | YT

Komentarz

• robertskc7
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1513

Tak pi razy drzwi tak jest - gdy Apple uruchomił ARM ze swoim pierwszym M1 w 2020r. to była rewolucja - w szybkości, w energooszczędności. Teraz mamy M4 i jak widać nadążają za nim dopiero grafiki nvidii 40xx. Pod Win nie ma jeszcze tak dobrze zintegrowanej architektury ARM. Były jakieś próby, coś tam Qualcom miał robić, na razie cisza, a przy obecnych niskich cenach nowych Maców z M4 właściwie nie mają konkurencji. Intel/Amd/M$ po prostu przespały ten czas.

Wszelkie operacje graficzne na Win dostają mocnego kopa w podłączeniu z dedykowaną grafiką. Procek sam też oczywiście to obsłuży, ale - zajmie to wiecej czasu, jest to dla niego mocno obciążające i energochłonne. Wiatrak będzie Ci pracował non stop. W grafice chodzi o to, by odciążyć procek od tych zadań i zrzucić całość na kartę grafiki, a procek niech sobie robi wszystko inne.
                              Dzięki stary za tą odpowiedź!!!
                              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Bangi
                                Moderator
                                • 2010
                                • 5499

A propos wydajności CPU i GPU to mi się teraz skojarzyło

SAMOLOTY CB
                                SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

Pracuję...